icon

Stredná škola pre deviatačku

16. nov 2022

Ahojte,

Privitam vsetky rady a inspiracie.
Mam dceru, onedlho 15r, konci 9ty rocnik.
V skole ich testovali z CPPaP. Bohuzial nemam vysledky na papieri, len individualne ich hovorili ziakom. Vraj jej vysla orientacia na socialnu oblast, IQ 105.
Jazyky jej idu celkom fajn, dejepis, biologia, geografia nic moc, matika, chemia jej moc nejdu, ale ked sa nadrilujeme, vie to zvladnut perfektne.
Uci sa na 1,2, obcas 3.
Je vsak uplne odtrhnuta od reality, vobec si nevie predstavit, na aku skolu ist, kde pracovat, ani si nechce nechat poradit. Pani z CPPaP jej odporucila cestovny ruch. Ona si to "prelozila" tak, ze ona bude cestovat po svete, stretavat celebrity a chodit po party. Este pred rokom chcela byt pilotka lietadla, pred polrokom zachranarka, pred mesiacom ucitelka v ms (realne deti neznasa, nevie s nimi komunikovat). Ked si pozerame skoly, totalny nezajem, ked jej zistujem kriteria prijimaciek, mozem si to rovno nechat pre seba, lebo ma ani nepocuva.
Jasne, plieska nou puberta a to riadne.
Na druhej strane, je velmi lahko ovplyvnitelna prostredim, nepozorna, nestala, ako fakt si neviem predstavit, co by mohla robit a ako "zabezpecit", aby sa nedostala do zlej partie. Ak by studovala so slabsimi ziakmi (ucnovka a pod), bojim sa, ze ju budu tahat dole a uspokoji sa s horsimi znamkami, resp.flákanim aj ona.
Kym nebola v puberte, bola velmi velmi snaziva, hoci od tej cca 4.triedy si musela dobre vysledky vydriet. Ale od tej 6.triedy uplne vypusta snahu...

autor
16. nov 2022

@ysseba
@lalala94 s tou zdravotnou ste mi nasadili chrobaka do hlavy...pozeram, ze sa tam da studovat napr.aj odbor farmaceut, nosne predmety slovencina a chemia, mozno ani to by nebolo marne...

@lalala94 inak dakujem za prinosny prispevok ❤️

terry2003
16. nov 2022

Ja som za zdravotnú. Poznám ľudí, ktorý mali podobné známky ao vaša dcéra, a vyštudovali ju bez väčších problémov. Ale zas oni tam chceli ísť, a chcú sa aj zamestnať vo zdravotníctve. Na gymnáziu by sa trápila. Na obchodnej je ťažká matematika, a veľa ekonomických predmetov.
Ja študujem strednú pedagogickú, a podľa mňa pokiaľ nemá rada deti, tak to není vôbec škola pre ňu, navyše máme náročnú prax, a veľa biológie (v prvom ročníku som mala tri hodiny za týždeň),aj metodík, pedagogiky, psychológie plus hra na hudobný nástroj, čo býva tiež veľmi náročné.

luccija
16. nov 2022

Vysledok od psychologicky by ste mali dostat aj mailom.My sme dostali dost podrobny opis osobnosti aj odporucene skoly.Tie trojky myslis na vysvedceni?
Neviem odkial si, ale my z Ba a na obchodnu akademiu sa hlasilo vela deti s vybornymi znamkami a vela neprijali.Ja som objednala brozuru zo stranky kam na strednu a isli sme skolu po skole vylucovacou metodou.Vela deti sa pandemiou a ucenim neucenim spustilo prisla puberta...ja by som ju na hotelovku nedavala.Bude sa musiet zacat ucit a trocha byt zodpovedna.Aj ja som mala pocit, ze nas vyber skoly, zhananie skusobnych testov viac zaujima ako dceru.
Ja som bola sokovana z natresku na skolach a pocte prijimanych mojej dcere dost uskodil monitor z matiky napisala ho zle, ale vedela som, ze to je jej slaba stranka.Nezanedbaj to a dbaj, aby sa poctivo ucila na prijimacky cez covid vela zameskali.Podobny odbor ako pises je aj na chemickej skole.Kozmeticka nechce byt?
Pri dievcatach vela na vyber nemas obchodna akademia, polygraficka, zdravotna, pedagogicka, gymnazium, chemicka...oni su lenivi a hlava v oblakoch.My sme sa potom 2m pred prijimackami dost natrapili triedna bola sklamana ako zle napisali monitor a povedala im, ze maju poslednu sancu nieco zmenitmonitor moja dcera nikdy nechcela ist na olympiady a pri prijimackach kazdy bod zavazil.
Vysvedcenia, monitor, olympiady vsetko sa zratalo.Odkial si aky kraj?

