icon

Rôzne stravovanie u pubertiakov rôznych pohlaví

jazumalu
5. okt 2018

Ahojte, riesili ste niekto podobny problem? Mam syna pubertiaka, aktivne sportuje, zje za 2 dospelych ludi a stale je hladny, napriek tomu je chudy. Proste klasicky pubertiak. Mam vsak aj o 3 roky mladsiu dceru, ktora velmi rada je, bohuzial najradsej chlieb, cestoviny, popri tom ovocie a tajne sladkosti. Je aj gulatejsia (9 rokov, 42 kg). Nie je sportovy typ, ale chodi na tanecnu a beha vonku s kamoskami. Snazim sa, aby jedla zdravsie, obmedzovat sladkosti, nejest neskoro, ale je to dennodenny boj, pretoze ona je rada, vyslovene si svoje oblubene jedla vychutnava. Reci o zdravi su jej ukradnute, reci o paceni sa chlapcom zatial tiez.... Najhorsie na tom je, ze vidi, ako jej brat je neustale v chladnicke, stazuje sa ze skolske obedy su male, ze zje porciu hodnu dospeleho, ze mu dovolim aj neskorsiu lahsiu veceru....najhorsie je to pri jedlach, ktore miluje. Vcera syn zjedol 6 parkov, ju som stopla pri troch, ale bola nestastna, zda sa jej to nespravodlive, ze on moze a ona nie. Pocita mu aj chlieb vo vajicku alebo palacinky 🙂 Darmo vysvetlujem, ze on je chlapec a vdaka aktivnemu sportu a dennodennym treningom, aj dvojfazovym ma ovela vyssi vydaj ako ona. Ze chlapci vzdy jedia viacej ako dievcata. Je mi smutno, ked vidim tie slzy v ociach a ze si mysli, ze som k nej nespravodliva. ☹
Verim tomu, ze ju este vytiahne a schudne (ja a aj sestra sme boli na tom podobne - trosku lepsie, tiez som bola gulata a v 13 r. ma vytiahlo a schudla som), ale pri tomto jej tempe priberania mam aj obavu, ze to tak nebude, preto to nechcem podcenit a nechat to len tak.
Viete poradit, ako vysvetlit dcere, ze nemoze jest tolko ako jej skoro rovnako stary brat?

Strana
z2
marcelatje
6. okt 2018

@jazumalu moja dcera ma 6. Nezje hocico, ale mam pocit ze je stale hladna. Tiez sa snazim to korigovat. Je o hlavu vyssia od svojich rovesnikov, ale ma aj "pekne" brusko, zadok a stehna 😕 ju ale sport bavi. Uz ako 4 rocna dala v pohode 20 km na bicykli. Plava, korculuje, jazdi na koni, tancuje, beha ......vsetko ju bavi... tak neviem co s tym 😬

jana_eyre
6. okt 2018

@jazumalu pohybu ma teda dost a ako je vysoka?

su deti, ci su proste od prirody pevne, pokial ich rodicia nepodporuju v nezdravom jedle a maju ho len obcas, tak to horsie urcite nebude.. ale fakt by som si dala pozor na to porovnavanie medzi nimi, lebo dievcata su na to velmi citlive.. tiez poznam zenu, ktora mala anorexiu prave preto, lebo jej mama casto riesila vahu a porovnavala ju s jej sestrou..

tvoje deti maju zdravy zaklad, pohyb a to je super.. ale ked budete mat jej oblubene nezdrave jedlo, tak by som bola spravodliva a syn by dostal.rovnaku porciu ako dcera a keby im bolo malo, tak by to zajedli niecim zdravym..

idealne naopak - najprv zdrava varianta ranajok a dojest nezdravou, do pocitu plnosti.. tak to zatial funguje u nas - nesaliem z nezdraveho jedla, ale jedia ho menej, pretoze uz su mierne plni z toho zdraveho.. ale mam mladsie deti, takze uvidim aj
ako to bude v buducnosti, preto sa ta nechcem dotknut, ze sa vobec ozyvam..

ja viem, ze v dnesnej dobe rozsirenej detskej obezity je to narocne a bojis sa aby tam deti nespadli.. ja sama na to davam pozor, deti mam chuducke, miluju pohyb, zvacsa zdravo jeme, ale je mi jasne, ze je len tenka hranica aby sa to mohlo zmenit..

