icon

Rastú chlapci až do 18 rokov?

31. júl 2025

Ahojte, všade sa píše,že chlapci rastú do 18 rokov. Môj syn bude mať za 3 mesiace 15 rokov a už teraz má 190 cm. Mám strach,aby nemal cez dva metre🫣. Ja mám výšku 168cm a manžel 193cm. Za posledný rok sa neskutočne vytiahol, hádam aj 15 cm. Viem, najdôležitejšie je,keď je zdravý. Ale bojím sa aj toho, aby práveže nemal problém s chrbticou, keď tak rýchlo na
rastie....
Moja otázka: aj po 15 roku ešte rastú chlapci? Je pravda,že až do 18 roku?
Ďakujem za odpovede....

Strana
z2
colsami
31. júl 2025

A ked bude mat cez dva metre, coho sa ako bojis? Poznam takych chlapov a?

denkabemommy
31. júl 2025

Netreba sa báť veci,ktoré nevieš ovplyvniť, zbytočne sa trápiš. Bolieť ho chrbát bude už aj teraz. Ako všetkých vysokých ľudí. 🤷🏼‍♀️

anonym_8b8117
31. júl 2025

Chlapci rastu približne do 21 rokov. Je dosť mozne, že prekoná 2 metre
Pediatrička mu môže skontrolovať krv

A určite sa s ním dohodni, napr posilňovňa alwbo plavanie

majamat
31. júl 2025

rast vacsiny deti je primerny a su deti,c os u mimo primeru. tie mio primeru maju oneskoreny,a lebi urychleny vyvoj.

rast v tomto veku rpebieha asi tak, ze v puberte u dietata nastane pubertalne urychelnie rastu. tvpj syn mal posledny rok vyseoke tempo rasto,c o naznacuje prave tento pubertalny rychly rast. chlapci takto rastu na konci puberty - deda vycsinou.
po ukonceni pubertalneho rastu nastava zostatkovy rast. ci uz do takejto fazy tvoj syn prechadza,a lebo nie, to netusim. n kazdopadne popubertalny zostatkovy rast je pomalsi a trva asi 2r. v primere je to za cele tie 2r uz len okolo 5cm, no je to trosku individualne a teda niektore deti narastu aj 10cm a ine uz iba 1-2cm.

cize tazko povedat,a ko je na tom tvoj syn, ale moze sa stat, ze este bude rast chivlu rychly a potom sa bude spomalovat. pripadne je tu moznost, ze sa uz spomali.

takze do kedy rastu chalpci? v primere do 16-17r, ale teda ti s onekorenim mozu aj dlhsie. dokonca aj dpo 20r. vsak to sa kedysi hovorilo, ze chlapci narastu este aj na vojne.

anonym_2de957
Autor odpoveď zmazal
baboobchod
31. júl 2025

Môj má 18 a asi rok už nerastie. Mal zlomenú ruku, takže aj na rtg doktor videl, že rast kostí má ukončený.

jamimo
31. júl 2025

@anonym_autor Máme v rodine, sesternicin syn tak rástol, asi do veku 18 rokov, má 2,05m A veruže má problém s chrbticou, lekárka mlčala, oni sa na to vykašľali 🤦

kaktusik007
31. júl 2025

sledujem si vysku deti pravidelne, takze viem ze najvyssi rast uz maju za sebou a teraz rastu uz len tak cca 5cm rok... maju 15 - 188cm a 14- 192 cm. ako rast prebieha ti popisala @majamat - ak ale deti nemerias pravidelne, tieto statistiky nemas a nevies konecnu vysku teda odhadnut...

mondolina
31. júl 2025

môj má 16 rokov a už 2 roky nerastie, ani noha, má 43 veľkosť, a výška okolo 182cm
neviem či ešte môže začať rásť

majamat
31. júl 2025
@kaktusik007

sledujem si vysku deti pravidelne, takze viem ze najvyssi rast uz maju za sebou a teraz rastu uz len tak cca 5cm rok... maju 15 - 188cm a 14- 192 cm. ako rast prebieha ti popisala @majamat - ak ale deti nemerias pravidelne, tieto statistiky nemas a nevies konecnu vysku teda odhadnut...

