icon

Škola pre 15 ročnú dcéru

simasv
12. aug 2016

ahojte 🙂 chcem sa s vami poradiť mám dcéru 15 rokov bude mať a chcem aby bola v živote šťastná .
Výber SŠ je dôležité rozhodnutie a ja ani dcérka vobec nevieme kam by mohla ísť . Chcem aby si dobre vybrala a bola šťastná . Baví ju šport ale na športovú školu ju nechcem pustiť lebo si nenajde dobrú prácu z tej školy sa nedá veľmi kam ísť . Tak sa vás chcem spýtať na názor či má ísť tam kde ju to baví ale nebude v budúcnosti moc zarábať lebo má ísť na nejakú kde môže íst dalej študovať .
ja viem že to je hlúpe sa to tu pýtať ale prosím váš nazor

Strana
z2
abbey1
12. aug 2016

@sendy1977 Preto som i písala, že by som sa nespoliehala veľmi ani na tie pedo psycho poradne. Jedna vec je test a druhá to čo dieťa baví a chcelo by robiť. Možno naozaj môže mať nadanie na niečo iné a niečo iné ho môže v živote robiť šťastným. Iná situácia by bola, ak by dieťa vôbec netušilo, čo ho baví, kam by chcelo ísť.
Všade pracujú len ľudia a nie každý s ušľachtilým úmyslom a potom to môže vyzerať, ako ty píšeš. A verím, že tak i občas vyzerá. ☹

jana8867
13. aug 2016

@simasv Dobrý deň, výber školy závisí i od známok, od študijných predpokladov vašej dcéry. Vo všeobecnosti, pokiaľ má výborný prospech, je snaživá a štúdijný typ, odporučila by som gymnázium, ak je jazykovo zameraná, popr. by rada v budúcnosti študovala v zahraničí, odporúčam 5 bilingválne gymnázium. Ako dobrá príprava do života je aj Hotelová akadémia, ale musí byť na vysokej úrovni, pedagógovia by mali byť prísni a ani prijímacie skúšky by nemali byť v prípade dobrej hotelovej akadémie jednoduché, aby vyselektovali len tých najlepších. Z odborných škôl ako takých poradiť neviem, väčšinou príjmu všetkých, nie sú tam prísni, žiakom ako takým toho škola veľa nedá, nemajú dobrú šancu sa dostať na VŠ. Nehovorím tu o všetkych odborných SŠ, ale celkovo ich úroveň na Slovensku je dosť nízka. Ak dcéra sama nevie, čo by chcela študovať, nech zájde za psychológom, je možné urobiť si testy, ktorých výsledky by mali pomôcť pri výbere SŠ. Držím palce.

jana8867
13. aug 2016

@sendy1977 Vidím , že to bol problém pred rokmi, je to problém i dnes. I dcéra chodila do školy, kde výchovná poradkyňa radila 3 školy, podľa známok a nepristupovala k žiakom individuálne ako by mala.

sisaka
13. aug 2016

@jana8867 gymnazia uz zdaleka nie su to, co byvali. Uz to tu niekto pisal, ze na gymnasium ide 3/4 triedy, tak to musi byt super kvalita. V casoch, ked som isla na gympel ja, sme sa z triedy dostali "az" 2, ja som mala same jednotky, ta druha mala jednu dvojku, s trojkou sa dieta dostalo tak maximalne na priemyslovku, s dvojkami Mali este sance na ekonomickej stred. skole

jana8867
13. aug 2016

@sisaka Áno, aj to je pravda, ale potom kam dať dieťa? Ak je šikovné a chce sa učiť, bude sa učiť, ak nie, môže chodiť i na najlepšiu školu.

silaviat
13. aug 2016

urcite tam kde ju to bude bavit.. ako mozes vediet ze si nenajde pracu..moze byt policajtka vojacka trenerka neakeho sporty-nikdy nevies..al si spravid kurz aj v inom odbore a robit daco ine.. mna dala mama podla jej lebo v tej dobe bola maturita in..a celu skolu som nenavidela ..k nicomu mi maturirta nieje a odbor som nevyuzila.. alehlavne ze mama bola happy a ja mam maturu lol

katrin21
13. aug 2016

ja ti poviem z vlastnej skusenosti....
ja som velmi chcela ist na konzervatorium studovat spev... rodicia ma nepustili, lebo ze " co ked pridem o hlas, z coho budem potom zit"... :(
tak som sla na gympel, bola som jednotkarka,to ano.... ale proste mna by ten spev neskutocne naplnal a mozno som mohla naozaj dosiahnuut vela prave v tejto oblasti...
Dnes to velmi lutujem, spev bol na je moj zivot, mohla som robit nieco, co ma nesmierna bavi a naplna a len vtedy je clovek skutocne stastny v praci , ktoru robi bez ohladu na to, kolko zarobi... a ked je dobry, zarobi dobre v akomkolvek povolani..a dobry je vteddy, ak to robi celym srdcom, snazi sa, napreduje, pohana ho to vpred.
TAkze za mna - daj ju tam, kde ju to bude bavit.... dnes nie je problem potom studovať kdekolvek, keby zmenila nazor, da sa aj prestupit, alebo sa doucit a spravit prijimacky na akukolvek VS ineho zamerania, ak by raz chcela.....
a VS tiez nie vzdy treba, to len , ze ak by chcela dalej....
NIet vacsieho stastia, ako mat pracu, ,ktora je tvojim konickom. Neurob tu chybu, co spravili moji rodicia.

