Šanca na prijatie na gymnázium s trojkou z matematiky
Ahojte, pýtam sa kvôli mojej neteri. Je deviatačka a už dlho premýšľa nad strednou školou, aj, keď si stále nie je istá. Ide o to, že ona by rada skúsila gympel, ale má problémy s matematikou. Chodí aj na doučovania, ale jej priemer sa stále pohybuje okolo trojky. Z ostatných predmetov má jednotky - napríklad slovenčina jej ide perfektne. Len tá matematika... Je z toho nešťastná, lebo učiteľka ju straší, že pokiaľ nezamaká, na gymnázium môže zabudnúť. Potom sú tú zdravotky a pedagogické sš, ale tam ju neláka ani jedna. Myslíte, že má šancu dostať sa na gympel s trojkou?
Prečo sa chce trápiť na gympli? Evidentne jej matika nejde, prečo nechce školu, kde je jej menej alebo nie je vôbec 🤔.
Povedala prečo práve gymnázium?
@tilly Ahoj, povedala... Chce sa v budúcnosti venovať žurnalistike a na to je ideálny práve gympel...
@stvura mam cerstvu gymnazistku, orientujem sa v problematike dokonale, pisala som vo svojom prvom prispevku v podstate to, co ty. viem, ake su kriteria prijatia, co sa hodnoti. preto som sa pytala na tu informaciu o "vahe" T9, lebo nemam vedomost, aby nejake gymnazium bralo do uvahy percenta uspesnosti T9, pokial to nie je vyslovene nad 90% (kedy dieta prijimacky nerobi). pod 90% je dolezite, ako dieta urobi prijimacky a nie ako napisalo T9.
@matkahelka kludne si pozri Golianku v NR, tam to dolezite je - krasne je to rozpisane u nich na stranke je priloha uz na buduci rok...napr. Gymnazium v NZ to nema - len dieta musi dolozit ze robilo testovanie a to je vsetko, neberu jeho vahu do uvahy (ak spravi na 90% tak prijmu bez prijimaciek) - a vsetci zacinaju s rovnakou startovacou ciarou na prijimackach. Ja si to teraz dost pozeram kedze dve deti chcem dat na SS. Moj starsi nerobil prijacky na SS kedze to testovanie spravil
@letfenixa a ako zavazili vysledky testovania? bud napise T9 nad 90% a ide bez prijimaciek alebo pise normalne prijimacky a tam je uplne jedno ako T9 napise.
@matkahelka nie je úplne jedno, ako napíše monitor. neznamená to, že keď je to pod 90% je to jedno.. môže napisat napr po 89%. čiže prijímačky robiť musí, ale beru sa aj tak monitory. na dost prestížne gym v bb dávali 80% myslím ešte body z monitoru. ale na lepšie gymnazium je potrebné mať všetko nadpriemerne. výsledky zo ZS, súťaže, prijímačky aj monitor. vyledny súčet bodov je dôležitý. boli aj takí čo spravili výborne prijímačky, ale body za vysvedcka už chýbali a súčet nestačil....
@tilly Ahoj, povedala... Chce sa v budúcnosti venovať žurnalistike a na to je ideálny práve gympel...
@lenuska999 tak to ano, daj ho tam, ani by som neuvazovala...ja nato idem tiez takto.....moj mlady neznasa slovinu, je vsak nadany na jazyky...ja mam opacny problem, lebo jazykove gymple beru do uvahy vsetko...tym padom mi za jeho jednu trojku z matiky uz odratavaju body...tiez uz teraz viem ze monitor mi z tej sloviny excelentne neda (ako to je pre mna bezpredmetne lebo prijimacky robi na skolu tak ci tak, len tych bodov bude menej)...takze bud motyka vystreli a nebude extra velka tlacenka a ludia s protekciou (hlasi sa tam 350deti kazdy rok a beru 31) alebo bude musiet ist na normalny gympel. Zrejme to druhe. Je to na porazenie ked viem ze on je fakt jazykovo zdatny ale nedostane sa tam prave kvoli slovine s ktorou nechce mat v buducnosti nic spolocne.
