icon

Problémy s 15 ročnou sestrou

nikol272
11. aug 2016

Dobrý deň,
mám starosti o svoju 15-ročnú sestru. Nedávno sa rozišla so svojím o tri roky starším priateľom, s ktorým bola skoro rok. Napriek ich mladému veku sme ich vzťah brali vážne a obľúbili sme si ho, keďže u nás trávil dosť času a aj rodičia sa navzájom už poznali. Pred pár dňami ma tento jej, teraz už bývalý priateľ požiadal o stretnutie. Dozvedela som sa od neho informácie, ktoré mi doslova vyrazili dych a neviem, čo mám robiť. Chcel ma varovať, aby som na ňu dávala pozor. Už predtým som vedela, že spolu majú pohlavný styk, no od neho som sa dozvedela, že ešte pred ním mala orálny sex s troma ďalšími chlapcami (mala vtedy len 14 rokov!). Okrem toho viem, že jemu a aj ďalším chlapcom posielala také fotografie istých častí svojho tela. Keď som sa jej na to priamo spýtala, len ma vysmiala a spýtala sa ma, či tomu naozaj verím. Nemyslím si však, že by sa ma jej priateľ snažil oklamať. Keby sa jej chcel pomstiť, mohol by to spraviť inou cestou, no on vedel, že ja si to nechám pre seba. Po skončení letných prázdnin nastupuje na strednú školu s mnohými novými chlapcami a príležitosťami a ja mám o ňu strach. Nevie o tom nikto okrem mňa a ja neviem, ako sa s ňou mám otvorene porozprávať tak, aby si moje rady vzala k srdcu...

sue
11. aug 2016

@katrin21 áno, lenže riešiť v necelých 16tich dieťa a ktovie či by vedela s kým je podľa mňa horšie...

Preto píšem smer gynekológ a spolu s riadnou prednáškou o pohl.chorobách HAK...pretože by nedosrala život len sebe 😐

stanqa123
11. aug 2016

@bosoriak nehovorim o iba neplodnosti ale roznym inym moznym problemom...mam v okoli a v rodine pocetne mnozstvo s problemami z hak,

puklica13
11. aug 2016

@mysga maloleta je do 15 rokov, potom je mladistva...suloz s osobou mladsou ako 15 je trestny cin...bez ohladu na vek

stanqa123
11. aug 2016

@sissy27 no vyjadrit sa mozes k comu chces to ano ale nie ku mne.. neziadala som ta o to... 🙂

stanqa123
11. aug 2016

@tereskah nepochopila si..kasli na to.. a lutujem ze som sama nevyrastala v domove 🙂

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123 tu nepochodis s nazorom starej vychovy. Ale v podstate s tebou suhlasim. Dieta aj ked 15 rocne, nema co stvarat taketo veci. A asi tiez nebudem chapajuci rodic, ze nech si dievca pofajci, posexuje, da si trocha chlastu....este ja budem mozno ta miernejsia, ale u muza s tymto krpata nepochodi. Rovno napisem, zobrala by som mobil, zatrhla vreckove a este by dostala aj zaracha a cucala by doma.. ..ako to hovori moj manzel, my dceru nechovame, aby robila niekomu madrac. A plne s tebou suhlasim, ziadna HAK. Ak chce sex, nech si uvedomi aj nasledky, a v zivote nebudem do svojej dcery pchat take svinstvo........

jajka257
11. aug 2016

@bmuller prrsne. Robim s mladymi a rovno poviem, ze ano chalani maju zaujem, ale len o jedno....potom si z nich robia srandu a baby si myslia, ze ake in su.....ale z rozhovoroch viem, ze si vazia tie nedobytne....a to povie hociktory chalan, aj ti moji stredoskolaci.....

puklica13
11. aug 2016

@jajka257 pridavam sa ...tiez som stara skola v tomto...

stanqa123
11. aug 2016

@jajka257 dakujem, konecne niekto s triezvym normalnym pohladom... teraz sa pustia do teba 🙂 moj chlap by to tiez riesil takto, asi by u neho antika a taka zhovievavost - vsak co je v puberte nepresla ani naznakom..

jajka257
11. aug 2016

@puklica13 tak uz sme tri....aspon zopar deti bude mat moralne hodnoty...

