icon

Pubertálne problémy a konflikty online

6. sep 2025

Ahojte, idem po radu a skusenost, lebo neviem ako to uz riesit s chladnou hlavou a co najmensim negativnym dopadom.
Syn siedmak, 12 rokov, uz asi od minuleho roka riesime skolske a detske "blbosti" tykajuce sa spravania a ja uz neviem ako reagovat a riesit.
Vcera vykonal taku hlupost, ze v zapale online hry ho spoluziak nahneval (nieco mu ukradol) a napisal mu do sukromnej spravy na messengeri neslusne slovo.
Ten to ale odfotil a poslal dalej do skupiny, kde su aj viaceri spoluziaci a spoluziacky, takze uz sa o tom "hovorilo". Este cakam, ci pridu aj nejake odovzvy aj pripadne od rodicov ...
Ako by ste reagovali?
dakujem

Strana
z2
autor
6. sep 2025

(komentare typu "moje dieta je anjel a on by si take nikdy nedovolil a nespravil" mi nepomozu, tak chvalte prosim svoje dieta v inej diskusii, dakujem)

fairyy
6. sep 2025

@anonym_autor reagovala by som rozhovorom, vysvetlenim co sa moze stat po tomto konani ... (podobnym sme si uz doma presli) ... nekricala som na dceru vobec, to uz aky pokrytec by som bola, len my sme nemali internet a nemohol si moje nezrele slova nikto odfotit...pochopila a neopakovalo sa zatial, ale necakam, ze zrazu budr vsetko super, spracovat emocie v tomto veku je tazke, takze nas caka dlha cesta

pribinak
6. sep 2025

Čo napísal už spat nevezme. Syn sa naučí, že čo raz napíše či povie už spat nevezme a naučí sa že každá akcia vyvoláva reakciu
Takze môže očakávať že to niektorí rodičia budú chcieť rieisit, možno nebude môcť. Hodiť na navstevy alebo nejaký kamosi s ním nebudú hrať hry

Viackrát prebrať že čo raz povie napíše už spat nevezme

autor
6. sep 2025
@fairyy

@anonym_autor reagovala by som rozhovorom, vysvetlenim co sa moze stat po tomto konani ... (podobnym sme si uz doma presli) ... nekricala som na dceru vobec, to uz aky pokrytec by som bola, len my sme nemali internet a nemohol si moje nezrele slova nikto odfotit...pochopila a neopakovalo sa zatial, ale necakam, ze zrazu budr vsetko super, spracovat emocie v tomto veku je tazke, takze nas caka dlha cesta

@fairyy dakujem za nazor, ja uz zial mam za sebou ranajsi rozhovor, najprv v kludnom rezime, ale neskor uz aj v kriku :/

Riesime podobne blbosti, co sme, ano, aj my robili urcite v detstve, ale nakolko sa to nedialo online, neostali stopy a ani to nikto nemal za potrebu riesit.
A mozno by som bola aj kludnejsia, keby sme neriesili na konci skolskeho roka v skole pripad online sikany (nie moje dieta, ina trieda) , a nebola uz tato tema u nas na pretrase uz viackrat.
A myslim, ze sa nehnevam na neho za to, co pouzil, ale za to, ze nepochopil tie rozhovory vtedy, ze co sa raz da na net, uz sa nestiahne. A trosku na toho jeho kamosa, kt. sa teda tvari ako kamarat, a nie prvy raz ho podrazi

kacena4
6. sep 2025

ahojko ja by som riesila "zapal hry" t.j. ak bude nahnevany v reale dovoli si to tiez?? pretoze vykriknut v zápale hry je jedna vec, ale vychladnut, premysliet si to a napisat mu spravu sukromne?? musi sa naucit čo je hra a co realita inak sa mu to zleje a budete mat problemy a nezvalite to na pubertu. takze urcite treba viacero rozhovorov na temu pocitov a ich spracovavanie drzim palceky

autor
6. sep 2025
@kacena4

ahojko ja by som riesila "zapal hry" t.j. ak bude nahnevany v reale dovoli si to tiez?? pretoze vykriknut v zápale hry je jedna vec, ale vychladnut, premysliet si to a napisat mu spravu sukromne?? musi sa naucit čo je hra a co realita inak sa mu to zleje a budete mat problemy a nezvalite to na pubertu. takze urcite treba viacero rozhovorov na temu pocitov a ich spracovavanie drzim palceky

