icon

Problémy s 15 ročnou sestrou

nikol272
11. aug 2016

Dobrý deň,
mám starosti o svoju 15-ročnú sestru. Nedávno sa rozišla so svojím o tri roky starším priateľom, s ktorým bola skoro rok. Napriek ich mladému veku sme ich vzťah brali vážne a obľúbili sme si ho, keďže u nás trávil dosť času a aj rodičia sa navzájom už poznali. Pred pár dňami ma tento jej, teraz už bývalý priateľ požiadal o stretnutie. Dozvedela som sa od neho informácie, ktoré mi doslova vyrazili dych a neviem, čo mám robiť. Chcel ma varovať, aby som na ňu dávala pozor. Už predtým som vedela, že spolu majú pohlavný styk, no od neho som sa dozvedela, že ešte pred ním mala orálny sex s troma ďalšími chlapcami (mala vtedy len 14 rokov!). Okrem toho viem, že jemu a aj ďalším chlapcom posielala také fotografie istých častí svojho tela. Keď som sa jej na to priamo spýtala, len ma vysmiala a spýtala sa ma, či tomu naozaj verím. Nemyslím si však, že by sa ma jej priateľ snažil oklamať. Keby sa jej chcel pomstiť, mohol by to spraviť inou cestou, no on vedel, že ja si to nechám pre seba. Po skončení letných prázdnin nastupuje na strednú školu s mnohými novými chlapcami a príležitosťami a ja mám o ňu strach. Nevie o tom nikto okrem mňa a ja neviem, ako sa s ňou mám otvorene porozprávať tak, aby si moje rady vzala k srdcu...

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123 no, ale ak bude clovek ticho, tak schvaluje taketo konanie. Ja nechcem byt ticho. Ta zena je moja rovesnicka a nazory ma ako keby mala 15. No ved jej vec....

jajka257
11. aug 2016

@puklica13 asi nie sme moderne matky a nechapeme to...

kacena4
11. aug 2016

presne ako pise @jajka257 problem nie je v dietati (hoci to tak na prvy pohlad vyzera) lebo ono sa ozyva krici, robi problemy.... ale problem je v rodicoch ze nieco zanedbali napr. vychovu vlastneho dietata??? ☹ asi mu nieco chyba ked v 15stich spadlo tam kde je a sestra musi hladat pomoc na konovi ako jej pomoct... ☹ smutne
drzim palceky nech sa uvedomia ze maju dieta, ktore ich miluje a chce ich pozornost a lasku, nech si ju nemusi hladat niekde inde...

stanqa123
11. aug 2016

@jajka257 no prave, to je prave to smutne ze maju take nazory zrele zeny :( prave by mali byt oporou a uvedomelejsie v tychto veciah :( mas pravdu kto mlci ten svedci..je dobre aj nesuhlasit..

miricka77
11. aug 2016

@jajka257 asi si myslela mna s tymi nazormi?nuz,ty ako ucitelka,co zvladne denne 60 az 100!!pubertiakov,tak ty to musis vediet.uznavam.len sa cudujem,ze so svojimi znalostami o genetike a posobeni HAK na ludstvo a zivotne prostredie,uz nesedis na nejakom vysokom poste vo vyskumnom ustave.😂😂😂

stanqa123
11. aug 2016

@miricka77 to ani nemusi pokial sa trosku zaujima o zdravie a pod... a myslim ze taketo znalosti su vseobecne zname u kazdeho kto ma trosku zaujem o vplyv tychto veci na organizmus, predtym ako si nieco do seba napcham alebo pod...

puklica13
11. aug 2016

@miricka77 ved si daj do uja googla vplyn antikoncepcie na zivotne prostredie...vyhodi ti to x studii ...pred casom sa tu tiez v roznych vedeckych studiach riesil vplyv konzumacie kuracieho masa nadopovaneho rastovymi hormonmi a predcasnej detskej puberty ...
Kto chce zdroje najde...ak chce

puklica13
11. aug 2016

@jajka257 nemyslim ze to je nemoderneat nejake moralne zasady 😀

jajka257
11. aug 2016

@miricka77 nuz, neviem co si myslis o mojom vzdelani😃😃😃 ale mam dve prestizne fakutly na UK Bratislava a na jednej som sa zaoberala aj zivotnymbprostredim a moje spolubyvajucu boli geneticky a mikrobiologicky, su na dost vysokych postoch. Co sa tyka mna, ucim, lebo chcem. Ucim z lasky k dietatu. Takze, vybrala si sa dost nespravnym smeroch. A este nieco, dalsia robi vyskum vody a jej rozbory, tiez na dost vysokom poste a predstav si,ked sme spole neriesime burlive vino ci ine blbosti, ale bavime sa o inych veciach.

