13-ročný syn meria 195 cm

25. sep 2022

Ahojte mamicky. Prisla som radu, syn 13 r ma uz vysku 195 cm, nejako sa obavam toho, ze kolko este vyrastie. Riesili ste to nejako? Rychlo rastie posledny rok.

ibrunova
25. sep 2022

A ako by si to chcela riešiť? Môj má 205..

autor
25. sep 2022

@ibrunova nerada by som bola aby mal kvoli takej vyske zdravotne problemy do buducna. Mozno neopodstatneny strach... ja mam 180 cm, ex ma 188 cm a nikto z rodiny uz vyssi nie je. Ci neexistuje sposob ako spomalit ten rast, za posledny rok sa vytiahol o 25 cm urcite.

lalala94
25. sep 2022

Nemá byť po kom nízky, keď ste obaja vysokí. 🙂 A vďakabohu, bodaj by bolo viac mužov tak vysokých ako tvoj syn. 😀

autor
25. sep 2022

Dokedy takto chlapci rastu? Ja uz mam stesy, nech to neda o dalsich 25 cm vyssie 😀

marianarem
25. sep 2022

Moj bratranec sa v puberte takto vytiahol a mal veru nejake problemy s chrbticou vtedy. Vsak chod so synom pre istotu k obvodakovi, to aj bezny lekar zisti, ci vyzera vsetko ok.

pininka1
25. sep 2022

Podstatne je aby sa hybal. Lebo pri takom prudkom raste nestihaju slachy a svaly oproti kostiam a vtedy to boli a vznikaju aj deformity. Mne samej sa to stalo. Urcite by mal robit nejaky sport.

autor
25. sep 2022

@pininka1 sport nerobi ziaden, nebavi ho to. Okrem skoly cele dni prelezi alebo hra pc hry alebo je a kamosmi vonku. Skusim ho viac nasmerovat na ten sport...

janinah
25. sep 2022

Musí cvičiť.má dobrú postavu?nehrbí sa,nemá deformity na hrudnej kosti?

autor
25. sep 2022

@janinah zatial je dost chudy a to je kazdu chvilu a vela, lepsie je ho satit ako zivit. Neviem po kom ma taky metabolizmus, nakolko jeho vydaj je velmi slaby. Zatial nevidim na nom deformity, obvodna zatial hovorila o skolioze, pojdeme k ortopedovi.

angelsigh
25. sep 2022

K tomu ortopédovi určite, neviem skade ste ale možno vás pošle na špecializované rehabilitačné cvičenia.
Ja som s dcérkou v máji minulého roku išla na kontrolu ortopédovi kvôli vpadajúcim členkom a pozrel jej aj chrbát, hneď nás poslal na rehabilitačné oddelenie Tetis v Dunajskej Lužnej (sme z Bratislavy) s tým že krpatá má krivý chrbát, jedno rameno má vyššie - kukala som na ňu denne a myslela si že je v poriadku a nakoniec nebola :/
Po vyšetrení v Tetis sme dostali 5 rehabilitačných cvičení s tým že musíme odvtedy doma cvičiť na posilnenie stredu tela a chrbtového svalstva - pani doktorka sa vtedy vyjadrila že to môže byť kvôli rýchlemu rastu. Vtedy mala 110cm, dnes už má 118cm - ja mám iba 166 takže som mierne zhrozená ako rýchlo rastie ale holt prerazila genetika z otcovej strany (on má 185 ale jeho babka mala ževraj skoro 190).
Takže kontrolou u ortopéda nič nepokazíte, určite ale vyfasujete cviky na doma čo sa ale v pohode dajú zvládnuť.
Všetko dobré prajem.

zazalienka
25. sep 2022

Môj bude mať 13 v januári a už teraz má tuším 183 cm, nevyzerá že by chcel zastaviť .. tiež som už taká z toho vyosená, že kam porastie .. tiež moc športu nedáva ..

marcelas82
25. sep 2022

Vyšetrenie endokrinologom?môj syn má 3 roky a výšku 113 cm, a chodíme pravidelne na kontroly,lebo tiež sa bojím ,že jedného dňa bude mať 3 metre😄

majamat
25. sep 2022

tvoja vyska premenena na muzsku je 193cm. a teda deti niekedy prerastu.
ak teraz rastie extremne rychlo, je pravdepodobne, ze sa mu uz rozbehla puberta a rast sas nad skor zastavi, viem, ze aj velmi vysoky vzrast riesi endokrinolog. neviem teda ci by vam pomohol asi moznosti su,a le pchat do dietata hormony, nie ej vzdy idealne.
a teda dr su dost vytazeni, cize poniektori aj vlemi nervozni a neviem aky maju postoj vysokemu vzrastu.
inak v grafe je na 100%, no toto % zacina uz pri vyske 182cm. cize uz je 13cm cez tuto hodnotu. neviem ani pozriet ako by to bolo v dospelosti, lebo podla toho by mu vychadzala vlemi velka vyska a to ani v grafe nemam.

co sa tyka metabolizmu, dovod toho, ze je stihly nie je metabolizmus, ale telo vela zjedenej energie mina na rast. cize tam ide, nei do tukovych zasob.

a skoda, ze nesportuje. velmi velka fyzicka zataz moze rast spomalovat.

