Šanca na prijatie na gymnázium s trojkou z matematiky
Ahojte, pýtam sa kvôli mojej neteri. Je deviatačka a už dlho premýšľa nad strednou školou, aj, keď si stále nie je istá. Ide o to, že ona by rada skúsila gympel, ale má problémy s matematikou. Chodí aj na doučovania, ale jej priemer sa stále pohybuje okolo trojky. Z ostatných predmetov má jednotky - napríklad slovenčina jej ide perfektne. Len tá matematika... Je z toho nešťastná, lebo učiteľka ju straší, že pokiaľ nezamaká, na gymnázium môže zabudnúť. Potom sú tú zdravotky a pedagogické sš, ale tam ju neláka ani jedna. Myslíte, že má šancu dostať sa na gympel s trojkou?
@lenuska999 toto je fakt chorá doba. Za mojich čias sa na gympel dostali len najlepší z najlepších. Len decka s čistými jednotkami aj to nie všetky. Takto to tu potom vyzerá v tomto štáte, keď vychádzajú decka z gymplov so štvorkami a idú si robiť VŠ.
@dvanastka tak problém je, že sú ostatné školy znevažovane v celej spoločnosti akoby ísť inam bola pomaly nejaka hanba a tak mnohi ľudia volia ako prvú možnosť gymnázium..
Ja som bola strašne nepochopena v okolí, keď som vravela, že keby chceli ísť deti aj na ucnovku, nech idú len nech robia niečo čo ich baví.. a nakoniec najstarší chce ísť na zdravotnú, to zase všetci reči, "preboha zdravotníctvo?!, prečo nie gympel a medicina" Pritom sme sa rozhodovali podľa toho k čomu inklinuje.. (je to taký malý zdravotník už od malička, zachránil nespočet deti pri úrazoch a lekárnička je jeho súčasť 😂 a chce byť zachranar) ale proste vidím že síce mu matika ide, miluje biológiu, chémiu ale proste viem že na učenie ostatného musím tlačiť tak si nemyslím že na gympel má, proste som realista..
Alebo dcéru mám zase akademický typ, samé jednotky.. tam má každý presviedča že len gympel.. ale ona sa bojí že tam nezvládne matematiku (síce sa učí dobre ale nemá ju rada) chce byť učiteľka nemčiny a slovenčiny.. tak hľadáme možnosti aby nebol gympel jediná možnosť, ale aj tak nie som pochopena.. nevravím že to nevyskúša keď nadíde čas, ale myslim že sú aj iné možnosti..
To je iba jeden predmet. Ak nemáš veľa 3 tak ten jeden predmet vôbec nevadí, nie je povinná maturita z matiky.
@sisska96 bude znova povinná aspon na gymnáziu určite
@dvanastka tak problém je, že sú ostatné školy znevažovane v celej spoločnosti akoby ísť inam bola pomaly nejaka hanba a tak mnohi ľudia volia ako prvú možnosť gymnázium..
Ja som bola strašne nepochopena v okolí, keď som vravela, že keby chceli ísť deti aj na ucnovku, nech idú len nech robia niečo čo ich baví.. a nakoniec najstarší chce ísť na zdravotnú, to zase všetci reči, "preboha zdravotníctvo?!, prečo nie gympel a medicina" Pritom sme sa rozhodovali podľa toho k čomu inklinuje.. (je to taký malý zdravotník už od malička, zachránil nespočet deti pri úrazoch a lekárnička je jeho súčasť 😂 a chce byť zachranar) ale proste vidím že síce mu matika ide, miluje biológiu, chémiu ale proste viem že na učenie ostatného musím tlačiť tak si nemyslím že na gympel má, proste som realista..
Alebo dcéru mám zase akademický typ, samé jednotky.. tam má každý presviedča že len gympel.. ale ona sa bojí že tam nezvládne matematiku (síce sa učí dobre ale nemá ju rada) chce byť učiteľka nemčiny a slovenčiny.. tak hľadáme možnosti aby nebol gympel jediná možnosť, ale aj tak nie som pochopena.. nevravím že to nevyskúša keď nadíde čas, ale myslim že sú aj iné možnosti..
