icon

Stredná škola, keď ma bavia jazyky

vikinak123321456
22. nov 2020

Ahojte, som deviatačka na základnej škole a už je čas pre mňa si vybrať nejakú tu strednú školu s ktorou by som pokračovala ďalej na Vysokú školu. Chcem sa opýtať že či náhodou niekto nevie nejaké povolanie ktoré by som mala vyštudovať s dobrým platom? (cca 1000-1500€) Bavia ma jazyky a hlavne mi ide angličtina (tam mám čistý priemer 1). Matematika mi až tak nejde. V škole som podostavala nejaké tie dvojky, trojky ale aj jednotky a teraz som s priemerom 2,44. Zo slovenčinou ani nezačnem. Mávala som dobré známky zo slovenčiny ale keď nám zmenili učiteľa tak všetko to už potom išlo dole. Teraz tam mám priemer 3,14 si aspoň myslím. Vo fyzike som úplne mimo. Ale neprepadavam. Ostatné predmety ako chémia, dejepis, angličtina ma strašne bavia a mám jednotky aj dvojky. Ak by niekto vedel čo by som mala robiť tak mi prosím napíšte. Vo pred ďakujem za odpovede.

Strana
z2
sapetka
22. nov 2020

@janinah a co som napisala? Treba citat pozorne🙃

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@laura164 Keby som to chcela vyskúšať tak čo by som také mala očakávať na strednej škole a potom už dakde v práci?

mpg
22. nov 2020

@vikinak123321456 ďalšiu školu si treba vybrať podľa toho, čo si vieš predstaviť, že by si dokázala robiť a potom sa tomu treba aj venovať, aby sa to podarilo. Ak si nevieš predstaviť, že by si robila účtovníctvo alebo učiteľku, tak treba ísť tým smerom, ktorý si vieš predstaviť, so záujmom o chémiu môže byť aj ten farm.laborant a ak sa tam bude vyžadovať aj iný predmet, ktorý nemáš celkom rada, tak sa ho budeš musieť doučiť.
Gymnázia sú tiež rôzne zamerané, niektoré aj jazykovo, ak na gymnázium tak na také, ktoré sa zameriava na tie predmety, v ktorých ti to ide dobre.
K tomu, aby mal niekto vysoký plat, treba aj osobnostné predpoklady, nielen školu, vo veľa profesiách sa treba učiť ďalej.

hettinka
22. nov 2020

@sapetka to áno, ale musela by na sebe začať poriadne makať, a nie hľadať školu, kde sa netreba toľko učiť, ale zarobí po nej od 1000€ vyššie.

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2020

@vikinak123321456 Pozri, ak chces mat dobru pracu, tak nehladaj skratky, makaj na sebe. Inak sa ti to nepodari.

sorciera24
22. nov 2020

keby som si prečítala len to, že ma bavia jazyky a chcem ich ist študovať dalej, tak ti odporučím gymnázium.....ale! kedze citam dalej, tak s tvojim priemerom a vyberom predmetom, kt. ti idu a nejdu, tak ti to gymnazium naopak neodporucam! najtazsia matika je na gymnaziu, fyzika rovnako, slovencina je zaklad (zmena ucitela nemoze urobit z jednotkara trojkara-stvorkara).......takže, ak jazyky, tak ti odporucam hotelovu akademiu, prip. toho laboranta...
a este jedna vec, ak ides pozerat na plat a nie na to, co ta bavi, v com mozes byt uspesna....tak neviem....
žiak s priemerom 2,44 nepatri na gymnazium......vyber si nejaku odbornu SS, po kt. uz mas moznost ist robit ( a ak sa nahodou zamakas, tak po nej mozes ist aj na VS)

laura164
22. nov 2020

@vikinak123321456 na strednej sa uci latinčina, zloženie liekov, liekové skupiny atď. Práca v lekarni je dobrá, vieš sa zamestnať na 8micky od pondelka do piatku alebo na smeny krátky dlhý týždeň 12tky. Mám kamošky čo sú laborantky, kamoška je aj vedúca magistra v lekárni. Môžeš sa zamestnať aj v labaku

sapetka
22. nov 2020

@hettinka este je mlada./ ale pozitivne je ze sa zaujima . Ono to pride a ked nie tak nie. Kazdy si je strojcom svojho stastia

