Sklamanie z výsledkov testu - monitor z matematiky
Ahojte, potrebujem sa len vyrozprávať. Včera som písala monitor tie testy neboli až také ťažké ako po minulé roky aj ucitelka hovorila ze matematika bola lahsia ako minule roky, dopredu som počítala s tým ze budem robiť prijmacky ale bola som tak nastavená ze idem napíšem ako viem a že budem mať zo slovenčiny tak 68% a z matematiky aspoň 57% keďže matematika mi až neide. Ale dozvedela som sa ze mam 46% a proste som teraz taka aj trochu sklamaná aj zo seba ze taky lahky test bol a ja som nenapísala ani na 50%. Slovenčinu mam okolo 73-80% ale z matematiky som sklamaná ze ani na 50% som to nedala.
@martinka17 nesuhlasim. Ked ma dobre vedomosti z matematiky napise dobre. Ziadne take nie je ze presne dane okruhy. Nemusi byt kazdy dobry z matematiky.
@alexanderkovacs no to som počula od viacerých pedagógov, nie že som si to domyslela. A asi by sa na školách deti rok nepripravovali, nepísali do úmoru skúšobné testy, nemali súkromné doučovania, ak by to bolo tak jednoduché ako píšeš. A teda dobre je 50% to ti je jasné 🙂 A to autorka má.
Nebud smutna. Uz sa na prijímačky. Moj nazor je taky, ze monitor by mal byt v prvom rade nastavený tak, aby tam bolo ucivo a priklady co sa bezne beru v skole. Ked som pozerala otazky, pozeram ich kazdy rok, tak mam uz dlhe roky pocit, ze je to o tom, kto vymysli zakernejsiu otazku na deti. Tie nadané deti ukazujú v prvom rade svoje znalosti na olimpiadach a roznych súťažiach a tam je mi logicke, ze tie su na inej urovni. Ale tu je to take dokazovanie detom, ze vlastne ked nevies matiku alebo slovenčinu si proste slabý žiak. Za mna ma byt skola postavená tak, aby sa deti podporovali a nie ničili ich sebavedomie.
Pozri ja keď som robila monitor, sedela som. Vedľa 1 a pomáhala mi s matikou si myslíš že mi dali viac percent? Nie ... priemer ako som sa učila proste z toho si nič nerob ako píšu iné ženy do života ti to nikdy nebude treba
Ahoj v dcerinej triede nikto neurobyl ani na 80 ani na 90 nikto ceka trieda komplet neurobyli a dokonca ucitelky im povedali aby sa ani neucili ze si maju oddychnut namiesto toho im davali vonku hrabat a plevat travu a z fyziky im dali aj pisomku cisto na hlavu. V inej skole ze vraj aj pomahali ucitelky , v dcerinej skole to dopredu ucitelky vzdali a nepodporovali deti k uspesnosti testu. sme s toho prekvapeny ale co uz .
@betulinka1 A preco by malo nicit ich sebavedomie, ze napisu test priemerne? Vzdy sa v skole hodnotilo..ale ak niekto dostava same jednotky a test napise na 50%, tak asi to hodnotenie znamkami primerane nebolo, ci? Takto vie, ze jeho vedomosti su priemerne a nebude zit v iluzii, ze je premiant triedy. Aj take poznanie ma pre vyvoj cloveka vyznam.
@dadis hlavne preto, lebo mnoho skol ani nerobi nejake tazsie logicke ulohy z matiky na hodinach. Lebo nie je skola ako skola. Zase 1 moze mat zly den, moze byt v strese ale jeho vedomosti nie su o jednom teste. Preto si myslim, ze tie testy su demotivačne a nie motivacne.