luccija
16. nov 2022

@animus nie vsetci maju svoje vysnivane povolanie uz v tom veku

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bayuska
16. nov 2022

Necitala som vsetky prispevky ale ja by som volila nieco bilingvalne. Ci uz gympel alebo napriklad obchodnu akademiu. Ma tam aj jazyk aj cestovny ruch. Ano, sice je tam aj matika, ale myslim si, ze nic hrozne. Je to taka skola, ze sa vie uplatnit aj bez vysokej skoly, pripadne si dorobit len nejaku specializaciu cez nadstavbu ak by velmi chcela ist trosicku vyssie. A co sa tyka toho zapajania, pravdepodobne je to preto, ze na nu tlacis. Sadla by som si s nou a dohodla termin, ze dajme tomu 2-3 tyzdne o tom neceknes ani pol slova ale v dany termin si znova sadnete a ona ti predstavi aspon 2 skoly, ktore si vybrala. Nech rovno vytlaci/spise aj podmienky prijatia a vsetky zakladne info ktore treba. Tak mozno nebude mat pocit, ze na nu tolko tlacis a mozno sa k tomu konecne dokope. Ja som v jej veku tiez nevedela, co chcem robit, ale skor z opacnej strany, zaujimalo ma toho viac a vybrat som si mohla len dve. Rozhodla som sa pre veterinu a sice som sa tej iblasti venovala ale vpodstate len pocas skoly, potom uz nie. Isla som na dalsiu skolu - ekonomicku a tomu sa sice okrajovo venujem, ale karieru si budujem v uplne inej sfere 😄

luccija
16. nov 2022

@bayuska tiez by som to tak spravila hodit tu zodpovednost na nu, aby sa potom nestalo, ze jej vytkne ako to pubertaci maju radi, ze zle vybrali, nedostala sa tam, nebavi ju to...
Autorka pozri si kedy su dni otvorenych dveri na skolach a chodte...mozno ju to viac uputa vidiet, pocut ziakov a ich skusenosti ako citat zo stranky

gemerka17
16. nov 2022

To, že teraz s ňou plieska puberta je normálne, aj ten nezáujem. Ono sa to počas strednej veľmi vie aj otočiť a ani sa nenazdáš a sama sa bude pýtať na VŠ. Ja by som sa kľudne sústredila na to, aby si zlepšila motiváciu a to praktickými ukážkami života. Napr. pozrieť profesiu a ukázať ponuky práce, plat a čo všetko daná pozícia obnáša. Tak isto koľko čo stojí (hypotéka, potraviny, oblečenie, zábava). Prizvukovať, že treba myslieť na budúcnosť. Tiež povedať, že ak už nebude študovať (napr. nepôjde na VŠ, čo je v poriadku), že bude musieť do práce. Ono so strednou školou či už obchodnou alebo hotelovou veľa vody nenamúti - často krát skončia aj baby za pásom vo fabrike, lebo iná možnosť nie je. Takých je pomerne dosť a je ich ťažšie umiestniť na trh práce, ak ste mimo hlavného mesta. To, že jej ide angličtina je super, avšak napr. pri práce v korporáte je potrebná častokrát VŠ. Okrem toho dnes už angličtinu ovláda každý, je lepšie k tomu výborne vedieť aj druhý jazyk. Ide o to, aby potom mala v budúcnosti zamestnávateľovi, čo ponúknuť. Ukáž jej príspevky ako každý druhý deň tu niekto píše o prácu z domu, pričom baby ale prd vedia. Volila by som školu pre dcéru buď obchodnú, hotelovú prípadne zdravotnú. Počas tých 4 rokov sa bude stále vedieť rozhodnúť čo a ako. Čo sa týka zlej partie tak hotelová je asi najväčším rizikom z týchto daných škôl. Gymnázium určite nie.

autor
17. nov 2022

@luccija sme z NR kraja. Zdravotnu skolu sme uz asi prepasli Den otvorenych dveri, ostatne skoly nic nemaju na strankach, asi si tam skusim zavolat.
Inak v tomto veku so mnou rodicia absolutne nic neriesili, ja som si vsetky informacie zohnala sama, aj strednu nasla, akurat, co ma zaviezli na prijimacky, na ktorych som bola prva...o to viac ma mrzi, aka je dcera pasivna. Ale vidim to aj na jej kamoskach. Nemaju ziadny zmysel zivota,.motivaciu, len sa rehotat nad mobilmi a chodit po nakupoch.

