icon

Školský výlet do Serede do pracovného tábora

28. apr 2022

Dcéra mi povedala, že idú na záverečný školsky výlet do Serede do pracovného tábora kde chodili Židia.Som uzkocitna, keď sa mi to nezdá vhodné?Toto má byť rozlúčka s druhým stupňom ísť na depresívne miesto.To máme na Slovensku naozaj málo vhodnejších miest hrady, jaskyne, kontaktné Zoo niekde, kde sa môžu aj najesť, či prípadne, keď sa nikomu nechce nič robiť aspoň opekacku a zažiť príjemný deň?Za ďalšie roky platím ZRPS počas covidu žiadne výlety, koncerty, ale stále sme platili.Na Mikuláša dostali lacný maďarský balíček s čokoládou a lízatkom.
Mam chuť s výletom nesúhlasiť.Do školy nepôjdem zisťovať čo sa nakúpilo za ZRPS, ale ten výlet ma rozhorčil.

Strana
z3
vroni
28. apr 2022

@yoxinka, ja ti neviem... Kedysi sme popravovali ľudí na námestiach a tiež to nikoho nijako zvlášť nedesilo, väčšina bola presvedčená, že to sa ich netýka, že to len ti druhí... Nejako neverím tomu, že taký pubertak nackovskych rodičov zmení názor, keď to uvidí. Asi som cynicka, ale náprava šokom je podľa mňa jav krajne zriedkavý.

simca06022011
28. apr 2022

Tak deviatakov asi nebudu brat do kontaktnej zoo. Nemusis ju tam pustit, exkurziu vybavia a pojde kto chce. Podla mna je to v 9rocniku uplne ok, pre inych nemusi.

andreafa
28. apr 2022

@vroni ale tu nejde o napravu decka nejakeho nacka. Toho nic nepresvedci. Ved holokaust je vymysel 🤷‍♀️🤦‍♀️ ale je to bohuzial nasa historia a decka to musia vediet-vidiet. Tych beznackovych je dufam vacsina.

yoxinka
28. apr 2022

@vroni
Nejde o nápravu detí náckov, ale o spoločenskú pamäť a osobnú skúsenosť. Ja mám k tejto téme tak bližšie skrz to, čo som písala vyššie, ale aj vďaka tomu, že som mala kolegyňu, ktorej polovica rodiny boli maďarskí Židia a väčšina zomrela v Osvienčime. Keď niekto povie, že 6 mil. Židov bolo zavraždených, je to anonymná masa, ale to všetko boli ľudia, mali deti, matky, otcov, strýkov …a keď stretneš konkrétnych ľudí, ktorí to zažili, začneš to vnímať inak, ale nemá každý takú možnosť, preto aspoň tie múzeá holokaustu. Áno, vraždili sa niekedy ľudia na námestiach, ale robí sa to teraz? Videli si niekedy nejakú popravu počas svojho života? Predpokladám, že nie. A vieš prečo? Presne pre túto skúsenosť a uvedomeniu si spoločnosti, že je to skrátka barbarstvo. Preto je treba ľuďom pripomínať holokaust, aby sa už nič také nezopakovalo v takej obrovskej miere a s podobnými pohnútkami.

vroni
28. apr 2022

@yoxinka, práve si nemyslím, že tým pripomínanim to dosiahneme. Druhá svetová vojna bola (zatiaľ) najväčšie zverstvo a babarstvo, aké bolo schopné ľudstvo vyprovokovať. A my namiesto toho, aby sme deti učili, kedy a ako sa z ľudí stávajú zvery, im ukazujeme, čoho sú ľudia v tomto stave schopní. Nie ze by to nemali vedieť a poznať, patrí to do histórie, ale hlavne by mali vedieť, ako rozoznať príznaky, že sa takéto alebo iné zverstvo vzmaha a ako sa proti nemu od samotných počiatkov dá bojovať. Mŕtvym už nepomôže, že si sypeme popol na hlavu. Ale môžeme pomôcť, aby sa k nim nepridali ďalší zbytočne mŕtvi.

