icon

Šiestačka je bez kamarátky. Bude to mať dopad na jej psychiku?

8. sep 2023

Ahojte, dcera je siestacka. V triede je ich presne 8 dievcat, takze dvojice. Ostatne dvojice sa kamosia od 1triedy..moja Ella co mala dvojicu sa s nou prestala 2t dozadu z nicoho nic bavit. Uz min rok to bolo zle. Takze moja je bez kamosky - cele dni doma zatvorena aj cele prazdniny. V tomto kolektive si uz kamosku nenajde, jedine az na strednu. Bojim sa vsak o jej psychiku lebo je to citliva dusa a ta kamoska jej chyba☹️ Zienky tie co ste nemali kamosky, ako ste zvladli toto obdobie..ci vobec boli ste tu take?lebo ja mam pocit ze len moja nema kamosky..

alenka7777
8. sep 2023

@ptvw čo viem, tak na SŠ česká v ba to tak majú. Čo poznám rodičov, tak si tento systém veľmi pochvaľovali.

autor
8. sep 2023

@prasiatko30 tanec ma,hudobny nastrij ma,gymbastiku tiez,potom ma ze hackovanie..zial ako pisem asi 15x sme mala dedina takze tie uste tvare to su,poskyoinjovane,takze ziadna zmena.ona sa tam kamarati s ostatnymi aj v triede ale nikdy to nie je na travenie poobedneho casu proste.pritom ona ked tu biekoho ma tak sa nasmeju pekne hraju rozumeju su,nemam pocit ze by boal nemozna:prave naopak ja ju vediem aby oomohla porafila vavila sa so vsetkymi ae vyzera ze k tomu ju vediem len ja.

annm81
8. sep 2023

@anketkarka Nemyslím, že existuje akýkoľvek odborne podložený dôvod. Dieťa v puberte sa odpútava od rodiny a začleňuje sa do spoločnosti, ktorá ho nemá automaticky rada, len preto, že je to člen rodiny. Získať si uznanie a stabilné miesto v komunite je asi najväčší motor, ktorý poháňa konanie (pozitívne aj negatívne) teenagerov.

prasiatko30
8. sep 2023

@anketkarka ako hovorim moja skusenost je velmi dobra s tymto systemom, mam jedno ditko co je velmi pohodove a je schopne sa adaptovat na akykolvek kolektiv a druhe co mu to ide tazsie. Deti su na tej istej skole 13 rokov a mozme povedat, ze ten system je pre nich dost dolezity aby sa poznali viac menej vsetci v rocniku nielen tych 26-28 z jednej triedy a aj to po skupinkach. Tymto sposobom sa vsetci spoznaju - ti introvertnejsi sa prvy den aj vyplacu/vyzuria ale potom si zacnu vsimat, ze maju v blizkosti aj anicku alebo petrika, ktoreho minuly rok moc nepoznali, lebo anicka bola zo 4b a janicko bol sice v tej istej triede ale kedze sa moc nerozpravali tak sa akosi obchadzali ale teraz anicka si sadla ku tvojmu ditku opytala sa ci ma ceruzku a zrazu sa zacali aj viac bavit, potom ucitel prirodovedy ich vopchal do spolocnej skupiny na urobenie prace o cicavcoch a zrazu boli nuteni aj spolupracovat a komunikovat. Ja ked to porovnavam so zakladkou nasou kde sme boli a/b/c a poriadne sme ani nepoznali tie deti co chodia do vedlajsej triedy a ak bol nahodou clovek viac introvert tak zabudni, a bol tameste aj urcity level nezdravej sutazlivosti, tak mne praveze system, ze sa viac menej vsetci poznaju a vedia o sebe, pripada praveze velkolepy terapeuticky tah pre tie utiahnute deti. Do tohto kolobehu su dokonca zahrnute aj deti s autizmom a ide to. Ta spolupatricnost tych deti je omnoho vacsia ako si pamatam ja za mojich cias

prasiatko30
8. sep 2023

@autorka neskusali ste ju prihlasit niekde mimo dediny? Aby spoznala ine deti?

prasiatko30
8. sep 2023

@ptvw to je jedno aka skola.