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123 nech sa pustia, ja sa ich neboj😃😃😃 denne zvladam cca 60- 100 pubertiakov a ich rodicov😃😃😃 par super modernych mamiciek ma nerozhodi....

sue
11. aug 2016

@jajka257 súhlasím, ale ako dáš 15r.zaracha? ?
Reálne ako to urobíš?
Budeš ju voziť do školy a zo školy?
...ak bude chcieť, tak sex bude cez prestávku na wc či v telocvični...v autobuse cestou domov 😝😠😞 ak je dievča takto zle vychované, resp.nevychované vôbec,problémy s otehotnením sú to najmenšie zlo, čo riskuje 😞

terezka1947
11. aug 2016

@jajka257 je nas=vas viac....normalny rodic sice naozaj niekedy niektore veci neovplyvni ani vychovou...ale mlcat?a nepovedat detom,co a ako?hmmmm....nejake zvlastne myslenie
dovolit vsetko?a akoze preco?to je vychova?

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123 moj zadrel, ze da krpatej implantat a bude sledovat😂😂😂😂 a este jej da vyrobit tricko s velmi tazkym matematickym prikladom, kde bude na konci: Ak to vyriesis, mozes ma pozvat na kavu, nic ine, lebo ta otec zabije😃😃😃

puklica13
11. aug 2016

@sue no ja d m zaracha dostala aj v 17nastich...a to som ani nepila ani nesexovala teda...lenze pre mna boli rodicia autorita a respektovala som to aj ked sa mi to vonkoncom nepacilo...tu je evidentne ze dievca ma komplet v pazi..ju uz nic nevychova, leda tak zivot ked sa dobre popali

jajka257
11. aug 2016

@sue tazko, chodi do skoly, kde pracujem😃😃😃 a pozor, u nas tie particky kazdeho druhu presli mojimi rukami....a ti, co maju v nich slovo, som pre nich posvatna😃😃😃 vzdy, ked sa stretneme, tak sa podakuju, ze su ludia😃😃😃 nemyslim, ze by mi nepovedali, co mlada stvara😃

sissy27
11. aug 2016

@jajka257 zaujímalo by ma, ako reálne chceš zabrániť tomu, aby dieťa neurobilo niečo, čo si zakázala 🙂 ráno odvezieš do školy - a potom čo? budeš sedieť s ňou v lavici a cez prestávky s ňou chodiť na záchod? 🙂 lebo čo si ja pamätám, tak na školských záchodoch sa fajčilo už pred 20 rokmi (aspoň teda cigy, ostatné neviem, ale nevylúčila by som aj iné aktivity) proste dokážeš sa od nej nehnúť ani na sekundu? keby som sa rozkrájala, tak to nie je v mojich možnostiach...
ani ja nesúhlasím s tým, aby 15ročná trtkala prvú ligu, chlastala a fajčila (to potom by som ale riešila, kto jej predal alkohol a cigy, keďže toto upravuje zákon), ale ani rodič nie je boh, aby mal absolútnu moc nad všetkým...

sue
11. aug 2016

@jajka257 ty si iný prípad. Resp.tvoja rodina, ale píšeme tu....

Vieš, ja som tiež bola taká, že keď naši povedali, tak to platilo...a aj som si vážila svoje telo a nikdy by som neurobila také veci ako táto sopľanda (a dúfam, že ani moje deti nie) ...ale reálne keď čítaš o tej babe, tak tu treba zabrániť tehotenstvu a chorobám, o česť už baba prišla... a postupne ju ťahať na normálnu cestu...si myslím...

stanqa123
11. aug 2016

@jajka257 ale ano treba byt prisny samozrejme v zdravej miere a nevnimat to dieta ako boha, ktore moze vsetko. 🙂

jajka257
11. aug 2016

@sue vies, ta ucta k sebe sa buduje od utleho veku....a nie az ked su problemy....vies, mam v triedach vselico, vselijake pripady, ale jedno maju spolocne, chcu dostat porozumenie a pocut pravdu, aj ked niekedy tvrdu....
Mam jednu slecnu, ktora mala podobne tahy ako tato konkretna, rodicia mi strcili na doucovanie a nielen kvoli vedomostiam, ked mame sukromie, viem takymto ludom pomoct viac, usmernit a slecna si zacala uvedomovat svoju hodnotu, s otcom som stale v kontakte a riesime. Ale ako hovorim, ucta sameho k sebe....

