icon

Reparát v deviatom ročníku

mojmodrykonik
28. aug 2017

Zdravim všetkých rodičov. Som slobodná matka a mam jediného syna. Dnes nespravil reparat z dejepisu.Dejepid, chapete? ....
ALE TO UŽ MUSÍM BRAT AKO FAKT...opakuje ročník
Chcem pomoct s niečím iným.
Aký mu mám spraviť režim, co sa týka celkovej zmeny prístupu a postupu učenia. Som mäkká mama, ale vidím, ze to musím zmenit. Dajte mi prosim nejake návrhy, co a ako....som bezradna.
Hlúpy nie je, len má všetko na saláme...
Pomôžte mi. Vďaka

sasa1310
29. aug 2017

@mojmodrykonik a na strednú je prijatý? Monitor ako urobil? A prijímačky na strednú školu? Ak bol prijatý, tak jasné, že na konci to flákal. Ale teda aspoň na 4 nech môže ísť na strednú. Takto musí všetko odznova aj monitor aj prijímačky. No teda by som mu dala. Zatrhla všetko aj mobil.
Vieš ono to je tak, polaví matka - polaví dieťa. Je to jedno matke, je to jedno dieťaťu.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
29. aug 2017

@moni73 treba si uvedomit,ze kazda praca obsahuje veci co ma bavia a nebavia, ale treba urobit aj tie, co ma nebavia, ma to tak uplne kazdy, aj ten co svoju pracu zboznuje ma v nej nejake prvky, ktore nema rad a nebavia ho

pribinak
29. aug 2017

@taami ano je to Bonaqua len pod novým nickom, ona si moze založiť aj 10 nových nickov, proste úroveň jej príspevkov ju prezradí

pribinak
29. aug 2017

@hettinka zakladateľka temy nepíše nic o tom ake mal známky z ostatných predmetov
Neviem si predstavit aku mal úroveň vedomosti sk nevedel fakt nic ani na 4
Asi sa spoliehal na milosť a fakt, ze vsak 9tak

Ale je dost možné, ze dejepisarky casto ucia aj slovenčinu a ze mu to ucitelka spočítala a povedala si, ze ak nema záujem nebude mat ani ona

Fakt si neviem predstavit, ze nevedieť nic z dejepisu, to nie je Matika ci cudzi jazyk
Asi to mal chalan fakt v paži

zuzitko74
29. aug 2017
mojmodrykonik
autor
29. aug 2017

Syn bol prijaty na SOS 3rocnu...tam dejepis ist nebude...
Chcela by som reagovať, ale na vsetkych sa neda...
Ucili sme sa, samozrejme, ja som ho nutila, otec ho brava si len izit a vrati mi ho...
Každopádne, mame ponaučenie a musime držať spolu...aj s otcom....
......aj ked....ostava to zas a len na mojich pleciach a synovej zodpovednosti.
Mne sa v 15tich rodicia rozvadzali a myslela som, ze to neprežijem, rebelovala som, otec ma striesksl a prebrala som sa....zivot isiel dalej aj bez neho a teraz si uvedomujem, že vsetko malo a má svoj význam....
Budem tvrda i milujuca..

