icon

Správanie nadaného dieťaťa

runnerka1
15. jan 2023

Ma tu niekto dieta s vysokym iq v teenage veku? Bez poruchy osobnosti (Asperger). V com je ine ako jeho rovesnici? Teda co sa tyka spravania. Dakujem

Strana
z3
kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 mam dve ;) v com su ini ako rovesnici? no mentalne su uplne inde. Maju 11 a 12 a vies sa s nimi bavit ako s 17-18 rocnymi.

problem je ze ten 12 rocny chce aj rovnake prava ako maju 16 rocne az cerstvo plnolete decka co samozrejme naraza na mna ako rodica 🙂

cl konkretne ta zaujima? asi nemas take dieta, leno by si vedela ako s nim jednat... ci?

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 mam. Len skor ma zaujima ta stranka,kde im bolo ubrate. Hoci nie je Asperger,casto lieta vo svojich myslienkach, nepocuva,casto nevnima,zabuda, tiez psychomotoricky nepokoj, problemy so spankom,koordinacia pohybov,nepraktickost. Ked bol maly,sa akosi stratil v dave ako zive dieta,snilek... Len teraz su tieto jeho slabsie stranky este viac viditelne a neviem,ci z toho vyrastie alebo pomozu nejake terapie...

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 aha takto ;) no tak ta asi nepotesim... clovek je jedna jednina, takze ked niekde sa dalo, niekde sa muselo zobrat.

mladsi je taky, ma diagnostikovanu hypotoniu, koordinacia pohybov nula bodov, vkuse musi s niecim tocit a mna tym privadza do sialenstva ;) ale teraz konecne objavil caro rubikovych kociek a tak toci s nimi, a to uz nejak zvladam 🤣

musim dozerat a kontrolovat oblecenie, casom sa to zlepsilo - ale teda od malicka sme toto trenovali... a az teraz ako nastupil na osemrocny gympel tu zodpovednost prebral a je to vyrazne lepsie. V kolektive bol akceptovany, tym ze bol integrovany pre nadanie tak tie decka tie odlisnosti nejak akceptovali uplne prirodzene...

kolko rokov ma tvoj syn?

runnerka1
autor
15. jan 2023

@zuzinabila ma zachovane primitivne reflexy,ktore sa nam stale nepodarilo odstranit. Mozno tieto zvlastnosti budu suvisiet skor s tymto...

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 je to az take zle? ono syn ma IQ cez 160 a proste je prirodzene, ze bude mierne zivotne neprakticky.... a ze si zije svoj matematicky svet.... to by sme moc chceli aby ludia s takymto IQ povazovali za dolezite to co my.... ja uplne prirodzene ratam ze skonci vo vede a vyskume a na bezne veci bude musiet mat manzelku 😉

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 jeej tak to si ma potesila,ze nie sme jedini.presne toto aj my. Obliekanie nula bodov,ma 14, je schopny si dat tricko naopak. Snurky poriadne nevie viazat,nosi stale na lepky. Ponozky nevie poriadne obliect.proste mu to nejde. Iq okolo.134. hypotoniu ma urcite tiez,hoci odmala sportuje,vsade posledny a najslabsi. Nespravi ani klik. Svalstvo poskracovane ako stary dedo. Ale toto vsetko by som nejak prezila,len prave ten psychomotoricky nepokoj neviem vstrebat,co si kazdy vsimne,ze je divny. Nedokaze len tak sediet a nic nerobit. Stale sa musi vrtiet, orypovat nechty,hrat sa s rukami. Ked ma stat na jednom mieste,musi preslapovat atd. Najhorsie su pre mna nedele v kostole,ked to tam hodinu vnimam,ze vsetci kludne sedia stoja,len on ako z blazinca...