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123 laskavo prisny...su hranice a tie su presne urcene...

miricka77
11. aug 2016

Zeny,ja normalne nechapem niektore vase nazory a postoje.
Neviem,kse ste k tomu dosli,ze HAK sposobuje neplodnost.co sme v roku 5?kristepane.to su take dohady,ze az.tie,co tu pisete,ze v rodine maju problemy s neplodnostou z HAK,tak to isto nieje pravda.a pchat do dcery svinstvo?dala si jej niekedy nieco vyprazane jest?pit kolu?antibiotika?lebo toto vsetko je tiez svinstvo a mozno aj horsie ako HAK.mudra zena sa nespolieha na muza,ale chrani sa sama.
A pochybujem,ze v 15 by prisla za vami dcera a oznamila,kolkym vyfajcila,ci s kolkymi sa vyspala.odkial by ste to vedeli?ja so v 15 brala HAK kvoli tomu,aby som.mala pravidelny menzes,lebo mi to sposobovalo velke problemy.a som tu.takisto som v tej dobe(na strednej)popijala,sexovala a fajcila.Na vyske tiez.dnes mam 39,neprespala som sa,pijem malo,nefajcim,mam tri krasne deti,priatela,vzdelanie.
Svagrina,veriaca,nikdy antiku nebrala,nefajcila,nepila,16 rokov vydata,nemoze mat deti.takze asi tak.tolko za mna,ako za "modernu"matku.

jajka257
11. aug 2016

@miricka77 prosim ta, neporovnsvaj kolu a HAK. Nie, to nemyslis vazne. HAK je svinstvo, ktore ohrozuje nielen zenu, ale aj okolie....su to umelo vyrobene hormony, ktore likviduju prirodu a aj ludi....a nehovor, ci zijeme v roku 5, lebo v tom roku by sa dievca s takymito skusenostami ani nevydalo...bolo by hanbou rodiny....

sue
11. aug 2016

@jajka257 takže píšeme to isté 😊

...bože, modlím sa, aby naša výchova, hoc plná chýb, nespôsobila našim deťom takýto vývoj 😐

jajka257
11. aug 2016

@sue dufajme, ze to zvladneme....

miricka77
11. aug 2016

@jajka257 aj zuvacka likviduje prirodu.ty si nejaka nabudena proti antikoncepcii,takze skoda s tebou debatovat.

terezka1947
11. aug 2016

lahsie je dieta obliect,nakrmit,vystudovat=ako vychovat....nechapala som to,kym sa mne nenarodili deti....a je to tak

puklica13
11. aug 2016

@miricka77 ak zmenis vstupne informacie...logicky vzdy..sa zmenia aj vystupne ...na to clovek nepotrebuje statistiky ani tabulky staci zdravy rozum ...ergo ak si v 15tich kedy este neskoncil fyzicky vyvoj pchas do tela umele hormony z najvacsou pravdepodobnostou to zanecha nasledky ...to ake tie nasledky budu zistis neskor...a nemusi to priamo sivisiet s hormonalnym cyklom...

Takze uz ked v 15 sexovat preco ty ako zena nevolis kondom? Ktory ta navyse ochrani aj od inych neziaducich darcekov? Lebo chlapovi sa nechce pouzit? Slaby argument pre mna....

stanqa123
11. aug 2016

@jajka257 no a vidis podla modernych matiek, je kola a vyprazane horsie ako HAK.. to akoby som pocula bukovskeho... tu asi radsej fakt ostat bez komentara🙂

jajka257
11. aug 2016

@miricka77 hmmm, veru skoda...😃😃😃 a ako zuvacka ovplyvnuje geneticke mutacie u zivocichov??? A ak sa nemylim, antikoncepcia sa neda bezo zvysku odstranit z odpadovych vod a tym ma negativny dopad na prostredie. A este sa len budu zistovat dosledky HAK na buducu generaciu, pretoze uz teraz je vela neplodnych ludi a robia sa vyskumy, ktore poukazuju na prepojenie HAK a tejto neplodnosti....