icon

Rôzne stravovanie u pubertiakov rôznych pohlaví

jazumalu
5. okt 2018

Ahojte, riesili ste niekto podobny problem? Mam syna pubertiaka, aktivne sportuje, zje za 2 dospelych ludi a stale je hladny, napriek tomu je chudy. Proste klasicky pubertiak. Mam vsak aj o 3 roky mladsiu dceru, ktora velmi rada je, bohuzial najradsej chlieb, cestoviny, popri tom ovocie a tajne sladkosti. Je aj gulatejsia (9 rokov, 42 kg). Nie je sportovy typ, ale chodi na tanecnu a beha vonku s kamoskami. Snazim sa, aby jedla zdravsie, obmedzovat sladkosti, nejest neskoro, ale je to dennodenny boj, pretoze ona je rada, vyslovene si svoje oblubene jedla vychutnava. Reci o zdravi su jej ukradnute, reci o paceni sa chlapcom zatial tiez.... Najhorsie na tom je, ze vidi, ako jej brat je neustale v chladnicke, stazuje sa ze skolske obedy su male, ze zje porciu hodnu dospeleho, ze mu dovolim aj neskorsiu lahsiu veceru....najhorsie je to pri jedlach, ktore miluje. Vcera syn zjedol 6 parkov, ju som stopla pri troch, ale bola nestastna, zda sa jej to nespravodlive, ze on moze a ona nie. Pocita mu aj chlieb vo vajicku alebo palacinky 🙂 Darmo vysvetlujem, ze on je chlapec a vdaka aktivnemu sportu a dennodennym treningom, aj dvojfazovym ma ovela vyssi vydaj ako ona. Ze chlapci vzdy jedia viacej ako dievcata. Je mi smutno, ked vidim tie slzy v ociach a ze si mysli, ze som k nej nespravodliva. ☹
Verim tomu, ze ju este vytiahne a schudne (ja a aj sestra sme boli na tom podobne - trosku lepsie, tiez som bola gulata a v 13 r. ma vytiahlo a schudla som), ale pri tomto jej tempe priberania mam aj obavu, ze to tak nebude, preto to nechcem podcenit a nechat to len tak.
Viete poradit, ako vysvetlit dcere, ze nemoze jest tolko ako jej skoro rovnako stary brat?

Strana
z2
eriksonka1234
5. okt 2018

@jazumalu nuz ja neporadim.Mam opacny problem.Coskoro 13 r.syna a neje takmer nic,co je vsak horsie velmi malo pije,ked je v skole takmer nic. Včera bol do 17.00 bez tekutín,aj keď mal liter so sebou.Aj ja som už na nervy.Ma 34kg a 149cm

pininka
5. okt 2018

Ja dobre viem o com hovoris, lebo u nas sestra po ocovi mojla zjest aj kona a bola az vychrtla, ja od mala skor gulata a po puberte ani nehovorim a teraz cista katastrofa. Mozno by som jej pustila tie extremne premeny teenegerov, ze k comu sa moze clovek dopracovat a hlavne decko a ake to ma potom zdravotne nasledky. Ja zjem 2 parky a ma dost,moj syn ma 11 a zje jeden a pol,pricom sa stravuje uplne normalne a ma aj primeranu postavu. 6 parkov by som mu nedovolila zjest ani keby sa rozkrajal.

plutvonozec
5. okt 2018

Ahoj. verím, že Ti je to ľúto, ale dcéra Ti bude v budúcnosti vďačná. Skús jej dávať nejaké zdravšie sladké alternatívy. Internet je plný takých receptov.😉

simca_13
5. okt 2018

Tak 9 ročnému dievčatku sa podľa mňa takéto veci ešte ťažko vysvetľujú, prečo ona nemôže a brat nie. Súhlasím s tým, že kontrolovať to je okay alebo to zamieňať za nejaké zdravšie varianty. Len jej to skôr vysvetľuj cez to zdravie a nie cez to, že sa nebude páčiť chlapcom, to by mohlo potom narobiť šarapatu

kvetinka75
5. okt 2018

a nemôže mať nejaké iné problémy - psychické? V škole, s kamarátkami a toto je jej útočisko.