@kacena4 ano, diky

7miriam77
6. sep 2025

Chalan musí pochopiť, že takým konaním neubližuje len sebe, ale aj tomu druhému. Puberta je obdobie človeka,kedy sa človek veľa nauči o sebe samom a áno, aj porobi veľa blbosti, ...no ak si z toho vezme ponaučenie,tak je to dobré. Ja si pamätám na svoje prešľapy za ktoré sa hanbím ešte dnes 😊🤣,no odvtedy som také nič nevyviedla. Byť tebou, tak bez kriku hodím rozhovor. A ostatní rodičia to tiež pochopia, verím tomu

januska12323
6. sep 2025

Spravil blbosť a teraz vidí dôsledky. Kopa detí používa vulgárne výrazy ale nie každý ich aj napíše. Nasledoval by rozhovor o internete a ako všetko čo zverejní môže byť použité proti nemu plus ako by sa mu páčilo keby niekto nadáva jemu. Trvala by som na ospravedlnení a na čas by mal používanie internetu úplne monitorované mnou (čo by malo byť aj tak v jeho veku).

autor
6. sep 2025
@7miriam77

Chalan musí pochopiť, že takým konaním neubližuje len sebe, ale aj tomu druhému. Puberta je obdobie človeka,kedy sa človek veľa nauči o sebe samom a áno, aj porobi veľa blbosti, ...no ak si z toho vezme ponaučenie,tak je to dobré. Ja si pamätám na svoje prešľapy za ktoré sa hanbím ešte dnes 😊🤣,no odvtedy som také nič nevyviedla. Byť tebou, tak bez kriku hodím rozhovor. A ostatní rodičia to tiež pochopia, verím tomu

@7miriam77 no ten krik uz mam za sebou,
aj zakazanie telefonu a elektroniky na nejaku chvilu

a myslim, ze problem mam aj kvoli tym inym rodicom, kt. mali uz v minulom roku za potrebu riesit aj ovela mensie blbosti a otravovali a vypisovali, lebo napr. z nejakeho nesikovneho drgnutia bola bodka od fixky na kabate

autor
6. sep 2025
@januska12323

Spravil blbosť a teraz vidí dôsledky. Kopa detí používa vulgárne výrazy ale nie každý ich aj napíše. Nasledoval by rozhovor o internete a ako všetko čo zverejní môže byť použité proti nemu plus ako by sa mu páčilo keby niekto nadáva jemu. Trvala by som na ospravedlnení a na čas by mal používanie internetu úplne monitorované mnou (čo by malo byť aj tak v jeho veku).

@januska12323 no dufam, ze vidi a pochopi konecne a aspon takto aj tie dosledky ... lebo asi kym sme sa o tom rozpravali na teoretickej urovni a na priklade toho druheho pripadu, kt. sa riesil na konci roka, tak to zrejme nestacilo....

ale bolo by ovela lepsie, keby sa neucil na vlastnych chybach, ale keby pochopil tie veci uz skor a mal tolko rozumu, aby sa vyhybal takymto situaciam 😖
ale o tom mozem asi len snivat :/

7miriam77
6. sep 2025
@anonym_autor

@7miriam77 no ten krik uz mam za sebou,
aj zakazanie telefonu a elektroniky na nejaku chvilu

a myslim, ze problem mam aj kvoli tym inym rodicom, kt. mali uz v minulom roku za potrebu riesit aj ovela mensie blbosti a otravovali a vypisovali, lebo napr. z nejakeho nesikovneho drgnutia bola bodka od fixky na kabate

@anonym_autor ja ti neviem, ale kvôli blbostiam aby rodicia vypisovali rodičom,tak toto nechápem. Deti sa musia dohodnúť medzi sebou,musia spolu komunikovať a nájsť riešenia na prípadné problémy a nie aby každú hovadinu za nich riešil rodič. Používať vulgárne slová správne nie je, no bože stane sa. Chlapec nezvládol situáciu, nabudúce si dá väčší pozor. Proste k tej puberte to patrí a my sme veru neboli iní

autor
6. sep 2025
@7miriam77

@anonym_autor ja ti neviem, ale kvôli blbostiam aby rodicia vypisovali rodičom,tak toto nechápem. Deti sa musia dohodnúť medzi sebou,musia spolu komunikovať a nájsť riešenia na prípadné problémy a nie aby každú hovadinu za nich riešil rodič. Používať vulgárne slová správne nie je, no bože stane sa. Chlapec nezvládol situáciu, nabudúce si dá väčší pozor. Proste k tej puberte to patrí a my sme veru neboli iní

