Rodičia puberťákov

24. sep 2023

Povedzte mi, prosim, rodicia pubertakov, ci deti ktore v 7-9rokoch boli velmi tvrdohlave, ci puberta to este zhorsila alebo mam nadej, ze sa to uz nezhorsi? 😭🙏🏻 nadej, ze sa to zlepsi prave v puberte asi nie je. Ale zhorsenia sa velmi obavam a puberta sa blizi svinskym krokom.

kofa77
24. sep 2023

zhorsila, tiez som hovorila, ved ja som pripravena. a figu, je to dost zle. ale vsteko raz prejde, tak dufam vo svetle zajtrajsky

luccija
24. sep 2023

Ty už budeš aspoň vytrenovana🙂
Nie, bude to ešte horsie

slniecko5
24. sep 2023

Vlastná skúsenosť.
Ak jw to dievča, čakajú ta horšie časy,
Ak chlapec, naopak, najhoršie máš prave za sebou.

zuzinka888
24. sep 2023

Tvrdohlave deti zevraj nie su. Su len deti s vlastnym nazorom( uz od malicka). A skor ide o suboj tvojho a jeho ega a upevnovanie si pozicie ci postsvenia.

doriiis
24. sep 2023

@zuzinka888 ...úplný súhlas.Niektori rodičia si mýlia tvrdohlavosť s rozmaznanostou

autor
24. sep 2023

@doriiis
@zuzinka888 Neviem, boli sme aj u psychologicky (chodime pravidelne, nakolko je nadpriemer) a je to povahova crta, tak nam bolo povedane. Jednoducho sa s tam musime naucit pracovat vsetci 🤷🏻‍♀️ nejde mi to, velmi dlho sa nedokazem ovladat a nakoniec teda vybuchnem. Ale posledne slovo aj tak nevyhram, hranice su urcene, s manzelom mame rovnaky nazor, nepodliezame sa, co jeden povie, to plati aj od druheho, aj tak si povie posledne slovo - ked odchadza.

autor
24. sep 2023

@slniecko5 dievca veru. Sikovne, mudre, laskave a tvrdohlave.

slniecko5
24. sep 2023

Zvládnete to určite✊🏽.
My mamy, zvládneme všetko.

autor
24. sep 2023

@slniecko5 dakujem 😘😘😘

althejka
24. sep 2023

mne sa to paci, ked prejavuje uz aj svoju volu, nazor, testuje, argumentuje, to ma do zivota. ja som vzdy drzala hubu a krok. a bola som poslusna bezproblemova. a preto sa az ako dospelak ucim hovorit nie , alebo nesuhlasit. dlho som bola nespokojna alebo ma veci stvali,ale poste to z detstva ze sa nepapuluje a tak, to bolo silnejsie.
idem na to inak, ak klame, ak viem ze klame a dalej klame, su dosledky. nie tresty, dosledky. vo vsetkom, takze pre mna je zacinajuca puberta praveze dost velke dobrodruzstvo.

luxus10
24. sep 2023

autorka, nechajte ju povedat posledne slovo, pre nu je to velmi dolezite, a necitte sa preto zle, ....dolezite je, aby to povedala tak, aby nikomu neublizila, povedala to slusnym sposobom...a moze si povedat, aj ked s niecim celkom nesuhlasi, ale urobit to musi tak, ci tak...toto je vysoke iqe, mozno bude narazat vsade, kam pride, ale musi si najst svoju cestu...🙂

su deti, ktore musia posluchat doma na slovo, a vonku sa nezmestia do koze...

