Problémy s 11-ročnou dcérou
Ahojte, mám 11 ročnú dcéru. Je teraz v puberte, ale nieje to iba toto obdobie. Problem je, že je vyslovene hrozne nepríjemná. Je drzá, vkuse ofučaná, neskutočne nevďačná a ani len neotvorí ústa keď sa jej niekto niečo opýta, len otočí očami alebo vypustí nejaký zvuk … vždy taká bola. Pritom my s mužom sme normálni veselí ľudia. Nechcem riešiť prečo je taká atď - je taká povaha, podľa mna sa to nikdy nezmení, komunikujeme s ňou veľa, boli sme aj u psychologičky. Všetko vždy v poriadku … Sem tam ma aj dobre chvíle a vtedy je to úplne iné dieťa. Chcem riešiť seba. Každý deň sa na ňu teším ako príde a pôjdeme niekam/budeme niečo robiť, ale ona hneď ako príde vo mne zhasne každú radosť. Hneď len drzo odvrkne a odíde. Záujem nemá o nič. Aj dnes chcem jej urobiť radosť, že ideme na zmrzku do mekaca po škole a celu cestu je nepríjemná, odvráva, je zduta atd … ja sa s ňou otočím a pôjdeme domov, ale takto je to vo všetkom a stále … ona si to neuvedomí. Nieje tam ŽIADNA sebareflexia. Jej je to jedno. Milujem ju najviac na svete mám len ju, ale ona zo mna vysáva energiu. Koľkokrát som už nevládala a radšej sa vrátila z polcesty s ňou. Chodíme často na dovolenky a poviem Vám je to hrozné. Netešim sa nato vôbec. Nič jej nieje dosť, nevyhovuje jej. Častokrát rozmyslam na tých dovolenkách aké krásne by tu bolo byt s niekym s kým si to aj užijem - porozprávam sa, budeme mat pekný čas … S ňou len nechápem kde sme urbili chybu, že je taká nevďačná. Častokrát sa prichytím pritom ako rozmýšľam kedy bude mat 18 a odsťahuje sa .. večer mi je to potom vždy ľúto a poviem si zajtra si to užijeme .. a hneď ráno príde vytriezvenie .. Absolútne som sa nenašla v tom, že deti Vám vracajú lásku … ona jej dostáva veľa od nás aj fyzicky, ale od nej to prichádza asi nejakých zvláštnym spôsobom. Nečakám rady, je to len taký chvilkovy výlev …
Nechcem sa ta vobec dotknut nemyslim to zle, ale napadlo mi ci nahodou nemoze byt sociopat, ze skratka neciti emocie nevie byt empaticka trosku mi to tak pride z opisu. Na tvojom mieste by som skusila zapatrat tymto smerom, lebo mne osobne jej spravanie nepride normalne, ak to teda ozaj nie je len pubertou co pises, ze nie, ze vzdy bola taka
@luteam inak, toto mi preletelo hlavou ako prve ... ale .. radsej nech nie....
Súhlasím s babami, že bars veľa okolo nej tancuješ. Každé dieťa má inú povahu. Tvoja dcérka má svoju povahu. Nikto tu nemyslí nič v zlom, len proste u nej to nevyvoláva nadšenie keď vymýšľaš rôzne aktivity. Tak sa sustred viac na seba a dcérke daj nejakú robotu v domácnosti a za odmenu potom aktivita alebo nejaká drobnosť. Nech vie, že z neba nepadajú pečené holúbky.
@sella38 aj ty máš jedináčika že sa tá to tak dotklo? Hodnôt si svoje názory, nie moje.. očividne trafená hus zagagala 🪿
@hylary prepáč, ale nemáš pravdu. Nie je to typické pre jedináčika. Poznám jedináčikov, čo sú vrúcni, usmiati a milí aj v puberte. Nie je to pravidlo, nie každý jedináčik je taký.
Noo, mam 2 dcery, ktore milujem...ale ver mi, ze ked som mladsiu davala do skolky, tak sa branila zubami nechtami, plakala...kazdy jeden den. Trvalo to asi mesiac.
A ... zvykla si.
A áno, kludne by som ju supla do tabora a aj s vysvetlenim, ze prečo. Nebude ani prva, ani posledna.
A aj ked ti bude tazko, zvladnes to🙂
Nechcem sa ta vobec dotknut nemyslim to zle, ale napadlo mi ci nahodou nemoze byt sociopat, ze skratka neciti emocie nevie byt empaticka trosku mi to tak pride z opisu. Na tvojom mieste by som skusila zapatrat tymto smerom, lebo mne osobne jej spravanie nepride normalne, ak to teda ozaj nie je len pubertou co pises, ze nie, ze vzdy bola taka
@luteam tak sociopat, psychopat je ťažká diagnóza samozrejme. Nie som odborník na sociopatov, ale tí už v detstve sa musia inak prejavovať podľa mňa. Agresivita voči spolužiakom, šikana v škole, drzosť voči učiteľom, tam by boli sťažnosti zo strany učiteľov, spolužiakov, nemala by kamarátky, alebo naopak zlá parta, drobné krádeže, nerešpektovanie školského poriadku, záškoláctvo, možno požiare, týranie zvierat, sadistické sklony, možno už záujem o sex, podobné veci. To, že nechce mať program s mamou, ofrfle veci a je bez záujmu to zase nie je také sociopatické. Áno, je tam nedostatok sebareflexie, empatie, ale zase každý je iný a toto ma veľa bežných ľudí.