lilli19
5. okt 2018

skus sa na to pozriet aj inak...geneticke predpoklady? ma byt po kom vyslovene chuducka? ak nie tak tp bude asi zbytocny boj.po dalsie, parky? tie by som uplne vyhodila z jedalnicka aj fesakovi.ked ma rada cestobiny to nevadi, uvar och zdravsie, so zeleninovou omackou do ktorej pridas napr.cervenu sosovicu kt viac zasyti, bude jej stacit mensia porcia...ma rada skadke? ok, upec kolac ty v kt odkontrolujes cukor, pripadne nedas skoro ziadny osladis bananom atd.je este mala nepochopi preco ona nemoze brat ano...drzim palce

jazumalu
autor
5. okt 2018

@eriksonka1234 toto robi aj moj syn. a tiez vodu so sebou ma. donesie domov velku vacsinu. a toma denne treningy. on nema pocit smadu. ani ja, ale ja na to aspon myslim a nutim sa pit.

jazumalu
autor
5. okt 2018

teoriu viem. zdravych receptov mam milion. som z juhu slovenska, zili sme na zelenine z nasej zahrady 🙂, zeleninu milujem. a myslim ze postavu mam na svoj vek dobru 🙂 ja sa stravujem zdravo. jasne ze pouzivam len hnedy cukor, nie biely... do kolacov davam len 2/3 cukru nez pisu v recepte.... pouzivam spaldovu muku.....na ranajky im peciem muffiny z ovsenych vlociek....a pod. ale je to len boj....ona ma najradsej hrianku so sunkou (kludne kazdy den 2x denne), cestoviny s omackou nezje - chce iba ciste, maximalne s vajcom alebo syrom, najlepsie s kecupom (kupovanym), ktory jej zakazujem. Polievku len vyvar. Maso nesmie byt zmiesane so stavou - zje len ciste maso a zemiaky. Ryzu nechce. Takze bojujeme.
Parky vyuzivam, ked uz fakt neviem co - pretoze uz jedol od rana asi 7x alebo totalne nemam cas nieco vyvarat. Nejeme ich denne, ale stane sa. To bolo pouzite len ako priklad na porovnanie mnozstva. Zhltol ich ako nic. A vraj, konecne som sa najedol.
Ja fakt teoriu viem a snazim sa uz roky. Ide mi skor o to psychologicke posobenie na dceru, aby sa necitila ukrivdena. Jasne, mozno sa mi neskor podakuje, ale teraz to tak nevnima.

lilli19
5. okt 2018

@jazumalu tak potom super ze takto varis😊uz len dosiahnut aby sa pridala aj kocka...vymysliet na nu nieco cim ju ziskas...dohoda-bude sa jest to a to a za odmenu moze to a to, motivovat ju.spolocne vecere, obedy cez vikendy atd atd.verim ze nieco vymyslis

eeffka
5. okt 2018

@jazumalu nuz ..ja mam nieco podobne s tym ze starsia ma 13 a co zje to sa na nu nalepi a malu co ma 6 a je ako pasomnica a nevidno ( resp oprava donedavna nebolo vidiet, uz aj ju haltujem)
oni si este aj zemiaky prepocitavaju na tanieri aby som ani jednu neukrivdila, riesila som to uplne nevychovne ze malej som davala jest ked vacsia nebola pritomna ( ak to bolo mozne) 😕

0silvia0
5. okt 2018

@jazumalu no ja neviem, ja osobne by som to až tak neriešila. Dievčatá okolo puberty majú tendenciu sa skôr zaguľaťovať, robia to hormóny. Skôr by som si dávala pozor na nevhodné poznámky o váhe a o inom metre na chlapcov/dievčatá čo sa týka jedenia. Menej vyrovnané dievčatá aj malá poznámka môže ovplyvniť a spustiť poruchy príjmu potravy. Ja osobne som za to, že radšej guľatejšie dieťa v puberte ako naštrbená psychika celý život kvôli anorexii.
Ja osobne som bola celý život až vychudnutá, v puberte som poriadne pribrala, potom mi kilogramy zasa odišli a vrátila sa mi štíhla postava. Môj syn bol od malička tučnučný, v puberte taký valček so sadlom okolo pása. Dnes má 17 rokov, 190 cm, 84 kg a je na svoju výšku úplne chudý.
Ak sa snažíš variť zdravo, je všetko ok, možno skús večer nejakú dusenú zeleninu, tej môže zjesť koľko chce.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
jazumalu
autor
5. okt 2018

@bianka532 z webu: BMI: 20,17 Podle BMI (indexu tělesné hmotnosti, poměru hmotnosti k výšce v závislosti na věku a pohlaví) Vašeho dítěte je zřejmé, že jeho hmotnost je vyšší, než by měla být vzhledem k jeho věku a výšce.
Nema vyslovene nadvahu, ale ma vacsie brucho. Napr. ma 146 cm 9 kg, ale oblecenie jej musim kupovat 158 a napr. zimne oteplovacky, ktore nie su elasticke, som kupila v dospelackom XS a skratila dlzku.