autor
24. sep 2023

@althejka klamat neklame. Ja vravim, ze chvalabohu, ze je taka, do dnesneho sveta, vie co chce, nedovolia si k nej, ale nevie sa ovladat, resp si uvedomit, ze kedy uz staci a ze uz niekedy je to drzost. Ale trest dodrzi vzdy, aj ospravedlnit sa vie. Ale ten cas, ked sa zatne, napr pri ulohach a zbytocne mi argumentuje aj polhodinu, preco nie. Aj sa vystriedame s manzelom, aby toho nebolo na nas vela, aj trvame na tom istom. Ale aj ona 🤣 napr dnes diktat, potom uloha z neho a mala zakruzkovat nieco, ale nezakruzkuje teraz ale potom, ale bola to uloha, mala zakruzkovat nieco. A ona az na konci chce a bez toho sa neda uloha dalsia pokracovat a ona ze si bude pamatat, samozrejme si nepamata, myli sa co tam malo byt, zase jej poviem nech teda zakruzkuje, ale ona nechce ustupit a zmenit svoje "potom", aj ked vie, ze mam pravdu. Lebo nechce, lebo by ustupila a hodinu sa trapime a dohadujeme a hadame a vysvwtlujeme a uz sme vsetci nervozni. Ona place, ja odchadzam, ze sama nech si dokonci, ale nemoze sama, lebo pokyny mam ja a tak len natahuje cas a toto je kazdy den pomaly. A to nie len ulohy. Napr nech neprestiera na stol, lebo este netreba a potom ju ohlasim, ked bude uz cas. Ale nie, prestrie kym som na wc alebo vonku na dvore. A nebolo to vhodne, lebo este som potrebovala stol na nieco ine a zavadzalo mi. Dnes tiez chystala veceru, a ja som vravela som, ze ja nebudem dezert po veceri. Ale aj tak mi nachystala a este sa urazila, ze nechcem 🤣😤 katastrofa, hovadiny, zbytocnosti. A odisla urazena, ze nachystala ho a nechcela som ho. Pomooooooc.

autor
24. sep 2023

@luxus10 ja rozmyslam, ci az moc prisna nie som. Chcem vychovat slusneho cloveka, nie samorast, nie arogantneho drzana, chapaveho cloveka, ale s vedomim si vlastnej ceny. Ale mozno som prisna a preto bojujeme medzi sebou .

deti95060810
24. sep 2023

v puberte sa zhorší všetko...jedine čo sa zlepší je apetít do jedla...😉

autor
24. sep 2023

@deti95060810 tak dik 😂 ten ma aj teraz ok. Cize ma nic lepsie necaka? 🫣😂🙈 strasne sa bojim, ze sa nam pokazi tymto vztah s nou. Inak sa velmi lubime, nemame hadky v manzelstve. Comu nerozumiem, ze napriek tomu, ze ja som ten prisnejsi rodic, ked si ma moznost vybrat s kym sa bude ucit, vyberie si mna. Neviem preco, ked otec menej krici a ma viac trpezlivosti. Asi aby ma utyrala 😂

althejka
24. sep 2023

no a potom napochoduje ked pijem kavu a prehlasi ": mami, ja mam priatelku." chalan moj o chvilu jedenastrocny. . so vsetkou vaznostou. takze, ako hovorim, ide si svoje a este sa aj zalubil. tak reporty zozbieram a zvestujem .
Ale ako hovorim, dosledky. ked tvrdil svoje pri ulohach a ako maju byt a ako to on ma dobre,aj ked sa mi to nezdalo,okej, chod a odprezentuj si to. ziadne moje nervy a este aj s muzom sa striedat, ja mam dusevne zdravie len jedno. co ho potom nauci? nech si to zisti sam, ze to mal zle. a nech to pekne domov a potom prizna . skusenosti nedocenitelne ze to asi ta mater dobre hovorila.

luccija
24. sep 2023

Áno, bojujete ty máš svoju hlavu ona svoju...
Ona chcela prestriet chcela Ta prekvapiť, byť užitočna a tebe sa to nepáčilo, neprišlo vhod ...ja tiež bojujem a muž sa vždy smeje, že je vidieť ako ma dcéra provokuje a skúša a ja sa vždy nechám.
Naozaj, keď sa stiahnem je doma väčší kľud.
Inak podobne bojujem ja s mamou dodnes🙂)
A bude horšie 7-9 r je len slabý odvar a prvé pokusy počkaj tak o 3,4 roky🤪moja má 16 a od 13 r je to u nás ako na hojdačke aj, keď už tých lepších dní viac.Ale stále prekvapí zo sekundy sa zmení nálada v celej rodine.

kofa77
24. sep 2023

Nebojovat, zahryznut do jazyka, skor poprosit, ako z pozicie rodica prikazovat.. ja som niekedy uplne psychicky v riti z toho, kto mema tak tvrdohlave dieta si nevie predstavit. Uz aj facka u nas padla, mne je niekedy au na vracanie z nervov, ake vie spravit🤦‍♀️. A u nas ani nema proti comu bojovat, nema co si vydobijat, tak vsetok ten hormonalny bordel, co nim lomcuje vykene na mna. Muz tiez taky makkys.

kofa77
24. sep 2023

Inak vztah sa zmeni, toto ja este v sebe musim spracovat.