katrin21
13. aug 2016

@sisaka absolutny suhlas. dnes uz ide na gympel kazdy....a nema to uz tu uroven a ten cveng..

mariankas
13. aug 2016

Je len málo škôl, kde ešte robia skutočný výber a nie je jednoduché sa tam dostať. Patria medzi ne bilingválne gymnazia a to by som odporúčala aj tvojej dcére,keďže jej ide matematika a jazyky. Šport môže robiť popri škole a získa čas,kým sa rozhodne,čo by v živote chcela robiť. Môžete sa poradiť s psychologičkou v poradni. Ak nevyniká v nejakom športe na významnej úrovni,na športovú skolu by som ju nedavala, no ak chce,nech skúsi prijímačky. Aj na bilingválne aj na športovú sa však robia talentovky, v talentovej kole si môže podať dve prihlášky.
Chyby,ktoré sú v školskom systéme tu nevyriešime. Pracujem ako výchovný poradca na zš, u nas sa snažím žiakom poradiť a pomôcť v rámci možností,z CPPPaP chodí psychologická robí testy so všetkými žiakmi, výsledky konzultuje s nimi a so mnou,v prípade nevyhranenych žiakov odporúčame návštevu poradne a individuálnu konzultáciu so žiakom a rodičmi,sprostredkúvam žiakom návštevu škôl i burzu škôl a rodičovské pre rodičov a žiakov so zástupcami škôl z regiónu. Nenutim ich k výberu nejakej konkrétnej školy. Aj tak dnes vezmú takmer všetkých všade,kde sa nakoniec hlásia,bez ohľadu na výsledky počas zš,či Testovania.

mariankas
13. aug 2016

@katrin21 Súhlasím s Tebou, ak škola nebaví,chyba motivácia k štúdiu,nie je to na nič. A áno, z gymnázií už majú lepšiu úroveň iba tie bilingválne aj to nie všetky.

surrender
13. aug 2016

Ja by som pri výbere strednej školy zvažovala nielen zameranie, ale aj to, či tá škola nemá zlé meno, prístup profesorov k študentom atď.

sendy1977
13. aug 2016

@sisaka ja som písala, že ide 3/4 triedy na gymnázium. Syn chodil do matematickej triedy a tam boli vcelku šikovný žiaci. Iba páru žiakov malo na vysvedčení trojku. My sme rozmýšľali medzi elektrotechnickou a gymnáziom. Na aká je dnešná úroveň elektrotechnickej tak to radšej to gymnázium. Syn mal 1 dvojku na vysvedčení.

stepanka274
13. aug 2016

@simasv neviem odkial si alemoj syn ide teraz od septembra na klasivku obchodnu akademiu zameranu na sportoby management v bratislave, venuju sa tam spottu samoztejme viac, maju a coto z anatomie, co sa tyka uplatnenia tak moze byt osobny yrenrt, managet fitka, rozjodva, samozrejme aj uctovnik,

mariankas
13. aug 2016

@sendy1977 môj syn isie zo 4.triedy na osemrocny gympel. Vyber medzi gymplom dedinskou zakladkou, kde bol problem s kvalifikovanymi ucitelmi i aj nezaujmom ziakov bol jednoznacne v prospech gymnazia. V jeho byvalej triede na zakadke skoncilo deviatku 13 ziakov, pritom sa ich tam vystriedalo asi 30. Veľmi skoro sa u syna vyhranil zaujem o programovanie,úroveň i formatiky však na gymnáziu bola slaba, preto sme sa v kvarte rozhodli pre prestup na elektrotechnicku priemyslovku. Syn získa obrovskú motiváciu,ktorá mu na gymnáziu.chýbala. úspešné zmaturoval,získa úspechy v sočke, počas posledných dvoch rokov si programovaním privyrabal, pracoval pre viacero firiem napr. aj Tatrabanku a aj teraz cez leto pracuje,hoci nemusí,čaká ho vysoká škola. Dufam, že štúdium zvládne i vysokoškolský matkou,nielen odborné predmety. Verím,ze sme sa rozhodli správne. Viem však,že rozhodnutie je pre deti aj rodičov ťažké. Ja sama som sa že rozhodla aj po gymnáziu, hoci nakoniec som sa k svojmu vysnívanému povolaniu dostala, no s okľukou a vinou vlastného rozhodnutia, rodičia ma nikdy nenútili. Treba rešpektovať i záujmy dieťaťa a vhodné ich usmerňovať. Nie je to však ľahké, povedala by som, že možno ťažšie, ebo žiakom dnes chyba práve motivácia, nič moc nemusia urobiť, aby sa na nejakú školu dostali.