@lenuska999 to je pekné, že má svoju víziu. Držím jej palce, ale bude to mať ťažké, aj vzhľadom na to, že už bude musieť maturovať z matiky.
@biba_18 Škola o ktorú je malý záujem, má aj kritériá na prijatie nastavené inak/nižšie/, ako škola, ktorá si môže vyberať a zohľadňovať rôzne hľadiská okrem výsledkov prijímačiek a T9.Poznam prípady, kde žiak bol veľmi -velmi nízko pod čiarou,nad ktorou boli žiaci, ktorí komplexne viac vyhovovali kritériám školy a boli prijatí na štúdium na jednom z gymnázií v meste X a na gymnáziu v meste Y bol prijatý bez problémov . Poznám stredoškolského učiteľa matematiky, ktorý kvôli "materiálu,,s ktorým pracoval, odišiel z gympla vo svojom bydlisku učiť na gympel,kde denne dochádza autom cca hodinu/v zime občas aj nedôjde kvôli nezjazdnym cestám/
@viera012345 to sú také všeobecné plky ...
každý schopný pedagóg vie že známky nie sú všetko a neodrážajú nevyhnutne potenciál žiaka ... syn bol na dvoch talentovkách na bilingual - a na každej takej škole mali aj osobný pohovor, nie iba písomky 😒 takže aj tam posudzovali a bodovali ...
@biba_18 Známky nie su všetko, dokonca ani horšia známka z nejakého predmetu nemusí znamenať, že dotyčný žiak nie je inak veľmi schopný a nadaný.Poznam mládenca, ktorý sa celé 4 r.trapil so SJl a onedlho ukončí štúdium architektúry...
@viera012345 veď presne to píšem ...
@viera012345 to sú také všeobecné plky ...
každý schopný pedagóg vie že známky nie sú všetko a neodrážajú nevyhnutne potenciál žiaka ... syn bol na dvoch talentovkách na bilingual - a na každej takej škole mali aj osobný pohovor, nie iba písomky 😒 takže aj tam posudzovali a bodovali ...
@biba_18 Je potrebné povedať,ze skoly, ktoré sa považujú za prestížne, majú veľké množstvo detí, ktoré majú samé jednotky, veľmi dobre napíšu monitor a ešte sú veľmi úspešní riesitelia/neraz na celoštátnej úrovni/olympiád a vedomostných súťaží , alebo sú úspešní juniorskí športovci
@lenuska999 ak ma problem s matematikou uz na zakladnej skole, nevolila by som gymnazium.
@viera012345 veď presne to píšem ...
@biba_18 ...vo finále však, základný príspevok autorky sa dá zodpovedať jednoducho,ze nie je gympel ako gympel, čize jednoznačne nie je možné odpovedať na to, či sa žiak s jedinou 3 dostane na gympel,lebo je veľa faktorov, ktoré na to môžu mať vplyv
@lenuska999 no,na žurnalistiku by som ja odporučila soš MIŠ v Rači. Dcéra tam študovala. Oni sa pripravujú od prvého ročníka na prácu v médiách, s mikrofónom, komunikáciu, vyjadrovanie.....
Moja dcéra má tiež problém s matematikou a preto nešla na gympel. Ale počula som, že zobrali na gymnázium aj so 4 z matematiky. Už či po známosti, neviem.....ale je to otras
@lenuska999 ak už teraz vie, že chce žurnalistiku, pozrela by som požiadavky VŠ a spolu s kariérovou poradkyňou vybrala vhodnú strednú školu. Možno to nakoniec vôbec nebude gympel. Tie menej kvalitné môžu byť v konečnom dôsledku horšia voľba než nejaká z odborných škôl.
To, že sa tam dostane ešte neznamená, že bude štúdium zvládať.
@letfenixa a ako zavazili vysledky testovania? bud napise T9 nad 90% a ide bez prijimaciek alebo pise normalne prijimacky a tam je uplne jedno ako T9 napise.