@angelsigh no ma po kom byt vysoka. kamosky dcera ma 172cm a uz nerastie v 5r mala 120cm. cize je mozne, ez bude mat oproti priemeru ryhclejsi vyvoja tym sa aj ras skro ukonci. vsak to uvidis.
8cm za 16m je cisty priemer, nerastie nijak rychlo, dieta v tomto veku rastie 6-7cm za rok. to je priemerny rast. obcas daju niektore deti aj viac.
podla vasich vysok jej vychadza vyska v pasme medzi 163-175cm.
teraz je v grafe na 89% a ak by rastla aj priemerne, vychadza jej vyska na 175cm na rovnakej urovni v dospelosti.

zuzuliennka1
25. sep 2022

tiez sme vsetci v rodine vysoki, odmalicka sme aj preto sportovali, ten sport je pre takych vysokych ludi priam nevyhnutnost by som povedala.
spevnia sa svaly chrbta, nebude sa hrbit, minimalizuje si bolesti klbov a svalov, kedze pri takej vyske ma aj vyssi bazalny metabolizmus, teda to, co spali “nicnerobenim” to s vyskou totiz priamo suvisi, treba to celkovo posilnit… len sedenim doma na zadku si akurat vyrobi zdravotne problemy (ale to kazdy no)
hybat sa treba

angelsigh
25. sep 2022

@majamat pravdu máš, mňa iba zmiatlo že je taká vysoká keďže som o babke nevedela nič a naše mamy obe majú iba 158cm a moja rodina tak 172cm najviac 😅 Potom z manžela vypadlo aká bola babka no a zrazu sa nám všetkým vyjasnilo 🤣
Ale dúfam že sa zastaví tak na 175cm ale aj keď nie tak nevadí, hlavne nech sú tie naše mláďatá zdravé 🥰

ankare
25. sep 2022

Obaja ste vysoki,takže to dáva zmysel.

majamat
25. sep 2022

@angelsigh ja riesim s dcerou opacny problem. moja dcera mala 118cm v 8r.
no chapem, ze jak nozky, tak aj vysoky vzrast komplikuje cloveku zivot.

syslik81
26. sep 2022

jedine co mozes davat mu vitaminy na zdrave kosti vela kvalitnej stravy aby sa vyvijal spravne ... vyvar z hovadzieho masa na klby nech nema problemy a dufat ze bude super basketbalista al hadzanar a zarobi si kopu penazi :D

miriam11
26. sep 2022

Toto je vec, čo nijako neovplyvnis. Pred mesiacom bol u nás jeden klient, mladý 23 ročný chalan. Ma 223 cm. Žije vo Švajčiarsku a hrá súťažne basket. To už je extrém. Synovia vždy bývajú vyšší od svojho otca. Na nete je aplikácia, ktorou sa da vypočítať výška potomstva. Nájdi si. A nezufaj, su horšie vecí v živote....

hyta
26. sep 2022

Buď rada, veď je to pekné, keď je chlap vysoký. Môj syn bol tiež v triede stále najvyšší, rýchlo rástol tak do konca ZŠ. Potom sa už ustálil. Jeho kamarát bol v triede najmenší a začal rásť až na strednej škole, dotiahol sa výškou na môjho syna, meria 190 cm. Poraď sa s lekárkou o výživových doplnkoch, keď tak rýchlo rastie, asi by bolo vhodné dávať vápnik, D vitamín a trochu cvičiť.

nikky6
26. sep 2022

ako neviem si predstavit, ako by si chcela zastavit ten rast. ak je taky vysoky, bolo by fajn ak by sa hybal, venoval nejakemu sportu. lekarky sa opytaj na nejake vitaminy na kosti a klby a viac podla mna nemas co spravit

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ankare
26. sep 2022

@majamat aj my máme podobnú situáciu. Syn má 7r. a asi 117cm a 22kil.

lenka2710
26. sep 2022

@ankare aj u nás je to tak, dcéra bude mať teraz v jeseni 8 a ma 21kg a 122 cm! Ale ja mam 165cm a muž 175cm,obaja sme nízky! Zato môj brat ma bez mala 2m, no asi ma malo ťahali za uši 😂😂

majamat
26. sep 2022

@lenka2710 ty nie si nizka, si priemerne vysoka a mm je tesne pod hranicou priemeru.

netusim preco vznikol taky kult vysokych ludi, ze su povazovani za normalne vysokych. ty vyssi su nadpriemerne vysoki, vy ste priemer a su ludia pod priemerom. a teda ludia ako ty sa povazuju za nizkych.
priemer je jednoducho v strede, nie hore.