@jana_eyre_2 stretávam sa s rovnakým názorom. Tiež si myslím, že gymnázia sú všeobecne preceňované na úkor kvalitných odborných škôl.
Som rada, že moje dieťa nešlo na gymnázium, napriek tomu, že nás v škole intenzívne presviedčali a je študijný typ.
Pracujem na gymnáziu, dostať sa k nám majú problém aj žiaci so samými jednotkami. Trojkari sa málokedy hlásia. Ale skúsiť môže 💪
@behulka
@jana_eyre_2 no u nas tym, ze ucilistia pozlucovali s priemyslovkami a nazvali to odbornou skolou - tak isla kvalita vzdelania vyrazne dolu. Rovnako mentalna "uroven" ziakov trojrocnych ucebnych odborov je vyrazne odlisna, ako u ziakov gymnazii. Detto je rozdiel v zaujmoch. Moje deti by na odbornej skole z tejto stranky trpeli a preto bola u nas gymnaxium jasna volba.
20 rokov dozadu to bolo ine - niektore priemyslovky mali fakt vyborny kredit a u nas boli 2 take, kam sa dalo denne v pohode dochadzat. Dnes v nasom okoli nie je taka ani jedna.
@viera012345 lebo tam už neni sprostá literatúra a neriešia takéto blbosti.
@sisska96 V podstate áno, lebo kým chalan nevynikal v jazykoch všeobecne, napriek tomu,ze sa mu snaha uprieť nedala, tak v technických veciach bol veľmi šikovný a na VŠ, ktorú si vybral bolo toto najpodstatnejšie
@behulka
@jana_eyre_2 no u nas tym, ze ucilistia pozlucovali s priemyslovkami a nazvali to odbornou skolou - tak isla kvalita vzdelania vyrazne dolu. Rovnako mentalna "uroven" ziakov trojrocnych ucebnych odborov je vyrazne odlisna, ako u ziakov gymnazii. Detto je rozdiel v zaujmoch. Moje deti by na odbornej skole z tejto stranky trpeli a preto bola u nas gymnaxium jasna volba.
20 rokov dozadu to bolo ine - niektore priemyslovky mali fakt vyborny kredit a u nas boli 2 take, kam sa dalo denne v pohode dochadzat. Dnes v nasom okoli nie je taka ani jedna.
@kaktusik007 toto je presne ten dôvod prečo mám taký odpor k rôznym takto pospájanym skolam🙄
@jana_eyre_2 ja mam známeho ktorý medicínu vyštudoval a išiel.zo zdravotky. Uz je lekar. Proste to chcel robiť a robi.
@lenuska999 ak ide o Ba tak bez šance.Je obrovské množstvo detí, ktoré majú samé jednotky, olympiády a môžu si vyberať.
@lenuska999 tak nech skúsi bilingválne. Na mojom gympli bolo šialene veľa matiky. Bude sa s tým trápiť.
@lenuska999 ja som kedysi chcela ist na obchodnu akademiu a tiez mi vsetko slo, len matika nie. Triedna nam nosila testy z prijimaciek z minulych rokov, ze kto chce, moze ich dobrovolne skusit riesit. Vies, kolki si ich robievali? Jedna jedina - ja. Fakt som sa snazila, hodiny nad matikou presedela... A na polroka v 8. triede pred prijimackami mi triedna aj tak dala 3-ku z matiky, solovu. A vies co? Zobrali ma na tu OA. A nakoniec som aj zmaturovala s vyznamenanim a ucitelka MATIKY na strednej nevedela pochopit, preco nechcem ist na vysoku.
@lenuska999 ja som kedysi chcela ist na obchodnu akademiu a tiez mi vsetko slo, len matika nie. Triedna nam nosila testy z prijimaciek z minulych rokov, ze kto chce, moze ich dobrovolne skusit riesit. Vies, kolki si ich robievali? Jedna jedina - ja. Fakt som sa snazila, hodiny nad matikou presedela... A na polroka v 8. triede pred prijimackami mi triedna aj tak dala 3-ku z matiky, solovu. A vies co? Zobrali ma na tu OA. A nakoniec som aj zmaturovala s vyznamenanim a ucitelka MATIKY na strednej nevedela pochopit, preco nechcem ist na vysoku.