lucia_9
29. aug 2017

Ženy. .prečo sa v každej diskusii musíme do seba navážať 🙂 ...Komunikujme tak...ako by sme spolu komunikovali normálne (slušne).Mňa osobne dejepis na ZŠ nezaujímal pretože ma nebavil prístup vyučovania Poznámky-Písomka.Teraz sa na tie veci pozerám inak.Ale v 15 ma 1. Sv.vojna naozaj nezaujímala.Keby sa v škole učiteľ mohol so žiakmy o prebratej látke aj porozprávať.Urobiť diskusiu.Určite by si učiteľ urobil obraz o tom.Či tomu študent vôbec rozumie.Či sa do toho pozrel.A bolo by to oveľa zaujímavejšie ako nejaké bifľovanie.Ja som bola schopná sa nabifliť Dejepis na jednotku.Nie nezaujímal ma.Áno teraz tieto informácie pre mňa zaujímavé sú.Pretože sa o nich vzdelávam keď už na to mám vek.Na Zš ma Dejepis nebavil ...Pani učiteľka ako žena! Bola jeden milý,chápavý človek.Vedela ,že ma to nebaví.Posadila ma pred katedru a dokázala mi ,že nato mám! Diskutovali sme o učive len my dve.Potrebovala som nájsť súvislovsti.Prečo to, prečo tamto?...Matematika? Nerozumiem prečo sa vôbec známkuje! Mne to vždy išlo ťažšie.Vytiahla som ju na 2jku.Ale ten stres mi spôsobil zdravotné problémy.Zrobili sa mi atopické ekzémy.Tešila som sa ,že 2 ročníkom na strednej sa toto všetko skončilo.Odrazu sme matematiku mali 4 roky.A viem ,že ak by som tomu venovala viac času vytiahla by som to znovu.Lenže v maturitnom ročníku som vymeškala veľa hodín (zdrav.problémy) takže na konci som dostala (neklasifikovaná) Samozrejme...čakal ma reparát.Nikto ma nenechal prejsť za pekný úsmev.Ale keď študent preukáže aspoň snahu aj keď mu k tomu niekto dopomôže to je jedno.Tak určite ho nikto opakovať ročník nenechá.Ja som z matematiky nematurovala ani ju na VŠ nemám.Predmety ako sú :Dejepis,Biològia,Občianska náuka,psychològia,sociològia atď...sa naučiť dajú.Dokonca aj Fyzika aj Chémia.Keď už nejdú vzorce.Tak aspoň teòria.Aspoň snaha.Ja ako študent viem ,že ich to nebaví a ,že načo to je dobré sa bifľovať niečo načo študent po sekunde zabudne.Ale ak sa tento systém na školách nezmení a rodičia budú len hustiť do detí (A čo ,že ťa to nebaví...hlavne maj známky ...vedomosti ti netreba!) O čom to potom je toto vzdelávanie? Keby si náhodou chcel raz študovať chémiu...keby si raz chcel byť dejepisár.Áno súhlasím.Všeobecný rozhľad ZŠ.Ale na Strednej škole by si študent už mohol mať právo vybrať predmety ktoré s jeho budúcim štúdiom/povolaním aj súvisia.Nehovorím ,že ma Biològia na strednej nezaujímala.Ale Grafikovy je k ničomu študovať biològiu ktorú študoval už 4/5 rokov na ZŠ.Čo sa týka ZŠ.Učebnice napríklad ako sú Dejepis atď...Maminky napíšu ,že sú zaujímavé.Áno sú.Ale nie pre 15 ročného chlapca/dievča.Ak ma môj učiteľ dokázal naučiť Dejiny na SŠ formou...rozoberieme si obraz v rámci srandy.A všetci si to učivo pamätajú dodnes.Tak verím ,že aj celé školstvo sa dá zmeniť na niečo užitočné.Kde deti budú chodiť s úsmevom.Kde Pani učiteľka bude rozprávať o 2.svetovej ako o príbehu ktorý sa reálne stal.A nie len ...v roku v tom a v tom ten a henten podpísal zmluvu tam a tam...A nikto nevie tú podstatnú informácou ..Prečo? Deti sa radi pýtajú.Chcú sa vzdelávať ale inou formou.🙂)

mojmodrykonik
autor
29. aug 2017

@lucia_9
Mas pravdu, dolezita je motivacia ... a to mnohokrát v skole chyba...navodit a udrzat pozornosť žiakov...
Aj cely systrm hodnotenia ma podla mna malu škálu. ...
Ale to necham na kompetentných.
Viem, ze musim teraz pritvrdiť a dufat, ze zo syna vyrastie slušný dospelak 🙂
Budem sa sem priebezne vracať a informovat vas :D
A vsetci, hlavne sa nehadajte...