bodkolienka81
6. okt 2018

@jazumalu no to verim, ze preberat temu zdraveho stravovania s 9 rocnou musi byt narocne a v tomto veku predpokladam, ze nepochopene. Bola by som extra opatrna vo vyjadreniach o jej vahe, aj rodinu by som usmernila, mozno sa aj sama poradila s odbornikom, aby som nenarobila viac skody ako osohu. Myslim, ze jedlo nema vyznam zakazovat (aby potom nejedla potajomky hluposti), skor sa sustredila na nahradzanie za zdravsiu verziu (ked uz sme pri tom p'arkovom priklade, tak napr dat velky tanier tepelne upravenej zeleniny a parok len ako topping a ked si naberie aj druhy tanier, ako jej brat, to uz by som potom neriesila..ovocie by som nezakazovala vobec, je super, ze jej chuti). Ale pozrela by som, aky ma rezim dna, ci neje lebo je velmi unavena/pretazena alebo naopak z nudy..

montemotherone
6. okt 2018

@jazumalu uf, nič v zlom, ale môj názor je, že smerujete k anorexii. Rozprávať dookola dcére o tom že má menej jesť, ťahať do toho páčenie sa chlapcom... zarábaš jej na pekné problémy v dospelosti. Ty sama sa zameravaš na výzor, nie na podstatu. Na zdravie. Na tvojom mieste začnem lepšie študovať niečo o plnohodnotnej strave pre deti (ale nie na koníku). Z toho čo tu čítam:
Párky (0 bodov. Prázdne kalórie, trochu múky, balast, separované mäso, čiže zbytky, kože....)
Chlieb- nie je zlo.
Sladkosti- neobmedzuj, ale vylúč úplne.

dadulala
6. okt 2018

Dodnes si pamatam ako sedim v kuchyni pri stene a hundrem ze brat moze vsetko zjest a ja nic.Nasi ma museli obmedzovat lebo by som jedla stale.Brat bol od malicka priesvitny ja gulicka.Doslo to na strednej skole ku zaciatku anorexie a dodnes sa poriadne nenajem, stale mam v hlave svetielko jedla si dnes viac, zajtra budes menej...Inak ale riesim to iste len mam 2 chlapcov.Skoro 13 rocny 175 cm 65 kg,pupek faldicky,boky a vkuse by jedol.Mladsi ako palica, zje tolko co starsi.Tiez mu to obmedzujem, u nas koli nemu nevarime nic nezdrave,doma to mam pod kontrolou, bohuzial mimo domu nie.Ziadne moje argumenty nezaberaju, ze dievcata, zdravie nic.Proste chce zapadnut medzi kamosov...A to bol do 9 rokov chuducky.Dufam ze este porastie a trochu sa to upravi.Ale uz ako babo bol na rukach tazky tak uvidime.Sportuje florbal a plavanie no neviem ci to postaci.U dcery by som na to isla stylom trochu tvojho jedla a viac mojho.Chces cestoviny tak celozrnne a omacka paradajkova uvarena..inak sa nepodavaju..chces muffin tak 1 , velky pozor na ovocie smoothie , hlavne to je plne cukru..inak plne ta chapem, je to boj...ja sa musim v poznamkach ku synovej postave krotit, aj u chlapcov anorexia hrozi..inak u nas celkom funguje ze 1 den za dva tyzdne nieco nezdrave..napr.vybehneme na pizzu, ak maju vyveram celozrnnu 😊

bianka532
Autor odpoveď zmazal
dadulala
6. okt 2018

@bianka532 velmi si to nepamatam to bola som mozno v pripravke, prvy druhy rocnik zs.To mi ta jedna spomienka utkvela v hlave.Mamka mi hovorila ze som sa durdila a frflala skor asi tak detsky- vy ma nemate radi, iba brata a take nieco.Spustac bol koniec zs ky a nezapadnutie medzi skupinu stihlych obletovanych dievcat...

bianka532
Autor odpoveď zmazal
jazumalu
autor
8. okt 2018

@lula313 ano, obcas to tak robim. ale to je tiez dvojsecna zbran. obcas ma napr. pochvali, ze mami, dakujem za desiatu, bola dobra....a cele sa to prevali. Alebo ho dcera nahneva a pochvali sa naschval, darmo ho upozornim - no pubertiak.