mariankas
13. aug 2016

Ospravedlňujem sa za preklepy, pisem cez mobil.

sendy1977
13. aug 2016

@mariankas je rozdiel elektrotechnická a elektrotechnika. Ta elektrotechnická u nás v meste berie všetkých zaradom. Dobrá elektrotechnická škola je 60 km od nás a syn nechcel isť na internát. Syn si dal na gymnázium modul informatika, tak uvidíme.

mariankas
13. aug 2016

@sendy1977 jasne. Rozumiem. Aj u nas je to tak. Na elektrotechniku tu u nas by som ho nedala nikdy. On chodil na K.Adlera v BA, aj mm ju má. Je to náročná škola, mali vždy požiadavky,ale celkový stav v školstve je na figu, takže aj tam to bolo cítiť. A ak majú u Vás na gymnáziu dobrých pedagógov, tak to bude dobrá voľba. Môj bol v BA na intraku, povedal,že dochádzal už 4 roky,tak už nechce. Ale bol pod dohľadom a fungovalo to.

sendy1977
13. aug 2016

@mariankas nech sa synovi darí na vysokej škole 🙂

stepanka274
13. aug 2016

aj ja sa ospravedlňujem za preklepy, tiež som písala z mobilu bez okuliarov a teraz som si to po sebe prečítala, no hrôza

erickatt
13. aug 2016

Mňa dali naši za kaderníčku. Re ozkazali a bolo. Teraz sa tým xivim od 17 tich. Mám 39.. v živote by som nemenila... Pozri takto: moja dcéra potrebuje rozruch, chaos a ľudí kol seba.. taku prácu si bude hľadať.. naopak syn, ten jed bude týždeň zavretý sám je mu to fuk.. z neho bude IT alebo niečo z matiku...

mariankas
14. aug 2016

@sendy1977 Ďakujem a aj ja prajem tvojmu synovi,aby mu výborné výsledky vydržali a bol na škole spokojný! 🙂

deltaa
15. aug 2016

velmi vela sa da o cloveku zistit k comu ma vztah ako dieta ked sa hralo, ak sa dcera hrala ako mala na predavacku, postarku, rada nieco vypisovala peciatkovala ci sa jej pacili nejake formulare ci tlaciva tak asi vies k comu inklinuje ak vyslovene iba lietala po vonku a sportovala tak vies zase ze asi nieco co ma viac k fyzickej praci ako nejaka administrativa ... toto by som ja poradila pretoze toto vypoveda o cloveku co ma rad k comu inklinuje a v com sa mu aj bude darit ak na to ma vlohy + aj tie znamky a ktore predmety ju v skole bavia alebo ma v nich najlepsie vysledky. Ani ziadnu poradnu ty nepotrebujes ani ziadneho pedgo psycho a ineho uceneho cloveka 😀 ty ju vidis od mala tak mas dobry predpoklad jej vybrat to najvhodnejsie

skallka
25. sep 2016

@mariankas prosim ta co je to burza skol ? kde a kedy to byva ? dakujem

mariankas
25. sep 2016

@skallka Ahoj, u nás to organizuje CPPPaP v okresnom meste (Skalica). Koná sa v kultúrnom dome, pozvú zástupcov sš, ktorí si urobia v tom kulturáku prezentáciu svojej školy, každá škola tam má svoje vyhradené miesto, kde si už podľa svojho uváženia prichystajú niečo na propagáciu svojej školy. CPPPaP pozve deviatakov zo základných škôl a oni spolu s výchovným poradcom, či iným učiteľom prídu podľa harmonogramu do toho kulturáku a môžu sa žiaci porozprávať s tými zástupcami sš o ich škole, tí tam berú aj svojich žiakov (1 - 4) . Viem, že takéto niečo býva aj v Senici (tam to robí zase Úrad práce) a aj v Bratislave, raz sme boli aj tam, ešte v PKO, tak teraz neviem, kde, ale určite to tam niekde býva. A keď si dáš do Googla burzu stredných škôl, vyhodí tam aj kopec iných okresov, takže určite sa nájde aj niečo u Vás 🙂

oslo1
25. sep 2016

Moja sesternica chcela byt sestrickou, neumoznili jej to, dali ju na inu skolu, ktoru nakoniec ani nedokoncila.
Ja som tiez vzdy chcela byt sestricka. Tak som isla na zdravotku a potom na diplomovanu. Dnes som stanicnou sestrou v Londyne. Takze ano, pocuvaj svoju dceru.
Moj muz vystudoval nejake uciliste, sustruznik tusim, robil to aj v uk. Potom si urobil kurz na plynara, je velmi spokojni, obidvaja nosime domov dost penazi na prezite. On nema sni maturitu, ja si budem musiet vs diplom tiez dorobit. Takze nie je vsetko o vzdelani, je to o tom, k comu ma clovek vztah a co ho naplna.

Strana
z2