lucia_9
29. aug 2017

@mojmodrykonik Hovorí sa...Človek sa učí najlepšie na cudzích chybách.Nie neučí 😂 Najlepšie sa učí na vlastnej.Vieš koľko ľudí poznám.Flákali to atď...Dnes majú vysoké školy 🙂 neboli hlúpi.Proste človek musí dozrieť.A potrebujeme aj ľudí s učnovkou.Ale to neznamená ,že tvoj syn je vyvrheľ spoločnosti.Môže z neho byť jeden milujúci manžel a otec! Nemusí mať titul pred menom za menom.Potrebujeme aj pekárov aj stolárov...Ja mám SŠ a prečo? Pretože na gymnáziu sa grafika študovať nedala.🙂) tvoj syn ťa môže v živote ešte veľmi milo prekvapiť.Preto ako matka mu skús ukázať ,že je to kolobeh života.Každý z nás si tým prešiel.Ak ho to už strašne nebaví!!! Nech aspoň prechádza ročníkom.Za páru rokov sa na to pozrie inak 🙂.Teraz ho to nebaví.V 25 možno neodtrhne zrak od Dejín.Človek nikdy nevie 🙂.Preto ho treba motivovať.Rozpravať sa sním o učivách,diskutovať.🙂 Aspoň nech dokončí školu.Jednu aj druhú.

hettinka
29. aug 2017

@mojmodrykonik synovi je asi lúto, že ostatní pojdu na strednú a on zostáva ... a možno sa bude aj hanbiť, že prepadol.
K vnútornej motivácii, ak ju nemá na ZŠ, kde sú aj dobrí žiaci, ťahúni triedy, na SOŠ ju nebude mať už vôbec. Odporúčala by som duálne vzdelávanie, kde bude viac pracovať a menej školy, maturitu k práci remeselníka či robotníka nepotrebuje. Možno ho to viac bude baviť. Ale zasa musíš ho držať tak, aby mal aspoň trojky. Učivo je na SOŠ zredukované tak, aby ho zvládli slabší žiaci. Moj manžel mal na ZŠ trojky (tiež chyba rodičov, úplne na to kašľali, že sa neučil) a nakoniec mal na SOŠ jednotky a dorobil si aj maturitu, potom ďalšiu školu a dnes je z neho vedúci pracovník ... takže nič nie je stratené, len ho musíte podporiť.
Chlapcovi chýba pevná ruka, tam, kde by mal zakročiť otec, úplne zlyhal. On si ho nemôže brať len "na zábavu" a na tebe zostanú všetky vážne veci a povinnosti. Toto si musíte vy dvaja vyjasniť ako rodičia. mal by mu on ako otec dohovoriť a tiež ho kontrolovať. Možno si dá skôr povedať od chlapa.

lucia_9
29. aug 2017

Čo sa týka SOŠ...učivo sa dá zvládnuť.Ale maturita je odlišná s gymnáziom len v angličtine B1/B2.Myslím písomnú formu maturity.Ústna...to už záleží od školy.Napr.Na mojej bývalej Strednej škole sa do úvahy brali 4 roky...a vedomosti na maturitnej skúške.A nie všetko čo bude na maturite sa budú učiť na hodinách.Pretože to nie je gymnázium.Takže v 4 ročníku treba zamakať na matur.témach.To len pre info 🙂 ako to funguje na SŠ.

hettinka
29. aug 2017

@lucia_9 ak ide na 3-ročný odbor, maturovať nebude.
Iba ak by si spravil ešte ďalšie 2 roky, tam už je to intenzívna príprava na maturitu, testy zo SJ a MAT sú rovnaké, ale ústna časť je lahšia, ako gymnaziálna. Bola som na maturite aj na odborných školách, na gymnáziu by pri rovnakej odpovedi mali možno o 1-2 stupne horšiu známku, učitelia majú akési nižšie nároky... A z jazykov máš pravdu, majú len B1.