@kaktusik007 tie statistiky som nerobila ja, su to statistky, co sa robili koli sledovaniu rastu. su to info, ktore pouzivaju odbornici.
co sa tyka konkretneho dietata, da sa urobit lne priblizny odhad podla toho ako dieta rastie a aj podal toho v akej faze am pubertu.
no aky bude zostaktovy rast,t o sa presne nevie, aj ked vselico napovie rtg a kontrola uzatvorenia rastovych strbin.

pasomnica
31. júl 2025

Muži vraj môžu rásť až do 21 rokov

mondolina
31. júl 2025

keď nerástol 2 roky môže ešte začať rásť?

anonym_a2cb58
31. júl 2025

@anonym_autor chrbát bolí aj krpatých. S tým nič neurobíš. Ak máš podozrenie, že nie je niečo ok, vezmi ho po lekároch. Podporuj ho, aby si aspoň občas išiel zaplávať. Nauč ho, aby zdravotné problémy neodkladal a staral sa o seba, o zdravie. Občas masáž, správne cviky.... Viac nespravíš

ladyketrib
31. júl 2025

@anonym_autor ja som rástla do 20 rokov (prvu menštruáciu som dostala v 17.)
Je to abnormálne?

kaktusik007
1. aug 2025
@majamat

@kaktusik007 tie statistiky som nerobila ja, su to statistky, co sa robili koli sledovaniu rastu. su to info, ktore pouzivaju odbornici.
co sa tyka konkretneho dietata, da sa urobit lne priblizny odhad podla toho ako dieta rastie a aj podal toho v akej faze am pubertu.
no aky bude zostaktovy rast,t o sa presne nevie, aj ked vselico napovie rtg a kontrola uzatvorenia rastovych strbin.

@majamat ved samozrejme, zvladam rastove tabulky a ja viem ako vyzeraju, to bolo o tom ze si jej to tam zhrnula z tej odbornej stranky laickou recou a ja som doplnila svoje info, ze o svojich detoch si vediem statistiky rastu a pomocou rastovych tabuliek a toho kolko narastli za ake obdobie uz viem odhadnut, v ktorej casti rastu sa nachadzaju ;) moji uz su v utlme a idu uz len 1-2 cm za rok.... ale isli aj 25 ;) a je to proste na tych meraniach krasne vidno, kedy rast zacal, kedy bol sialeny, kedy sa zacal spomalovat a kedy nastupila uz tato utlmova faza ;)

letfenixa
1. aug 2025

@anonym_autor Tiež nerozumiem, čoho sa bojíš. Jeho konečnú výšku neovplyvniš. Môžeš sa informovať u pediatra, prípadne endokrinologii, ohľadom uzavretia rastovych strbin a pod. Takisto ohľadom vhodného cvičenia, aby ho chrbtica nebolela.

akika722
1. aug 2025

Ako moj mladsi😄
O týždeň ma 15 a 193cm.Starsi bude mat 18 za pár mesiacov,no ten uz nejak extra nerastie
Nohu ma uz rok a pol 42ku a za posledny rok stoji na 176cm

alexa21
1. aug 2025

@anonym_autor môj syn bude mať 17.
Vystrelilo ho do výšky nedávno.
Nemyslím, že to, do kedy rastu je najeko presne ohraničené vekom.
Ano, problémi s chrbticou, či kolenami prísť môžu ak vyrastie naraz a rýchlo.
Nas sa to netýka chvalabohu ale pracovala som v detských kúpeľoch, kde sme mali chalana, ktorý za rok išiel 30cm do výšky. Riešili skoliozu koli tomu.
Treba sledovať ci nie su nejaké zmeny a pripadne navštíviť ortopéda. Aj keď len preventívne.

ankare
1. aug 2025

@anonym_autor to sú veci, ktoré neovplyvnis, tak sa nimi nestresuj. Máš vysokého manžela, tak je veľmi pravdepodobné, že syn otca prerastie.
Dbaj, aby mal kvalitnú stravu a to je asi tak všetko, čo môžeš urobiť.
Držím palce!

baboobchod
1. aug 2025
@akika722

Ako moj mladsi😄
O týždeň ma 15 a 193cm.Starsi bude mat 18 za pár mesiacov,no ten uz nejak extra nerastie
Nohu ma uz rok a pol 42ku a za posledny rok stoji na 176cm

