icon

Školský výlet do Serede do pracovného tábora

28. apr 2022

Dcéra mi povedala, že idú na záverečný školsky výlet do Serede do pracovného tábora kde chodili Židia.Som uzkocitna, keď sa mi to nezdá vhodné?Toto má byť rozlúčka s druhým stupňom ísť na depresívne miesto.To máme na Slovensku naozaj málo vhodnejších miest hrady, jaskyne, kontaktné Zoo niekde, kde sa môžu aj najesť, či prípadne, keď sa nikomu nechce nič robiť aspoň opekacku a zažiť príjemný deň?Za ďalšie roky platím ZRPS počas covidu žiadne výlety, koncerty, ale stále sme platili.Na Mikuláša dostali lacný maďarský balíček s čokoládou a lízatkom.
Mam chuť s výletom nesúhlasiť.Do školy nepôjdem zisťovať čo sa nakúpilo za ZRPS, ale ten výlet ma rozhorčil.

sissy27
28. apr 2022

ako máš vedieť názor ostatných rodičov... dám ti nápovedu - v anonymnej diskusii na mk to nebude. Prečo nenapíšeš hromadný mail alebo správu cez edupage? za tie roky nemáš kontakt na jediného rodiča, s nikým sa nebavíš? nemáš mail na učiteľku, zástupkyňu školy, riaditeľku? fakt nič, len ten mk?

rikarika
28. apr 2022

Autorka - uz len dodaj ze sa radis medzi krestanov. Normalne zasnem nad zmyslanim dospelych zien.

xena0
28. apr 2022

Fakt preháňaš a riešiś úplnú hlúposť.. ale pokiaľ sa ti to nepáči tak nech tvoje dieťa nikam nejde a hotovo

amiaja
28. apr 2022

Prehanas. Deti z toho nebudu mat ziadnu traumu, dozvedia sa nieco nove a zaujimave o historii. Lepsie ako ked cumia do telefonov. A su to pubertiaci, vyjdu z toho tabora a zas budu riesit svoje veci a rehotat sa. Je to vylet, nerob z toho vedu.

minutka
28. apr 2022

Je to isto vylet? Nie exkurzia?

h2
28. apr 2022

Podľa mňa je úplne v poriadku, keď idú žiaci 9. ročníka na exkurziu na takéto miesta, v rámci výučby, napríklad. Ale o záverečnom výlete mám tiež úplne inú predstavu. Tam by mala byť zábava.

sorciera24
28. apr 2022

aj aj beriem mojich deviatakov presne tam, kazdy rok chodivaju deviataci Osvienčim-Krakow, tento rok uz sa neda zohnat, tak ideme Sered - Bratislava.....vylet spojeny s exkurziou....cize nech aj vidia, co bola realita,a le prespime a uzijeme si aj BA..... si uzkostna, moji rodica proti teda nie su.....a co dcera na to?.....lebo tvoje pocity su tvoje, ty tam nejdes...a hlavne to ty neznechucuj dcere......ach, vsetko dnes tym rodicom vadi...ak by sa mi ozvala mamicka ako ty s tymto...plasnem celym vyletom a nevezmem deti nikde, jednou nohou v base, chces im niečo ukazať a ešte aj to sa niekomu nepáči...fakt toto....tak ju nechaj doma, zober ju do Disneylandu a nech ide zvysok triedy....

autor
28. apr 2022

@sorciera24 ty ideš s deťmi na prespanie aj si užijú Bratislavu to je výlet.Dcera vôbec neprotestuje len povedala, že ostatní chodili na Batov kanál, na Moravu Zlín Lesná a oni idú do Serede pozerať utrpenie.Vobec som to s ňou nerozoberala.
Triedna povedala, že nepôjde ďaleko, nie niekde kde bude teplo, že ona ich nebude strážiť rešpektujem čo vybrala, ale to mohlo byť v rámci výuky.A nie rozlúčka so spolužiakmi v 9 ročníku.Byvame pri Trenčíne mohli mať na výber xy moznosti

sorciera24
28. apr 2022

možno este nieco chysta, nejaku opekacku na zaver....ja este uplne na koniec roka palnujem noc v skole s kinom a mozno opekat....alebo niecim prekvapi......(inak doterza bolo zahranicie problem kvoli covid pravidlam na hraniciach a takto narychlo je to uz problem....)