jazumalu
autor
8. okt 2018

baby, dakujem, za VSETKY prispevky. Ja som bola tiez gulka, ale pamatam si aj to, ze sa mi v 3. rocniku ZŠ nejaky spoluziak smial. A trapilo ma to. A zavidela som chudsim babam. Ale krotit som sa v jedle nedokazala. Nasi to riesili miernym obmedzovanim, asi ako ja teraz. Schudla som zrazu v 13. tich, vytiahlo ma a sama som zacala obmedzovat sladke. Do anorexie som sa nedostala. Aj teraz milujem sladke, cokoladu. Ale v rozumnej miere. Aj fajnu pecenu krkovicku si dam. Ale 1 platok, nie ako muz 3 platky, hoci by som chut mala 🙂 Jasne, nech ma dcera aj 90 kg, radsej to nez anorexiu. Ale nie kazdy sa automaticky dostane k nej po niekolkych dobre mienenych radach....pravdupovediac, mudrejsia nie som, ale pomohli ste mi, hlavne ti, ktori maju podobny problem. Poznamky o chlapcoch uplne vynecham.

evabb35
18. okt 2018

@jazumalu myslím,že dcérka ešte len začne rásť a potom sa nadváha výškou ešte vykompenzuje. Zakazovat sladkosti považujem za málo účinné. Skôr by som to skúsila so sladkým ovocím a hlavne veľa variť, aby mali stále niečo v hrncoch a netlacili do seba párky,palacinky,sladkosti, ale skôr jedlá čo ich dobre zasytia... Mäso (hovädzie,bravčové) so zeleninovou omáčkou a s ryžou,ryža veľmi dobre zasýti a ku tomu veľký zeleninový šalát (paradajka,kukurica,paprika, uhorka,cibuľa-za misu)husté strukovinové polievky, kapustnicu... Jedlá s ovsených vločkami.... Skrátka sýte jedlá. Radšej halušky s bryndzou ako párky. Palacinky varím minimálne a skôr ako dezert. Bukovský napísal knihu v spolupráci so športovcami, tam sú recepty čo dobre zasytia Bežec a lyžica. A na trhu je kopec kucharskych kníh pre športovcov.

evabb35
18. okt 2018

@jazumalu keď je dcérka na sladkosti,tak by som jej radšej piekla nejaké domáce nekysnute koláčiky s ovsenymi vločkami, cekozrnnou múkou a ovocím, lebo v domácich keksoch sa dá množstvo cukru lepšie odsledovat aj upraviť.

jazumalu
autor
18. okt 2018

@evabb35 tak, tak, tak robime, varim skoro kazdy den, pretoze syn vyzaduje varene jedlo aj na veceru, niekedy aj na olovrant - ak bolo v skole malo na obed a aj ja si nosim do roboty. Bohuzial, ona varene jedlo na veceru odmieta, je to len na silu. A ako som aj pisala predtym, radsej napeciem nez by som mala kupit sladkost, cukru davam len 2/3 z receptu, pouzivam spaldovu muku a ovsene vlocky......dnes na ranajky som robila jablkove muffiny zo spaldovej muky .... mnam.

matabb73
18. okt 2018

@jazumalu aj moja dcéra teraz veľa zje. Viac ako ja niekedy. Má desať rokov, rýchlo rastie a telo to potrebuje. Ja ju v jedle neobmedzujem, ale snažím sa, aby jedla co najmenej sladkosti. Tiež začala priberať a to do šesť rokov bola doslova vychrtlá. V prvej triede mala 18 kg, teraz je piatačka a ma 38, meria okolo 140 cm. Ja som to vyriešila tak, že si musela vybrať nejaký šport alebo tanec. S kamarátkou začali chodiť na karate dva krát do týždňa a už to na nich vidieť. Majú krajšie telá. Tvoja robí nejaký šport?

evabb35
18. okt 2018

@jazumalu tak neriešila by som jedlo,skôr jej pozornosť upriamila iným smerom, aby nemala čas sledovať koľko brat zje párok. Možno ešte nejaký pohybový krúžok, šport, aby nestíhala myslieť na blbosti.

jazumalu
autor
18. okt 2018

@matabb73 moja je stvrtacka, ma tiez asi 140 cm a 42 kg. ano, chodi dvakrat do tyzdna na tanecnu do ZUS-ky, raz maju hodinu, raz dve hodiny. chodi dost spotena, myslim ze makaju dost. okrem toho ma dalsie dva dni iny kruzok, takze vytazena je dost, aby nevymyslala somariny 🙂

@evabb35 no kde uz upriamis jej pozornost, ked sedia pri jednom stole a spolu veceraju? 🙂 a zas aby vecerali osve, alebo v inych miestnostiach - to by som nechcela.
dvakrat do tyzdna ma tu tanecnu, dvakrat iny kruzok, aj von s kamoskami chodi, takze ma toho hadam aj dost...