andreafa
28. apr 2022

@vroni ale to sa da len tym, ze sa musia naucit a zobrat si poucenie z historie! Nie talafatky na urovni teorie

sissy27
28. apr 2022

Sprostá si tu akurát ty 👌 miesto toho, aby si to riešila s kompetentnými, tak sa budeš ventilovať tu, ešte pod rúškom anonymity. Stačilo sa spojiť s rodičmi a napísať jeden slušný email učiteľke / vedeniu a poprosiť ich, či by neprehodnotili cieľ výletu a veci sa mohli pohnúť. Ale to je asi nad tvoje schopnosti.
A hej, 14-15 ročné decká sa isto potešia návšteve zoo 😅
Inak za 12 rokov v škole, či zš alebo gympel, nebolo na výber z dvoch možností čo sa výletov týka. Cieľ bol daný, voľba bola len ideš-nejdeš.

sorciera24
28. apr 2022

a ja vam chcem len damy zdoraznit, že učitel vobec nemá povinnost brat žiakov na nejaký výlet, je to len jeho dobrá vola a ked to tu po sebe čítate, myslíte že majú aj chuť?

vroni
28. apr 2022

@andreafa, história nezačína a nekončí druhou svetovou vojnou. Je dôležitejšie vedieť, PREČO začalo prenasledovanie židov, prečo tomu všetci (alebo teda drvivá väčšina obyvateľstva) tlieskali a co ako ľahko sa dáme (áno, aj my) zmanipulovať propagandou. Až potom nasleduje ukážka, ako to môže skončiť, keď sa v spoločnosti prestane používať rozum. Lenže toto je až ukážka nakoniec a nie alfa i omega poučenia.

mamutka
28. apr 2022

Mne sa to takisto nezdá ako vhodný výlet ani exkurzia. Niektori ľudia sú na to citlivejší. Ja som videla x dokumentov o vojne a doteraz mám pri zaspavani pred očami tie deti. Každú noc. Zaujímalo by ma, či tie, ktoré ste za a boli ste tam už osobne mate rovnaký problém. Mate tie zábery, konkrétne deti, utrpenie pred očami každú noc? Mate problémy so spánkom, takže ste dlho hore a hlava vám ide na plné obratky do nekonecna a sú tam prevažne tie utrapene deti? Ci myslíte na čokoľvek a o 22.kludne spíte? Pokiaľ nemáte vy alebo vaše deti problém zaspať a nenahanaju sa vám hlavou tie najhroznejsie zábery aké ste kedy videli, tak viete prd o tom, prečo sa tomu ľudia bránia. Môj syn je ako ja, hlava mu ide pred spaním prasknúť, nevie zaspať a všetko čo sa dočíta ci vidí sa tam vracia neskoro večer, hlavne ak to bolo negatívne, smutné, tragické. Nikto ho nedrží v bubline, vie co bolo, bavíme sa o tom, ale nechcem aby sa na také miesta šiel osobne pozrieť. A ze matky co netušia o com píšem majú názor, že deti by to mali vidieť - to je len ich veľké šťastie, že im utrpenie co videli dovolí kľudne zaspať každú noc. Niekto to z hlavy nedá nikdy a prichádza to keď je najmenej treba.

nika1971
29. apr 2022

My sami, ako rodicia sme tam zobrali pred par rokmi synov...nic zle na tom nevidim...treba, aby poznali historiu, aby to aj videli...