2006_1211
8. sep 2023

Na strednej sme dokonca 3ja v triede ja a 2ja chlapci. Veľmi nesympaticky hnusný a tak ďalej. Som jedine dievča. S nikým sa nerozpravam a myslím ze to tak je lepšie mam viac času na seba na učenie resp pre opakovanie učiva a nikto ma neotravuje

denithestrange1993
8. sep 2023

Tu sa nejedna o sikanovanie,ale o obycajne potycky medzi spoluziackami. Raz sa nebavi Anka s Katkou a potom zas Janka s Dankou a dookola. Nechaj to na dceru nech si to vyriesi v ramci moznosti sama. A to ze nema v triede kamosku este nie je koniec sveta,aj ked sa to v tomto obdobi moze zdat,ved si moze najst partacku medzi susedmi,na ihrisku,v kruzku,na internete...Zazila som nieco podobne a z vlastnej skusenosti ti poviem,ze to bolo neprijemne pre mna v tom veku,ale zas nasla som si spriaznene duse inde nez v triede. Len ju povzbud,ze si tu pre nu,ked ma nejake problemy,nech sa ti zdoveri a ze urcite si casom najde partacku/partiu v ktorej sa bude citit dobre. A pokial sa bojis,ze ju to poznaci skus si sama odpovedat,ci si v kontakte so spoluziakmi napr zo zakladnej. Tipujem ze velmi nie. Tak vidis,ludia prichadzaju a odchadzaju.

autor
9. sep 2023

@denithestrange1993 nie priama sikana to nie je,ale je to velmi neprijemne pre nu a neviem,ono to takto pojde isto az po koniec zs takze zrejme uz len skolu nejako pretrpiet ☹️ta jej ex kamoska je zial taka povaha..

denithestrange1993
9. sep 2023

A s ostatnymi spoluziackami/spoluziakmi sa preco nekamarati? Podla mna riesit za skolakov ich prirodzene spory a trapit sa kvoli tomu je kontraproduktivne. Oni to v tomto veku dokazu aj sami. Zas kamaratstvo sa neda vynutit. Ked jej exkamoska nechce s nou dalej udrziavat kamaratstvo tak to treba akceptovat. Hadam nebudeme cakat od niekoho,ze sa obetuje a bude s niekym nasilu kamos,zato ze doteraz boli "dvojica".

igiana
9. sep 2023

Napis mi spravu ak chces

slavomira236
9. sep 2023

Moja je este len prvacka zo skolky z triedy isli 4diecvata dve boli kamosky moja akotak s druhou aj si spolu sadli v skle aj v druzine..vcera uz prisla dcerka s placom ze si od nej kamoska odsadla a uz sa s nou kamaratit nebude.sadla si k nwjakemu inemu dievcatku moja ostala v lavici sama. Snad si niekoho v tej triede najde. Lepdie kamosky 2dali do vedlajsej triedy s ktorymi sme sa stretavali po skolke. Ale tiez tam bol problem sem tam ked boli 3. Dievcatam je najlepsie v papoch sa hrat co pozorujem ked su 3 uz su tam hadky zvady vzdy jednu odstrkunu trosku. Chlapci su ini .

autor
9. sep 2023

@denithestrange1993 ona sa bavi so vsetkymi, ale po skole nema s kym travit volny cas. Vsetky su poparovane zial a neveru do 3

denithestrange1993
9. sep 2023

Neboj pride cas,ze si najde kamosov sama,neda sa s tym teraz nic robit,jedine fakt tie kruzky,skamaratit sa so susedmi,na nete si najst rovesnikov atd

toiba
9. sep 2023

super ze ste to prebrali a sama si povedala ze chce zostat na skole. niekde dochadzat dalej na jeden kruzok sa neda? skautov nemate v okoli? pripadne nieco cez vikend, nejaku aktivitu... no velmi drzim palce, klobuk dole pred dcerkou, ze je tak uvedomela 🙂 a tak dobre to zatial znasa,drzte sa

autor
10. sep 2023

@toiba dskujem,pravede skaut u nas absolutne nie je,to by bolo fajn ale nic..dalej sa neda,ja som na baby sama, druha je ZTP,manzel sa na nas vykaslal. Takze vsetko musi byt ako tak v ramci obci aby som sa ani ja nezblazbila lebo aj ja prqcujem.

