icon

Správanie nadaného dieťaťa

runnerka1
15. jan 2023

Ma tu niekto dieta s vysokym iq v teenage veku? Bez poruchy osobnosti (Asperger). V com je ine ako jeho rovesnici? Teda co sa tyka spravania. Dakujem

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 och ;( tak to je mrzute... ked sa tak stalo, nerozmyslala si nad zmenou skoly?

moj tiez bol na cirkevnej a teda u nas inyegracia uplne bez problemov - chodil na matematiku do vyssieho rocnika, nemali s tym problem 🤷🏼‍♀️ teda riaditelka, triednej syna to vadilo brutalne - aj som bola na nu zla

alanko20
15. jan 2023

Tiez sa sem radim, hoci moje iq je len nazvime to mierny nadpriemer. Tiez nie som 100% prakticka a niektore veci mi obcas nedochadzaju. Chlap, pes a neskor dieta to zlepsili, som taka poriadnejsia co sa tyka domacnosti, upratovania, a tiez som sa ako tak zlepsila v starostlivosti o seba, nakup oblecenia, topanok ked treba atd. Toto bolo u mna este na VS spanielskou dedinou. O dieta sa staram riadne, ma vsetko poriadene , nakupene, navarene atd. Diagnozu nemam urcenu, mam len nejake podozrenia

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 tak 140, to už je v pásme geniality tiež 😀

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 joj, toto my by sme potrebovali, aby šiel matiku o ročník vyššie aspoň

kaktusik007
15. jan 2023

@lavinis a nieee, to je este v pohode 🤣

kaktusik007
15. jan 2023

@lavinis treba specialbopedagogicke vysetrenie, zaver z poradne ze co doporucuju a sup - integrovat ;) len hovorim - alfa a omega integracie, resp prace s nadanymi detmi je pedagog

kaktusik007
15. jan 2023

@lavinis kolkatak je?

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 prvák
Ale nevie čítať tak nemôže ísť vyššie
On má práve tento nepomer, čítanie a písanie je pozadu, matika, logika a ostatné popredu...

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 on nepotrebuje integráciu
On už je v škole pre nadaných, má IVP a papiere od koho si len povieš, psychológ, špecka, neurológ, psychiater? You name it 🙂) s tým pedagógom max súhlas Tam to začína a končí...
Kým nebude čítať nemôže preskočiť ročník

oliolijanka
15. jan 2023

@runnerka1 Kolko cukru poje?

kaktusik007
15. jan 2023

@lavinis tak preskocenie rocnika nie je zrovna vyhra....

len ma zaraza, ze je v skole pre nadanych a nema matiku podla svojich schopnosti?

lavinis
Autor odpoveď zmazal
kaktusik007
15. jan 2023

@lavinis a je v BA na Teplickej? ci niekde inde?

lavinis
15. jan 2023

@kaktusik007 napíšem ti ss

runnerka1
autor
15. jan 2023

@oliolijanka ani nie malo ani nie vela.

runnerka1
autor
15. jan 2023

@aurora33 odmalicka bol velmi sikovne,zive a zvedave dieta. Dokonca este na sono,ked bol v brusku,mi lekar povedal,ze to bude mudre decko,ako ma vyvinuty mozog.vtedy som sa smiala,ze to predsa nemoze vidiet...problemy zacali v predskolskom veku. Mozno aj preto,ze sme menili skolku a nejak nezapadol medzi deti a upozornoval na seba inak. Neposluchal ucitelky, nechcel robit to co sa povedalo, aj do deti zabrdal. Chcel zo skolky utiect,ze ved on trafi povedal ucitelke...a stale nieco. Problemy pokracovali aj v skole. Siel do prveho rocnika,vedel plynule citat a pocit priklady cez desiatku a ucil sa to sam,odpozorovanim...v skole sa velmi nudil,neobsedel,emocne nezrely(hned plakal), a opat odmietal pracovat tak,ako sa povedalo. Casto ignoroval,ked mu nieco ucitelka hovorila. Postupne tieto problemy vekom odznievali. Druhy stupen uz uplne v pohode.teraz poslusny obetavy chlapec,za druheho by aj dychal,neublizil by a autority si vazi a nedovoli si.niejedy tak dobry,az je to na skodu...