@matkahelka niektoré školy berú do úvahy T9.
dcéra na takú školu chodí. body z prijímačiek + body z T9.
asi je to možné, určite to ministerstvo dovoľuje.
Dcéra s 1 z matematiky v 9.triede, v podstate celychb9rokov jednotky.
A neurobila prijímačky, monitor top, vysvedčenie detto, u nás vzali uplne topky..a je rada, dotyčné ani nestretava, co sedia v knihách.
Môžu ju vziať, ked jej nebude vadiť ze to preplava na 4kach.
@mk22 a na aku skolu teraz chodi?
@stvura mam cerstvu gymnazistku, orientujem sa v problematike dokonale, pisala som vo svojom prvom prispevku v podstate to, co ty. viem, ake su kriteria prijatia, co sa hodnoti. preto som sa pytala na tu informaciu o "vahe" T9, lebo nemam vedomost, aby nejake gymnazium bralo do uvahy percenta uspesnosti T9, pokial to nie je vyslovene nad 90% (kedy dieta prijimacky nerobi). pod 90% je dolezite, ako dieta urobi prijimacky a nie ako napisalo T9.
@stvura a bilingval, kde beru do uvahy vyslovene iba jazykove predpoklady? ano, aj tam beru priemer znamok, avsak vyhne sa prijimackam zo slovenciny...
@lenuska999 najdi si gymnazia v tvojom okoli - pozri si skolsky vzdelavaci program. Tam budes mat rozpisane predmety v jednotlivych rocnikoch. Ono totiz su rozne gymnazia - ked nejde matematika, a chce zurnalistiku, je blbost sa hlasit na gymnazium so zameranim na prirodne vedy, tam treba hunanitny smer. Toto vsetko vidis v tom skolskom vzdelavacom programe ked si ich zopar porovnas...
a ci ma sancu? no podla toho kde. V BA si nemyslim. Krajske mesta - s obtiazami. Okresne - ano, tam sanca relativne je. Treba si pozriet kolko sa hlasilo po minule roky, kolko ziakov beru...
uz teraz su vyvesene podmienky prijatia - treba sa orientovat vyhradne podla toho, co ma ta . ktora kontretna skola v tych podmienkach..
@matkahelka no tak ak mas cerstvu gymnazistku, vies, ako to je na gymnaziu, kde je tvoje dieta. U nas napriklad gymnazia davaju za T9 body - kolko percent, tolko bodov. Jedno gymnazium ma prijimacky kde je max 100 bodov za kazdy predmet, ine ma max 50. Cize toto je velmi individualne a treba sa vzdy riadit podla toho, ake kriteria na prijimanie ma konkretna stredna skola.
@lenuska999 naša dcéra chodí gymnázium, osemročnéročné. Je veľmi spokojná, ale áno matematika je veľmi ťažká, je to všeobecná škola, ktorá pripravuje na všetky vysoké školy. Dcéra je veľmi spokojná, nemenila by, ale učivo náročné.
@simonkab21 a keď bude na VŠ zistí že vôbec škola nepripravuje na Vš 😂
@biba_18 Známky nie su všetko, dokonca ani horšia známka z nejakého predmetu nemusí znamenať, že dotyčný žiak nie je inak veľmi schopný a nadaný.Poznam mládenca, ktorý sa celé 4 r.trapil so SJl a onedlho ukončí štúdium architektúry...
@viera012345 lebo tam už neni sprostá literatúra a neriešia takéto blbosti.
@lenuska999 Ziadna. Velky pocet uchadzacov, velka konkurencia, tazke prijimacky. Ked nezabera ani doucko, bez sance. Ucitelka ma pravdu. Mam syna na gympli, prijimacky boli tazke a beru tak.kazdeho piateho az desiateho podla skoly. V BA urcite
@stvura a bilingval, kde beru do uvahy vyslovene iba jazykove predpoklady? ano, aj tam beru priemer znamok, avsak vyhne sa prijimackam zo slovenciny...