Psychika - chapem. Snazim sa. Ale nemozem jej dovolit jest tolko ako zje jej brat. To sa neda. A ona na neho preto ziarli. A na mna sa hneva, ze ho "uprednostnujem". Cize nejaky dopad to bude mat, neviem sa tomu vyhnut.

jazumalu
autor
5. okt 2018

@eeffka Toto ma tiez napadlo. Ale neda sa to velmi. Veceraju spolu, sme spolu v obyvacke (kuchyna je mala, stol je v obyvacke), vikendy sme spolu.... nechcem aby jeden jedol v 1 miestnosti a druhy v 2. ....ani casovo rozdielne to nevychadza.

jazumalu
autor
5. okt 2018

@kvetinka75 neviem o nicom. esta tak ked sa nudi, tak by chcela jest...ale to ju rychlo zrusim.

bianka532
Autor odpoveď zmazal
bianka532
Autor odpoveď zmazal
matabb73
5. okt 2018

Dievčatá v puberte su rovnako stále hladné, ako chlapci. Moja dcéra má 10 rokov a neskutočne veľa teraz zje. Viac ako ja. A to do 7 rokov nechcela vôbec jesť a bola veľmi chudá. Lenže teraz jej začala puberte, rýchlo rastie a telo si žiada. Tiež som ju začala upozorňovať, za jej rastie bruško, ona má z toho srandu, ale na plavárni sa za to hanbila. Ja mám celý život problémy s váhou, tak sa bojím, aby nebola po mne. Ona rada športuje, tam len dúfam, že to tam spáli. Skús nájsť dcére šport, čo by ju bavil. To tiež býva motivácia, aby mala dobrú postavu, lebo brucho pri športe zavadzia.

jazumalu
autor
5. okt 2018

@bianka532 salat - zmiesanu zeleninu nezje. ale zje paradajku a cervenu papriku, mrkvu. to jej davam k vsetkemu. sladkosti sa snazim minimalne, radsej napeciem kolac. ale vsak sladkosti aj podostavaju, mikulas, velka noc, v skole, od kamaratky .... to jej necham, nezoberiem jej to. sladene vody nekupujem, ani sirup. moze pit vodu, caj osladeny medom alebo smoothie. ovocie miluje, aj to je problem, ona dokaze zjest aj 4 ovocia naraz 2x denne (vravim jej, ze aj v tom je cukor, staci 1-2 ks naraz, ale ovocie miluje).
ja mam 55 kg, 168 cm, 40 rokov, myslim ze som stihla. ako som pisala, tiez som bola v detstve gulata, ale neviem o tom, ze by som stravou chcela dohonit brata. ale on ani nejedol tolko ako moj syn teraz 🙂

vravim, to jedenie viem ako tak ovplyvnit, ale neviem ovplyvnit to, ze syn moze viac a ona predsa len nie az tolko a ze na to ziarli. A syn ozaj moze, ma od sportoveho lekara odporucene pribrat 5 kg. a chudat, napriek tomu, kolko zje, sa mu nedari. Ten je zas nestastny z toho, ze je chudy, ale to je uz ina tema 🙂

bianka532
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
5. okt 2018

@jazumalu šaláty miešané nechutia ani mne, resp. sa mi zle trávia. Radšej mám tepelne upravenú zeleninu, aj moja 14-ročná dcéra ju miluje. Syn zasa zeleninu nemusí...

dskjhfdlkdjhl
5. okt 2018

@jazumalu nemam syna, tak nemam ako porovnat. Ale moja starsia dcera bola nanic jedak, ked vsak zacala puberta, tak sa poriadne rozjedla, nadvahu sice nemala, ale bolo obdobie, ked jedla ako chlap, potom (okolo 15-tich, mozno skor) sa "znormalizovala", navyse sportuje, takze teraz je stihlejsia ako ked mala 13 (aj ked ani vtedy tucna nebola). Mozno aj Tvoja dcera ma taketo obdobie. Skor by som dbala na to, aby sa venovala nejakemu sportu a kvalita a vyber stravy je aj tak stale na Tebe.