lucia_9
29. aug 2017

@hettinka Aha prepáč 🙂 zabudla som.Áno to máš pravdu.Je na výber či B1 alebo B2.O 2 horšie stupne? Nechcem byť zlá.Ale ja by som žiakovy ktorý nevie ani ceknúť nedala zmaturovať.Prečo by mal mať maturitu z angličtiny človek ktorý nevie ani ako sa povie JA SOM.Angličtina je jazyk ktorý sa v dnešnej dobe používa dosť často.Nehovorím o písomnej maturite.Ale komunikácia by mala byť na nejakej úrovni keď už študent ide maturovať.Je tiež pravda ,že konverzáciu som ja mala až v 4 ročníku.Ale dnešná mladež sa podľa mňa s angličtinou stretáva všade.Čo sa týka predmetov...Slovenčina a odborné...Pri ústnej odpovedi tiež trebalo zamakať.Ale hovorím...záleží od školy.Počula som o gympli kde matematiku nemali v 4 ročníku.Ja som ju mala 4 roky.A teda úplne zbytočne.

hettinka
29. aug 2017

@lucia_9 no závisí od školy a tiež či je to priamo maturitné štúdium, alebo si to žiak dorába po získaní výučného listu.
AJ sa dnes zvládnuť dá, fakt je to všade okolo tých detí, pokial majú aspon minimálny záujem. A títo 3-roční majú maturitu inak, ak si ju dorábajú externe. Maturitná skúška sa vtedy skladá zo 4 predmetov:
slovenský jazyk a literatúra
cudzí jazyk – úroveň B1
teoretická časť odbornej zložky
praktická časť odbornej zložky
Matematika tam momentálne ani nie je (resp. je zahrnutá v tom odbornom predmete, ale tam nie test)

No to je ešte ďaleko, hlavne chlapec musí ukončiť ZŠ... A tým pádom má ukončenú na ZŠ povinnú školskú dochádzku a na strednú ísť ani nemusí, čo by bolo velmi zle.

lucia_9
29. aug 2017

@hettinka Ja som to tiež mala takto zložené.Môj odbor bol 4 ročný.Žiaden výučný list.Proste štúdium ukončené maturitnou skúškou.Každý ročník ešte na polrok klauzúrna skúška obhajoba prác.Ja som chvalabohu ešte nepočula o nikom kto by z mojich rovesníkov skončil ZŠ a dovidenia.Počula som o staršej generácií.Moji rovesníci poväčšine majú všetci maturitu.Nastúpili na VŠ alebo išli pracovať.Tí ktorí si dali 3 ročku...neviem čo snimi je.Dá sa zaobísť aj bez školy.Resp.ako príklad.Môj priateľ ešte ani raz maturitné vysvedčenie nepredložil.Na VŠ nešiel aj keď jeho rodičia VŠ obaja majú.Ale tak tá maturita je taká poistka si myslím.Je dobré určite mať aspoň Stredoškolské vzdelanie.Je to len zdrap papiera.Ale spoločnosť si na tom zakladá.Len škoda tej praxe...ktorú človek naberie až v zamestnaní.Ak ho vôbec zoberú lebo tu prax nemá.

lucia_9
29. aug 2017

@lucia_9 Takže dotiahnuť to do maturity je určite základ.Ale ukončiť štúdium na ZŠ.To by ľudia poodchádzali aj z prvého ročníka na strednej.Alebo keď už človek nevie čo so sebou od puberty.Tak si pri najhoršom dokončí školu neskôr.Nedá sa súdiť.Ja som skoro opakovala 4 ročník kvôli matematike.Ale ja som tam nemala žiadne známky pretože som so zdr.problémov nemohla chodiť nikam.Ale určite keď sa chce tak sa dá všetko.Ja som mala motiváciu VŠ ,že proste musím a hotovo!