@lenuska999 najdi si gymnazia v tvojom okoli - pozri si skolsky vzdelavaci program. Tam budes mat rozpisane predmety v jednotlivych rocnikoch. Ono totiz su rozne gymnazia - ked nejde matematika, a chce zurnalistiku, je blbost sa hlasit na gymnazium so zameranim na prirodne vedy, tam treba hunanitny smer. Toto vsetko vidis v tom skolskom vzdelavacom programe ked si ich zopar porovnas...
a ci ma sancu? no podla toho kde. V BA si nemyslim. Krajske mesta - s obtiazami. Okresne - ano, tam sanca relativne je. Treba si pozriet kolko sa hlasilo po minule roky, kolko ziakov beru...
uz teraz su vyvesene podmienky prijatia - treba sa orientovat vyhradne podla toho, co ma ta . ktora kontretna skola v tych podmienkach..
@matkahelka no tak ak mas cerstvu gymnazistku, vies, ako to je na gymnaziu, kde je tvoje dieta. U nas napriklad gymnazia davaju za T9 body - kolko percent, tolko bodov. Jedno gymnazium ma prijimacky kde je max 100 bodov za kazdy predmet, ine ma max 50. Cize toto je velmi individualne a treba sa vzdy riadit podla toho, ake kriteria na prijimanie ma konkretna stredna skola.
@kaktusik007 Ano, v mensich mestach je vacsia sanca. Suhlas. Bratislava je masaker. U nas na ZS tusim trojku z matiky mal.jeden ziak
Ja by som sa skôr bála, že ak by sa tam aj dostala, bude mať problém v matematike a bude prepadávať.. gymnázium nie je jediná možnosť.. ale zase tiež sú gymnázia ktoré majú matematiku ľahšiu, ktoré ťažšiu, ale z pohľadu gymnazistu čize vždy ide o náročnejsiu matematiku.. (práve si totiž zisťujem možnosti, keďže moje deti už sa blížia k veku že to budú musieť riešiť..)
Proste aby sa potom netrápila v učení..
Ja by som sa skôr bála, že ak by sa tam aj dostala, bude mať problém v matematike a bude prepadávať.. gymnázium nie je jediná možnosť.. ale zase tiež sú gymnázia ktoré majú matematiku ľahšiu, ktoré ťažšiu, ale z pohľadu gymnazistu čize vždy ide o náročnejsiu matematiku.. (práve si totiž zisťujem možnosti, keďže moje deti už sa blížia k veku že to budú musieť riešiť..)
Proste aby sa potom netrápila v učení..
@enuska999 Na to doucko inak chodia vsetci, aj jednotkari. Dlhe a intenzivne. Aby si zvysili sance, aj ked su dobri matikari. Nedavala by som si nerealne ciele. Syn je skvely matikar, moja dcera je na tom ako tvoja, na gympel urcite nepojde, viem, ze nema vobec ziadnu sancu (V Bratislave nulovu) a tiez suhlasim s @jana_eyre_2
Ves si pozri statistiky kolko deciek beru na gymple v porovnani s prihasenymi. Krajske mesta su na tom lepsie ako BA, ale aj tak
No tak v prvom rade ak ani doucko nepomaha, zvazila by som inu skolu. Teraz su dni otvorenych dveri kade tade .
Co sa tyka prijatia treba pozriet podmienky ake ma dana skola = co ja viem, treba vyborne urobit monitor, treba aj priemery znamok a urobit prijimacky s dobrymi bodmi. Mne napr dceru minuly rok nezobrali a jedine co jej chybalo boli tie body za ciste jednotky = v podstate medzi prijatymi ani ini neboli (ale to bola bilingvalna skola cize zase uplne sa netreba plasit, idu tam ine deti).
Niekde beru aj bez = ale musia byt OBA monitory napisane napr. na 90%. Nestaci SJ, rovnako prijimacky.. nestaci SJ, musi mat aj matiku dobru.
A v neposlednej rade = gympel je dost o matike, matika na matike, fyzike... treba skusit, ale ratat s tym, ze tam sa potom s matikou bude morit tiez.