@akika722 uau, to majú bratia riadny výškový rozdiel

akika722
1. aug 2025
@baboobchod

@akika722 uau, to majú bratia riadny výškový rozdiel

@baboobchod maju veru
Starší je po manželovej strane (nikto vysoký,všetko priemer do 180cm)
No mladší je do mojej rodiny,všetko 2m chlapi😃
Ja sama mam 178cm ,manzel 180
Len ten môj krpec je uz o hlavu vyssi od nás
Uz su poličky do ktorých nedočiahnem ja a musím volať jeho😃

jananovotna88
1. aug 2025

Náš vysoký rast zdedil asi po starom otcovi z mojej strany. Nás postihla aj deformácia hrudníka aj skolioza.

april171
1. aug 2025

@anonym_autor chlapci najviac rastú okolo 14 rokov, za rok uplná zmena z dieťaťa na mladíka 🙂. Potom už pomenej. Ale je to veľmi individuálne, niekto narastie do 15tich a potom už takmer nič a iný rastie postupne aj do 20ky.

kacena4
1. aug 2025

ahojko deti rastu cca do 18r. cast skor skonci cast neskor. dcera rastla do 19r. (chodime ortopedovi kvôli skolioze) odporucam ak naozaj narastol za rok 15cm navstivit skoliotickeho ortopeda ktory zhodnoti stav chrbtice a ci tam už nie je skolioza a aka vazna. nakolko sa tvori pri takomto rychlom raste. drzim palceky

sisaka
1. aug 2025

Môj syn išiel do puberty neskoro, od narodenia bol výškovo tak v 95 percentil, keď takmer všetci jeho kamaráti ho prerástli v nejakých 13-14. rokoch bol úplne nešťastný, klesol na nejakých 70-75 perc. Puberta došla neskôr, teraz mal 17 a je vyšší ako jeho otec, môže mať tak 188-9 cm, takže je nazad na 95 percentile a drvivú vacsinu tých, čo narástli v 13-14 rokoch prerástol. Uvidíme, či ešte podrastie a koľko. Podľa výpočtov mal byť nižší ako môj muž, ale očividne aj tie výpočty sú len orientačné.

biancarv
2. aug 2025

Môj starší má 18 a už cca dva roky nerastie.

hiro
2. aug 2025

Môj najstarší má cca 185 v 13r takže určite ešte porastie. Ortopéd sa čudoval že vyzerá na 18.

palicka
2. aug 2025
@hiro

Môj najstarší má cca 185 v 13r takže určite ešte porastie. Ortopéd sa čudoval že vyzerá na 18.

Nás vyrástol tak er pol metra, neskutočný rastový špurt u neho nastal. Našťastie pravidelne robí šport, kde je dôležité správne držanie tela, vyhli sa nám skolióza, lordozy…. Momentálne stále rastie, podstatne pomalšie, ale stále sa posúva smerom hore. Ma cca 192

alexanderkovacs
2. aug 2025

@anonym_autor mozu rast. Ja mam kamaratov ktori slrastli do 15 , ja do 17. V 9. Rocniku som bol na konci na telesnes , meral som okolo 160. Do 17 som vyrastol na 184 . Pravdepodobne vas syn bude mat nad 2m . Mal by cvicit, hlavne na jadro tela(pravidelne plavanie by bolo dobre) a zdravo jest. Ked doteraz necvicil uz moze mat problemy s chrbticou. Trebaloby kontrovat aj krv, mineraly a vitaminy. Ked rychlo rastie aby nechybalo daco.

123_monika
3. aug 2025
@anonym_8b8117

Chlapci rastu približne do 21 rokov. Je dosť mozne, že prekoná 2 metre
Pediatrička mu môže skontrolovať krv

A určite sa s ním dohodni, napr posilňovňa alwbo plavanie

@anonym_8b8117 súhlasím, ale nám endokrinologicka vravela,že rast sa po 15 roku spomaľuje. Už iba pár mm vraj,tak neviem. Tiež mám vysokého syna,má 16 rokov. Toto riešia endokrinologicka, dá sa zistiť,ako sú na tom jeho rastové štrbiny. Ale v súčasnosti je bežné,že chlapci sú tak vysokí.

Strana
z2