Pustiili by ste skoro 18-ročnú dcéru na dovolenku s priateľom?
Kmotra pustil dcéru k moru do Chorvátska iba s priateľom, dievča bude mať 18 v novembri. Moja ktorá, bude mať 18 o tri týždne teraz šalie, lebo ju nikam nepustím. Zas som zlá ja, lebo sa o dieťa bojím, som opatrená. Mladý sú spolu.1,5r.
ja by som autom nepustila a vysvetlila, ze teraz ked su v chorvatsku tie sialene burky tak to nie je sranda, pustila by som ju ak by sli busom, lietadlom, vlakom (kde je skuseny vodic). my sme si jednu taku burku pred par dnami uzili na chorvatskej dialnici. ani 5metrov dopredu nebolo vidno. sialeny dazd, vetrisko, krupy, ledva bolo vidno vystrazne oranzove svetla predchadzajuceho auta, cervene brzdove nebolo vidno ani nahodou. takmer sme havarovali kvoli zmatkarom ale muz ma odsoferovane kvantum km, je zvyknuty na dlhe trasy a vie perfektne reagovat a predvidat tak sa nam nic nestalo. my sme cez tu burku sli cca 15 minut,lebo burka sla opacnym smerom ako my, tak sme ju presli relativne rychlo a ked sme vychadzali z tej burky, tak v opacnom smere sme videli 2 havarky. lepilo nam poriadne, a to sme sli pomaly a niektorí radsej odstavovali auta na kraji
Vieš čo? ja nie. Moja už má 18, chodí so spolužiakom takmer rok. Boli spolu na víkend na chate s partiou, boli spolu na festivale, aj u nás prespal, aj ešte pôjdu na chatu. Ale do Chorvátska by som ju (autom) nepustila. Ostatní rodičia nech robia ako uznajú za vhodné. A ako tu niektoré píšete, že je už dospelá, môže sa odsťahovať. A kam? kto jej to bude platiť? je ešte stredoškoláčka. Brigádovať každý deň nebude a za tých pár dní nezarobí toľko, aby sa mohla osamostatniť.
@anonym_49002c presne tak, neviem co s tým ma, že bude mat18. Co trestne dverami a ze ide a basta? No skúsila by toto u mňa urobiť.
@anonym_autor rozhodne autom by som ju nikde nepustila, a ani samých dvoch nie.
Ale vidím, ze niektoré nemajú problém ze sa im decko túla halabala po zahraničí.
@anonym_autor Tebe ide očividne len o to auto, máš zlú skúsenosť - chápem. ale opakujem dcéra za to nemôže - prečo má trpieť tvojím strachom.
To už doživotne nikto z vás nesadne do auta?
@patka06 ja by som autom tiež neprivolila na takú cestu 20r. chlapcovi. Bussom,vlakom, letecky, nech sa páči.Autom nie.
@anonym_49002c presne tak, neviem co s tým ma, že bude mat18. Co trestne dverami a ze ide a basta? No skúsila by toto u mňa urobiť.
@anonym_autor rozhodne autom by som ju nikde nepustila, a ani samých dvoch nie.
Ale vidím, ze niektoré nemajú problém ze sa im decko túla halabala po zahraničí.
@anonym_527c28 ale kde sa túla hala bála... ved ma 1 a pol ročnú vztah ... to už je celkom vážnejšie. To ze máš ty nudy život a nikam by si nešla je tvoja vec ale to ze ona si chxe život aj uzivat je jej vec. Ak si to financuje ona s priateľom nech si ide. Keď ma mama mindraky nech ide za psychológom
No ja tesne pred svojou osemnástkou som tiež bola na dovolenke s vtedajším priateľom (terajším manželom) rodičia ma pustili ale po dlhom prehovarani...🙂Boli sme v Taliansku tam som oslávila svoje 18te narodeniny,chodili sme spolu niečo vyše roka,Teraz no neviem či by som ja syna pustila verím mu ale bála by som sa veľmi...