@betulinka1 Nepoznam vsetky skoly, pri mojich detoch ucitelky pouzivali starsie monitory pre pripravu na monitor pocas vyucovania. Este ja na zakladke - ucitelka nam davala ratat priklady z prijimaciek gymnazii, ktore tiez neboli easy. Asi maloktory pedagog ide len basic lvl..ale samozrejme to len tipujem
@betulinka1 ved presne o tom tie testy su, aby sa porovnala aj uroven skol ;)
A 1, co mal zly den, neovplyvni zasadnym sposobom celkove vysledky skoly ;)
@r.zuzzi na monitore sú iné typy príkladov a zadaní, ako na prijímačkách. Keď som si pozrela úlohy z monitora, tak som si pri veľkej časti z nich pomyslela, že tu polka detí "narazí", pretože zadanie je často viac o logike, až v druhom rade o počítaní. A častokrát sú v možnostiach čiastkové výsledky, ktoré zbrklejšie, vystresovanejsie dieťa môže označiť a neuvedomí si, že ešte treba ďalej s tým pracovať. V bežnej škole sa na matike hlavne počíta, učia sa postupy. Logické myslenie je na vedľajšej koľaji, nie je na to väčšinou čas. Na prijímačkách bývajú klasické príklady typu vypočítaj rovnicu, zjednoduš výraz, vypočítaj objem kvádra a pod. - to je to, čo 90% času deti na matematike robia, takže je to pre ne jednoduchšie.
@betulinka1 Mne odobne sa zdaju celkom jednoduche. Deti ktore absolvuju olympiady, tak su na take ulohy zvyknute. Musia predsa odlisit nadpriemrnych od priemernych a podpriemernych, na jednoduchych ulohach to nezistia. Moje deti mali nad 90 matiku, ale su ozaj talentovani, nikdy sa matiku ucit nemuseli a z vacsiny pisomiek z matiky mavaju nad 100% (z bonusovych uloh). Ok, tak je to pre nas informacia, ze su z matiky na takej urovni, ze sa mozu hlasit na odbory, kde sa matika vyzaduje. Ja neviem, co by monitor dokazal, ak by malo 90% deti vysledok na 90%.
@dadis veď ale to je úplne v poriadku, že tie úlohy sú také a že naozaj len tí top majú 90%. Ale podľa mňa to nemá výpovednú hodnotu, že na akú školu sa dieťa môže hlásiť. Aj ak nespraví top výsledok z matiky, to ešte neznamená, že nezvládne gympel alebo OA. Práve preto, že tie úlohy v monitore sú robené za úplne iným účelom, ako je zisťovanie toho, či niekto zvládne/nezvládne nejakú školu.
@akvi Problem je skor v tom, ze sa dlhodobo obmedzuju miesta na gymnaziach..v Bratislave maju aj jednotkari problem sa dostat na gymnazium.. kedysi na 8r na nasej skole otvarali 2 triedy, Smer pred x rokmi zariadil, aby bola trieda uz len jedna, podobne s bilingvalou triedou...nuz pre automobilovu linku a vernych volicov je cielom co najmenej vzdelania
@dadis ale to je podľa mňa úplne iný problém. Ak sa top deti nedostanú na gymnáziá pre nedostatok miesta, tak problém je buď v nízkom počte gymnázií alebo v nizko nastavenej latke. Keď sa poobzeram len po našom meste, tak mi vychádza, že tých miest je habadej. A proste je nízko nastavená latka. Vidno to potom aj následne na VŠ, aj tu na MK sú ženy, ktoré učia na VŠ a potvrdia, že úroveň vedomostí šla dole. Zároveň to vidno aj na všeobecnom nastavení spoločnosti, väčšina proste tlačí deti na gymnázium, lebo chcú, aby šli ďalej na VŠ. Lenže reálne toľko VŠ naozaj nepotrebujeme.
@akvi Tak ale potom sa nestazujme na monitor..to nie je dovod zleho vzdelania deti, len nastroj zistovania. V Bratislave teda dostatok miest na gymnsziach nie je, spickove deti problem nemaju ( 2 kamarati mojich deti mali 100/100 z monitoru a mohli si vyberat medzi 2 najlepsimi gymnaziami), ale bezne deti, ktore nebudu mat problem vs vystudovat,(aj preto, lebo uroven vs je nizka), ma problem sa na gymnazium vobec dostat. Hovorim o Bratislave.
