icon

Spolužiačky vyčlenili dcéru z kolektívu

nelina1
26. jún 2016

Dobrý večer, neviem ako čo najlepšie riešiť situáciu, dcéra končí 7 ročník. Do tohto ročníka sa bavila so spolužiačkami a oni s ňou, aj keď v triede neboli dáke super vzťahy. Tento rok mala konflikt so spolužiačkou, ktorá si začala odchytávať ostatné dievčatá, ohovárať ju a intrigovať. Dovtedy sa na dcéru doslova nalepila a tvárila sa ako dobrá kamarátka. Začala ju dusiť, dcére bolo už nepríjemné ako sa na ňu lepila a tiež ju sklamala, tak jej dcéra dala najavo, že s ňou končí. K ostatným je spolužiačka veľmi podkožná, lichotí im a nadbieha, odťahuje od dcéry každého, kto sa s ňou baví . Dcéra hrá v hudbe a niekedy preto vymešká z vyučovania, čo si musí samozrejme dobrať, ale nie je to tak často a tiež bola chorá.
Už dávnejšie som si všimla, že keď chce popýtať tieto dievčatá o domáce úlohy, je problém , že jej ani nezdvihnú telefón, alebo už keď jej úlohy dali, vždy jej niečo chýbalo a jednoducho dcéra dostala horšiu známku, alebo pred učiteľkou vyzerala, že sa na niečo vykašlala. Zo začiatku mi to zdôvodnila, že spolužiačka je už raz taká a často zabúda.
Tento mesiac bola hrať týždeň pri mori, keď sa vrátila tak ju oslovila spolužiačka na facebooku a opýtala sa ako bolo. Ona jej odpovedala a napísala, že nech jej pošle čo za ten čas prebrali a tiež aké majú úlohy, Dotyčná jej napísala, že sa jej nechce vstať, dcéra jej ešte raz napísala a spolužiačka ju už ignorovala a vypla sa. V ten istý deň rovnaký scenár s druhou spolužiačkou -ako cez kopír, no proste z ich strany úplná odbavovačka. Tieto dievčatá pôsobia na mňa dojmom, že nevedia do troch narátať, som z tých reakcií šoknutá. Tá druhá jej ešte na otázku, čo brali na matike posmešne napísala, že príklady a tiež sa vypla.
Odvtedy sa s ňou nebavia, keď príšla k nim otočili sa jej zadkom a dávajú najavo aké sú všetky naj kámošky. Bojkotujú ju. Chlapci sa s ňou zatiaľ bavia. Dcéra sa učí z dievčat najlepšie aj keď má v poslednej dobe veľmi málo času na učenie z dôvodu svojich mimoškolských aktivít. Nechcem aby si odtrpela čas v škole a zhoršil sa jej prospech. Čakajú nás najťažšie dva ročníky. Mimo triedy kamarátky má.

monka338
27. jún 2016

Ahoj, no som uz ovela starsia, mam po 35-tke, ale nieco taketo som zazila a presne v 7-mej triede. Ked si na to spomeniem, tak viem, ze to nebolo tak davno. Tiez sa to stalo s mojou vtedy najlepsou kamarátkou, ktora zacala zavidiet a to uspech v skole (znamky). Poznam ten pocit, ked je dievca vylucene z kolektivu a poohovarane. Mame som sa vyplakala, porozpravali sme sa, ale nezasahovala. Musela som si to vyriesit sama a to tak, ze som to nechala tak. Spravala som sa normalne, ako vzdy a nechala som tomu volny priebeh. Ostatne spoluziacky casom na to same prisli, ze kto je v podstate ten "zly" a vsetko sa vratilo do "normalu". Nebolo to zo dna na den, ale nic ine som spravit nevedela, musela som to tak nechat a "cas vsetko ukazal".
Rozumiem tomu, ze dnes su dievcata ine, ale v podstate riesia tie iste problemy, ake sme mali my bez ohladu na to, aka je doba. Mama mi poradila len aby som si zachovala svoju hrdost a spravala sa normalne, ze pravda sa vzdy ukaze, i ked to trosku potrva. Viem ako sa citi a chapem aj ja teba, ale bohuzial, to k tomu svojim spôsobom, samozrejme v nejakých medziach "patri".
Pokial nedochadza k naozaj nejakej i fyzickej sikane, ak by so mprestup asi este neriesila....musi sa naucit popasovat aj sama s problémom. Uvidite. Drzim palce