@anonym_527c28 ale kde sa túla hala bála... ved ma 1 a pol ročnú vztah ... to už je celkom vážnejšie. To ze máš ty nudy život a nikam by si nešla je tvoja vec ale to ze ona si chxe život aj uzivat je jej vec. Ak si to financuje ona s priateľom nech si ide. Keď ma mama mindraky nech ide za psychológom
@anonym_f84d1f ja nudný život rozhodne nemám ale pokiaľ tebe je fuk kde sa ti túla decko, to je tvoj problém. Mne ti jedno nie je. Rozumne dieta to pochopi. Nech sa paci, mozu svoj az 18 mesačný vzťah pokojne utuzovat aj na Slovensku. Svet už nie je ako za tvojich mladých čias, keď si stopom precestovala celú Európu.
@gabriela2952 ale veď tu vôbec nejde o dôveru.Je to jedno každý ma tie hranice inde.
@anonym_autor sprav ako to cítiš.Urcite sa neriad tým, čo robí kmotra.Autom nie, ak by išli inak tak áno, alebo autom s dospelymi
Určite ju pusti. Ani nevieš čo to pre ňu bude znamenať. 🩷Ja som chodila k môjmu terajšiemu manželovi od mojich 16tich, a som s ním dodnes. A mám na to obdobie tie najkrajšie spomienky. 🍀❤️☺️
@patka06 ja by som autom tiež neprivolila na takú cestu 20r. chlapcovi. Bussom,vlakom, letecky, nech sa páči.Autom nie.
@laila22 Nerozumiem pojmu na takú cestu.
Do susedného mesta alebo v rámci Slovenska, by to nebol problém?
Kde je hranica kedy, s kým môže do auta?
Neverím, že sa mladí ľudia nevozia navzájom.
Mám takmer 19r. ročnú, od 18sky vozí kamarátky a kamarátov ako vodič, kým nemohla sama jazdiť vozila sa ako spolujazdec.
Neriešila som vek vodiča, nehoda sa stať môže komukoľvek
@laila22 Nerozumiem pojmu na takú cestu.
Do susedného mesta alebo v rámci Slovenska, by to nebol problém?
Kde je hranica kedy, s kým môže do auta?
Neverím, že sa mladí ľudia nevozia navzájom.
Mám takmer 19r. ročnú, od 18sky vozí kamarátky a kamarátov ako vodič, kým nemohla sama jazdiť vozila sa ako spolujazdec.
Neriešila som vek vodiča, nehoda sa stať môže komukoľvek
@patka06 ty svoje deti pusti kam chces a s kým chces. ,,Takú cestu,, som myslela 7 hodín šoférovať do Chorvátska s neskúseným vodičom. Nie som tu jediná, čo zdieľa tento názor... Rozdiel je asi v Tom, že do susedného mesta môže mať cestu nacvičenu... ale nevie čo všetko ho môže že prekvapiť na dlhej ceste...
@patka06 ty svoje deti pusti kam chces a s kým chces. ,,Takú cestu,, som myslela 7 hodín šoférovať do Chorvátska s neskúseným vodičom. Nie som tu jediná, čo zdieľa tento názor... Rozdiel je asi v Tom, že do susedného mesta môže mať cestu nacvičenu... ale nevie čo všetko ho môže že prekvapiť na dlhej ceste...
@laila22 Každopádne neobmedzujem dospelé "dieťa" a nikdy to nepochopím.
Možno to bude preto, že som vyrastala s takýmito obmedzeniami - dieťa nemôže trpieť strachom svojich rodičov v žiadnom veku
Stále som názoru, ak sa má niečo stať tak sa stane. Pokojne na pár metroch a nemusí byť ani v aute.
Práve nacvičená cesta je horšia, stráca ostražitosť - veď to už pozná
Ak chce ísť k moru je to väčšina cesty po diaľnici a to fakt dá aj cvičená opica.
