icon

Skúsenosti s prestupom na inú strednú školu

kio0986
8. sep 2023

Dobry den, obraciam sa na vas s prosbou a pomocou, ma tu niekto skusenost s prestupom na SŠ. V pondelok som nastupil do 1. rocnika na SZŠ na odbor maser. Trieda je velmi mala, je nas v nej 20 a miesto na sedenie s lavicou maju iba 18. Vcera som si siel sadnut na miesto kde som sedel predosle dva dni. Videl som ako si tam jedna dievcina sada tak som sa jej spytal ze co robi ze tu sedim ja. Ona hned vybehla ze mam si sadnut tam a pohlad jej smeroval na stolicky z chodby. Su to tie modre stolicky ktore su aj v cakarni u lekara. Samozrejme pri nich neni lavica, skola uz nema dostatok lavic… Tymto by som mohol aj povedat ze tam neni dobry kolektiv a skoro furt som sam. Neviem ako sa zapojit do nejakej dlhsej konverzacie kedze skoro vsetci sa tu spolu poznaju zo skol a zo svojich miest. Ja dochadzam a z mojho mesta v mojej triede nie je nikto. Neviem ci je toto iba o adaptacii alebo by som mal radsej prestupit niekde do mojho mesta. Ma tu niekto skusenosti s prestupom? A ak ano, boli by mojim rodicom vratene peniaze z triedneho fondu a na ucebnice(100€)? Nie sme bohaci tak sa pytam…viem ze peniaze nie su vsetko. A viem ze som tej dievcine mal nieco povedat… nechcel som rozvijat hadky hned prvy den skoly. Vedel by mi niekto pomoct? Za pomoc velmi pekne dakujem

kio0986
autor
8. sep 2023

@luccija hej ja som bol sam v soku. od nej som to necakal. ma nejake zdravotne problemy a tiez trochu vycnieva z davu. U nej by som to necakal lebo si myslim ze si niecim uz tiez presla. Prave som jej chcel navrhnut ci sa nezacneme bavit. Bol som v soku a nevedel som ako hned skoro rano reagovat. Ak sa to zopakuje aj v pondelok co verim ze nie, budem viac rozpravat. Necakal som ze ma tak sprosto posle preco, mohla sa aspon slusne spytat

kio0986
autor
8. sep 2023

@petronelag nehovorim ze cely den som ticho a neceknem. Ja nie som typ co by bol „otvoreny“ cudzim ludom hned v prvy den zoznamenia. Skor pozorujem a potom sa rozbehnem. Na ZŠ som sa nebavil s celou triedou ale mal som s kym hovorit a (ak sa dalo)opisovat aj pri pisomkach🙂

petronelag
8. sep 2023

@kio0986 No a kde ona sedela prvé dva dni? Prečo zmenila miesto?

kio0986
autor
8. sep 2023

@petronelag v utorok sa jej a jej kamoske neuslo miesto a sedeli na tych modrych stolickach. v stredu podsadili chlapcov predomnou,chlapci si sadli na miesto dievcat vzadu a dve dievcata sedeli na modrych. Vo stvrtok podsadila mna asi preto lebo blizko pri mne sedela jej znama. Mohla sa spytat a nebyt hned hnusna… a asi aj viem preco zobrali dvoch ludi navyse… jeden chalan(velmi hlucny a aj egoisticky) sa vcera chvalila ucitelke ze ci pozna jeho mamu lebo na tej skole robila… slovenske skolstvo, kebyze viem jake to tam je idem na cirkevne alebo statne gymko. Ale viem ze mohlo byt aj ovela horsie

petronelag
8. sep 2023

@kio0986 Aj na gymnáziách sa nájdu rôzní žiaci, toto sa robí len preto, že vlastne dvaja nemajú kde sedieť, ale to triedna určite vyrieši.
No neviem, môžu sa rodičia opýtať, či by si mohol prestúpiť na to gymnázium, ale ak nie, tak to netreba brať zase tak vážne, spolužiaci si povedia všeličo, raz si pomáhajú, zase si urobia aj niečo také ako toto dievča.

kio0986
autor
8. sep 2023

@petronelag ano je mi jasne ze nikto nechce sediet niekde kde sa neda poriadne ani pisat… ale nechcel som sa s nou hadat, ale ak to spravi znova v pondelok tak ju poslem tam kam aj ona mna

luccija
8. sep 2023

@kio0986 pozri moja dcéra tiež začala minuly rok na strednej a mala som obavy, lebo tiež nie je extrovert a postupne sa zoznámili a sú fajn kolektív.Ved ste tam boli v prvý deň krátko, potom branne postupne ako budú pribúdať úlohy, povinnosti sa zomknete.Oni majú triednu skupinku a tam si veľa píšu, pomáhajú.Len sa rozhodni čo ďalej či neprestupis.Co na to rodičia?A tiež mám taku "tichu pozorovateľku" to nie je žiadna hanba všade v triede sú rôzne povahy.To gymnázium by bolo v tvojom meste ?