Ja teraz davam dcere dve moznosti, v riadnych prijimackach dame ten gympel kde chce ist odjakziva, a druhu skolu vyberame inu.
@kaktusik007 no neviem kde taky je - zrejme niekde dalej...chcem NR max, takze pojde skusit tento rok a uvidime ci daco z toho vyjde
@lenuska999 tak to ano, daj ho tam, ani by som neuvazovala...ja nato idem tiez takto.....moj mlady neznasa slovinu, je vsak nadany na jazyky...ja mam opacny problem, lebo jazykove gymple beru do uvahy vsetko...tym padom mi za jeho jednu trojku z matiky uz odratavaju body...tiez uz teraz viem ze monitor mi z tej sloviny excelentne neda (ako to je pre mna bezpredmetne lebo prijimacky robi na skolu tak ci tak, len tych bodov bude menej)...takze bud motyka vystreli a nebude extra velka tlacenka a ludia s protekciou (hlasi sa tam 350deti kazdy rok a beru 31) alebo bude musiet ist na normalny gympel. Zrejme to druhe. Je to na porazenie ked viem ze on je fakt jazykovo zdatny ale nedostane sa tam prave kvoli slovine s ktorou nechce mat v buducnosti nic spolocne.
@stvura mam velmi podobnu dceru, na jazyky je velmi talentovana aj na prijimackach na bilingval mala fakt v prvej desiatke vysledky talentove ale ta slovina ju strasne nebavi (ako nema zle znamky ale.. ), este som prisla na to, ze aj ta matika jej asi ide lepsie :D a inak sa necudujem s tymi fakt nezmyslami co sa tam ucia a ako komplikovane... minimum literatury a kvantum teorie o jazyku. Koho by to bavilo.. mne bolo zle len ked som to pozerala, ze teda ved doucim a vyskusam ju to ja :DD velmi som ju chcela na bilingval dostat a teraz uz chce ist na vseobecne (len ona za tym nevidi ti haldu ucenia.. na biling. sa uci trosku inak a iny obsah)
@stvura mam velmi podobnu dceru, na jazyky je velmi talentovana aj na prijimackach na bilingval mala fakt v prvej desiatke vysledky talentove ale ta slovina ju strasne nebavi (ako nema zle znamky ale.. ), este som prisla na to, ze aj ta matika jej asi ide lepsie :D a inak sa necudujem s tymi fakt nezmyslami co sa tam ucia a ako komplikovane... minimum literatury a kvantum teorie o jazyku. Koho by to bavilo.. mne bolo zle len ked som to pozerala, ze teda ved doucim a vyskusam ju to ja :DD velmi som ju chcela na bilingval dostat a teraz uz chce ist na vseobecne (len ona za tym nevidi ti haldu ucenia.. na biling. sa uci trosku inak a iny obsah)
@simca06022011 ved toto...nejak podvedome viem ze ho tam nevezmu aj ked je jazykovo velmi zdatny, lebo vtesnat sa do 30 deti z 350 co sa tam hlasi je nonsenz (z jednou trojkou a jednou dvojkou na vysvedceni, za olympiady ma malo bodov)
Jasne ze šancu ma. Ak zamaka na cvičných testoch a bude to sama chcieť je veľká šanca na úspech. Len by som si nevyberala top gymnázia.

@matkahelka pozor, to nie je pravda vsade, su skoly co maju stupnicu podla toho ako T9 decka napisu a tiez stupnicu so znamkami - vysvedcenie dva roky posledne - akurat som si to minule pozerala (dcera chce ist na gympel do NR) a body klesaju po piatich percentach z monitoru a 12percentach pri znamkach. Potom su este body za reprezentacie na krajskej a statnej urovni...Ako ano, stale tam plati ze 90 percent z kazdeho predmetu ide bez prijimaciek, ale ono sa zostavi stupnica i tu tych prijatych - syn mi to mal tak a bol na 8 mieste (s jednou dvojkou za posledne dva roky a monitorom nad stanovenym limitom). Takze skutocne kazdy bodik zavazi.