@mamatroch môj manžel a najlepšia kamarátka chodili na OA a obaja sa zhodli že tam bola matematika omnoho zaujímavejšia a lepšie aplikovatelna ako bola na gymnáziách (obaja mali súrodencov na gymploch tak to videli) takže je to vždy na OA mierne ľahšie čo sa týka matematiky.. bavili sme sa o Tom, lebo dcéra chce skúsiť to manželove OA, keďže je bilingválne s nemčinou a matematika na gymnáziu ju veľmi odrádza.. (ona matiku vie, len si v nej neverí)
@lenuska999 gympel v ba s trojkou...nedostane sa...ak áno, napíšte sem... Je tam pretlak jednotkarov, ktorí ešte i na doucko chodia, aby sa na ten gympel dostali..dokonca i na súkromných to tak je...
@mamatroch môj manžel a najlepšia kamarátka chodili na OA a obaja sa zhodli že tam bola matematika omnoho zaujímavejšia a lepšie aplikovatelna ako bola na gymnáziách (obaja mali súrodencov na gymploch tak to videli) takže je to vždy na OA mierne ľahšie čo sa týka matematiky.. bavili sme sa o Tom, lebo dcéra chce skúsiť to manželove OA, keďže je bilingválne s nemčinou a matematika na gymnáziu ju veľmi odrádza.. (ona matiku vie, len si v nej neverí)
@jana_eyre_2 dnes je v ba i na OA pretlak... Matiku vedieť treba, rozumieť jej...ak to tak nie je, dieťa sa bude trápiť... A s trojkou budú trable... Ale treba zaplatiť už teraz doucko, i keď je neskoro a dúfať, že je to ozaj o učiteľke na ZŠ a nie o dieťati.. .
Napríklad do bilingválnej triedy by sa s trojkou nemala šancu dostať... Tam ide fakt plno jednotkarov... Prijímajú od 17-62 žiakov, podľa počtu tried, čo otvárajú a hlási sa im cez 500-600 žiakov... Ako na OA, tak gympel...
Ahoj,len aby gympel pre ňu nebol velikanske trápenie. Neber to v zlom, ale po doučovaní priemer trojka na ZŠ, na gympli možno nebude stíhať vôbec. Predsa len by som ju skúsila smerovať niekam,kde tá matematika nebude taká náročná ako práve na gymnaziu.
@jana_eyre_2 dnes je v ba i na OA pretlak... Matiku vedieť treba, rozumieť jej...ak to tak nie je, dieťa sa bude trápiť... A s trojkou budú trable... Ale treba zaplatiť už teraz doucko, i keď je neskoro a dúfať, že je to ozaj o učiteľke na ZŠ a nie o dieťati.. .
@olifcek moja dcéra nemá trojku, ma čisté jednotky od prvého ročníka a ani nehovorím o Tom že by jej nerozumela, ale že ju nebaví a neverí si v nej)
@olifcek moja dcéra nemá trojku, ma čisté jednotky od prvého ročníka a ani nehovorím o Tom že by jej nerozumela, ale že ju nebaví a neverí si v nej)
@jana_eyre_2 no, ja odpovedala Tebe ale i zakladateľke... 🙂 2v1 🙂 i OA má zložitú matiku, pozor na to... A bilingválne triedy, najmä s AJ, pretlak neskutočný. Ako píšem hore... Nemčina a franina sú kus dostupnejšie, ale neviem ako, to sme u nás neriešili 🙂
nemyslim, že je to inak ako za našich čias toto.. .čiže v pohode.... Jasne, že treba si prečitať podmienky prijatia , zistiť kolko sa tam ročne hlasi ludi a kolkých beru.... ak je sito aj na čistých jedničkárov, tak na taky gympel nie, ale na ostatné NO PROBLEM si myslim...viem, že učitelia strašia. Strašili aj nás... ja som tých troják mala viac (akurát nie z matiky). šla som na matický gympel. Boli prijmačky. Odratali mi body za znamky a bola som kdesi v 3/4 prijatých..... proste nie uplne na konci, že tesnotky.