kio0986
autor
8. sep 2023

@luccija ano,gymko aj oa su v mojom meste, uvidim ake to bude buduci tyzden

kio0986
autor
8. sep 2023

@luccija a rodicia najprv chceli aby som siel na jedno z gymnazii pre to dochadzanie na szš. Nevadi mi ze mam skoro rano vstavat, skor mi vadi to ze doma som okolo stvrtej az pol piatej kazdy den aj ked koncime ako na zš… a to mi nemeskali vlaky. A na internat ani neviem ci sa da este dostat, nie kazdy je schopny byt na intraku. Asi som ich mal posluchnut ked som si tam dobrovolne daval prihlasku. Co viem tak so mnou do triedy chodi aj niekto koho tam rodicia donutili chodit …to si neviem predstavit kebyze mna donutia niekde ist na skolu kam ma to netaha. som rad ze ma vedia pochopit

luccija
8. sep 2023

@kio0986 tak sa s nimi cez víkend porozprávaj teraz asi ešte nejdete podľa rozvrhu či áno?dcéra chodila tento týždeň len 5 h na začiatok a budeš chodiť potom ešte neskôr.U dcéry tento rok odišli 2 z bilingvalneho na normálne gymnázium po 1 ročníku.Vela ľudí zmení rozhodnutie.Co Tá lákalo na tejto škole, keď si bol prijatý a aj tak si si vybral školu s dochádzanim?na gymli sa vyprofilujes a možno zistíš, že tvoja cesta je úplne iná
Ale fyzioterapia je výborný odbor ja som dcéru nahovarala, ale nechcela ísť na takú skolu

kio0986
autor
8. sep 2023

@luccija praca so sportovcami. Zaujimam sa o to, ked mam cas pocuvam rozne podcasty,citam rozhovory napr s Fialkovymi, Nastou, Vlhovou a ostatnymi sportovcami. To je moj sen…

luccija
8. sep 2023

@kio0986 tak super choď si za tým.Ja chodím k maserov čo chodí s paraolympionikmi po svete ten, keď ma pomasiruje to je úplne iná masáž ako od ostatnych

danielle21
8. sep 2023

@kio0986 ak chces prestúpiť kľudne daj žiadosť o prestup, my sme tak robili aj v priebehu roka ale bolo to z gymnázia na gymnázium, a dávali sme dokonca dve žiadosti,ale keď je to na začiatku tak možno nebude problém, uvidíš ci Ta nevezmú inam, ak sa tam necítis dobre, byt 4 roky niekde kde sa necítis dobre je onicom, moja dcéra je za niekoľko rokov na tretej škole a konečne je šťastná a to je podstatne

2006_1211
8. sep 2023

@kio0986 prestúpiť sa dá do pol roka. Zostaň tam ešte a možno sa skamaratite zvyčajne to trvá aj mesiac dva dokým si sadnete.

kio0986
autor
9. sep 2023

@2006_1211 niekto tu este pisal ze lepsie by bolo prestupit do 15. septembra? Okrem toho ze mam viac casu na adaptaciu aky je medzi tym rozdiel. Prestup by fungoval rovnako ako do 15. septembra ci nie?

2006_1211
9. sep 2023

@kio0986 ano len to co by sa naučili by si musel doháňať

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kio0986
autor
9. sep 2023

@monsterablue to viem, vyckam a ked to dalej bude este horsie tak zvazim prestup aj na inu skolu ako gymko

petronelag
9. sep 2023

Iste by bolo najlepšie prestúpiť do 15.sept., lebo to by sa dalo ešte dohnať, keď by to bolo na polrok, tak oni sa učia iné predmedy ako na SZŠ, ja by som sa rozhodla tento týždeň.
Ale, žeby na celej SZŠ nemali v niektorej triede 2 volné lavice, to mala už dávno vybaviť.
Maséri sa na SZŠ naučia len základ, potom si ďalej robia rôzné kurzy, vrcholoví športovci, potrebujú maséra s dlhoročnými skúsenosťami.