@7miriam77 no ved hej, preto sa aj bojim, ci ja to aj "neprezivam moc" prave kvoli tomu, ze uz ocakavam tie negativne reakcie od tych niektorych matiek
a vravim, na druhej strane zasa to, ze sme toto uz preberali nedavno a napriek tomu to musim riesit aj na realnom pripade v suvislosti s nim

7miriam77
6. sep 2025
@anonym_autor

@7miriam77 no ved hej, preto sa aj bojim, ci ja to aj "neprezivam moc" prave kvoli tomu, ze uz ocakavam tie negativne reakcie od tych niektorych matiek
a vravim, na druhej strane zasa to, ze sme toto uz preberali nedavno a napriek tomu to musim riesit aj na realnom pripade v suvislosti s nim

@anonym_autor sorry, ale mne sa zdá,že aj áno. Je dobre dohovoriť, no chalan len použil vulgárne slovo...nikoho nezbil,neokradol, nefetoval, nefajčil, neprišiel opitý....len nezvládol emócie, čo občas nezvládajú ani dospelí. Keby spravila niečo podobné moja dcéra, tak len s kľudom dohovorim a nech sa také viac neopakuje. Hotové,vybavené

januska12323
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aký iný rodičia? Riešiť to máš akurát ty a rodičia toho chlapca, ostatných je do toho veľké nič.

autor
6. sep 2025
@7miriam77

@anonym_autor sorry, ale mne sa zdá,že aj áno. Je dobre dohovoriť, no chalan len použil vulgárne slovo...nikoho nezbil,neokradol, nefetoval, nefajčil, neprišiel opitý....len nezvládol emócie, čo občas nezvládajú ani dospelí. Keby spravila niečo podobné moja dcéra, tak len s kľudom dohovorim a nech sa také viac neopakuje. Hotové,vybavené

@7miriam77 no este ma pripravuj na to, co budem musiet o par rokov mozno riesit 😅

7miriam77
6. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ...a na to ospravedlnení sa by som trvala. Chlapec si aj z toho niečo vezme ....👍

aniele
6. sep 2025

Tá "krádež" v rámci online hry bola povolená? Jasné, vulgarizmy nie sú ničím pekným, neuznávam a neznášam ich. Ale čo tá základná príčina? Ak nepatrí k pravidlám hry, tiež to treba tamtým rodičom pripomenúť.

7miriam77
6. sep 2025
@anonym_autor

@7miriam77 no este ma pripravuj na to, co budem musiet o par rokov mozno riesit 😅

@anonym_autor neboj, zvládneme 🤣. Keď naši rodičia zvládli nás a sme tu, tak my zvládneme naše deti. Dôležité je im dať pevný a dobrý základ a potom už len dúfať, že si vždy výberu ten lepší chodníček 🍀.

nin12345
6. sep 2025

@anonym_autor je to drsné ale zakázať online hry.. deti sú z toho agresívne, vypatlané a bez života

autor
6. sep 2025
@aniele

Tá "krádež" v rámci online hry bola povolená? Jasné, vulgarizmy nie sú ničím pekným, neuznávam a neznášam ich. Ale čo tá základná príčina? Ak nepatrí k pravidlám hry, tiež to treba tamtým rodičom pripomenúť.

@aniele myslim, ze ta cela hra je stavana na tom, ze sa tam aj kradnu veci navzajom.... nepytaj sa ma na podrobnosti, tento online svet ma na starosti tato, urcite vie lepsie, co to je a ako to funguje.
A tiez som mu uz v lete vysvetlovala, preco sa mi tato hra nepaci (prave tato cast s kradezou a okabatenim) a preco nie je dobre, ze ju hraju, ale asi je to nieco moderne a hraju ju aj ti spoluziaci, tak uplne zakazat nechcem.

autor
6. sep 2025
@7miriam77

@anonym_autor neboj, zvládneme 🤣. Keď naši rodičia zvládli nás a sme tu, tak my zvládneme naše deti. Dôležité je im dať pevný a dobrý základ a potom už len dúfať, že si vždy výberu ten lepší chodníček 🍀.