slniecko5
24. sep 2023

Nemala si podobný vzťah s mamou? Toto sa v tomto obdobi zvykne človeku cyklicky vracať. Asi aby sme tie vzorce zmenili🙂

luxus10
24. sep 2023

autorka-ano slus.cloveka, nie drzana, preto jej treba, vzdy nastavit zrkadlo, a ked sa ti nieco nepaci, povedat jej, aka odpoved by bola vhodnejsia...a takto ju viest...inak to len vyspickujete...

inak nepotesim ta, je to boj na dlhe trate...

kolko ma dcera iq ak ho mala odmerane? pri urcitych rozpatiach chyba eq, niekde ciastocne, niekde uplne...napr. pri iq okolo 200 maju eq len na seba...a k veciam na ktorych im zalezi....🙂

autor
24. sep 2023

@slniecko5 asi mala, ja som bola ta trucovita a hadzacka o zem :/

@luxus10 Ma 135 iq naposledy namerane. Teraz cakame na termin, na pretestovanie. Eq mala nizsie, takze ta emocna oblast zaostava u nej, aj preto ju idu pretestovat, ci sa to meni.

Snazim sa velmi nerozkazovat, ale poziadat, poprosim, podakujem a ona aj pouziva prosim/dakujem/prepac. Nema s tym problem, podam jej daco a automaticky povie dakujem. Ale presne vie provokovat, skusat a ja vysvetlujem, ale ked uz je vo svungu nasrata/vytocena uz sa jej neda a ako vie oponovat, slak ma triafa. Este aj logicky ma vie dat dole
@kofa77

autor
24. sep 2023

@althejka moja hanba, ze by som ju poslala do skoly nenaucenu. Ja sa cez to neviem preniest a plus, co keby sa neponaucila ale jej to vyhovovalo alebo bolo jedno, potom co? Obavy mam z tohoto, neviem ju uplne precitat. Triednu ma super, chapavu aj prisnu, ta si s nou poradila zatial vzdy, dcera ju zboznuje a ucitelka ma u nas autoritu.

lujza123
24. sep 2023

No ty mi podľa toho čo píšeš tiez prídeš tvrdohlava, že musí byt po tvojom a tak ako to ty chceš. Možno je tvoje dieťa iba takým tvojim zrkadlom.
Keď ma vysoké IQ určite si zvládne spraviť úlohy sama a ty len skontroluj. Takto sa len zbytočne nervujete obidve.
Jasne že v puberte si začne presadzovať svoju vôľu ešte viac a to budu oveľa väčšie bizarností ako nejaké krúžkovanie úloh. Sa z nej zblaznis keď na nenaučíš troche flegmatizmu

Ja osobne si radšej kusnem do jazyka a nechám dceru nech si robí čo chce, pretože darmo jej budem hovoriť že niečo je blbosť, pochopí až sama na svojej skúsenosti.
Nedávno sme boli na cyklotúre, vonku 30• a mladá v hrubých teplákoch lebo “kraťasy sa nosia iba v lete a už je september” , spotena ako myš, červená … po rovine na 1tkovom prevode všetci ju obiehajú napriek tomu že šľape ako drak ale ona si nechce prehodiť aby šla normálne.

Idem s ňou do drogérie, chce si z vreckového kúpiť odlicovac na oči. Je tam akcia 1+1 zdarma tak beriem dva. Neexistuje ten druhý vziať nie a nie a nie, lebo ona chce len jeden . Krúti očami, nervaci, vyhadzuje ten druhý z košíka. ..no budem sa s ňou handrkovat? Jej peniaze … Pri pokladni na ňu zmurkne predavačka že majú akciu 1+1 a vytiahne spoza pokladne druhý odlicovac , mladá už cusi ako voš s cudzou pani sa hadat nebude😂😂
V sobotu nechce ísť s kamoškami von lebo ma masnu hlavu, ale umyť si ju nemôže lebo ona si umýva iba v nedeľu a v stredu!
Ide na krúžok s plným batohom ucebnic lebo prázdny nevyzerá dobre