Však ju dajte na detský tábor na 2 týždne a vy si choďte zatiaľ na wellnes a dovolenky po Slovensku a okolí 😀
Tak ju nechaj nech sa zduva, nech ma povinnosti, svoje kamarátky.Kruzok, ktorý si vyberie aj dokončí takto to nefunguje.U nás bolo podobné obdobie okolo 13 r nič nebolo dobre ani navarené, ani volny čas, vždy opak ako sme povedali.Oni skúšajú sami so sebou maju problém dospievajú...nie každé dieťa je empaticke, poteší sa všetkému.Je niečo čo jej vie spraviť radosť?Kedy vidíš, že je prekvapená, úprimne sa teší, že ju niečo baví?
Normálne by som ju posadila, že plánujete dovolenku a chces vedieť, keď nič nie je dobré, že uvažujes, že pôjde na tábor uvidíš reakciu.Len či sa nebojís, že si vyberie ten tábor🙂puberta je ťažká a hlavne pre mamy jedinacikov čím ste mali lepší vzťah,tým viac sa bude od teba vyhranovat a hľadať svoju cestu.Ale prejde to takých 5-6 r a zase bude normálna;)
A povedzme si pravdu, my dospeláci sme pre pubišov úplní trapáci 😆
@luteam tak sociopat, psychopat je ťažká diagnóza samozrejme. Nie som odborník na sociopatov, ale tí už v detstve sa musia inak prejavovať podľa mňa. Agresivita voči spolužiakom, šikana v škole, drzosť voči učiteľom, tam by boli sťažnosti zo strany učiteľov, spolužiakov, nemala by kamarátky, alebo naopak zlá parta, drobné krádeže, nerešpektovanie školského poriadku, záškoláctvo, možno požiare, týranie zvierat, sadistické sklony, možno už záujem o sex, podobné veci. To, že nechce mať program s mamou, ofrfle veci a je bez záujmu to zase nie je také sociopatické. Áno, je tam nedostatok sebareflexie, empatie, ale zase každý je iný a toto ma veľa bežných ľudí.
@rejka7 mas pravdu asi to bude bud nieco miernejsie nie az take zavazne alebo len povaha + puberta, to sa tazko hada z par viet co di clovek precita v uvodnom prispevku a samozrejme ani nie som ziadny odbornik na tuto problematiku len mi to tak napadlo po precitani
Aj sa rozprávate? Presne o tom co ta trápi, ako to ona vidí a berie? Nie len ze ty jej povieš múdrosti?
Mne to pride, ze si velmi na nu naviazana..
Prosim mas ty nejaky svoj zivot? Akoze konicky? Nieco co robis len ty sama? A necakas na nikoho, ze s tebou pôjde? Alebo nejake kamosky, s ktorými ides? Lebo to tak vyzera, ze ona ako dieta, je zmyslom tvojho zivota... Co ked mas 1 dieta, je asi tazke si urcit tu hranicu... A samozrejme, ze potom to zlyhava pri drzani si odstupu a neidealizovani si dietata, zivota s nim
ja ti rozumiem, že je to veľmi ťažké, nemať radosť z vlastného dieťaťa. Veď je to normálne, isť s ním niekam, radovať sa spolu z niečoho, mať spoločné zážitky. neviem si predstaviť ho jednoducho ignorovať, lebo sa správa tak ignorantsky, tiež by som skúšala.. Ale pri mojej povahe by som ju pravidelne pri takomto správaní zhúkala 🙂 a bolo by asi ešte horšie. Som rada, že naši, hoci tiež často len všetko chcú a veľa veci ofrflú, aj tie dovolenky sú také nijaké. ale väčšinou sú to zlatúsi mojkaví. Inak dávnešie som čítala túto knižku https://www.martinus.sk/428143-ako-hovorit-aby-... a boli tam také veci ako komunikovať s deťmi, s ktorými práve rodičia nevedia. Celkom ma to zaujalo, skúsila som niečo z toho na manžela a fungovalo to 🙂 Ale aj podľa tej knihy to chce veľa trpezlivosti a tréningu.
A čakať empatiu a vrucnosť od puberťáka je naivné.Vacsinu veci spravia a okomentuju len, aby ta vvytocili.