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 moj je tiez matematik. A programator. Len ja sa obavam,ze si tu manzelku takto ani nenajde:(

runnerka1
autor
15. jan 2023

@zuzinabila na tie reflexy sme cvicili inpp metodu ,ale zatial bezuspesne a rozmyslam,ze skusime znovu.alebo som pocula o Tomatis metode,ale riadna palka... Neviem,ci to v jeho pripade vobec ma zmysel

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 pre neho su to co pises - snurky, tricka uplne nepodstatne. On mysli na ine veci a venovat sa obrateniu tricka je proste zbytocna strata casu. Uprimne, sa divim ze to ako matka este nechapes 🤣🤣🤣🤣

ten kostol - neries, nevsimaj si ho. Ak tam nechce ist, akceptuj. Ci je to iba o tom ze tebe je to neprijemne?
akoze ano, v 14 by mal vediet kludne obstat.... aspon 3 minuty ;)
a manzelku mu najdi ty 🤣🤣🤣🤣 zartujem.

kam chodi do skoly? ma rovnocennych kamaratov? je spokojny?

kaktusik007
15. jan 2023

zaklad je aby to dieta bolo stastne - nic ine

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 no on chodi prave na cirkevnu😆. Ale uz konci a mal by ist na bilingvalne gymnazium. A presne,pre neho je nepodatatne,ze sa dogabe,ze mu je jedno,co si o nom myslia ini.ze ho to netrapi. A mna poraza. Navyse chodza- chodzu ma taku,ze poskakuje ake5 rocne dieta. Tak si vies predstavit,aka som zahanbena ,ked ideme po ulici a dieta vyssie odomna len hop,hop. Radsej mu vsade davam.kolobezku. na tej skace tiez,ale ma freestylku,tak to vyzera,ze to tak ma byt😄

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 kamaratov? No najlepsi mu uz odisiel zo skoly. Celkom dobre sa citi medzi skautmi. Ma jednu tiez velmi mudru kamaratku zo skoly,stretnu sa ale len obcas. A este jedneho matematika,s ktorym obcas zahra sach alebo ine spolocenske hry. Nema moc priatelov:( je skor samotar:(. Ale nie ze by nechcel,vie byt oddany kamarat,len akosi sa malokedy kto pritrafi. Deti v jeho veku maju skor ine zaujmy

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 tiez je zaujimave,ze dokaze sa hodiny a hodiny vzdelavat na temu,ktora ho zaujima.ale domacu ulohu,ktory by mal na 10 minut, robi aj pol dna,lebo na to sa vobec nevie sustredit. Zacne, za 2 minuty hladny,potom smadny,potom wc...

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 toto co opisujes je uplny standard ;)

venuje sa tomu co ho bavi a to co musi odklada.... ber to tak ze je proste taky.. podla mna ked sa dostane mentalne medzi svojich - co na gympli bude - tak sa to celkovo zlepsi.

diewcatqoo
15. jan 2023

@runnerka1 presne to, co popisujes, mame doma aj my, ale v mensom baleni, lebo je zatial len predskolak. Podla psychologicky aspergera nema, ale ma nadpriemerny intelekt. IQ sme zatial merat nedavali. Ale teda podla tvojho popisu sa uz "tesim" na pubertu. Uz teraz ma niektorymi svojimi zvykmi vytaca 🙂

runnerka1
autor
15. jan 2023

@diewcatqoo aj my sme tak boli na specialnych psychologickych vysetreniach,lebo ked bol maly,este aj autority nerespektoval,neposluchal... Z toho nastastie vyrastol,teraz zlaty chlapec z neho

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 nerespektovanie autorit je zakladne specifikum madaneho dietata. Oni teda autority respektuju --- ale musi im to davat zmysel. Len preto ze to povie starsi - to akceptovat nebudu

kaktusik007
15. jan 2023

@diewcatqoo trpezlivost. a ono to pojde. casom si najdes system vo vychove ze co na nu plati. ;)

diewcatqoo
15. jan 2023

@runnerka1 nastastie, u nas problem s respektovanim autorit zatial nie je vyrazny. Je az prilis upnuty na ucitelky a ma ich velmi rad. Ale kazdy den sa od nich dozvedam, ze ich odrovnava svojim argumentmi. Nastastie, mame fakt super ucitelky a nie je to z ich strany stazovanie, skor take konstatovanie, ze su prekvapene jeho argumentmi, lebo podla nich nie su primerane veku a zasnu z toho, co vymysli.

