Rozhodovanie o bilingválnom gymnáziu
Ahojte,
môjho syna prijali na bilingválne gymnázium skončil na 4. mieste, no on pôvodne s tým, že by ho prijali nerátal, ani sa nepripravoval špeciálne na to od začiatku školského roka, iba chcel skúsiť. Najviac ho baví dejepis a geografia. Uvažoval skôr nad normálnym gymplom. Aj ja aj on má pocit, že sa naňho cudzie jazyky nelepia najľahšie, ale považujeme ich za veľmi dôležité v dnešnom svete a aj ich chce ovládať, len bojí sa, že by prírodovedné predmety v cudzom jazyku nezvládol. Lenže teraz zároveň ani nevie, ako sa má rozhodnúť, keď sa mu takáto situácia prihodila, keďže od tohto školského roka sú aj nové pravidlá, že sú rozdelené talentové a netalentové odbory zvlášť...
na bilingválnom bude mať “nultý” ročník, veľa veľa jazyka a menej ostatného… po roku ak, tak by vedel prestúpiť na normálny… ale keď je taký šikovný, určite to zvládne…
Skončil 4. v poradí tak asi na to má viac ako si myslíte. Ak náhodou nebude zvládať môže prestúpiť. Nech vyskúša.
Z vlastnej skúsenosti môžem povedať že môj syn bol z angličtiny úplne dutý. Nebavila ho na ZŠ, stále mal sólovú dvojku na vysvedčení. Ostala som v šoku keď si práve on vybral v 9.ročníku bilingválne gymnázium. Na ZŠ ma učitelia odhovárali, že to nezvládne. Vraveli že je to veľmi ťažká škola. Teraz je v 3. ročníku a každé vysvedčenie má jednu sólovú dvojku na vysvedčení - z angličtiny. Lenže na tej škole má dvojku aj chlapec, ktorý žil s rodinou 8 rokov v amerike. Môj syn sa neučí skoro nič, sama som prekvapená, že mu to myslí aj v cudzom jazyku a dokonca cez internet doučuje napríklad matematiku, fyziku a chémiu aj po anglicky. Na tvojom mieste by som sa nebála dať dieťa na bilingválne gymnázium. Deťom to myslí a jazyky sa učia veľmi rýchlo a efektívne. Angličtinu bude potrebovať. Tak ako písali vyššie, ak by to nešlo, za rok sa naučí celú gymnaziálnu angličtinu a môže prestúpiť na normálne gymnázium. Ja by som tomu dala šancu, možno sám bude prekvapený, že mu ten jazyk pôjde lepšie ako očakáva.
Skúšal aj z 8. ročníka síce, ale vtedy bol ďaleko pod čiarou, a tento rok už len skúsite chcel, takže neviem ako sa rozhodne.
dcera tiez tak dopadla, na bilingual isla len tak do poctu, nech si skusi, preferuje 4rocne. I ked je to prestizna skola, tak sme odmietli a budeme cakat na 4rocny gympel. Tento rok je to cele zle, keby aspon oficialne vysledky z monitora konecne poslali.
@osz študovala som na bilingvalnom gymnaziu. Moje znalosti AJ dobtedy boli na veľmi nízkej úrovni, v podstate iba úroveň základnej školy. 1., resp. 0. ročník bol celý o angličtine a už počas toho jedného roka som sa vyvinula na pomerne slušnú komunikatívnu úroveň. Ak má možnosť určite neurobí chybu. Predmety v AJ zvládne určite. Keďže dopadol tak, ako dopadol, predpokladám, že nemá s učením problém, takže aj keby čelil nejakej zložitejšej téme, určite si poradí a angličtina skutočne otvára viacero dverí do budúcna. Ja určite neľutujem.

Z 8ky si 9ky?