autor
28. apr 2022

@sissy27 nehraj sa na sprostu.Samozrejme, že viem napísať učiteľom, riaditeľke.Ked raz nie je vôľa napísať rodičom vaše deti majú na výber medzi 2 výletmi...tak o čom to je?Že niekto rozhodol za nás.Kazdy má dosť svojich problémov a určite nebudem bojkotovať aspoň to, čo vymysleli po 3 r.Ale výlet je výlet nie to, čo ponúkajú.Hašterive a nepríjemné ste skoro všetky do jednej.Ponúknite svojim deťom, že v nedeľu sa tam pôjdete pozrieť, ked tak treba vzdelávať k tomu, čo bolo.Mna to vôbec nezaujíma

autor
28. apr 2022

Určite nič nechystá dostala ich len pred 2m dodnes nevie ich mená.Aky je problém ich vziať do Zoo do Ostravy, Olomouca?Do Terchovej kdekoľvek milión salašov, splavovanie čokoľvek.Ale dik za názor.

nikaeli
28. apr 2022

@autorka
moja dcéra je deviatačka, práve včera som sa jej pýtala, či pôjdu na nejaký výlet na rozlúčku so školou a povedala mi, že triedna vybavuje Osvienčim. Vypleštila som oči. Absolútne nesúhlasím s tým, aby to bol výlet pre deti, ktoré boli takmer dva roky samé doma za pc 😕 namiesto zábavy, srandy, tanca, nejakej opekačky majú ísť na miesto obrovského utrpenia a bolesti toľkých ľudí?? akú spomienku bude mať na druhý stupeň? covid, lockdown, vojna, Osvienčim? 🤦🏻‍♀️
sama som učiteľka, aj keď pracujem s inou skupinou detí, no na koncoročný výlet by som takú akciu neorganizovala.

matabb73
28. apr 2022

Mne sa tiež nepáčia takéto výlety. Syn mal možnosť ísť na školský výlet buď do Osvienčimu alebo do Viedne. Išiel do Viedne. Podla mňa majú mať deti zo školského výletu pozitívne pocity a nie depresiu. Ja sa s mojimi deťmi rozprávam o druhej svetovej vojne, vedia čo sa vtedy dialo a nemusia to vidieť na vlastné oči, aby to pochopili. Mnohé píšu, že to boli povinné školské výlety a napriek tomu stále veľa ludi voli Kotlebu a jemu podobných, ktori popierajú holokaust, takže to asi malo slabý efekt. Ja by som sa s rodičmi oporozprávala, či aj oni zmýšľajú rovnako a navrhla by som iný výlet. Mňa by na takýto výlety nikto nedostal.

maribell
28. apr 2022

... Skúste sa niekedy započúvať, čo deti už na prvom stupni pozerajú v telke alebo na nete. Napríklad squid game je si myslím momentálne top medzi deckami, aj keď nechápem ako sa k niečomu takému dostanú. Ale to rodičov akosi netrápi, že ich deti pozerajú seriál, v ktorom sa ľudia zabíjajú pre výhru. Radšej budú pindať na exkurziu zo školy, vďaka ktorej sa niečo naučia a možno nadobudnú nové hodnoty. 👏👏

elenajezova
28. apr 2022

Úplne presne, rovnako by som to aj ja vnímala. Tiež mám teraz deviatacjy a keby mi toto oznámila ako koncoročný výlet z deviatej triedy ( alebo aj Osvienčim), vôbec by som nebola rada. Naši by mali ísť na dva dni na chatu.

autor
28. apr 2022

@nikaeli mám taký istý názor.Aj, keby ich zobrali na lúku a opekali a rodičia mali niečo pripraviť.Radsej prechádzku, nejaký mierny vyslap, rozhľadnu s piknikom.cokolvek lepšie ako počúvať o utrpeni

matabb73
28. apr 2022

@maribell rozdiel je v tom, ze jedno je film a druhé realita. Mne stačí koncentračný tábor vidieť v telke s chce sa mi plakať a moja dcéra je rovnaká.

akvi
28. apr 2022

Mna by zaujímalo, kolko z vás, čo obhajujete výlet do Osvienčimu, tam reálne bolo. Pozerať niečo v telke a CÍTIŤ TO niečo tam, to niečo naozaj veľmi veľmi silné, to je sakra rozdiel. Iba si to predstavím a mám hrču v krku. Všetky baby sme plakali, čo sme tam boli a chalani aj tí "najvtipnejši" cavovia sklapli. Kto nezažil, nepochopí a vôbec by sa nemal k tomu vyjadrovať.

