icon

Pustili by ste 17-ročnú dcéru prespať u priateľa?

22. dec 2023
terezka1947
23. dec 2023

@natall113 chodia spolu dlho....a píšem na margo viacerých odpovedí,aj kadejakých príbehov z MK,že stačí dieťaťu veriť a riešiť antiku a kľudne hocikedy.

natall113
23. dec 2023

@t1nusa presne som na toto myslela ale vedela som že keď to sem napíšem tak zbytočne, s mužom som od 15 a prvy krát sme spali spolu v 18 a bežné som u neho spávala..není všetko o sexe

natall113
23. dec 2023

@terezka1947 veď to že chodia spolu dlho.. autorka ho predpokladám pozná, není to krátky vzťah ktorý za mesiac skončí

terezka1947
23. dec 2023

@natall113 vieš,ja nikde neposem,že nemôžu pekne vzťahu vzniknúť od ZS, kľudne. Ale poväčšine to tak nie je. A dievča ťahá za kratší koniec. Keď ten vzťah má vyjsť,vyjde aj bez skorého sexu...majú možnosť sa spoznávať,atď. Veď je to najkrajšie chodenie.

natall113
23. dec 2023

@terezka1947 to je síce pravda ale v tomto prípade to je už asi zbytočne nie a ak už sama vie že spali spolu zbytočne tomu bude brániť, dcéra ju začne akurát tak klamať

kristiii
23. dec 2023

@terezka1947 však to dievča má 3 roky jedného priateľa, o akej promiskuitnej nálepke prosím ťa píšeš? Neušiel ti náhodou význam tohto slova?

terezka1947
23. dec 2023

@natall113 čiže navrhujes,že už keď spali,tak je to už všetko jedno a umožniť im,aby vôbec neriešili nič a spali spolu naďalej,vedľa rodičovskej spálne v oboch rodinach...tak ok,už kľudne je to na tých rodinách.
Základ,je dieťaťu nič nezakazat,lebo ešte od nás odíde,pokazime si vzťahy,dieťa vie a vidí budúcnosť,je to jeho život,atď.

oli18
23. dec 2023

No vidno, aka si radikalna 😁. Ak si jej od 14tich dovolila frajera, tvoja otazka je prinajmensom smiesna.

terezka1947
23. dec 2023

@kristiii ako vieš,že ten jeden vydrží od 12,14,17?ti,že teraz má jedného ešte neznamená,že je ten posledný.

kristiii
23. dec 2023

@terezka1947 ja nikde netvrdím, že tento jej vzťah musí byť jediný. A ani keby mala v živote ešte ďalších 5, tak nebudem tvrdiť, že je promiskuitná. Ale ty si ju onalepkovala už teraz, v tejto situácii. Tomu nerozumiem.

thoughtfulweirdo
23. dec 2023

Ja by som si najskôr na tvojom mieste vyriešila v sebe, čo ti na tom vlastne vadí. Od toho by záležalo ďalšie rozhodnutie.

ivangeline
23. dec 2023

Mne nepride vhodne prespavat ani ked 18 mat bude ;D

natall113
23. dec 2023

@terezka1947 a to som kde napísala prosím ťa? Nedomýšlaj si zase to čo sa nikde nepíše
Ma 17 nie 14 takže poučim o ochrane a není problém prípadne fakt zabezpečením tu ochranu (antikoncepciu) a není vždy všetko o sexe to že by tam spala neznamená že automaticky musia spať spolu

terezka1947
23. dec 2023

@kristiii ja som neonalepkovala dcéru autorky,píšem,že dievča je vo vzťahoch vždy na Tom horšie,vždy tu hrôzu promiskuitna nálepka. Darmo je aká pokročilá doba,striedanie priateľov nikdy nie je pre ženu dobrá vec.

terezka1947
23. dec 2023

@natall113 čítaj s porozumením moje komenty.
Berieš túto tému veľmi osobne,čomu nerozumiem,nie je o tebe.
Tiež som bola mladá,už o živote niečo viem,mám možnosť vychovávať svoje deti,vychovávame ich.
Že nemám rovnaký pohľad na "freevychovu"?ok,to je v poriadku. Každý máme iný pohľad a čas ukáže,čo vychovame.

kristiii
23. dec 2023

@terezka1947 beriem späť, máš pravdu, nepísala si to priamo na ňu, ale aj tak nerozumiem, prečo práve pri tomto prípade vôbec spomínaš striedanie partnerov. Samozrejme, že tento nemusí byť jej posledný, nikto nemáme krištáľovú guľu, ale promiskuitná môže byť rovnako aj žena (alebo muž), ktorá začne žiť sexuálne neskôr. A naopak. Veď aj tu často čítam, že ženy majú jedného partnera, teraz už manžela od 14-15-16 rokov.

terezka1947
23. dec 2023

@kristiii áno,je to tak,môžu byť krásne vzťahy a dlhoročné manželstva od ZŠ a určite žena môže striedať partnerov aj v neskoršom veku.
Ale píšem ako mama,čo by mala dcéru...chcela by som ju chrániť od akejkoľvek zlej povesti od puberty,minimálne do 18r. A aj chrániť ešte pred ňou samou,lebo niekedy v mladosti človek vie porobiť hlúposti a zničiť si tým život.
Každý nejak chceme vychovávať.....