moni73
29. aug 2017

@hettinka
@lucia_9
Baby, ja som zacala pracovat s najvyssim vzdelanim - ukoncena zs. Pod tym si clovek predstavi totalneho skrachovanca, ale nie vzdy to tak musi byt. Jednotkarka na zs, gymnazium a straaasna puberta. Ziadne problemy s ucenim, len so sebou/spravanim. Takze som spadla az "na hubu". Aj ked miesto nebolo zle, pretoze som mala len 17, robotnicke pozicie chceli nocne a tie som v tom veku nemohla, skoncila som v administrative. A odtial sa odrazila.
Chcem tym naozaj len potvrdit, ze niekto dospieva az neskor a potrebuje dopad svojich rozhodnuti pocitit az takto. Spatne nic nelutujem, asi to tak byt malo. Maturovala som externe zaroven so svojimi spoluziakmi a mala som uz vyse rocnu prax.😊

lucia_9
29. aug 2017

@moni73 Kebyže ťa poznám osobne a povieš mi ,že máš (mala si) len ZŠ a prácu...Tak by som sa na teba určite nepozrela ako na skrachovanca.Prečo 🙂 myslíš ,že keby som mala super prácu idem na VŠ? 😂 NIE.Ja neviem čo chcem robit,potrebujem sa nájsť.Skôr by som povedala...,že ja by som takú odvahu nemala.Som sraľo.Takže len klobúk dolu pred tebou 😄😊 Ja obdivujem ľudí ktorí išli proti prúdu a majú sa viac než dobre.Len ja by som také šťastie nemala.Preto vždy tvrdím maturita je poistka.Nezaručuje to skvelú budúcnosť tak isto titul z VŠ...nezaručuje nič.

melbak001
29. aug 2017

@teegreen ...ale ved autorka temy pisala, ze syn jej nedal vsetky otazky, takze asi nebol dostatocne pripraveny

teegreen
Odpoveď bola odstránená
heni79
29. aug 2017

@mojmodrykonik Ahoj. Nerozumiem prečo v tvojom úvodnom príspevku zvýrazňuješ ten dejepis. Ak by prepadol napr. z nemeckého jazyka, bolo by to ok? Čo ak ani ten nebude na učňovke? To len na okraj. Nepíšeš aký výsledok dosiahol v teste na reparáte, na koľko percent ho urobil. Čo ústna časť? A pripomínam, pri reparáte neskúša jeden vyučujúci, je tam komisia. U teba je chvályhodné, že pripúšťaš aj svoju spoluzodpovednosť. Musíš zjavne byť prísnejšia, vyžadovať od syna viac úsilia. Brať syna na inú školu by som neodporučila, môže to v ňom vyvolať falošný pocit, že od problémov sa dá utiecť.

hettinka
30. aug 2017

@lucia_9 vidíš, a ja som chcela ísť ba VŠ už v škôlke. Chcela som byť detská lekárka a povedali mi, že na to treba VŠ, tak som to mala tak zafixované v hlave, že proste budem študovať. Lekárkou som sa nakoniec nestala, ale ani na chvíľu som nezarozmýšľala, že by som na VŠ nešla. Mala som 1 celu ZŠ aj gympel, tak mi to prišlo také prirodzené, že pôjdem ďalej ... a aj ten študentský život nie je na zahodenie. Aj preto chcem,a by moje deti študovali, cestovali, išli v rámci štúdia do zahraničia, naberali prax, veď dnes je toľko možností... narobia sa ešte dosť, kym oni pôjdu do dôchodku možno v 70-ke. Okrem toho, dnes treba VŠ na práce, kde kedysi stačila stredná škola (ako príklad za všetky - zdravotná sestra). Bez školy a potrebných ďalších certifikátov a atestácií sa ani platovo nikam neposunieš.
Obaja, aj ja aj manžel sme si museli dorábať po skončení štúdia ešte ďalšie vzdelávania, inak by sme neboli tam, kde sme.
A fakt nechápem rodičov, čo v dnešnej dobe decko trošku nepotlačia a "nedonútia" sa učiť (rozumej, nevedia alebo nechcú správne motivovať), aj ak nemá najlepšie známky. Aj dobrý robotník dnes už sa bez školy nepohne. Môže byť sebelepší robotník, ked sa nebude vzdelávať, nové technológie nezvládne. Ostane na najnižšej pozícii a s najnižším platom.
A ak aj chce podnikať, dnes už je väčšina živností viazaná na školu a prax. Takže človek ani podnikať nemôže v hociakom odbore len tak. Okrem toho, podnikateľ dnes musí mať iný prehľad, nielen vo svojom odbore, ale aj v marketingu, ekonómii, práve, musí ovládať PC, často aj jazyky...