konkretnejsie. priemerna vyska je medzi 25-75%. stred priemeru je na 50%.
ty si na 36%, cize v spodnom pasme priemeru. mm je teda kusok pod priemerom na 22%. nic tragicke. navyse neviem kedy robili statistiku pre ten graf co pouzivam ( RustCZ ). je urobeny na ceskomobyvatelstve, co ma k nam blizko, cize budeme na tom dost podobne. preto ho pouzivam aaj vyzera dobre oproti niektorym grafom z netu.

a teda predpokladana vyska pre vasu dceru je podla vas rodicov medzi 157,5-169,5cm.
ak by rastla priemerne a dosiahla by v dospelosti rovnaku uroven, aku ma teraz, bola by vysoka asi 158,5cm. co spadado pasma podla vasich vysok. teraz sa nachadza na 5% v grafe, co ej pomerne nizko, preto jej rast treba sledovat. v tomto veku by mala rast minimalne 5-6cm za rok, ale teda skor na tej hronej hranici, cize viac na tych 6cm. 5cm by sa nemalo dlho po sebe opakovat, inak pojde v grafe dole.
potom by uz bolo dobre zvazit endokrinologicke vysetrenie.
poruchou rastu sa prejavuje nedostatok rastoveho hormonu,a le aj celiakia a pirucha funkcie stitnej zlazy. to su ochorenia,ktore urcite treba riesit, ak je podozrenie.

radkaradix
26. sep 2022

moze mat problemy s chrbticou, kolenami a pod. mal by brat nejake vyzivove doplnky na chrupavky. porad sa s lekarkou 🙂

majamat
26. sep 2022

@ankare nemam vysku vas rodicov, tak ti nepoviem, aku predpokladanu vysku maju mat vasi synovia ( dcery sa vypocitavaju inak ). no niektore veci co som vyssie popisala platia pre vas tiez.
a zabudla som spomenut, u neiktorych deti dochadza k oneskorenemu vyvoju. je to fyziologicky a dedicny jav. je to pomerne bezne a tyka sa to zdravych deti. existuje aj opak - urychleny vyvoj, co ma samozrejme opacne prejavy.
cize je nadstaveny priemer. vacsina deti je v tomto priemere, no su deti, ktore sa z neho jednoducho vymykaju. pri oneskorenom vyvoji u nich nastupuje puberta neskor, cize toobdobie pred pubertou maju dlhsie. o kolko, to je individualne. preto maju neskor pubertu, preto sa puberta aj neskor ukonci a aj neskor prestanu rast a preto rastu dlhsie.
cize ak ma priemerne rastuci chlapec obdobie rastu trvajuce napr, 17r a mame tu chlapca, co ma oneskorneie o 2r, tak bude rast o tie 2r dlhsie. preto ak by tito dvaja chlapci mali uplne rovnaku vysku, rovnake tempo rastu pred pubertou, v puberte aj po puberte, tak ten co bude rast dlhsie narastie mozno aj o 10cm viac.

ale teda tvoj syn sa nachadza na 6%, ak by bol takto aj v dospelosti, bude mat vysku okolo 169,5cm. no ten oneskoreny vyvoj moze zamiesat karty, priapdne je dost individualne, kolko narastie v puebrte a aj po puberte.

je priemerne tempo rastu v jednotlivych obdobiach, co sa da odsledovat. ak dieta narastie menej,t reba spozorniet. no dopredu sa nevie, kolko narastie v puebrte. aj tu je akysi rpiemer. od zaciatku puberty by mal chapec narast v priemere 25cm a dievca 20cm., ale povedzem si pravdu, su chlapci, co toto daju za rok, pricom este do konca puberty, ci rastoveho obdobia daju vela dalsich cm. preto ej tazke rpedpokadat, kolko asi v puberte dieta nrastie, no malo by to byt viac, ako v obodbi od 3 rokov, do puberty. tam je teda priemer 5-6cm za rok, v predskolksom roku je to mozno aj 7cm, pred pubertou byva spomalenie ( nie u kaudeho ), no nemalo by byt extremne a trvat dlho. najma u malych deti sa to velmi na vyske odzrkadli. cize v puberte by malo dieta rast viac.

a teda chlapci maju narychlejsie tempo rastu na konci puberty a dievcata prave na zaciatku.

ankare
26. sep 2022

@majamat Jakubko je veru celkovo oneskoreny, zaostava aj mentálne, aj fyzicky za rovesnikmi. Má 7 rokov a návštevuje prípravný ročník, má aj narušený recovy vývin.
Ja mám 165cm, manžel 175cm.

majamat
26. sep 2022

@ankare mozno tam bude oneskorenie,a le vyvoj mentalny, ci funkcny vyvoj tela s tym nesuvisi, tu ide o telesny vyvoj, to sa da zistit rtg zapastia a urcuje sa vek kosti.

a teda vasi synovia by mali mat vysku v pasme medzi 170,5-182,5cm. a teda rstie pod vasimi vyskami dolezite je kolko rocne narastie, ci v grafe neklesa.

zuzap33
26. sep 2022

Moj ma 16 rokov a 192, este rastie. Mam 174 a muz 190