dorotka9819
5. okt 2018

@jazumalu ja by som normálne povedala dcére že nech sa neporovnáva s bratom, je od neho mladšia, menšia tak nemôže zjesť toľko čo on. Ja keď som bola mladšia tak som bola chudá, nízka, ale keď som sa "rozjedla" začala som priberať. Pekne to mamina stopla. Má deväť rokov, takže pomaličky dievča učiť stravovaniu - raňajky, obed, večera plus medzitým nejaké ovocie/ koláč (dať si ale jedno jablko alebo dva kúsky koláča a nie pol plecha) Telo sa na to naučí, ona nebude zabíjať nudu papaním. Pokiaľ ju baví zvŕtať sa v kuchyni tak ju trošku zapojiť (keď bude staršia tak sa poďakuje)
Hlavne dievča neporovnávať s kamarátkami, len jej pekne vysvetliť že teraz je mladšia a už sa to na ňu lepí a že nechceš aby jej to v budúcnosti robilo problémy. Nie iba kvôli zdraviu ale predsa keď bude mať pätnásť bude chcieť byť kočka.
Skúsiť vymyslieť nejaké aktivity, zamestnať ju aj v domácnosti.
Inak obdiv za zdravú kuchyňu 👌, u nás to nikdy nemalo úspech, sama som zlý jedák a ešte aj muža som si našla čo máločo zje.

nenne27
5. okt 2018

@jazumalu akoby som to pisala ja...presne ten isty problem

jana_eyre
5. okt 2018

ja nemam este skusenost s takto velkymi deckami, ale zaujima ma bolo to u dcerky vzdy takto, alebo len posledne roky? ze rada jedla?

ja by som to riesila asi tym, ze by som pridala nejaky sport, ktory by sme mohli robit spolu, proste pridala pohyb, neuberala jedlo a nezakazovala ovocie..

lula313
5. okt 2018

@jazumalu hnedý cukor nie je vzdy zdravší http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1828380_kupujete...
Na tvojom mieste by som zaviedla zdravú stravu pre všetkých, nie aby sa vecer tlačili parkami a chlebom..

jazumalu
autor
6. okt 2018

@jana_eyre nie, ako malicka bola kost a koza a slaby jedak. do roka odmietala akekolvek jedlo, bola viac menej na mojom mlieku. tak 2 roky dozadu sa to zmenilo, zacala jest ovela viac ale len z tych svojich vybratych jedal.
chodi do zus na tabecnu, to ma 2x do tyzdna, raz hodinu, raz dve hodiny. nema rada sport, takze s gymnastikou, basketbalom a pod. by sme neuspeli. to by bolo uplne nasilu. vonku beha s kamoskami, ba pennyboarde a pod.

jazumalu
autor
6. okt 2018

@lula313 nuz to je tak..raz propaguju rastlinne maslo raz klasicke, raz olej, potom mast, raz mame jest vajcia, raz nie.. atd. cukor pouzivam do kolacov, v 2/3 mnozstve oproti receptu, inac nesladime. sladim aj bananom alebo medom.......napriek tomu som klasicka mama, ktora obcas aj nestiha, som s detmi vacsinou sama bez muza, obcas vytiahnem aj parjy v zufalstve 😀

lula313
6. okt 2018

@jazumalu chapem, len tvoja dcerka to musí vnímať veľmi nespravodlivo a kto vie, čo si ponesie z toho do budúcna, že ju nemas rada, pocit menejcennosti..😞 a synovi by som balila “tajne” väčšiu desiatu kvôli tréningom, čo by dcerka nevidela, keď už musí dostať viac..

erickatt
6. okt 2018

@jazumalu mala som zakaznicku, nebola tlsta , taká akurát. Mily rodičia, zlaté dievča. Nenapadné poznámky o jedle. To si nedaj, to nejedz. Skoncila s anorexiou na kramaroch. Takze opatrne. Radšej nech jedia zvlášť, radšej nech je kúsok gulička ako s poruchou v jedle..

Strana
z2