Nevieme, či bude jeden vodič na 7 hodín - autorka v úvodnom príspevku spomína aj iné dievča.
Neviem ani koľko vlastne má ten vodič, pokojne môže mať 2-3 roky odjazdené.
Súhlasím s tebou, každý nech si urobí po svojom a nech si to potom zodpovie pred vlastným dieťaťom.
Možno to bude preto, že som vyrastala s takýmito obmedzeniami - dieťa nemôže trpieť strachom svojich rodičov v žiadnom veku
Stále som názoru, ak sa má niečo stať tak sa stane. Pokojne na pár metroch a nemusí byť ani v aute.
Ak chce ísť k moru je to väčšina cesty po diaľnici a to fakt dá aj cvičená opica.
Nevieme, či bude jeden vodič na 7 hodín - autorka v úvodnom príspevku spomína aj iné dievča.
Súhlasím s tebou, každý nech si urobí po svojom a nech si to potom zodpovie pred vlastným dieťaťom.
@patka06 presne tak, nech každý robí ako uzná za vhodné... Autorka píše, že jedno dieťa už pochovala... Ja mám iba jedno dieťa... Nejak zvlášť ho neobmedzujem, ešte nemá 18. Tiež ma priateľa, ktorý už má vodičák, ale do Chorvátska autom ani náhodou.. 🙂. Možno za 3_4roky, keď nadobudne skúsenosti v šoférovaní...
@anonym_autor nie, nepustila. 🙃 A akoze, ze ma za tri tyzdne 18nast, neznamena, ze si moze robit, co chce. Robit, ako uzna za vhodne, moze mimo mojej strechy a takisto plati, ze nemoze si robit, co chce, aj ked je dospela. Anarchia u nas neplati a deti to maju patricne aj vysvetlene.🤷♀️
Ps: ja som v takom veku nemohla ist, teda mohla, ale len raz a potom by ma cakali kufre pred bytom...🤐
@patka06 presne tak, nech každý robí ako uzná za vhodné... Autorka píše, že jedno dieťa už pochovala... Ja mám iba jedno dieťa... Nejak zvlášť ho neobmedzujem, ešte nemá 18. Tiež ma priateľa, ktorý už má vodičák, ale do Chorvátska autom ani náhodou.. 🙂. Možno za 3_4roky, keď nadobudne skúsenosti v šoférovaní...
@laila22 Autorku chápem, jej strach, aj bolesť zo straty dieťaťa
ALE
ak bude takto pokračovať s najväčšou pravdepodobnosťou sa pri prvej možnej príležitosti dcéra zbalí a odíde z domu
Ešte by ma zaujímalo, čo na situáciu hovorí otec
@anonym_autor nie, nepustila. 🙃 A akoze, ze ma za tri tyzdne 18nast, neznamena, ze si moze robit, co chce. Robit, ako uzna za vhodne, moze mimo mojej strechy a takisto plati, ze nemoze si robit, co chce, aj ked je dospela. Anarchia u nas neplati a deti to maju patricne aj vysvetlene.🤷♀️
Ps: ja som v takom veku nemohla ist, teda mohla, ale len raz a potom by ma cakali kufre pred bytom...🤐
@vevesh presne si to vystihla, uplne súhlasím. Sa mi paci ako tu niektoré porovnavaju 7-8 hod.neznamu cestu so šoférovanim niekde doma. A opat tiež ta dvojtvarnost koňa, na to, aby sa túlala po zahraničí s frajerom je už dospelá, na to, aby sa starala sama o seba, to bude "dietatko" tak do 30tky minimálne. 👌
@terezka1947 Vieš koľko nehôd majú práve tí čo majú najazdené do aleluja ? Nehodu moze mat aj keď pojde s mamou na aute...
@anonym_f84d1f to je pravda,ale zatiaľ evidujeme viac nehôd kvôli takým frajerom,čo si myslia,že s vodičákom balia aj 10r skúsenosti.