@7miriam77 ❤ pevne dufam aj ja 🙂
ale toto je asi to najhorsie (pre mna) vo vychove, ze ten vysledok sa dostavi az za par rokov a dovtedy sa len obavam, ci to robim spravne a ci sme na tej dobrej ceste

miadi
6. sep 2025

Co to bolo Roblox ? Tak mà lekciu ze vsetko co napise online je v podstate verejne a da sa zdielat s kazdym. Urobil chybu no nic Strasne odsudenia hodne sa nestalo. Jednoducho nech to neopakuje . Pomysliet si moze co chce ale nech si 2x rozmysli co napise.

anonym_a85443
6. sep 2025

Sprosto sa zachoval spolužiak, že pustil niečo čo sa týka ich dvoch.Ked to bola nadávka stalo sa deti nadávajú, ale snáď mu nenapísal,že ho zabije a pod...alebo, že počkaj v škole ..myslím vyhrážky.Pouc ho, že všetko sa dá použiť proti nemu.Na jeho mieste napíšem kamarátovi, že to nemala vedieť celá trieda a viac by som s ním nehrala

autor
6. sep 2025
@miadi

Co to bolo Roblox ? Tak mà lekciu ze vsetko co napise online je v podstate verejne a da sa zdielat s kazdym. Urobil chybu no nic Strasne odsudenia hodne sa nestalo. Jednoducho nech to neopakuje . Pomysliet si moze co chce ale nech si 2x rozmysli co napise.

@miadi ano, myslim ze to, alebo v ramci toho nejaka blbost
myslim, ze mu zatrhnem online hry uplne na dobru chvilu, ak sa kvoli nim stava takymto, ze bezrozmyslania kona a este z neho potom vychadzaju take slova

Ale v podstate on nepisal do hry alebo cez hru do chatu, on cez messenger/Fb napisal sukromne kamosovi to neslusne slovo, kt. si potom on prefotil a hodil do toho skupinoveho chatu na Fb

autor
6. sep 2025
@anonym_a85443

Sprosto sa zachoval spolužiak, že pustil niečo čo sa týka ich dvoch.Ked to bola nadávka stalo sa deti nadávajú, ale snáď mu nenapísal,že ho zabije a pod...alebo, že počkaj v škole ..myslím vyhrážky.Pouc ho, že všetko sa dá použiť proti nemu.Na jeho mieste napíšem kamarátovi, že to nemala vedieť celá trieda a viac by som s ním nehrala

@anonym_a85443 nie, nebola to vyhraska, len strasne neslusne 2 slova, kt. su u mna v najhorsej skupine nadavok, kt. by som nikdy nepouzila ... a nie este ked ma len 12

a ano, nehnevam sa len na tu moju opicku, a nielen za to, ze sa takto zachoval, ale aj na toho spoluziaka, kt. to mal za potrebu to aj zverejnit. Ale je to jeho vec, ako nalozi s danou situaciou - moje dieta mu len dalo "loptu na smec", on len vyuzil situaciu ...

A to je taky dalsi problem v tom, ze su takto traja kamosi, a obaja mi pridu ako taketo male 🐷 - hned prvy den sa ten jeden isiel stazovat p. ucitelke na moju opicku, lebo si myslel, ze mu z tasky nieco vybral bez jeho opytania a dovolenia, a tento druhy sa takto v tej hre vzdy sprava a tiez uz parkrat namocil mojho syna do neprijemnej situacie ... a darmo mu uz mesiace vysvetlujem, nech sa s nimi nekamarati, neda si povedat

tetapetra
6. sep 2025

@anonym_autor naši majú tiež skupinu,ako náhle niekto napíše škaredé slovo, vyrazia ho zo skupiny. Neviem či si to decká ukazujú s rodičmi. Potom trvá veľmi dlho kým ho vrátia späť

miadi
6. sep 2025
@anonym_autor

@miadi ano, myslim ze to, alebo v ramci toho nejaka blbost
myslim, ze mu zatrhnem online hry uplne na dobru chvilu, ak sa kvoli nim stava takymto, ze bezrozmyslania kona a este z neho potom vychadzaju take slova