@dadis no ja sa určite na monitor nesťažujem. Úplne chápem, prečo je postavený tak, ako je. A zároveň by som sa fakt nešla zrútiť z toho, ak ho dieťa nenapíše "dobre". A tiež by som ho nebrala nejako vážne pri rozhodovaní o SŠ. Počet gymnazii v BA nedokážem posúdiť. Ale nie je ťažké zistiť ho a porovnať jednotlivé mestá/okresy.
@dadis aj tu je odpoved - https://www.postoj.sk/157992/vela-bratislavskyc...
@akvi Presne o tom je monitor.. podla toho grafu to vyzera, ze v BA kraji je najviac miest na gymnaziach..avsak pravda je taka, ze v dlhodobo dosahuju ziaci tohoto kraja najlepsie vysledky a teda to je dovod, preco tu je vysoky dopyt po gymnaziach...Citujem: https://www.minedu.sk/ako-uspeli-tohtorocni-dev... "V porovnaní s priemerom stredných škôl dosiahli mierne vecne významne lepšie výsledky žiaci Bratislavského kraja s úspešnosťou 77,6 %, mierne horšie výsledky dosiahli žiaci Košického kraja s priemernou úspešnosťou 66,8 %
a najslabšie výsledky, na úrovni strednej miery významnosti, dosiahli žiaci Banskobystrického kraja s priemernou úspešnosťou 65,2 %." Tak aj toto je dovod, preco je dobre celoplosne testovanie..lebo tvorit miesta na gymnaziach len podla poctu deti by bolo este menej spravodlive, nez je teraz a deti by nali mat vsade rovnske moznosti sa vzdelavat..
@dadis podľa toho článku, je ten záujem v BA o gymnázium skoro 2x taký ako na zvyšku SK. A výsledky monitoru sú len mierne vecne významné. Čiže je fakt scestné vytvárať ďalšie miesta na gymnáziách.
Sú okresy, kde sa za posledné roky zrušili gymnáziá a deti dochádzajú 30+km. Takže v BA okrese ste na tom ešte dobre.
@akvi https://dennikn.sk/3426712/gymnazia-v-bratislav... Jedna vec je, ze Droba ako zupan tvrdi, ze miest je dostatok..avsak su v BA kraji zaujmy, aby deti studovali na odbornych skolach..ale koho to je zaujem? Je tam uroven vzdelania rovnaka ako na gymnaziach? Preco sa teda na gymnazia hlasi patnasobok toho, kolko deti mozu prijat?
@akvi Keby si tu mala deti, tvrdila by si opak..co pocuvam, v ba chodi skoro kazde dieta na doucovanie, lebo rodicia maju strach, ze sa ich dieta dostane len na odbornu skolu...deti tam nemaju zaujem studovat, skoly maju nizku uroven..koho zaujem je tlmit vzdelavanie? Je vzdelanie iba pre elity?
@akvi Takto urcuje BA kraj miesta na strednych skolach: Počty žiakov na stredných školách má v rukách župa. Školám totiž presne predpisuje počet žiakov, ktorých môžu prijať. Najprv ministerstvo školstva určí každému kraju, koľko detí môže prijať do prvých ročníkov stredných škôl. Budúci rok – teda školský rok 2024/2025 – bude môcť prijať Bratislavský kraj 8910 žiakov. To je o 10 percent viac ako teraz. Kraj má potom v rukách to, ako tieto miesta prerozdelí medzi stredné školy.
Mohli by nechať hoci aj všetky miesta pre gymnazistov? Nemohli, vysvetľuje riaditeľka odboru školstva.
Na župe sú totiž zástupcovia zamestnávateľov v kontrolnej komisii, ktorá prerozdelenie miest schváli. Zohľadňujú potreby zamestnávateľov a dávajú pozor na to, aby boli vyčlenené miesta napríklad aj pre strojárov, o ktorých je v kraji veľký záujem. „Narážame na dva princípy – to, čo chcú rodičia a žiaci, a to, čo chcú zamestnávatelia,“ hovorí Zápalová.