lavinis
15. jan 2023

@runnerka1 náš mal veľmi podobné prejavy, škôlka bol horor.
Až teraz v 1.rocniku sa to zlepšilo, má dobrú učiteľku

kaktusik007
15. jan 2023

@runnerka1 presne... emocne su tieto deti miestami pozadu, ich reakcie byvaju neznalymi zle inyerpretovane.... zrovna sa to okolo cca 10teho roku... teraz je v osmicke ci devine?
ja vidim nadej v zmene spoluziakov - predsa len na zakladke su vsetky decka, na gympel idu vacsinou uz relativne rovnocennejsi. Starsi ostal na cirkevnej zakladke a teraz v sedmicke vidim ze uz to neni ono, potreboval by podnetnejsie prostredie.... Mladsi na tom gympli medzi seberovnymi uplne ozil a je brutalne spokojny.

aurora33
15. jan 2023

@runnerka1 mna zaujali ešte tie problémy so spánkom. Tie boli od mala? Akože napríklad mal problém zaspať, alebo sa budil počas noci?

evkamotka
15. jan 2023

Ja mam este male deti ktore neobsedia, chodime s nimi schvalne na rodinnu omšu, kde to zije :D takze sa ti moji neposedni trocha stratia pozornosti. Plus nechodime do hlavnej lode ale do bocnej. Mohli by ste skusit, ak je vam to blbe, ze sa stale syn osiva

runnerka1
autor
15. jan 2023

@aurora33 iba zaspat a potom rano vstat a pol dna je neprebudeny,unaveny. Uz viackrat mi aj ucitelka volala,ze treba ho davat skor spat,lebo je v skole ospaly. Denne ma treningy,atletika alebo veslovanie alebo oboje a aj tak lezi aj dve hodiny ,kym zaspi. Potom rano vsetko pomaly robi a nestihame. Problemy so zaspavanim registrujem tak asi od jeho 10 rokov.

runnerka1
autor
15. jan 2023

@kaktusik007 mal by ist teraz z osmicky.no tej zmeny sa aj obavam. Tu ma ako takych kamaratov,medzi nove deti tazko zapada,skor si drzi odstup:(. Navyse,kvoli tej grafomotorike on teraz ani poznamky nepise,nestiha,potom zhaname kade tade ked treba sa ucit,alebo sa jednoducho neuci.lenze to uz na gympli nebude mozne sa nepripravovat. A zase zohnat deti,kt by nam pravidelne posielali poznamky,bude velky problem. Cez prazdniny mame v plane ucit sa prstoklad a ze by pisal na notebooku,uvidime. Rukou to nie je mozne,ma tempo tretiaka zs a navyse uplne necitatelne

runnerka1
autor
15. jan 2023

@lavinis nam sa to zlepsilo tiez zmenou ucitelky. A dozrel. On psychicky nebol ako sest,sedem rocny pripraveny na skolu,hoci vedel vsetko.

runnerka1
autor
15. jan 2023

@lavinis ani nevrav. Ten pocit,ked som denne z prace chodila pre neho so stahnutym zaludkom. Cely den myslela,co bolo ... Teraz ,ked mu to pripomeniem,tak mi povie," neboj mami,to sa ti raz v dobrom vrati.",😄

lavinis
15. jan 2023

@runnerka1 zlatý🙂

kittykat22
15. jan 2023

@runnerka1 najde. Ja to mam doma a ked ho prave nechcem vyhodit z okna, pretoze je uplne marny, tak to je fajn. Vela genialnych muzov ma doma zeny.

lavinis
15. jan 2023

@runnerka1 môj muž bol tiež nadané dieťa, IQ 150 a našiel si ma😅

kaktusik007
15. jan 2023

dievcata, ale mame brutalnu zodpovednost aby nam tie detvaky system nespriemeroval...

@runnerka1 neboj, bude to dobre... nesmies sa bat ze ktovie ako na tom bude novy kolektiv... praveze vacsinou tam budu decka s rovnakym pristupom ku vzdelaniu a bude to fajn, uvidis

andreatytler
16. jan 2023

@runnerka1 Na integrovanie primitivnych reflexov by som odporucila osteopatiu aj ked neviem ci sa to da v tomto veku. My sme cvicili na integraciu morovho relexu ked mal syn 1 rok.

runnerka1
autor
16. jan 2023

@andreatytler pozrem sa na to,vdaka