matabb73
18. okt 2018

@jazumalu tak to neváži tak veľa, poznám ovela baculatejšie dievčatá. Mne viacerí hovorili, za deti sa v tomto veku trošku zaokruhlia a potom ich vytiahne a zas vypadajú inak. Aj mojej trošku narástlo bruško a riťka, čo predtým nemala. Čo si pamätám tam aj syn bol v tomto veku pribrateší a potom ho rýchlo vytiahlo a bol az extrémne chudý. Teraz má 19 a má normálnu štíhlu postavu.

ivuska027
18. okt 2018

@jazumalu ja som vsetko necitala, ale tvoje posledne 3 prispevky.
Poviem ti moju skusenost. Cely zivot som tucna, cely zivot s tym bojujem. Davam za vinu dospelým, ze to dovolili, ze ma neobmedzovali. Sice som sportovala, ale gula som bola vzdy a veru ked som vyrastla, neschudla som. Nadvaha so mnou isla a ide cely zivot. Nie je pravda, co si napisala, ze radsej 90 kg ako anorexiu. Preco by mala mat nadvahu alebo anorexiu, preco extrem. Treba prisposobit prijem vydaju. Dcera je dost velka na to, aby pochopila, ze rovnovaha v tomto musi byt. Ja na svoje deti davam strasny pozor. Sice sportuju a lietaju po vonku, na bicykloch, prakticky su stale v pohybe, jedia vela ovocia, zeleniny, aj horalky a cokolady, ale s mierou. Niekedy sa na mna hnevaju, ze po sladkom jogurte na ranajky a olovrant , nutele v rozku na desiatu, naozaj este horalku ku stastiu nepotrebuju poobede. Hovorim im, ze raz mi za to budu vdacní. Teraz sa na mna mozu hnevat kolko chcu. Treba si uvedomit, ze nadvaha a obezita u deti nie je len esteticky problem, ale hlavne zdravotny. Deformacie chrbtice, chodidiel, vnutorny tuk, stav ciev, cholesterol, cukor. To je dolezite. V mojom pripade sa spolahli, ze vyrasitem a schudnem, zial, nestalo sa tak a trapim sa s tým sama cely zivot. Nemam z toho depky, to nie, som velmi vesely clovek, ale rada by som si dala napr. šaty na ramienka, ale nemozem.... Moja sestra mala 190cm a asi 50 kg aj s topankami, pritom mohla zjest koňa-vola.

evabb35
18. okt 2018

@jazumalu možno som sem ani nemala prispievať, lebo problém s nadváhou nepoznám,ani u seba ani u dieťaťa. Len som si všimla rozdiely v stravovacích navykoch v rodinách, kde sú obézni. Ja napríklad vôbec už nekupujem mäsové výrobky. Už ani neviem, kedy naposledy som kupovala párky. Ani šunku už nekupujem, radšej urobím nátierku zo sardiniek. Palacinky sú u nás dezert namiesto koláča a nie hlavné jedlo. Nevyprazam, negrilujem,mäso dusím,nerobím majonezove šaláty napríklad. Nekupujem sladené nápoje. Dnes je veľa obéznych deti, viac ako v minulosti a asi nebudú deti obézne z ničoho alebo len z toho, že im chutí.

virginia
22. okt 2018

Ja sa tiez priklanam k nazoru, ze dieta treba obmedzovat. Neviem, aky sport chlapec robi, ale neviete nasimulovat cez vikend rovnaky trening (100% rovnaky) ako mava chlapec pocas dna? Kludne aj dvojfazovy, ak ho mava. A nech si to s nim dcera vyskusa, ak to zvladne (predpokladam, ze nie, kedze nie je trenovana), moze rovnako vela jest. Ak nie, hadam tuto jednoduchu matematiku pochopi. Moj 13 rocny syn je cyklista, na tréningu spali cca 1300 kcal, samozrejme, ze moze na veceru zjest vsetko, na co ma chut. On si naopak vybera kvalitne jedlo, lebo mu nezdrave jedlo nakoniec nerobi dobre, citi plne brucho, ale je slaby. Tak sa snazime kalorie vhodne doplnat. Nas ostatných doma sa to netyka, tak musíme mat porcie ovela mensie, kvalita ostava 🙂. Podla mna 9 rokov je dost, aby pochopila, ze jej telo potrebuje len nejake mnozstvo kalorii, viac jej skodi. Pokial ma inac doma pochopenie, pozornost a lasku, ja by som sa mentálnej anorexie az tak velmi neobavala. A ano, argumentujte zdravim, nie chlapcami, aby svoju hodnotu nestavala na kg. Motivacia chlapci pride sama 😀

jazumalu
autor
22. okt 2018

@virginia no ta by sa prekvapila na hokejovom treningu 😀

Strana
z2