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@sorciera24 Teraz ma to nejako zaujalo ten farmaceutický laborant tak možno ešte pokecám s touto témov s rodičmi a nejako to porieším. Ďakujem za pomoc!

stanislavicenka
22. nov 2020

@hettinka preco nie? Ja som tiez nemala bohvieake znamou uz na strednej a na vysku som isla. Moj muz rovnako. Studoval automatizaciu strojov a zariadeni, a aj to Robi.
To, ze vies anglictinu, je fajn, ale na dnes uz malo, pretoze to uz je uplne bezne. Ak ta bavi chemia, biologia, zamerane sa na farmaciu

halabolka
22. nov 2020

@vikinak123321456 si este mladucka a mas pekne vizie o plate 1000-1500€. Nie je to nerealne, ale vacsinou trva niekolko rokov, kym naberies potrebnu prax a otravujes sefov, aby ti ten plat na taku sumu zvysili 🙂 nie vzdy to zavisi od vzdelania. Su sikovni ludia, ktori maju strednu odbornu/hotelovu/akukolvek inu skolu, ale mali napad a zbohatli na nom. Takisto su ludia s 2 titulmi, ktori zarobia 800€ v hrubom. Je to aj o sikovnosti, niekedy aj o stasti. Ak ta bavia jazyky, tak skus ja tom stavat. Myslim ze na hocijakej strednej uz budes mat 2 jazyky. K tomu mozno doucko a naucit sa treti. Odist do zahranicia a zdokonalit sa. Mozes robit delegatku v cestovke, letusku, prekladatelku. Drzim palce aby si si nasla nieco co ta bude bavit 😉

vikinak123321456
autor
22. nov 2020

@halabolka Ďakujem!

evkamotka
22. nov 2020

Obchodna akademia, mas tam aj jazyk, lahsiu matiku oproti gymplu. Uplatnenie s nou najdes aj bez vs.

tncka
22. nov 2020

@evkamotka hej,ale potom uz na VS z OA nech zabudne,bez doucovania neurobi ani prijimacky🙈

heleninamama
22. nov 2020

@tncka Trošku viac reality, dnes vysoké školy zoberú, a podotýkam, že bez prijímačiek, aj človeka, ktorý má učilište s nadstavbou.
A OA, aspoň u nás v ZA, je kvalitná škola, z ktorej ide minimálne polovica absolventov na VŠ a aj u skončia - hlavne odbory na Žilinskej univerzite.

hettinka
22. nov 2020

@heleninamama a aj potom tie vysoké školy rak vyzeraju. Na UNIZA ani omylom by som nesla, ani nikomu neodporúčala.

heleninamama
22. nov 2020

@hettinka Lenže tí priemerní a slabí tam pôjdu a pár šikovných zablúdilcov je tam potom za hviezdy 😂 Škola fungovať musí, systém je taký, aký je.
A žiaľ, sú ešte aj slabšie školy ako Žilinská univerzita.

hettinka
22. nov 2020

@heleninamama presne tak.. lebo aj deti z učňovky chcú ist na VS a zarábať 1000€ hneď po skončení. Ja dúfam, že tie VS zacnu okresávat a odbory bez perspektívy rušiť, lebo takéto “štúdium” nemá pre spoločnosť zmysel ani prínos.

evkamotka
22. nov 2020

@tncka moze byt. Ale uprimne, ja som chodila na dobre gymnazium, z matiky som mavala 1 az 2 a aj tak som plavala.... Kebyze mam robit prijimacky z matiky, bez doucka to nedam. Ale to uz bude vediet v druhej polke ss, na com popracovat a co jej skola do hlavy nenaleje.... (ja som napr kvoli tomu chodila niekolko rokov na intenzivne jazykove kurzy... Niekto bude potrebovat matiku navyse....). Vzdy mozu mat dobru matikarku alebo moznost navolit si seminar z matiky, kto vie

vrabelovq_k
7. dec 2020

bilingvlana stredna skola. ak ta bavia jazyky tak jednoznacne tam.

Strana
z2