Ak som napisala nieco, alebo reagujem na nieco, co je uz vyriesene...tak sorry ale predosle prispevky som nemala cas citat.

yollanda
27. jún 2016

@nelina1 by som drapla tie krpate svine za krk! Riesila by som to s ich matkami a ucitelkou

barcelona94901
27. jún 2016

@nelina1 a neda sa s učiteľkou dohodnúť ,že by vám dala vediet ake su úlohy,ved dnes je to už bežne,ze učiteľka posle email,hodi to na stránku ,či posle sms ,Alebo zavolať,nadiktuje,vsetko sa dá vysvetliť keď to nejde cez spolužiakov

nelina1
autor
27. jún 2016

@natalym Ja ju chcem preložiť aj preto, lebo v tej druhej triede sú šikovné, aktívne baby. V tejto triede dievčatá len prežívajú a nudia sa, čo môže byť tiež podhubím šikany, pretože keby mali vyplnený čas, jednoducho by nestíhali zaoberať sa sprostosťami.

yollanda
27. jún 2016

Moju dceru sikanovala jedna krpata uz v skolke. Mala mala neurozu a psychicke problemy. Az som tej malej ubrala vzduch ked spm ju pod krkom drzala10 cm nad zemou, potom prestala

terezka1947
27. jún 2016

@nelina1 uuuu,tak ked je vo veci este "romska otazka",tak cez toto sa prekuses tazko 😒

nelina1
autor
27. jún 2016

@yollanda Myslím si, že vo veľa prípadoch je to jediné riešenie, zobrať jednoducho spravodlivosť do vlastných rúk, ale chyť rómku pod krk, ťa nahlási aj v Strassburgu.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Tak neváhaj. A dcéra chce?

nelina1
autor
27. jún 2016

Ona chce, s týmito babami rezignovala, nechce s nimi už nič riešiť.

katarinapekna
27. jún 2016

@nelina1 a co je dcéra odkázaná na taketo socky????? Mimochodom,úlohy sa v dnesnom svete pre chýbajúcich zadavaju na net.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Tak do toho. 😉 Snáď sa to vyrieši.

nelina1
autor
27. jún 2016

My tie úlohy budeme riešiť cez triednu a dúfam, že v druhej triede to problém nebude.

natalym
27. jún 2016

@nelina1 Prajem nech sa to vyrieši.

nelina1
autor
27. jún 2016

Ďakujem vám všetkým za podnetné rady a pomoc a verím, že toto fórum pomôže nielen nám, ale aj mnohým íným, pretože toto nie je v dnešnom svete taký zriedkavý problém...

beatkasl
27. jún 2016

treba si zohnat kontakt na ucitelky hlavne ako su predmety ako matematika slovensky anglicky jazyk t.j. tie najdolezitejsie predmety a od tychto uciteliek si priamo pytat domace ulohy... ako vidim prispevok je koniec juna teraz sa uz aj tak nic nebude diat cize od septembra treba dat aj im este sancu 🙂 ak to nepojde tak kontaktovat triednu ucitelku s tymito problemami 🙂

andrea1010
27. jún 2016

ja mám 30, ale keď som si prečítala tento príbeh, presne som sa v ňom našla, ja som to mala trošku ťažšie, nemohla som ani mame o tom porozprávať, doma sme nemali zrovna ružovo, ale tiež som sa s tým vysporiadala sama, jednoducho som šla po úlohy rovno za učiteľmi, samozrejme som to odôvodnila tým, že predsa oni najlepšie vedia, čo sme prebrali, jednoducho to časom prešlo, ale keď mám pravdu povedať, na to dievča, čo mi pripravilo také úžasné chvíle sa dodnes neviem pozrieť bez pohrdnutia, pozdravíme sa, aj som prepáčila, ale nezabudla, chvalabohu cez to všetko ma to niekam posunulo, vediem vcelku úspešný rodinný aj profesionálny život a som rada, je však super, keď sa dieťa môže zdôveriť aspoň mamke, ja by som do toho zatiaľ nezasahovala, ako sa vraví, božie mlyny melú pomaly, ale isto, dievčatá pochopia a chlapci také veci neriešia, keď mám pravdu povedať, aspoň som sa s nimi viac skamarátila 🙂