ibrunova
30. aug 2017

@mojmodrykonik a teraz čo? Ide opakovať celý ročník?

mircalla
30. aug 2017

Dejepis podla mna neni predmet, kde treba doucko - to neni matika, cudzi jazyk, slovencina, fyzika ci chemia, kde treba chapat
Je to o schopnosti a ochote sa naucit fakty, tak ako zemepis
Dala by som mu kazdy den urcitu latku prebrat a vyskusala ho, ako to oplvada. Kazdy den nieco.
Doucko len vtedy, ak to nebude mat volu robit - pri doucujucom ta motivacia snad bude vacsia. Ja inak nechapem tie decka, ze je im to uplne u prdele
Doucovala som jedneho chalana anglinu na maturitu - mily chalan inak, ale ten lajdacky pristup....a este k tomu taky dolezity predmet, co bude v zivote potrebovat

emilia25
30. aug 2017

Neviem si toto ani predstavit.keby mi dieta prepadlo tak sedi cele 2mesiace nad knihami a ja alebo muz ho skusame kazdy bozi den.vonok by videl tak akurat z okna.ja mam sice este len buduceho 3ka ale stale sa s nim budem ucit a skusania a pod.a v 9 r.mu mohli uz dat aj z milosti tu 4 nech ide uz na strednu a nie opakovat rocnik to ako potom ste vysvetlili ked bol na nejaku strednu prihlaseny.si to fakt neviem predstavit takuto situaciu.