Možno len poradím.knizku Držte si svoje deti od Gábor máte a Gordon neufeld. Možno ti to.pomoze v niečom,určite odporúčam
Ja som teda veľmi prekvapená z reakcií typu, že je taká preto, lebo je rozmaznaná alebo jedináčik, ideálne rozmaznaný jedináčik. Ak taká bola odmalička, je proste taká povaha a nech by mala akúkoľvek inú výchovu, bola by taká. Mám presne takého synovca, pritom má aj brata, ktorý je úplný opak a to majú rovnakú výchovu. Presne ako opisujes tvoju, večne nespokojný, ufrflaný, každý výlet treba odmala pokaziť. Asi ti neporadím, ale rozhodne si nevyčítaj svoju výchovu, určite si skvelá mama, inak by ťa to netrápilo. Ja by som skúsila toho psychológa pravidelne, možno skôr pre teba ako pre ňu, aby ťa ju naučil možno trochu pochopiť, jej povahu a naučil ťa reagovať.
Stale sme sa nedozvedeli kde je v tomto otec?My mame 13 rocnu a neviem si predstavit, zeby sa takto spravala, muz by s nou riadne zatocil, a vlastne aj ja.
Ja som teda veľmi prekvapená z reakcií typu, že je taká preto, lebo je rozmaznaná alebo jedináčik, ideálne rozmaznaný jedináčik. Ak taká bola odmalička, je proste taká povaha a nech by mala akúkoľvek inú výchovu, bola by taká. Mám presne takého synovca, pritom má aj brata, ktorý je úplný opak a to majú rovnakú výchovu. Presne ako opisujes tvoju, večne nespokojný, ufrflaný, každý výlet treba odmala pokaziť. Asi ti neporadím, ale rozhodne si nevyčítaj svoju výchovu, určite si skvelá mama, inak by ťa to netrápilo. Ja by som skúsila toho psychológa pravidelne, možno skôr pre teba ako pre ňu, aby ťa ju naučil možno trochu pochopiť, jej povahu a naučil ťa reagovať.
@kristiii ďakujem 🙏🏼 ono je ťažké pochopiť keď človek nezažil a ja to už po tých rokoch chápem… Oveľa ľahšie je označiť dieťa za rozmaznané spratka s pubertou.
Stale sme sa nedozvedeli kde je v tomto otec?My mame 13 rocnu a neviem si predstavit, zeby sa takto spravala, muz by s nou riadne zatocil, a vlastne aj ja.
@zonjushe a ako "zatočíš" s povahou? Nakážeš jej na výlete sa tešiť a primerane sa smiať? A keď sa nebude dostatočne dobre tešiť a prejavovať úctu vezmeš jej mobil?
Rozmaznana je kvalitne a lezies jej na nervy. Taketo deti sa zvyknu spamatat ked mama zrazu nie je. (To uz byva neskoro). Co tak ju nechat na pokoji a program si robit bez nej? Rozmaznala si ju, urcite dievca nikdy nemalo vytycene hranice ani povinnosti doma. Mama otrok, decko gula ocami. Aj dovolenku by som naplanovala bez nej ak ju mate komu nechat. A aj jej vysvetlit preco. Mozno sa este spamata.
@zooeynka pripájam sa k tomu názoru. Neprestaň dcéru ľúbiť, len sa skús stiahnuť. Je to ťažké ale zvykne to zabrať. Trošičku jej ukázať, že život sa točí ďalej aj bez toho aby bola dcéra stredobodom tvojho vesmíru. Letnú dovolenku by som poriesila len vo dvojici s manželom a dcéru si určite radi užijú na ten čas starý rodičia 😉
Skusila si ju preplieskat?

Tak ja mam syna,teraz ma 21,ale bolo to s nim peklo ked bol 12,13 rocny az po 18.Co ten vsetko spravil,dobre ze som neskoncila v base za zabitie dietata.Lenze on bol vzdy samotar,ticho,nikdy som nevedela ci ma problem,vzdy zavrety v izbe za pocitacom.Tak ma vedel vytocit spravanim ze som ho zacala ignorovat a potom to vzdy pomohlo.Pred 18.sme mali velku hadku ked povedal ze pojde na ulicu ze bude bezdomovec,potom vo mne prelomilo a povedala som mu ze nech sa pači ze ho ja nebudem zastavovat ani plakat za nim.Zbledel,zanemel a odvtedy je to syn aky sa moze zelat len.On skusal moje hranice.Sice otca nema,len mna ale vzdy sa spraval ku mne ako keby som ja bola na vine ze sme sa rozviedli.V podstate ja mozem za to jeho spravanie vtedy lebo som mu davala aj modre z neba.Mal vsetko co aj ostatne deti,netrpel nicim a potom sa mi takto odvdacil.Ale hovorim teraz je to vsetko uplne ine.Uz je to taky kamarat s ktorym sa mozem rozpravat.