To nie je vyturovat auto a ideme,mysicky,atď.
Kvôli takymnfrajerikom je kopa nehôd,oni prejdú a ostatní nemajú šancu.
Netvrdim,že ten chalan je nešikovny. Ale ako rodič by som sa tiež bála.
Manžel má najazdených tisícky km cez deň,v noci....a vždy jazdí s rešpektom...
Už v autoškole nám prízvukovali,že auto je v rukách neskúseného frajera zbraň.
@patka06 pochodili sme zahraničie a teda nesúhlasím,že diaľnice dá aj cvičena opica. Práve tam neskúsení šoféri vedia narobiť riadne problémy. Trošku rešpektu by sa mnohým zišli predtým,ako sadnú za volant. Nestačí veľké auto a ostatní má môžte.
@patka06 pochodili sme zahraničie a teda nesúhlasím,že diaľnice dá aj cvičena opica. Práve tam neskúsení šoféri vedia narobiť riadne problémy. Trošku rešpektu by sa mnohým zišli predtým,ako sadnú za volant. Nestačí veľké auto a ostatní má môžte.
@terezka1947 s tým rešpektom na 100% súhlasím, žiaľ frajerina na cestách nie je ovplyvnená vekom
@anonym_autor Pustila by som, ak by isli letecky, ci vlakom. AUTOM, urcite nie. Hlavne, ak soferuje 20r mladik. Pre Boha. 🥹🥲
@anonym_autor áno, no musela by sa minimálne 2 x denne ozvať, že je všetko v poriadku. Veď je leto, nech si užijú teplo a more.
Koľko môže mať skúsenosti 20r mladík, čo tento rok maturoval, neverím že by bol toľko skúsenosti
@anonym_autor moja sestra má 2 vnučky, dvojčatá. Majú 19, šli z Brna na východ SK samé dve a to vodičák má zatiaľ len jedna. Išli pomaly, vždy, keď zastavili na benzínke sa ozvali. Jednoducho musia sa vždy ozvať aj tebe, pre pokoj v duši.
Dávaš neúplné informácie a tak tu máš zmes odpovedí podľa toho, kto si čo prečítal. Pôvodný príspevok vyznieva, že dcéru nechceš pustiť s priateľom do Chorvátska. Lenže ty nemáš problém ju pustiť, ty máš strach z toho, že chcú ísť autom. Tvoj strach je pochopiteľný vzhľadom k tomu, čo si prežila. A presne toto máš komunikovať dcére, potom nebude šalieť. Vždy sa dá vymyslieť kompromis, aby si neobmedzila dcéru kvôli tvojmu strachu a zároveň aby si sa ty nezblaznila od strachu. Aj keď si myslím, že je úplne jedno, či má dcéra 18 alebo 30, ty si zažila traumu a tá ťa hlboko ovplyvňuje. S týmto by som ja veru na tvojom mieste pracovala, lebo sama sebe ublizujes a nechtiac aj dcére. Asi každý rodič sa bojí o svoje dieťa a nikdy sa báť neprestane, ale nemôže ho to predsa paralyzovat a škodiť dieťaťu prehnaným ochranárstvom. .
@anonym_autor ano
Dávaš neúplné informácie a tak tu máš zmes odpovedí podľa toho, kto si čo prečítal. Pôvodný príspevok vyznieva, že dcéru nechceš pustiť s priateľom do Chorvátska. Lenže ty nemáš problém ju pustiť, ty máš strach z toho, že chcú ísť autom. Tvoj strach je pochopiteľný vzhľadom k tomu, čo si prežila. A presne toto máš komunikovať dcére, potom nebude šalieť. Vždy sa dá vymyslieť kompromis, aby si neobmedzila dcéru kvôli tvojmu strachu a zároveň aby si sa ty nezblaznila od strachu. Aj keď si myslím, že je úplne jedno, či má dcéra 18 alebo 30, ty si zažila traumu a tá ťa hlboko ovplyvňuje. S týmto by som ja veru na tvojom mieste pracovala, lebo sama sebe ublizujes a nechtiac aj dcére. Asi každý rodič sa bojí o svoje dieťa a nikdy sa báť neprestane, ale nemôže ho to predsa paralyzovat a škodiť dieťaťu prehnaným ochranárstvom. .