lucia_9
30. aug 2017

@hettinka Súhlasím stebou.Lenže napríklad (teraz píšem len o sebe) ...Ja idem na VŠ ale nejdem študovať ekonomiku alebo za doktorku alebo niečo kde ti tá VŠ aj pomôže.Mne osobne sa stačí dostať medzi komunitu ľudí ktorí sa zaujímajú o to čo ja.Nie nemyslím Soc.prácu.Skončila by som s titulom Mgr.art ...a čo ďalej ...Ja sa skôr zameriavam na prítomnosť.Nepozerám sa veľmi do budúcnosti.Pretože počas toho štúdia sa môžu vyskytnúť príležitosti ktoré by možno bola škoda hodiť za hlavu.Môj Otec má 2 VŠ ...ale pokiaľ človek nechce ...a mne nejde o popularitu.Mne ide o dobré zázemie.Veľa ľudí ma na to iný názor.No ak bude príležitosť mať sa lepšie na úkor školy.Tak sa mi neoplatí študovať do 27 rokov.Proste život je krátky.Ale nemôžem si teraz hneď povedať...Ja sa na to vykašlem.Lebo ja vôbec neviem ako sa moje životné cesty popletú.🙂 Ale určite sa len na školu nespolieham.Je to o šikovnosti.Ani 2 VŠ človeku nezabezpečia dobrú reputáciu alebo dobrú budúcnosť.Je to uhoľ pohľadu.Každý človek chce v živote dosiahnuť niečo iné.Takže nemôžem ľudí škatuľkovať.Nemôžeme byť všetci s VŠ alebo byť všetci veľmi inteligentný.Akonáhle si človek uvedomí svoju hodnotu nadobudne vzdelanie ,či už je to robotník atď...Nechcem tým nikoho uraziť.Vážim si každého pracujúceho človeka.Vyskúšala som si aj prácu za pokladňou za 2,30 na hodinu aj prácu za 8,50...Ale ak by sme všetci mali chtíč po luxusnom živote.Kto by sa staral o zvieratá,poľnohospodárstvo...No nikto.Ja si študujem lebo život je v dnešnej dobe ťažký.Ani dom ktorý si kúpiš/postavíš ti niekto môže stále zobrať.Ak by sa spoločnosť na tieto veci pozerala inak.Kľudne by som si išla na Saláš pásť ovce a netrápilo by ma či nejaká Amerika s Kòreou už nevedia čo od radosti.Tento stresujúci život ,riešenie hlúpostí...či Jožko Titul má alebo nemá...neviem.Ja sa zaujímam o svoj život.Jak si zariadim tak budem mať.Ale nemyslím si ,že spoločnosť musí mať ľudí odchovaných ako sliepky v továrni.Tu si sadni uč sa..je jedno ,že ti to nič nedá ,slúžiš spoločnosti.Ja si do dnešnej doby pamätám ako mama namňa tlačiva s matematikou.Nič mi to nedalo len stres...ukončila som školu.Vytiahla to na 2jku.Urobila radosť okolia.A čo mám z toho ja.Na VŠ som nešla preto ,že mama,otec chceli.Som človek.Človek ako každý iný.Získať vzdelanie nie je umenie.Umenie je to vedieť použiť.Vedieť sa pohnúť v živote.Veľa ľudí s ukončenou VŠ píše články o tom...prečo dieťa nútiť študovať VŠ ak by ho to len brzdilo ...Ak sa dokáže zaobísť bez nej.Ľudia sa strašne škatulkujú.Ak ma niekto len ZŠ a je to slušný človek ba dokonca môže byť aj vzdelaný ...Pretože škola je na vedomosti veľmi obmedzená inštitúcia.V škole sú podávané informácie z pred 20 rokov.Nikdy si nedovolím súdiť človeka podľa ukončenia školy.Už len z vlastnej skúsenosti viem ,že titul a inteligencia nemajú nič spoločné.Neviem tu napísať všetko čo by som chcela.Je to debata na dlhšie.Je to len môj osobný názor ,pohľad na život a spoločnosť.Samozrejme tým nechcem povedať ,že tvoj názor nie je správny 🙂 .Len ja existenciu ľudstva vnímam inak ako len žiť v naprogramovanom svete.Môj názor ber tak 🙂 ,že môj život sa môže zmeniť ešte o 180 stupňov.Za 6 rokov môžem skončiť s VŠ titulom....ale aj nemusím.Len si na tom až tak nezakladám 🙂 Aby sme sa pochopili.Nie..nepáči sa mi dnešná doba 🙂 vlastne sa mi nepáči celá existencia ľudstva ako sa musíme kategorizovať a hnať sa za niečím ,trčať 8 hodín v robote a ani to nikto neocení.Práca je dôležitá..je to zdroj obživy.Ale všetko má svoje hranice.Človek nie je stroj.🙂 Neviem či sa pochopíme🙂 Len som tým všetkým chcela povedať.Že ľudstvo už rieši len neskutočné povrchnosti a tá naozajstná ľudskosť je už len výnimočnosť.🙂

mircalla
30. aug 2017

@lucia_9 ozaj pekny prispevok, v mohom s tebou suhlasim.