vamajka
29. apr 2022

@akvi Ano bola som aj so synmi a myslim, ze tym deckam to neublizi skor naopak

andreafa
29. apr 2022

@sorciera24 mas pravdu, triedny nema za povinnost brat deti na koncorocny vylet, ale "nas" pan triedny je ozaj "klasa". Detom hovori, ze ich neznasa, zamyka ich v telicvicni, broji ich proti sebe, moja dcera jednotkarka je debil sprosty nechapavy 🤷‍♀️... kedze je dcera deviatacka, nebojujem s nim. Uz sa nevie cela trieda dockat konca sk.roku

vamajka
29. apr 2022

@andreafa Vidis a este sa im aj platy malia. Chudaci piataci co ho dostanu za triedneho

sorciera24
29. apr 2022

@andreafa tak to už je trosku ine cafe....len nechapem ako môže byt na škole taketo spravanie tolerovane

andreafa
29. apr 2022

@sorciera24 aj za riaditelkou sme boli a nic sa neudialo.

andreafa
29. apr 2022

@vamajka dufam, ze mu uz triedu nedaju. Chudatka deti. Ani riaditelka ho nevie vyhodit.

extrate
29. apr 2022

Múzeum holokaustu je veľmi vhodné miesto na exkurziu pre deviatakov. Toto konkrétne je veľmi dobre spravené, je moderné, interaktívne, zaujímavé. Áno citlivejšia povaha si možno aj poplače. Malé dieťa by som tam samozrejme nezobrala. Ja som tam bola, aj v Osvienčime asi 12x (vodím tam zahraničných turistov). Nie je to len o histórii. Myslím že na tieto miesta by mali dospievajúce deti aj dospelí chodiť povinne. Čo sa týka toho že je to jediný výlet kde tie deti môžu byť "naposledy" všetky spolu, tak chápem že by si chcela radšej aby sa zabavili. My sme boli na taký "posledný" školský výlet stanovať na Seneckých jazerách. Takže rozumiem, ale zároveň si myslím že učiteľ to myslí dobre.

simca06022011
29. apr 2022

Inak som pozerala ze aj nasi deviataci tam chodia

adrica180888
29. apr 2022

Ako 15r som tam bola. Kľudne mi napíšte správu ale nieje to také hrozné ako sa zdá 🙂

andy_sixx24
2. máj 2022

No a? Veď to je úplne normálne, tiež sme zo školy boli, dokonca priamo v Oswienčime.

marika39
2. máj 2022

Myslím že je rozdiel ísť tam na exkurziu a na koncoročný výlet z ktorého si máš odniesť len pekné spomienky. Nemala by som nič proti tomu , keby tam v posledných ročníkoch deti išli v rámci exkurzie, sama som tam bola ale tip na pekný výlet to teda rozhodne nie je.

silvi0903
5. máj 2022

Najprv sa spýtam, bola si už v nejakom pracovnom tábore? Stačí len Osvienčim a Sereď. Ak by si bola, tak by si vedela, ze dobové záznamy a momentálny stav je úplne niečo iné. Je to normalny výlet, exkurzia, veľmi poučná a zaujímavá, veľmi veľa škôl to absolvuje. Robila som s tým, takže viem veľmi dobre.
Kedy by tam mali ísť, keď nie v deviatom ročníku?! Deti sú na to zrelé a je to aj témou, ktorú preberajú v škole na hodinách dejepisu a veľmi ich zaujíma. Odporúčajú to aj odborníci. Je lepšie raz vidieť ako 100x počuť.
Nemyslíš vážne, ze deviatak by mal ísť do kontaktnej ZOO! To sa robí v škôlke, na prvom stupni, takisto aj hrady a zámky na prvom stupni. Max ešte v piatom a šiestom ročníku. Ale určite nie v deviatom.
Opekačka je už taká bežná rodinná záležitosť, že ja by som určite podporila ten výlet ako to, čo navrhuješ. Nehnevaj sa.
Co sa platí z poplatkov, ktoré rodičia platia? Raz ročne riaditeľ na celoškolskom rodičovskom prečíta výročnú správu a tam všetko vymenuje, kam sa použili peniaze. Bola si už na ňom? Je to väčšinou aj na stránke školy.

Strana
z3