pietra
9. sep 2023

do 15.9. je lepšie prestúpiť aj kvôli tomu, že školy nahlasujú žiakov k tomuto dátumu. Väčšinou s prestupom nerobia žiadne problémy. Po tomto dátume už nie každá škola chce prijať nového žiaka.
Ak chceš školu meniť len kvôli kolektívu, vydrž. Ono sa to všetko ešte utrasie. Navyše nemáš istotu, že na novej škole by to bolo iné. Kvôli lavici nech rodičia volajú. Mali by ste byť aj v triede jednotní a nonstop chodiť za triednou alebo aj rovno za vedením školy kvôli tomu. Škola môže byť akokoľvek malá, ale neverím, že niekde sa nenachádza lavica alebo stôl navyše. Veď počas štúdia ľudia aj odchádzajú, školy kupujú aj nový nábytok a starší môže byť niekde v sklade ... Možno v niektorej triede je lavica navyše.
Držím palce, aby sa ti v škole začalo páčiť alebo si sa správne rozhodol pri zmene. Úplne ťa chápem. Dcéra tiež tento týždeň nastúpila na vysnívanú školu a prišlo veľké rozčarovanie a pochybnosti, či si vybrala dobre.

pietra
9. sep 2023

a k vráteniu peňazí - ak by si prestúpil teraz, pôvodná škola ti musí vrátiť príspevok do triedneho fondu. Ak by sa z neho už niečo stihlo uhradiť (neviem si predstaviť čo za jeden týždeň), tak adekvátnu časť. Pri učebniciach to už neplatí, lebo tie už môžu byť objednané. Tam potom záleží na tom, aká je dohoda s dodávateľom učebníc. Na našej škole (ZŠ) napr. vieme vrátiť pracovné zošity z ANJ a vydavateľstvo peniaze vráti. Ostatné pracáky berieme z iného vydavateľstva a tam sa vrátiť nedajú. Čiže ak sa žiak rozhodne zmeniť školu a pracáky už má alebo sú objednané, musí ich zaplatiť

kio0986
autor
9. sep 2023

@petronelag vraj nemaju uz ziadnu lavicu… sam tomu nechapem a pochybujem ze tento tyzden nam do triedy nejaku daju

kio0986
autor
9. sep 2023

@pietra dakujem velmi pekne za pomoc, budem rozmyslat

pietra
9. sep 2023

@kio0986 a katedra pre ucitela v triede je? Odneste si ju dozadu k tym stolickam. Ucitel v dnesnej dobe uz velmi nema pisat co, triedna kniha je snad uz vsade elektronicka ... A ak skola ocakava, ze studenti si mozu pisat poznamky bez lavice, tak by mala akceptovat aj to, ze docasne bez stola ostanu vyucujuci v tej triede

kio0986
autor
10. sep 2023

@pietra to by sme si nemohli dovolit. Ucitelia su tam prisni a bolo by im jedno ze kto pise bez lavice. Navyse by sme za to mohli dostat znizenu znamku zo spravania za neuctive spravanie k ucitelovi

petronelag
10. sep 2023

@kio0986 Pravdaže treba sa správať slušne aj k učiteľom aj spolužiačke. A ak chceš prestúpiť tak najprv sa spýtajte, či môžu zobrať, dať si tam prihlášku a až potom to tu ukončiť.

pietra
10. sep 2023

@kio0986 za prenesenie katedry nikto nikomu nemoze dat znizenu znamku. A da sa ist s tym navrhom o preneseni aj za triednou alebo vedenim. Ak sa bojis ty, nech to navrhnu rodicia.
Ale ano, da sa aj potichu trpiet, trpnut, ci sa ti zajtra ujde miesto s lavicou alebo bez, ci ta niekto z tvojho miesta nevyhodi, ... Potrebujes sa naucit byt trosku viac asertivny. To, ze si budes trvat na svojich pravach (napr. mat plnohodnotne miesto na sedenie v triede), predsa neznamena automaticky byt drzy alebo neuctivy k ucitelom.

pietra
10. sep 2023

ale beriem, ze si v nevyhodnej pozicii. Stale si len dieta, cize v nevyhodnom postaveni voci ucitelovi. Si v novom prostredi atd. Ak po tyzdni skola nenasla riesenie, mali by zasiahnut rodicia. A katedra alebo stol z nejakeho kabinetu mi pride ako prijatelny kompromis, kym nepride objednana lavica.

maranco
10. sep 2023

@kio0986 skús osloviť mailom okolité školy, či nemajú voľnú nepotrebnú lavicu, ktorú by posunuli na vašu školu. Majú možnosť ponúknuť nepotrebný nábytok ostatným organizáciám.
Veď nie sme v Afrike, žeby si nemal lavicu na písanie, ani v Afganistane že budeš sedieť a písať na zemi.

kio0986
autor
10. sep 2023

@pietra triedna je prisna a urcite by katedru namiesto lavice nepovolila, ja viem byt asertivny ale vtedy ma to sokovalo…v takom pripade zajtra zasiahnem