limoncino
28. apr 2022

Myslím, že poznať históriu je fajn. Ukázať deťom, že aj toto sa dialo a možno niektorým otvoriť oči je viac než fajn. Syn bol aj v Seredi, aj v Osvienčime, myslím že presne v deviatke. Bola to dobrovoľná exkurzia a prišiel povedzme dosť rozhodeny z toho, čo tam videl. Polka jeho spolužiačok preplakala cestu späť, totálne zrutene, neschopné komunikácie.
Takže na otázku autorky, nie nie je to vhodný koncoročný vylet. Som zo základnej školy už povedzme viac desaťročí, ale doteraz si pamätám môj koncorocny výlet, išli sme na dva dni do chatovej oblasti, bývali po piatich šiestich v chate, opalovali sme sa, večer sme si opekali, krásne zážitky.

puklica13
28. apr 2022

@akvi ja som bola a kedykolvek budem suhlasit aby tam exkurzie boli...a mozno by mali byt castejsie aby decka videli ake zverstva dokazu ludia pachat ked mozu

saxana000
28. apr 2022

Ako exkurzia z dejepisu dobre necham na zvazeni rodicov. ale koncorocny vylet mohli mat nieco viac kamaratske.my sme chodili na dvojdnove trojdnove na prespacky na Dobru vodu pekne cez den tura opekacka vecer diskoteka cez den kupalisko vonku krasny areal.

rikarika
28. apr 2022

@akvi bola som v koncentracnom tabore v Buchenwalde.

katren
28. apr 2022

ja mam 13 rocnu a ked poviem, ze by sme isli do ZOO, preguli ocami, ci som normalna, je to trapne a ona tam nepojde.....

andreafa
28. apr 2022

No, za mna ja by som to tymto 15 rocnym dala povinne, nech si uvedomia, ake maju stastie. Nic si nevazia, vsetko povazuju za samozrejme! Mam 15 rocnu deviatacku a hned by som ju tam poslala. Je to hnusna historia, ale MUSIA o tom vediet.

autor
28. apr 2022

@andreafa myslíš, že keď tam pôjdu sa zmenia?

vler
28. apr 2022

Moze sa to stat. Jednak uvidia obety ktore ludia vtedy priniesli aby sme sa my mali lepsie a take hrozy nezazili; a tiez uvidia co (aj) ich rovesnici zazili-ze ludom islo skutocne o zivot a smrt, v porovnani s cim su niektore sucasne "problemy" naozaj malichernosti

andreafa
28. apr 2022

Nezmenia, ale urcite si uvedomia aka bola minulost a vojna strasna a snad ich to do buducna v dobrom ovplyvni 🤷‍♀️

vroni
28. apr 2022

Ja som bola ako 15 ročná vramci návštevy v tábore v koncentračnom tábore na Ukrajine. O tomto zážitku nie som schopná hovoriť ani po vyse 30 rokoch a rozhodne už v živote nič podobné vidieť nechcem. Takže som mala výhrady, aby moje dieťa navštívilo podobne múzeum. Lenže moje dieťa tam ist chcelo. Normálne som bola corone vďačná, že sa nedalo... A na výlet mi to pripadá čistá uchylnost.

yoxinka
28. apr 2022

@vroni
Ty o tom nevieš hovoriť, lebo si to len videla, predstav si tých ľudí, čo to museli prežiť … V rámci práce som sa rozprávala s troma ženami, ktoré prežili holokaust, boli v rôznych táboroch, dve v Seredi, jedna v Osvienčime. Osobne som v Osvienčime bola a ja myslím, že je veľmi veľmi potrebné si to pripomínať ako sa len dá. Lebo kto si nepamätá históriu je odsúdený na jej opakovanie (viď príklad Ukrajina teraz). Takže ok, ako koncoročný výlet to možno nie je úplne dobrý nápad, ale vidieť by som to pubertiakov rozhodne nechala!

andreafa
28. apr 2022

Moja dcera na rozlucku so ZS nejde nikam. Ma "uzasneho" triedneho. A ja by som ju ozaj rada pustila aj do Osvienčimu, aj do Serede, aj kamkolvek. Nech si este uzije so spoluziakmi a nie o sa nauci a aj snad pochopi, ake ma stastie 🤷‍♀️