jajka257
11. aug 2016

@stanqa123
@puklica13 nuz vidite, zena s VS a nevie citat...

vikus17489
11. aug 2016

@jajka257 vs nic nezarucuje 😉

jajka257
11. aug 2016

@vikus17489 aj ja to hovorim. A som alerigicka na ludi, ktori ked si precitaju, ze ucim, okamzite sa zacnu vyvysovat.
@miricka77 a este som zabudla, okrem inych rodinnych prislusnikiv s medicinskym vzdelanim a titulmi doc a ptof, sestrenica ma tri fakulty, medicinu, psychologiu a pedagogiku. A hadaj co robi? Uci....tak bud skromna a neurazaj ludi....

abbey1
11. aug 2016

Popravde, tu ťažko radiť, čo s tým. Tam sa už pokazilo, čo sa dalo. Mám doma slečnu rovnakého veku a neviem si predstaviť, že by mala od 14 vážnu známosť, s ktorou by aj spávala. Zjavne sa niečo už dávnejšie vo výchove a komunikácii pokazilo. Nie je možné, aby v takom veku rodič, ktorý má záujem, nemal prehľad, kde jeho dieťa a je a či strieda sexuálnych partnerov. To nech si hovorí, kto chce, čo chce. Je jasné, že v určitom veku puberta zamáva s každým, ale ak je slušný základ vo výchove a slušné vzťahy v rodine, tak je minimálna šanca, aby sa to vymklo kontrole a akej takej slušnosti.
Bohužiaľ, v rodičia sa často vyhovárajú na nedostatok času na deti a že sú také či onaké. Ano, sú také, aké im dovolíme byť, akým príkladom sme im my.
Ja som rodič, ktorý sa vyhýba fyzickým trestom a teda trestom ako takým, ale v tomto prípade by som postupovala tvrdo. Kľudne by som slečnu do a zo školy vodila, kontrolovala mobil, net. Ak sa to nepodchytí ešte teraz, kam bude pokračovať? teraz jej zabezpečia antikoncepciu, o rok injekčné striekačky a kvalitný fet? Potom budú pestovať vnúča a modliť sa,a by mladá odmaturovala??

bosoriak
11. aug 2016

Ja tu tak citam a stale mi po rozume chodi to okridlene, ze cim mudrejsi clovek, tym viac pochybnosti o vsetkom. Myslim, ze niet nic horsieho, ako rodica, ktory si mysli, ze existuje len jedna jedina spravna vychova (ta jeho).

A zaujimal by ma nazor a metody rodicov naozajstnych pubertakov, sucasnych. NIe "ja by som". 🙂

jajka257
11. aug 2016

@abbey1 rozumna odpoved rodica, ktory ma doma pubertiaka.
@bosoriak precitaj si odpoved od abbey1

terezka1947
11. aug 2016

@abbey1 normalne ma potesil prispevok mamy aktualnej pubertacky....nie som teda jednou z mala,co ma na to takyto nazor
napr.mna nasi nikdy nezbili,za nic...vzdy to boli rozhovory,mohla som za nimi prist so vsetkym...ale pocuvala som,lebo boli to rodicia
ja si neviem predstavit,ze by som behala kde kade a rodicia by sa na ti ticho prizerali...a aj ked som casto hundrala....vedela som,ze mi chcu dobre
rodic je na to,aby vychovaval,nie aby mlcal a bol kamarat
ale spomenula som si...predsa len dostal raz brat od otca:....mal mozno tak 16 a mame nieco odpapuloval pri stole....otec,kt.bol asi najpokojnejsi clovek akeho som poznala....dal bratovi zaucho...myslim,ze to necakal ani jeden z nich,brat sa hanbil...a otec?videla som,ze mu luto....ale ovladal sa a povedal,k mame sa tak spravat nebudes...a teda brat nebol tiez nejaky ulet
hmm...vychovavat treba,stane sa kadeco,ale aspon sa ako rodicia snazme ovplynvit to,co mozeme a kym este mozeme
rodicom chyba ucta,ale za to si tak trosku mozeme sami

miricka77
11. aug 2016

@jajka257 no,napriek tvojmu vzdelaniu a vzdelaniu tvojich zbamych,neznamych a rodiny,neznamena,ze my ostatni sme blbci,a ze len ten tvoj nazor je jediny spravny a smerodajny.v googli vyhladavat viem.asi sa tomu cudujes.a mam aj vysoku skolu TU vo Zvolene,Fakulta environmentalnej a technickej vyroby.Cize o zivotnom prostredi co to viem.tvoje vedomosti ti neberiem.a k tej kave len tolko:Ja ked sa s kamoskami stretnem,tak sa zaujimam,co maju nove,ako sa maju a ako ziju oni a ich rodiny.neriesime Burlive vino,predstav si,ale ani globalne oteplovanie.a ak ty ano,tak potom plati vyssie napisane o vedeckej funkcii.sorry,zabudla som,ze ty uvis,lebo chces.