namornicka
31. aug 2017

@lucia_9 aj ja s tebou v mnohom súhlasím. Na svoj vek máš zrelé názory čo sa tohto týka, lebo snom mnohých je ísť na VŠ a potom behať z korporácie do korporácie a robiť kariéru. To, že tá kvalita života závisí od istej rovnováhy, to ľudia zvyknú pochopiť až neskôr. Slovo ambície si ľudia automaticky spájajú s ambíciami v práci. Úspech človeka rovná sa úspešnosti v práci. Podľa mňa veľa ľudí sa nad tým ani nezamyslí, že by to mohlo byť inak. Ale napríklad na dnešnú dobu sa až tak sťažovať nemôžem. Akú inú dobu by si brala? Je nejaká v ktorej by si žila radšej? Alebo máš vysnívanú nejakú utópiu? A ešte k tej matike a slovenčine, to sú také základné predmety, ktoré by mal človek ovládať a samozrejme niektorí ľudia tvrdia, že im nie sú každému treba. Ja som tiež nemala rada matiku, dokonca som mala z nej raz na strednej štvorku (mám VŠ bez matiky). Ale ja si myslím, že ako-tak ich ovládať patrí do všeobecnej inteligencie, posúva to človeka istým spôsobom na určitý level kultivovanosti.

lucia_9
31. aug 2017

@namornicka Ďakujem 😊 Veľmi si vážim ak mi niekto rozumie.Veľmi dobre sa to číta 🙂).V dobe..no vlastne.Doba je tá istá.Len ľudia potrebujú vždy všetko zničiť demolovať.Asi by som najradšej žila vo svojej bubline.Asi mi dosť prekáža ,že ľudia už spolu nevedia normálne komunikovať ,ľudské vzťahy sa rozpadávajú na základe nejakého Facebooku.Je to hrozné!!! V každej dobe sa niečo našlo.Takže som sa zle vyjadrila🙂.Ale prijala by som aspoň nejakú slušnosť ľudí ...keď ženy boli dámy a nie chlap v ženskom tele s pálenkou v ruke.Ale zase...boli by znovu /ešte stále sú potlačané ľudské práva napr.homosexuálov.A títo ľudia trpia dodnes.Takže asi žiadna vhodná doba ani nič neexistuje.Dobro a zlo tu bolo a aj vždy bude :/.Čo sa týka vzdelania.Reč,jazyk ...Znovu debata na hodiny 😊 premňa je dôležité aby sa človek dorozumel.Vedel sa vyjadrovať slušne na úrovni.Ale gramatika..Áno je dôležitá.Pre nás je.Pretože sme naučený s ňou žiť.Ale ja to neberiem ako niečo čo by malo ovplyvňovať komunikáciu.Proste sme tak naučený ,že gramatiku vedieť treba (ja robím chyby a som si toho vedomá) ale len preto ,že nás to tak naučili.Vyžaduje sa to.Matematika.Boli učivá keď som jasala ,že mi to ide ,že tomu rozumiem.Ale logaritmus a logaritmické rovnice (napríklad) pre študenta ktorý nemá poňatia čo vlastne počíta.To už sú podľa mňa veci ktoré by sa mali vyučovať len v tej oblasti v ktorej sa to vyžaduje.Percentá,úroky,trojčlenka...takéto veci samozrejme ovladať treba 🙂.Napríklad Literatúra.Zbifliť sa to nemá význam.Ak ani učiteľ nevie čo tým chcel autor povedať tak je to smutné.Rozoberať dielo..to je už druhá vec.V takom predmete by sa malo podľa mňa diskutovať.Rozobrať dielo o čom je.Porozumieť mu.Chápeš čo tým chcem povedať ? 🙂 Učivu treba aj porozumieť aby to malo nejaký význam.Prečo to tak je.K čomu to slúži.(Nie na čo mi to je) Ale zistiť k čomu sa taký logaritmus využíva 🙂 a je smutné ,že odpovede na tieto otázky musím dostávať od iných ľudí.V škole nám na to nikto nikdy odpoveď nedal.Ďalšia vec.Niekto nemá talent na kreslenie napr.Dáme mu lepšiu známku pretože nie každý má tu schopnosť.Ale veď ani logické myslenie nemá každý až tak rozvinuté.Ak sa teda podľa tvrdení dá mozog vytrénovať na počty tak sa dá aj na umenie.To už by sme sa zase dostali do rozporu viacero ľudí.Chápeš nie? 🙂 Sa radšej pýtam 😂 lebo ja som človek ktorý sa furt vo všetkom špára.Taký malý konšpirátor.