bmuller
27. jún 2016

@gir ist na ulohy cez ucitelov je v tomto pripade asi spravnejsie, ved tu skolu nevynechava kvoli chorobe (to by jej spoluziacky asi akceptovali, aj ked by to bolo viackrat), ale kvoli inym okolnostiam (koncertom, cize to spoluziacky mozu vnimat ako jej bonus "ulievania zo skoly"). cize urcite rodicia uz museli o jej castejsej nepritomnosti informovat ucitelov, resp. min. triednu ucitelku kvoli odobreniu - ved musi preukazat dovod nepritomnosti v skole. ak chcete podobnym problemom predchadzat, tak priamo od ucitelov poproste zaslat ulohy mailom,
spoluziaci to vidia tak, ze nie su "povinni" jej davat info o ulohach v tomto pripade a ich neochota a mozno aj zavist sa v takom veku da v podstate chapat (?) znie to, zial, tvrdo - ale doba je dnes taka, decka nie su vychovavane prave v duchu altruizmu a nezistnej pomoci 😝 ☹

dai
27. jún 2016

@nelina1 hlavne posud vas konkretny pripad... ono v takychto veciach je kazdy ini - niektore deti takato situacia posilni, ine moze zlomit - ty vies kde je asi tvoja dcera = podla toho by mala vyzerat aj reakcia - zasiahnut? vyriesit to s rodicom? ucitelom? nechat to na dceru? opaet... u kazdeho funguje nieco ine...

ja si myslim ze takato situacia je uplne normalna v skole a viac menej kazdy niekedy na niekoho narazi - otazka je ako sa ta situacia vyvynie ( moja neter ma taku zlu elu v triede, neter je velmi silna osobnost a ked sa jej moja dcera na nejaku kamosku stazuje tak jej len povie: kazdy ma v triede nejaku Elu, musis sa naucit takymto ludom postavit - lebo ak si ju doteraz nestretla, tak raz stretnes🙂) - inak moja dcera chodi do podobnej triedy a ked je tych dievcat malinko tak to samozrejme tazsie znasa dievca... ja v pripade ze malej sa zle komunikuje aktualne s dievcatami tak davam jasne odporucanie sa orientovat na chlapcov... nastastie ju chlapci maju radi takze tam vzdy niekoho najde... ale jasne ze dievca chce byt v tom veku s dievcatami

miselkawm
27. jún 2016

@nelina1 je mi luto, cim si prechadzate. Musi to byt pre tvoju dcerku psychicky narocne. Ja by som sa priklonila k mamickam, ktore radia, aby si dcerku prelozila. Ci uz do inej triedy alebo skoly.
Psychologovia tvrdia, ze dieta, ktore sikanuje ma silny vodcovsky instinkt a rozhadzanu hierarchiu vo vztahoch. Kedze nema vztah k ziadnemu dospelemu, ktory by take dieta "viedol", prebera taketo dieta vodcovstvo. Sikana sa neporiesi rozhovormi, trestanim ci vylucenim takeho dietata. Jedine co sikanovatela zmeni je narovnat vztahovu hierarchiu, cize aby bol v jeho zivote dospely, s ktorym bude mat dobry vztah. Tot jednoduche vysvetlenie.
To pre vas znamena, ze akekolvek kroky podniknete s dcerkou...komunikacia v triede ci s ucitelmi...nic na situacii nezmeni.
Drzim palce

yollanda
27. jún 2016

@nelina1 tak bez svedkov sa jej poriadne povyhrazaj

celasapremenim
27. jún 2016

@nelina1 chapem
tak preloz ju....co s cigankou?

