Stredná škola - podmienky prijatia

sobka65
23. aug 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať ohľadom podmienok prijatia na Pedagogickú a Sociálnu akadémiu.
Dcéra by chcela byť učiteľka 2.stupňa ZŠ. A zvažujeme gymnázium a túto školu. Radšej by išla na pedagogickú akadémiu.Háčik rozhodovania je v tom že nie je moc na výchovy ( hudobná-neviem spievať,, výtvarná-nevie kresliť). Rada by som sa opýtala či musí robiť talentovky aj keď chce učiť v škole a nie v MŠ.

Som vďačná za každé odpovede. P.S. sprosté komenty si nechajte

evittam
23. aug 2016

@sobka65 A čo takto napísať otázku podobného charakteru rovno na uvedenú školu? 😕

lumma
23. aug 2016

Pozri si stránku tej konkrétnej školy a tam určite budú mať vypísané z čoho sa robia prijímačky.. ja som robila len na nadstavbu a hudobná bola základ... s kreslením neviem..

m_
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sobka65
autor
23. aug 2016

@m_ odporučila by si radšej gympel ?

hettinka
23. aug 2016

ak chce ísť na VŠ, JEDNOZNAČNE odporúčam gymnázium. Pedagogická akadémia je pre učiteľky v MŠ, pokračovať môžu síce aj na iné vysoké školy, no skladba predmetov im skôr určuje cestu k predškolskej a elementárnej pedagogike, teda učiteľstvo v MŠ alebo na 1. stupni ZŠ.
Z gymnázia si potom môže vybrať vo vyššich ročníkoch profilové predmety, z ktorých bude aj maturovať a pôjde ich študovať na univerzitu. Štúdium učiteľstva je spravidla 2-odborové, teda 2 predmety + pedagogika, psychológia, metodika výučby daných predmetov...
Pokiaľ by chcela študovať "výchovy" (telesnú, hudobnú alebo výtvarnú výchovu), v tom prípade gymnázium + venovať sa tomu na ZUŠ, alebo v nejako športovom klube.

Iba s pedagogickou akadémiou učiť nemôže, učiteľka musí mať vysokoškolský diplom.

liz_lemon
23. aug 2016

@sobka65 ale ved Pedagogicka a socialna akademia je skolka s skorou sa uci v MS, ak chce ucit na strednej skole, tak na to musi mat VS
nech ide na gymnazium, z toho ma vacsie moznosti

verononka
23. aug 2016

Mám za sebou čerstvo pedagogickú a sociálnu akadémiu. Tá škola mi toho dala toľko, že sa to ani opísať nedá. Dokážem povedať, že vďaka nej je zo mňa lepší rodič, než by som bola bez nej. Študovala som odbor Pedagogické lýceum - to je zamerané na asistenciu učiteľa v ZŠ ale aj iných zariadeniach.
Po vyštudovaní som úspešne prijatá na psychológiu Univerzity Komenského a za sebou som nechala stovky uchádzačov na prijímačkách...
.. na tej škole budete mať psychológie a pedagogiky viac než dosť ;)

hettinka
23. aug 2016

@verononka lenže ak chce ísť študovať potom nejaké 2-odborové štúdium prírodovedných predmetov, alebo jazyky, tak ten základ mať dobrý nebude. Presne ako si písala, je to zamerané skor na asistenciu (vieš, kolko zarába asistent a koľko škol si ho môže dovoliť zamestnať???) alebo potom tie pedagogické vedy a výchovy, prípadne sa dá ísť učiť na MŠ alebo do školského klubu (ale ak chceš mať nejaký plat, tak treba ísť na vysokú aj tak) ... uplatnenie nulové, ak sa aj podarí, plat o ničom. Som v školstve 15 rokov, viem o čom hovorím ...

Tú psychológiu máš akú - klinickú, alebo učiteľstvo?

verononka
23. aug 2016

@hettinka mňa nemusíš poučovať, mám dosť veľký rozhľad a prehľad. Ja som na tú školu išla s tým, že viem čo chcem a to som aj dostala.

Klinickú.

sorciera24
23. aug 2016

@sobka65 v podstate je to ejdno....ale ak jej PASA nesedi kvoli vychovam a nechce tam ist, tak kludne a mozno aj vhodnejsi gympel....nechaj to na nu.... a ano, na PASA sa robia talentovky,...aj som teiz ucitelka pre ZS a SS a presne pre tie talentovky a vychovy som na PASA nesla a v MS som ucite nechcela, takze gympel a z gympla som sla na VS....(vybornu pripravu na gymku na dane predmety....)

m_
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
23. aug 2016

@verononka ja ťa nepoučujem, len som konštatovala fakty ... pre teba možno tá škola bola vhodná, keďže aj ďalej ideš študovať tým smerom ... ale ak chce niekto učiť na 2. stupni ZŠ, vhodná nie je ... respektíve nie je najvhodnejšia.
Ak by z nej išla na pedagogický smer, bude mať určite výhodu v tom, že niečo o pedagogike a psychológii už bude vedieť ... na druhej strane, v ostatných predmetoch bude mať dosť veľké rezervy.
A bude musieť študovať tie výchovy, ktoré jej veľmi nejdú ... možno by aj tak neprešla talentovkami (čo pochybujem, na tie školy už nie je taký nával ako kedysi a poberú prakticky všetko, aj štvorkárov, čo sa nedostanú na gympel).
Mimochodom, tiež som mala po gymnáziu prihlášku na psychológiu - biológiu, dnes som rada, že som to nevyštudovala, predsa len, uplatnenie nie je bohvie aké.
Školskí psychológovia dnes robia aj na 3 školách naraz na čiastočné úväzky, ešte majú fajn, ak sa im podarí dostať do CPPPaP, alebo do nejakého centra pre hendikepované deti. Tak good luck, nech ti tie tvoje sny a predstavy vyjdu (absolútne nemyslím ironicky).