miricka77
11. aug 2016

@jajka257 ucis tam malo byt,aby si mi nahodou nedala jazykovedne okienko

bosoriak
11. aug 2016

@jajka257 Pubertiakovi sa realne neda zakazat. Mozno sa pokusit, mozno ho kontrolovat, ale vysledkom moze byt napriklad aj to, ze sa 15rocna zbali a v nestrazenej chvili odide z domu nevedno kam. Aj take poznam. Co spravia rodicia v tomto pripade? Vezmu si dva roky neplateneho volna, aby mohli strazit pubertacku?

Netvrdim, ze autorita nie je OK. Ono je ale tazko odhadnut, kedy este autoritatvny pristup pomoze a kedy uz sa z toho stava boj o moc, ktory nevyhra nikto.

terezka1947
11. aug 2016

@bosoriak si myslim,ze vela zalezi aj od povahy dietata a vela zalezi od vychovy,pristupu dospelych,rodicov...lebo povedzme si,ze ani rodicia nemaju vzdy ten naj pristup,cas...ale mozno ani nevedia ako vychovavat=asi je to taka zmes vsetkeho
ale nech je uz tak,ci tak....rodic musi byt aj ten zly...nie len kamarat

michellia
11. aug 2016

@bosoriak sesternica toto urobila neraz, ze sa zbalila a odisla z domu, ked bol nejaky problem. Pubertiaci maju este tendenciu pred kazdym karhanim, pred kazdym problemom zdrhat.

bmuller
11. aug 2016

@bosoriak jasne, ze rodicia to uz neustriehnu... sanca, ze pubertakom "vleju" rozum dohovaranim a pod. - no, nejaka je, ale, zial, mala ☹ celkovo nastavenie spolocnosti v tychto veciach je zle a touto formou si ti odnasaju prave pubertaci, ktorym sa buria hormony a nevedia odhadnut devastacne ucinky "ratania zarezov na pazbe" pre ich dusevnu vyrovnanost v dospelosti (a aj dobru povest pre baby)
lebo dnes musis byt sexy, stihla, zmyselna, atraktivna... vsade modelky s pootvorenou hubou s vyrazom v xichte ako pred orgazmom, aj ked je to reklama na sampon alebo topanky... x stupidnych reklam na playboy vonavku, bezne cez den lechtive reklamy na clavin a ine pripravky na podporu erekcie... polonahe zenske na bilbordoch v reklamach na autodielne... proste vsade je bezne pchat nahotu a nezmyselne sexy pozy, lebo inak reklama alebo casopis a pod. media "nezaujmu"
ale jaky si to udelas, takovy to mas... spolocnostou je to uz tolerovane, takze jasne, ze decka si myslia, ze pohoda, baby v 13 zmachlene jak kurtizany, v 15 nastupia na sexy vlnu, a vo svojich pubertalnych casoch sa poniektore "vyziju" tak, ze hodnoty pevneho vztahu a racionalneho uvazovania o partnerovi mozu uplne stratit 😒
mozno staromodne uvazovanie, ale tazko vysvetlovat pubertacke, ako ma byt slusna, ked vsade naokolo vidi, ze jedine byt sexy sa ceni, inak si luzer 😀