@jana_eyre_2 no, ja odpovedala Tebe ale i zakladateľke... 🙂 2v1 🙂 i OA má zložitú matiku, pozor na to... A bilingválne triedy, najmä s AJ, pretlak neskutočný. Ako píšem hore... Nemčina a franina sú kus dostupnejšie, ale neviem ako, to sme u nás neriešili 🙂
@olifcek chápem.. ale to aká tam je matematika viem, lebo som písala, že tam chodil manžel aj kamarátka.. 😉 a viem aká je moja dcéra v matematike, takže nebojím sa že by nemala šancu.. rozhodne nie je našťastie pomne, lebo mne matematika nejde vôbec, som presvedčená že mám dyskalkuliu.. reagovala som len na to porovnanie OA a gymnazia - že každé má inú matematiku a na OA je podľa jeho absolventov lepšie pochopiteľná.. nemčinu sa učí už druhý rok, veľmi ju baví tak sa jej chce venovať (chce byť učiteľkou už dlhsi čas) a určite bude lepšie absolvovať bilingval na OA ako na gymnáziu..
@lenuska999 ahoj , ono dá sa dostať určite. Moja dcéra je na bilingvalnom gymnáziu . Samé jednotky od hora dole a jedna dvojka vždy zo sj . Pokiaľ ma priemer do 1,95 u nás pripustia k skúškam . Potom je to na dieťati , mne dcéra matiku zbožňuje a na nej pohorela na prijimackach / išla z 8 roč a bola tam 9 tacka Matika / . A teraz je tam dva mes a ma stále samé 1 a skončila pod čiarou to chcem podotknúť . Že aj keď nebola prijatá hneď, ale až na odvolanie dá na gymnázium stále dostať . Určite to ľahké nebude a je to také rýchlejšie na tej strednej ako základná . Ale držím prsty aby jej to vyšlo .
@lenuska999 urcite ma sancu sa tam dostat,poznam take deti,co maju jednotky a z matiky 4 a chodia na gympel
@lenuska999 toto je fakt chorá doba. Za mojich čias sa na gympel dostali len najlepší z najlepších. Len decka s čistými jednotkami aj to nie všetky. Takto to tu potom vyzerá v tomto štáte, keď vychádzajú decka z gymplov so štvorkami a idú si robiť VŠ.
@dvanastka Mas uplnu pravdu
Ako vôbec ju napadne ísť na gympel keď nevie matiku 🤦🤦🤦
@lenuska999 urcite ma sancu sa tam dostat,poznam take deti,co maju jednotky a z matiky 4 a chodia na gympel
@bibyke Co to je gympel, ked sa tam dostali so 4? Lebo prijimacky su dost Sito a zaujem vysoko prevysuje ponuku
@jana_eyre_2 my sme sa nevedeli rozhodnúť, či bilingválny gympel, či OA... Vyhrala OA 😉 ja o Vašej dcérke nepochybujem, stále som reagovala na tú trojku u zakladateľky témy... Naša dcérka mala tiež sane jednotky, no itak rok chodila na doucko v Cielene, a učila sa na testy na gympel i OA + chodila už tretí rok k native speaker v aj... Stále platí, že dnes je tá Marika iná, než keď sme boli malí my... I na základke...už tam riešia iným štýlom veci... Iné veci sa učia...jasné, nie všetko je iné, ale je 🙂
Dnes je proste na dobrú školu pretlak... Ale možno by to dala i dcérka zakladateľky, ak by mala doucko...lebo body si i za známky na vysvedčení, olympiády a tak
@olifcek moja ma ešte čas, je len v 6tej triede, ale už dlhodobo má ciele 😅 myslím že na doučovanie určite pôjde, ale až keď to bude aktuálne..