tanyag
10. sep 2023

Ja mám síce 5 ročnú dcéru, ale vidím na ihrisku ako ju deti odstrkujú, povedia jej, že s ňou sa nechcú hrať, nech ide preč (ona je taká, že pobeží za každým dieťaťom, lebo sa chce hrať). Hoci mne osobne je to dosť nepríjemné a je mi z toho smutno, ale...nemusí sa každý s každým baviť, hrať. Neriešim to, jeden deň je taký, druhý je iný. Ak tie deti, čo ju od seba odháňali napr. včera, dnes sa s ňou hrajú lebo nemajú tie ostatné kamarátky von. Akonáhle im prídu kamarátky, moju znova odstrkujú. Dcére to vždy vysvetlím a opakujem jej, že sa s ňou nemusia baviť ak nechcú, tak isto ak ona sa s niekym nechce hrať tak nemusí.

autor
10. sep 2023

@tanyag hej len dcera bude rast a rast a bude chciet k sebe spriaznenu dusu..viete moja uz ma taky vek, puberta aj na take ine tajomstva a pod..to nie je uz len presypavanie piesku na ihrisku.v tomto veku som to neriesila ani ja..paradoxne vtrdy kamosky mala.

tanyag
10. sep 2023

@autor
Chápem to, samozrejme už je "veľká" a vníma to ináč...tiež poznám také jedno 13 ročné dievča, samo sa potúluje po ihriskách, nemá kamarátky, nikto sa s ňou nechce baviť, deti sa jej smejú, po pravde je taká trocha divnejšia, rozprávala som sa s ňou veľakrát...dokonca sa sama pýtala, či sa môže zahrať s mojou dcérou, lebo nemá kamarátky...ale tam je iný problém..poznám jej otca, rodičia sú rozvedení...a mamina jej nedovolí chodiť so školou ani na výlety, alebo na krúžky...proste ju nejako brzdí a vplýva to na to dieťa...Tak ja vám len prajem, nech toto obdobie prefrčí a nech si nájde spriaznenú dušu.
Ešte dodám, moja 11 ročná neter má kamarátky z iných tried, dokonca staršie, lebo v triede si tiež kamošku nenašla.

autor
10. sep 2023

@tanyag hm tak to ked nedovoli chodit nikam so skolou to je na nic..
Ano tiez som jej hovorila ze aj starsie kludne nech najde alebo mladsie len vies to je tak ze proste kazdy niekoho ma.ona si rozumie s jednou celkom ale ona nechodi kazdy den do skoly ma indi plan a este aj byva mimo takze sa stretnu 1x za 2mes..

toiba
11. sep 2023

mas to tazke, drzim palce, daj tomu cas a uvidite, hlavne je super, ze si vies so svojou dcerkou pokecat a vie svoju frustraciu vyventilovat

autor
11. sep 2023

@toiba dakujem,no najhorsie ze niekedy nedostanem z nej nic..

miska1145
17. nov 2023

Ahoj moja je v 5. Ročníku a nemá kamarátky od pólky 3ročníka veľmi jej to chýba a chcela by mať tak ma napadlo že či by sa naše dievčatá nezoznamáili? Ďakujem za odpoveď

miska1145
17. nov 2023

A na psychiku neviem

juliacenc
17. nov 2023

Najde si na strednej vude to lepsie

miska1145
17. nov 2023

@juliacenc ano. Len mňa napadlo.

juliacenc
17. nov 2023

@miska1145 ja ta chapem, aj ju. Trapime sa kvoli svojim blizkym to je prirodzene a chceme aby sa mali dobre. Tak ako to chces ty pre svoju dceru

ada309
17. nov 2023

Nečítala som celú diskusiu, možno to tu už zaznelo, ale ja by som asi skúsila osloviť ucitelku, poprosiť ju o pomoc pri socializacii... priste viac robiť skupinovo, utuzovat vzťahy, popracovať ma kolektíve...

miska1145
17. nov 2023

@juliacenc ano robíme to pre svojich blízkych.

autor
17. nov 2023

@ada309 ona v skole ma kamaratky, tam je to ok, aj dvojicu ma ze na projetky alebo tak..len horsie je to poobede..to nema nikoho, na travenie volneho casu. neviem ci je chyba v nej ci im nesedi alebo co ☹ este ked su tieto sviatky je to uplne na prd doma znudena..