abbey1
11. aug 2016

Práve o to ide, že mi nevychovávame deti až keď prídu do puberty. S deťmi sme od ich narodenia a odvtedy sa i "vychovávajú". Jasné, že sa nám nepáči, čo všetko je spoločnosťou tolerované ako normálne, moderné a in. Ale preto sme tu my rodičia, ktorí dieťa ovplyvňujeme najviac po jeho vrodenom temperamente a náture. Deti sú konfrontované s milionom smutných, násilných a nevhodných situácií. Ale predas do určitého veku sú deti prevažne s nami a my im robíme spoločnosť pri pozeraní televízie, čítaní časopisov i životných situáciach. S nami hovoria o tom, ako ich vidia oni, ako na ne vplývajú, my s nimi môžeme o tom všetkom hovoriť. Že niečo robí 10 spolužiakov neznamená, že to tak robia všetci a musia i naše deti. Ano,možno skúsia, ale vo väčšine prípadov to skončí len pri tom prvom a poslednom pokuse a neskĺzne to za rovinu zdravého rozumu.
Ja niekedy len oči otváram na rodičovskom združení, kde rodičia zistia, že ani len netušia, čo sa deje v škole a sťažujú sa, že deti s nimi doma nehovoria, prípadne to raz zaklincovali hláškou: " A položme si otázku: Zaslúžia si naše deti ísť na školský výlet?"
Naozaj ťažko vysvetľovať niečo pubertiakovi. To už býva dosť neskoro na nápravu.
Osobne som to zažila v blízkom príbuzenstve, čiže na vlastnej koži, keď sa problémy nepodchytili včas, bohužiaľ, boli vtedy iné oveľa závažnejšie problémy a následky na už dospelom dieťati vidím dodnes. Rovnako počas rokov v školstve som videla svoje a napočúvala sa životných príbehov.

jajka257
11. aug 2016

@miricka77 jaj, sarkazmus ti nejde ani s TU😃 asi sa casto nevidis s kamaratkami, lebo ja viem ako sa maju vzdy😃😃😃 a ked debatime, tak preberame vsetko zaujimave a kedze robia to co robia, tak ma to zaujima. A co sa tyka funkcie, neboj, mala mi odrastie a zvazim navrat na fakultu....
@abbey1 presne toto poznam z rodicovskych aj ja, len ja som ta za katedrou a snazim sa to usmernit. Teraz uz je fajn, uz sa pozname po 4 rokoch ale zaciatky boli tazke😃
@bosoriak dufam, ze toto nebudem musiet riesit. U nas to zatial funguje, ze krpata sa pride vyrozpravat so vsetkym. Tak dufam, ze to vydrzi. A nie som rodic tyran.

dankolia
11. aug 2016

Soplane len nohy viete roztahovat ze by ste sa ucili tak to nie

miricka77
11. aug 2016

@jajka257 Ak si ma chcela urazit,tak bohuzial.mna moze urazit len inteligent.
A cudujem sa,ze niekto tak mega super extra inteligentny a rozhladeny navstevuje tuto stranku.nieje to tak trochu pod tvoju uroven debatovat tu s obycajnymi smrtelnickami?

jajka257
12. aug 2016

@miricka77 ja sa nevyvysujem nad nikoho. A neuveris, ale aj mrga inteligentny clovek ma svoje medzery a na tejto stranke mi mnoho bab velmi pomohlo, hlavne na zaciatku tehu a po porode, ked som bola v koncoch. Len mam pocit, ze v poslednej dobe tu je zopar takych utocnych ako aj ty a dokazu urazat ostatnych.

miricka77
12. aug 2016

@jajka257 Utocnych?ty sa nevyvysujes?precitaj si laskavo spätne svoje prispevky voci mne.ty jednoducho neznesies,ze niekto ma iny nazor ako ty.zelam ti,aby si sa nikdy nemusela stretnut s takymi problemami ako autorka tejto temy.

jajka257
12. aug 2016

@miricka77 hmmm, ak sa nemylim, prvy utok si zacala ty a tvoje urazky na moju adresu ci posmesky . Ironia vo vete v suvislosti s mojimi vedomostami ci zamestnanim. Ty si zacala rypat a znevazovat mna ako uplne prva. A ak mas pocit, ze sa nad teba vyvysujem, ten prispevok som napisala az po tvojom znevazovani mojej prace. Takze suma sumarum, neponizuj onych, ak nechces byt sam ponizeny a hlavne svojim pricinenim. V zivote nikdy som nikoho neurazila kvoli vzdelaniu, vazim si pracu kazdeho, ale vysmech, ze niekto uci a nic o nom neviem vo mne prebudza instinktivne obranu.

ursulienka1
12. aug 2016

ja by som sa najprv urcite zamerala na tvoju sestru. sama mam skoro 15 rocnu dceru a viem , ake su v tomto obdobi deti precitlivele, hraju sa nieco co nie su. najprv by som si urcite overila, ci to co tvrdi je ex- priatel je vobec pravda.sama vies ako sa v dnesnej dobre ruchlo širia klebetya hned kazdy k tomu nieco prida.ked ju nepravom obvinite a budete na nu tlacit tak uz nikdy si neziskate jej doveru. skor si ju od seba odozeniete. ak mate ako sestry dobry vtah taka sa snou skus porozpravat najprv ty sama a az potom by som do toho tahala rodicov a inštitúcie. vela stastia a verim že sa to vsetko vyriesi.