Spomína si, že boli roky, keď rozdelili až 74 percent miest na stredné odborné školy. „To sme dlho držali a krátili miesta na gymnáziách. No potom sme si uvedomili, že sa to už ďalej nedá udržať, tak sme to uvoľnili,“ hovorí Zápalová.
Ako vôbec odhadujú, koľko žiakov má študovať na hotelovej akadémii? Zápalová vysvetľuje, že tieto odhady robia zamestnávateľské zväzy, ktoré sledujú počet pracovníkov v odbore.
Tvoje dieta ked raz neinklinuje k urcitenu odboru, tak preco ich nasilne nutime, aby odbor vystudoval? Ved mnoho odborov sa da vystudovat po skonceni gymnazia formou nadstavby, kurzov..
@dadis toto je podľa mňa oveľa širší problém a zvýšenie miest na gymnáziách nepomôže. Treba sa začať pýtať, prečo sú tak málo atraktívne ostatné školy. Ja to vidím aj u nás v meste, mali sme tu odbornú školu, ktorá bola kedysi vychytená a chodili sem deti zo široka ďaleka. Dnes je to jedna z mnohých, záujem o ňu je úplne bežný a ten úpadok je viditeľný. Odborné školy proste zaspali dobu, ponúkajú neatraktívne odbory a je úplne pochopiteľné, že deti si ich nevyberu. Môj syn chodil na odbornú a bolo to doslova na zaplakanie. Takže ja sa nečudujem tomu nezáujmu. Zároveň si ale fakt nemyslím, že treba navyšovať počty gymnázií. Treba podľa mňa prekopať stredné školy ako také a umožniť oveľa pružnejšie reagovať na dobu. Veľmi sa mi páči jedno súkromné gymnázium u nás, ktoré napríklad ponúka aj predmety ako kybernetická bezpečnosť, virtuálna grafika a pod. Supluje tým podľa mňa aj odborné školy, takýto odbor tu neponúka nik iný a pritom IT školy tu máme. Lenže tie zaspali pri mechanikovi počítačových sietí 😅 A predpokladám, že toto gymnázium bude ponúkať odbory veľmi pružne, podľa potrieb doby. Možno toto je cesta, spojiť všeobecné vzdelávanie s odborným.
@akvi necitala som uplne vsetky vase prispevky s dadis….
ja vam sem pridam trochu udajov z olympiad 🙂
Akurat tento tyzden prebehli celostatne kola z matiky a informatiky. V matike bolo z mimobratislavskych skol 18/43 ucastnikov. Z toho medzi uspesne umiestnenymi ich bolo len 7/21.
Informatiku spominam tiez, lebo je uzko prepojena s matikou.
Tam bolo na celostatnom kole 13 mimobratislavskych a 20 z Ba. Medzi top sa umiestnili iba 3 mimobratislavski a 9 bratislavskych (beriem tych, co postupuju na dalsie vyberko na medzinarodne sutaze).
V Ba je, ako pise @dadis vyssi zaujem o kvalitne skoly/gymnazia, vyssi pocet sikovnych deti, ale skol je zufalo malo.
@dadis suhlasim, ze na dobre pozicie v IT stredna skola nestaci. Ale tie nase top fakulty by som nenazvala vybornymi. Inak by nase deti neprijal Ba matfyz bez prijimaciek jednu v kvarte a jednu v prime😂. A nerobil by dodatocne prijimanie prihlasok v auguste😬. Najlepsi zial uz davvno odchadzaju do zahranicia. Je aj na Ba matfyze zopar uzasne sikovnych studentov, ti vsak mali dovody, preco neist do zahranicia….

Na 90+ % podla mna napisu testy len taky co chodia na sutaze z matiky a su zvyknuty na vseliake ulohy. Ja som aj na maturitach mal 97% z matiky. Ale nic z toho nerob. Treba urobit prijimacky.