@kaktusik007 ano, ano, uz sme si nasli system vo vychove, ale teda tie zaciatky, ked sme videli, ze je iny oproti rovesnikom a ze to, co plati na inych, na neho nema ziaden vplyv, tak to bolo narocne. Uz s nim vieme pracovat. Akurat ale ma obcas fakt vytaca tymi svojimi maniermi typu obliect sa, obut, vydrzat na jednom mieste, nekymacat sa stale, beha bezcielne hore dolu, ale sport nula bodov, na vsetko argument, ale taky, ze sa mi na sekundu rozum zastavi... 🙂

jaskolka
15. jan 2023

Ja som bola taky teenager, mám Tourettov syndróm a to je ochorenie, kde často je IQ nad priemer a vysoké. Nikdy som to neriešila, neuvádzam to číslo ani tu.
Ja som napríklad čítala knihy pre úplne iný vek, kladla filozofické otázky, zaujímala sa o veci, ktoré mojich rovesníkov absolútne nezaujímali
Vlastne kvôli tomu mi aj potom školska psychologička dala robiť tie testy,aby rodičia sa ukludnili, že nie som"mimo"🙂
Ja som často mala svoj svet, v mysli si vytvárala rôzne príbehy, fantastické predstavy, ale samozrejme som vedela, že je to len v mojej hlave, nestratila som kontakt s realitou.

zuzinabila
15. jan 2023

@jaskolka presne tak,IQ je v zivote nepodstatne cislo,uspech a stastie zavisi od uplne inych veci.

lavinis
15. jan 2023

@runnerka1 učila som nadaných 9 rokov a väčšina z nich bola na nerozoznanie od "bežných detí, akurát verbálne boli na úrovni tak o 2-3 roky starších detí, od mala mali záujmy, ktoré tiež väčšinou deti riešia až neskôr, niektorí mali problém s autoritami. Potrebovali náročnejšie úlohy (nie viac úloh), rýchlo im to pálilo, vedeli prísť na veci sami, nemali radi stereotypné úlohy, niektorí mali problém s jemnou motorikou.

lavinis
15. jan 2023

u nášho sme dlho nevedeli rozlíšiť, čo z jeho správania je nadanie a čo ADHD a ono to bol nakoniec ešte Asperger 🙂) ale ten rozdiel medzi ním a nadanými bez diagnózy v správaní je značný, to by bolo nadlho 🙂)

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 160 je naozaj veľa, ono je obrovský rozdiel medzi dieťatom s IQ 130 (čo už je nadanie) a 160, tie deti sú už úplne inde, takých pár som zažila. Ale nie každý bol nepraktický, ako sa mnohí ľudia mylne domnievajú. Môj syn je v pásme 130-140, ale ťažko povedať, lebo on polku úloh na oboch testoch odmietol urobiť, že čo ho nudí, to robiť nebude 🙂)

runnerka1
autor
15. jan 2023

@lavinis slabu grafomotoriku mame aj my a ma aj ulavu.ale hoci vedia,ze je nadany,nie je integrovany a nema nic navyse,tak sa v podstate v skole len nudi,chodi tam velmi nerad.vzdelava sa navyse vo svojim zaujme

lavinis
15. jan 2023

@runnerka1 náš chodí k nadaným ale tiež sa nudí, leba mal odloženú školskú dochádzku, dúfali sme, že sociálne a emocionálne mu to pomôžea dozreje, čo sa čiastočne stalo, ale na druhej strane sa nudí ešte aj u nadaných....okrem čítania/písania je vo všetkom veľmi popredu....
Ono dávať nadaným navyše tiež nie je najšťastnejšie riešenie, resp. nie je to úplne riešenie, oni potrebujú aj iné typy úloh...

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 preco si ho nedala integrovat?
@lavinis ved toto... druhy ma iba cca 140, rozdiel je citit.
akoze ono ta integracia zase nie je zazrak, dolezity je ucitel a jeho pristup.... mohla by som knihu napisat ;)

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 dala a zrusila. Boli to len papierovacky a nervozna ucitelka.nic viac

aurora33
15. jan 2023

@runnerka1 trosicka akokeby som citala o mojom. Ak by som sa mohla opytat aky bol na prvom stupni? Tak do cca tretej triedy.

Strana
z3