celasapremenim
27. jún 2016

@andrea1010 no ja by som ju zakazdym akurat tak oplula, nie ze odzdravila kks, u mna odtadial, potadial
ja som v zivote sikan sama nezazila a nikdy nikomu nedovolim tyrat moje deti, kym sa nebudu vediet same ozvat
syn je napr. na svojich spoluziakov taky detsky este, takze tam ze zlyha obcas komunikacia sa nedivim
ale nikto mu cielene aj tak nerobi zle a to sa dostavaju uz do blbeho veku, trieda je ale super a on to inak vnima vsetko ako ja....je taky salamista :D takze v tomto velmi dobre zaroven

magdalenaa
27. jún 2016

no tieto slečny sú natoľko veľké čiže zrelé ,že vedia čo robia, tak by som si po jednom odchytala a povedala svoje poprípade sa im povyhrážala ,lebo keď odíde šikanovaný ,tak si nájdu inú obeť a tá to môže inak znášať a to môže dopadnúť ešte horšie . ☹ Mám štyri deti a tiež sme všeličo riešili a učiteľky ☹ ani nemajú šajnu .

andrea1010
27. jún 2016

@celasapremenim ja som taký nekonfliktný typ, vyhýbam sa akejkoľvek konfrontácii, nemám to rada, tiež by som ju neraz opľula, ale verím na karmu, tá jej to vráti 😀 😀 😀

celasapremenim
27. jún 2016

@andrea1010 no...akoze to som nadniesla, samozrejme neplujem p o uliciach na ludi :D ale zdravit by som ju nezdravila...ani nahodou

celasapremenim
27. jún 2016

@magdalenaa manipulatorska pubertacka, este k tomu cigana, sa ta nezlakne, takymto sposobom by clovek iba strapnil vlastne dieta, aj tie ostatne by si to povedali a hotovo.....mozno v tej chvilke by boli zaskocene, ale to plati tak na tretiakov.....bud to vie distinguovane vybavit riedna, ucitelsky zbor a riaditel, alebo dieta prelozit do inej skoly
ale to uz tu bolo mnohokrat spomenute

slivka3
27. jún 2016

@nelina1 Ak chce dcéra prestúpiť do inej triedy,uz by som to neriešila,prelozila a finito.Ako píšeš,tie baby ju brzdia,v druhej sú šikovnejšie,tak co ešte riešiť?
Dnešné 13 tky poniektoré strach a hrôza.
Podobné máme aj my,tiez má dcéra 13 a problémy so spolužiačkou,asocialnou,kedze 2 krát prepadla,tiez doma bojuje o prestup na inú školu,ale neschválila som to,lebo trieda kam chce ísť je o dosť horšia od tej,kde je dcéra teraz a na druhú stranu,ma kamaratky,lebo tam sú dva tábory flakacky a tie čo sa trochu snažia a aj medzi chalanmi je obľúbená,tiez ich je len pár dievčat,zbytok chlapci,takze sme to doma ukončili,ze žiaden prestup kvôli zavidiacej a zakomplexovanej spolužiačke nebude a uvidíme čo bude od septembra,ak to bude pokračovať,tak určite to budem riešiť už osobné,ale s tou standou.

celasapremenim
27. jún 2016

inak co sledujem, tak vzdy je vacsi problem, ked neustriehnu pocty a je prevaha chalanov, mala skupina dievcat, to je peklo :D a chalani sa zase hlusia :D

celasapremenim
27. jún 2016

@slivka3 no vo vasom pripade ste veru urobili dobre a drzim palce na september, su to velmi neprijemne veci, ale taky je zivot

fra
27. jún 2016

@celasapremenim ono je to otázne- napríklad z mojej skusenosti by som povedala presne opak- ale to bude tym, že som chodila vačšinu života do matematickych tried a tam ani tie dievčatá neboli mechom udreté ... v triedach kde bola väčšina dievčat som sa necítila dobre a cítila som tam tie typicky dievčenské zákulisné podrazy a bandy a nábeh k šikanovaniu, zákulisným podrazom a ohováraniu (skoro ako na koňovi 😀 😀 😀 )- v triedach, kde bola väčšina chalanov zas naopak sme baby pomerne dosť držali spolu a bolo to fajn, tam žiadne šikanovanie nemalo miesto- ale to bolo asi naozaj tým, že všetky dievčatá tam boli na úrovni...