verononka
23. aug 2016

@hettinka opakujem - mám klinickú psychológiu a môj smer nebude školská psychológia. Ja sa uplatním a ani nemienim ostať na Slovensku.
Na našej strednej sa vo vyšších ročníkoch robili dosť veľké čistky, takže úspešná ako štvorkárka na pedagogickej a sociálnej akadémii slečna nebude.
Učiteľstvo ZŠ.. hmm .. na PaSA dostane naozaj veľké základy z odborných predmetov a to nemyslím len znalosti ale aj postoje, uhol pohľadu atď. Tak isto znalosti z cudzích jazykov a humanitných/spoločenských vied. Ak je záujem o prírodné vedy, tam treba ísť na gympel, to uznávam.

hettinka
23. aug 2016

V cudzích jazykoch sa na gymnáziu matutuje povinné na vyššej úrovni ako na onych typoch stredných skol ... je celkovo náročnejšie. Ale ak sa dievča dobre učí, zvládne to. Ak ma horšie známky uz na ZS, môže byť pre nu náročné. Ale je to aj o motivácii. Deti sa v tomto veku menia a ich prospech tiež zakolise občas.

jeennyv
23. aug 2016

@sobka65 zalezi na tom ci tvoja dcera uz ma aku taku predstavu, akym predmetom by sa chcela venovat a co ucit, dnes mozes sice ist z hociakej strednej na vysku aku si vyberies, ale potom je to tam velmi citelne, ak si na strednej iste predmety, ktore su na danej vyske nemal....mam s tym skusenost, mala som spoluziakov, ktori proste nechodili na gymko a chybalo im to v nasom pripade to bolo , zaklady dejepisu, nauka o spolocnosti, kde mas zahrnutu politiku, filozofiu atd...pedagogicka moze byt dobra ak chce ist cisto smerom ktore tu baby spominaju, vychovy, humanitne predmety atd...ale ked chces nejaku prirodovednu odbornost volila by som gymko a volila, by som ho aj v tom pripade, ak nie je este presne rozhodnuta a neinklinuje k vychovam, lebo sa s nimi bude zbytocne trapit, lebo na vyske si svoju kombinaciu vyprofilujes, a ak sa k niecomu neinklinujes tak to nebudes studovat ....

hettinka
24. aug 2016

podľa terajších trendov sa zasa vraciame späť k tomu čo bolo - gymnáziá by mali pripravovať na vysokú školu a stredné školy ludí, ktorí primárne nepôjdu študovať, ale rovno pracovať. Teda budú zamerané na prax a nedajú žiakovi postačujúcu bázu na vysokú školu. Už len zrušiť pár tiež-vysokých škôl a neperspektívne odbory, ktoré chŕlia nezamestnaných ako na bežiacom páse... ale aj k tomu musí nutne dôjsť...

katarinapekna
24. aug 2016

Dnes nemusíš študovať nic a robiť všetko,ak máš správne kontakty,inak môžeš mať aj 5 vysokých škôl a akurat tak sedieť v tescu za pokladnou,z ktorych je už iks samoobsluznych😀 hold krásne slovensko😀

hettinka
24. aug 2016

@katarinapekna učiteľstvo dnes bez diplomu nemôžeš robiť absolútne, nepomôžu žiadne kontakty

katarinapekna
24. aug 2016

@hettinka v pohode s diplomom,jasné,za 500e? To už je teda vyhra😀

larissa113
24. aug 2016

hned ju prejde chut ucit ked dostane prvu vyplatu....ale tak vela stastia

hettinka
25. aug 2016

jasné, plat v školstve je na začiatku veľmi nízky a ani neskôr to nie je nejaká výhra ... našťastie, nie každý tak zmýšľa, že robí len preto, aby mal hned 1000 eur v čistom. Učiteľstvo má aj iné benefity, pre mňa najmä výborný pracovný čas (7:30 - 14:00 + práca doma asi hodinu denne), viac dovolenky a ak má žena malé deti, je to na nezaplatenie. Mne sa tiež páči, že som stále medzi mladými ľuďmi. Ak je človek snaživý a šikovný, dá sa spolupracovať na projektoch, alebo môžeš viesť krúžok, doučovať a niečo si privyrobiť. Ja som mala aj ten plat cez 1000 eur (plat v škole + projekt + preklady ... dá sa v pohode stíhať, ked doma som o 14:30), momentálne mám pauzu od projektov, tak to kleslo, no ja verím, že zasa príde nejaká ponuka. A najmä, je to stabilné zamestnanie s pravidelnou výplatou ... len si treba vybrať predmety rozumne, nie nejakú etiku so slovenčinou, skôr jazyky a prírodovedné predmety.

hettinka
25. aug 2016

inak, ja som zvažovala, že by som aj zo školstva odišla a skúsila niečo iné ... ale neviem si predstaviť, že by som mala v lete chodiť do roboty 😀