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
natall113
23. dec 2023

@terezka1947 ty čítaš asi zle, kde vidíš že to beriem osobné??? Len ma zaráža ako v dnešnej dobe niekto môže tvrdiť že je to strašné zle takto pustiť dieťa spať....lepšie je keď bude klamať však

kristiii
23. dec 2023

@terezka1947 to áno, jasné, každý sa snaží dieťa chrániť a dúfa, že nenarobí hlúposti a zlé rozhodnutia, ale ja by som na to asi išla skôr opačne, keď už sa štrnástka bezhlavo zaľúbi, skôr by som to skúšala riešiť dôverou než zákazmi a pod. Aj keď možno som moc naivná a vôbec by to nefungovalo 🤣.

lujza123
23. dec 2023

Ja by som asi pustila, podľa mňa 17-18 už nieje žiadny extra rozdiel.

Moja mama bola takto prísna. V 17 tich stale zákazy, príkazy, pravidla ktoré mi nedávali zmysel, argumenty typu “povedala som budeš poslúchať!”

Skončilo to tak že som po jednej veľkej hádke mesiac pred 18 tkou odišla z domu a 2 roky sme sa nevideli a ďalši rok kým sa naše vzťahy dali do poriadku. A ďalších xxxx rokov kým sme sa s tým obidve vyrovnali, odpustili si a priznali každá svoju vinu

Táto ranná dospelosť 17 - 21 je taký citlivý vek, clovek už potrebuje fungovat a rozhodovať sa sám ako dospely ale zároveň stale potrebuje rodiča, ako zázemie a takého mentora/poradcu. Mne teda v tomto obdobi mama veľmi chýbala, ale nie prísna mama, potrebovala som poradcu, nie sudcu a policajta

t1nusa
23. dec 2023

@ivangeline a v koľkých rokoch to je podľa teba vhodné? či u teba platí, že môžu spolu stráviť noc (či už so sexom alebo bez) až po svadbe? 😃

rozkvet1
23. dec 2023

Aký je rozdiel, keď dvaja spolu vedú sexuálny život verzus keď jeden prespí u druhého? Ak vieš, že spolu spávajú, tak v čom je problém? Akosik tomu nechápem.

terezka1947
23. dec 2023

@natall113 lepšie je vysvetľovať a vysvetľovať, ľúbiť a ostatné veci už neovplyvnime.

maris5
23. dec 2023

Ak sa teraz nedohodnete na kompromise tak o par mesiacov, ked bude mat 18 sa moze zbalit a ist k nemu byvat. To uz potom neovplyvnis.

luciana656
23. dec 2023

Pohlavný styk môže mať už po 15 čiže není tu moc čo riešiť. :D

terezka1947
23. dec 2023

@kristiii určite nie zákazmi v 17r. Ale vychovávať a vysvetľovať,začínať s dôverou,atď už musí rodič skôr. Aby potom,keď príde moment ako tento už niečo v rodine fungovalo. Lebo puberta začína u dnešných detí skôr a preto je dôležitý vzťah v rodine. Neviem 100%ovplyvniť,čo dieťa urobí,ale viem sa snažiť mu vysvetľovať situáciu,dôsledky,pýtať sa na názor,budúcnosť situácii,atď.
Chcem len napísať úplne posl.vec v tejto diskusii.
Neviem,čo moje dieťa urobí,ale nebudem v duchu-nepokzait si s ním kamaratsvo mu od 12-14r.dovolovat všetko. Je iné mať v uchu-ale toto by mi naši nedovolili....ako mať v uchu -ale veď naši sú s tým v pohode,je to ok.
Tiež som bola v puberte,zase až také iné sme to nemali...a viem,že to mamine"nie" má veru ochránilo pred mnohými somarinami. Hoci som sa na ňu hnevala. Ale napriek môjmu pubertálnemu hnevu som ju mala rada a bola som rada,že musím mať hranice,lebo sama som často bola v mnohých situáciách ochranena tým "nie".

ivangeline
23. dec 2023

@t1nusa ...najlepsie. Alebo ked nebude odo mna zavisla. ;)

luciana656
23. dec 2023

@isis234 v 18 sa môže zbaliť a odísť 🤣 zasnúbenie/nezasnubenie

terezka1947
23. dec 2023

@luciana656 veď nech ide.
Hádam nie je povinnosťou rodičom nasilu držať deti pri sebe,keď nechcú.