Ale v podstate on nepisal do hry alebo cez hru do chatu, on cez messenger/Fb napisal sukromne kamosovi to neslusne slovo, kt. si potom on prefotil a hodil do toho skupinoveho chatu na Fb

@anonym_autor tak kamos asi tiez nie je 100% kamos ked mu toto urobil . Ja som v jeho veku mala “ kamosku “ ktora bezala zalovat na ostatnych ucitelke na skole v prirode a dako sa jej podarilo rozchyrit ze som to bola Ja ta co zalovala . A vsetci boli potom na mna hnusni este ma aj Niekto podkol ked som niesla tacku s jedlom ako v americkom filme 🤣a teda bolo mi to neprijemne no Proste kryla spm kamosku Lebo som bola na rozdiel od nej lojalna a cakala som ze sa mozno prizna aby mi dali pokoj. No neurobila to nebola dobra kamoska. Long story short ten kamos mu nieco urobil v tej hre co ho nahnevalo a este potom tu sukromnu zlu reakciu vsetkym predhodil aby ho zhodil . To nie je chovanie ozajstneho kamarata. Provokater z toho vysiel chrumkavy . Ozajstny kamos by si tu nadavku vyriesil sukromne dal mu sancu ospravedlnit sa .

miadi
6. sep 2025

Bar to tak ze tito “ kamosi” su lekcia do zivota a asi sa musi chlapec par x popalit aby zistil kto je aky . Mozno o rok bude mat inych kamosov. Nezakazuj mu ich Lebo o to viac mu budu vzacni ( zakazane ovocie chuti naj ) len mozes kriticky poukazat na ich chovanie a dosledky ktore z toho ma on .

autor
6. sep 2025
@miadi

Bar to tak ze tito “ kamosi” su lekcia do zivota a asi sa musi chlapec par x popalit aby zistil kto je aky . Mozno o rok bude mat inych kamosov. Nezakazuj mu ich Lebo o to viac mu budu vzacni ( zakazane ovocie chuti naj ) len mozes kriticky poukazat na ich chovanie a dosledky ktore z toho ma on .

@miadi hej, tie deti vedia byt niekedy zakerne ... ale doteraz som si myslela, ze taketo veci robia len baby, chalani si otvorene vyriesia veci, hoc aj "rucne strucne" ...
ale teda ocividne su aj medzi nimi zakeraci

no, ale aj tak to nic nemeni na mojom zakladnom probleme, ze toto moja opicka spravila a bola taka hlupa, ze take nieco napisal a nechal tak stopu po sebe a musim mu o tejto teme zasa vysvetlovat, lebo zrejme to nepochopil stale
a nejako ho za to aj potrestat, aby vedel, ze sa take skarede slova nepouzivaju a ze take chovanie netolerujem

a ano, tiez dufam, ze mu toto aspon trosku konecne otvori oci a prestane sa s nimi kamosit, aj bez mojho zakazu - sice moc na vyber v triede nema, lebo je len tusim 8-9 chlapcov su len 2 skupinky + nejaki dvaja, co su dost introverti a nekamaratia sa s nikym

anonym_ccaf62
8. sep 2025

@anonym_autor Mas absolutnu pravdu, to co sa dostane na net tam zostane, alebo si to niekto odfoti a preto treba aby syn zvazil co komu pise. Myslim, ze sa pouci z tohto pripadu a postupne sa otuka a zisti, kto je naozaj kamos. Ak bude hrat online, pisat si cez messenger a podobne, tema o slusnom spravani sa aj vo virtualnom svete bude na stole stale. Nestaci povedat raz,dvakrat, treba sa o tychto temach rozpravat pravidelne. A nielen o tom, ze na nete zostane vsetko, ale aj o roznych nastrahach internetu (napr. ak mu zacnu pisat cudzi ludia) Mozno si najdi nejake videa k tomu, clanky o ktorych mu povies. Tebe odporucam, aby ste sa dohodli, ze budes mat ty/manzel pristup do jeho pocitaca, ze bude vediet ze si viete jeho diskusie precitat (aj to co a ako pisu kamosi/spoluziaci) a raz za cas si spolu sadnut a prejst si tie diskusie, co je a co nie je vhodne. On sa to musi naucit.

Strana
z2