@akvi presne toto som chcela napísať. Autorka sa o dcéru bude bat cely život. Ked jej dcéra v 20 povie ,ze chce ist na druhý koniec sveta , a tam bude behat na aute ,aj tak bude mat autorka neskutočný strach . Ked jej dcéra nezdvíhne telefon , bude premýšľala pod .
Problém je v samotnom strachu ,a toho sa nezbaví.
@autorka tiež som si pochovala dcéru, hoci bola " len" bábätko. A tiež sa bojím o mladšiu dcéru. Aj o dvoch synov . Takmer 14 rocny chce ist na strednú školu jeho snov, na internát, a po strednej chce ist mimo slovensko. No ja chcem aby moje deti žili naplno a neboli limitované mojimi strachmi , nie su mojim majetkom , nevlastnim ich . Ked mi 19 rocny syn povie ,ze ide do Japonska ,lebo tam cíti, ze ma co ponúknuť a môže sa toho veľa naučiť...môžem mu akurát taka dopriať podporu a popriať veľa šťastia.
Viem ,je to trochu odlišná situácia, ale dovolenka v Chorvátsku? Za max 8 hodin su tam . Môžu si v strede cesty oddýchnuť. Cesty su tam kvalitne urobene , a v prípade tvojho nepokoja im navrhni uz vussie spomenutý vlak ,ci letecky .
@anonym_autor dcéra mala v máji 18, dnes ide s priateľom na dovolenku do Chorvatska. Idú autobusom, ubytovanie majú zabezpečené. Sú spolu rok, boli na 3 dni na koncerte v Prahe, aj na dovolenke na Morave. Denne sa ozve, pošle fotky, zavolá… Chlapca poznám, chodí k nám aj ona k nim. Drogy, alkohol vylúčené. Takže áno pustila. No ty si musíš poznať dcéru a aj jej priateľa.
@anonym_autor Pustila. Ak viem s kým ide ako ide a budeme stále v kontakte tak áno. Ako sa naučia. A ak je dôvod, že sa bojíš tsk vitaj v klube. Všetci čo máme dospelé deti sme tým prešli. Hlavne my mami. A ako inak získaš jej dôveru. Raz začať musí. A keď sú slolu3tak dlho a je to dobrý chlapec tak určite. A to som dosť mama stihačka. Teda vždy si píšem s deťmi čo a ako občas v rýchlosti.
Pretoze je dosť možné, žeby o pár mesiacov išla aj sama bez pýtania.
Skôr by si mala pracovať so sebou a s tým,že čo budeš robit ak sa o tri týždne zdvihne a pôjde sama.Uz jej nemôžeš nič.
@doriiis Samozrejme že to môže byť a veľmi ľahko.Dnes sú už dievky aj chlapci na inej úrovni a vedia čo je sex aj ako sa chrániť.Nežijene už chvalabohu cca 50 rokov dozadu keď v tých rokoch už boli matky ,manželky...
A alkohol...ehmm kto chce sa opije aj doma respektíve si vypije. Tym si prešli všetci. A ako s majú naučiť samostatnosti ak nie aj tým, že im budeme dôverovať.
@anonym_autor Je to tvoje rozhodnutie.V podstate je už dospelá osoba aj keď je to ešte v podstate dieťa.
@anonym_autor ved je skoro dospelá pane bože. Nech ide ,nech si užijú ved sú mladí
@anonym_f84d1f 👍👍👍👍

@anonym_autor jasné, že by som ju pustila. Ach, krásne časy....