A takto by som mohla pokračovať…. Ja som kľúdna osoba, vôbec niesom direktívna a veru mám čo robiť aby som s ňou nebodovala

gleep1
24. sep 2023

A prečo sa s ňou učíš? Je nadpriemer, s takým IQ jej to ma ísť v škole aj bez učenia, úlohy ma zvládať sama, ani by ma nenapadlo robiť to čo robíš ty, oberas ju o samostatnosť a jej zodpovednosť, to je veľmi zle. Tvoja hanba je keď ide do školy nepripravena? Tvoja?
Podľa mňa máš problém ty a nie tvoja dcéra s drzostou, ja by som moju mamu poslala kade ľahšie keby sa mi takto plietla do môjho života za ktorý som ja zodpovedná. Keď bude v budúcnosti doktorka tak to budeš považovať za svoj vlastný úspech, nie za jej úspech, že? Prosím ťa chod k psychologicke aj ty, máš šikovné nadpriemerne inteligentné dieťa a máš v ňom budovať zodpovednosť a samostatnosť a robis presný opak.
Inteligentne deti sú väčšinou riadne drzé lebo o tom ze sú múdre vedia a sú právom kritické voci rodičom a iným ľuďom a veciam, majú právo mat svoj vlastný názor a žiť si život podľa vlastných hodnôt a presvedčení, ona tu neprišla plniť tvoje Predstavy o živote a o tom ako treba robiť úlohy, je to jej domáca úloha a ty nemáš ani najmenšie právo hovoriť jej akým postupom to ma robiť, ak sa chceš v niečom angažovať tak maximálne tak skontroluj ci tu úlohu spravila a nie či ju spravila dobre alebo zle a akym postupom to robila, to je už jej, nie tvoje

autor
25. sep 2023

@gleep1
@lujza123 diktat si sama nevie napisat, treba jej diktovat (plus mala zakruzkovat nejake slova podla pokynova a dalej s tym pracovat a citat nahlas musi niekomu. Ine sa neucime spolu, len sedim pri nej alebo robim v kuchyni a ked nieco vysvetlit napr vlastivedu. Ale pokyny nam chodia na edupage, tak jej musim aj to precitat alebo vysvetlit. Matiku si robi sama v druzine. Ma 7r, musim sa jej este pliest do zivota 🤷🏻‍♀️

autor
25. sep 2023

@lujza123 no a tie pripady co pises, uplne chapem ako u nas 😂 takze viac necham nohy v teple, budem sa snazit viac ju nechat si povedat a ja budem nepocut a v sebe si len povedat potichu. 🤷🏻‍♀️ ✌🏼

luxus10
25. sep 2023

pre niektore tuto dievcence... vyssie alebo vysoke iq neznamena, ze si dieta urobi ulohy same alebo ze vidi az za roh, to nie je maly dospely clovek...castokrat so stupajucim iq deti v tomto skolskom systeme nevidia zmysel v prijimani takehoto druhu informacii a v takom rozsahu a forme...a pri nevhodnom pristupe ucitelky 1. st, mozu mat ku skole a uceniu vyslovene odpor-silny odpor, lebo ich to UCENIE obera o ich drahocenny volny cas, ktory chcu tieto deti radsej venovat svojim zmysluplnym zaujmom...

nie je to take jednoduche...

a ano , deti su nasim zrkadlom, niekedy krat 2...🙂

nie vzdy nechat dieta pracovat samostatne, znamena dosiahnut jeho samostatnost a zodpovednost...

autorka psychologa nepotrebuje...naopak vidim v nej cloveka s uprimnou snahou pomoct svojmu dietatu...avsak fyzika plati a nepusti... kazdy tlak, vyvolava prirodzene odpor...🙂 a kazdej dobrej sutek byva po zasluze potrestan...

autorka-ked chodite s dcerou kv. nadpriemeru ku psychologovi, co vam odporucili co sa tyka ucenia, ako k takemuto dietatu pristupovat....

luxus10
25. sep 2023

skutek

gleep1
25. sep 2023

@luxus10 no to je dobre ze nevidia zmysel v prijímaní toho druhu informácií, ono ten zmysel tam v skutočnosti v tejto forme ako je ani nie je, prvý stupeň základnej školy je Primitívny a všetko čo treba sa naučí a netreba nad ňou stat a kázať jej akým postupom si ma dieťa robiť domácu úlohu. Je mi jasné že ty sama to máš s deťmi tak ako píšeš a svoje rypanie sa do ich veci vidíš ako snahu pomôcť ale ver mi, veľmi ich oberas o samostatnosť a zodpovednosť za svoje veci. Rodič ma s dieťaťom robiť domácu úlohu len ak ho dieťa samé požiada že to nezvláda a nie ze dieťa si robi domácu úlohu a matka mu káže akým postupom to robiť, to je strašne zle a ak to ako je to zle nevidis tak budis, tvoj prístup, ja mám iný. A áno, robenie si domácej úlohy s dieťaťom dieťaťom keď to dieťa zadá samo je oberanie ho o samostatnosť. Za pár rokov obviní maminku že ona môže za jej zlu známku 😁😬