autor
17. nov 2022

@bayuska bilingvalny gympel by bol super, aj nad tym sme uvazovali - na prijimackach vsak velmi zavazi aj prospech zo zs a podla mna nema sancu. Myslim si, ze je to hlavne pre cistych jednotkarov, na co sa ona absolutne nechyta.

nikolka1986
17. nov 2022

Je to decko, v takom veku málokto vie, čo chce v živote robiť, teda okrem ženských na MK - tie to samozrejme vedia už od dupačiek 😀 V jej prípade je lepšie študovať niečo všeobecné a ďalej sa rozhodne už keď bude staršia, keď sa nevie teraz, na akú VŠ pôjde a čo chce robiť, možno bude úspešná v podnikaní. Ja poznám viac úspešných ľudí bez VŠ, než tých čo roky študovali.

guiseppinka
17. nov 2022

@eeffka ani ja som nemusela nejako extra makat, ale boli niektore veci na matike, hlavne deskriptiva, kde som to nevidela a nevedela sa dalej pohnut...

animus
17. nov 2022

V tom prípade gymnázium určite neodporúčam, keď nepôjde na VŠ akoby nemala ani vzdelanie. Píšeš že sama sa o výber školy nezaujíma. Keď sa ty budeš tváriť, že to nechávaš len nanu to si naozaj nič nevyberie?? Decká v tomto veku skôr vzdorujú, rodičia chcú aby boli lekári, právnici a oni chcú byť herci, kuchári.... Je naozaj zvláštne, že nemá žiadny cieľ. Nemá ani žiadne záľuby, koníčky?? Niečo čo by ti pomohlo nasmerovať ju. Ak jej naozaj idú jazyky, možno by som sa zamerala nato.

poopsie
17. nov 2022

Niekto vie hneď, niekto sa dlhšie hľadá.. Napríklad ja som sa našla až oveľa neskôr ako na ZŠ, SŠ, VŠ(prerušila som štúdium) ... Takže potom som si robila pomaturitné aby som robila to čo ma baví.. A naopak moja sestra má hotelovú, vždy ju to bavilo, chodí sa tam veľa na prax aj na akcie... A nakoniec jej ta škola na nič... Lebo robí úplne niečo iné

autor
17. nov 2022

@animus ona by si zvolila tu hotelovku. Muzovi sa to zda pod uroven. Ale realne, ona podla mna nema predstavu, co tam bude musiet robit. Zvazovala aj ten bilingvalny gympel, dokonca aj pedagogicku, min.rok chcela zdravotnu - ale biologia je u nej asi najslabsia. Najslabsiu ma asi biologiu a matiku. A nie, normalne zaluby nema ziadne. Dlho sportovala, tancovala,.ale pre zdrav.problemy s tym musela seknut. ju bavi akurat tak rehotat sa s kamoskami, nakupovat a natacat videa. Ano, pisem to nasrata, na seba aj na nu, kam sme to dopracovali. Inak aj slovinu ma super, je naj z triedy, aj teraz skusobny monitor mala na 100 perc. Inak mala aj take fanty, ze ide byt herecka, modelka 🙄🙄 Realne, aj neznami ludia nas uz zastavili, ze je krasna, aj znami sa ma pytaju, ci neuvazovala nad modelingom. Ale tak, tam su tiez rozne nastrahy a ona si tiez predstavuje len to pozlatko. Akoby nerozumela, nechcela chapat realny svet. Je to tak zhruba od korony, vtedy u nej prepukla puberta naplno a celkovo zostala nejaka stratena. Ale povahu mala vzdy poplasenu a nestalu. To je taky najvacsi problem.

poopsie
17. nov 2022

Ak by mala ísť na strednú pedagogickú školu, tak tam sú talentové skúšky na hudobný nastroj a výtvarnú, to neviem či má šancu teraz dohnať ak sa tomu doteraz nevenovala

autor
17. nov 2022

@poopsie hrat na hudobny nastroj vie, volakedy aj spievala, len vytvarna moc nie, to by som musela nejake doucka vybavit. Ale realne, to ma byt skor poslanie, a ze zboznuje male deti a u nej to tak nie je.

janinah
17. nov 2022

Napíš ako sa správa k svojim starým rodičom.potom ti napíšem či uvažujte o zdravotníckej škole.Lebo ak nemá v povahe " pomáhanie " tak to bude trápenie pre ňu.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
rohypnol1
17. nov 2022

Drzim dcere palce, nech je stastna. A to bude bez ohladu na vyber SŠ. Nepodceňujte ju - ani vnutorne. Je smutne, ze ste boli prekvapene, ze ma az “take vysoke IQ” a neviete, ci nieco zvladne. Jedna vec je pozerat na svoje dieta realnymi ocami. Druha je lubit ho bez podmienok…. Ked si vyberie zle, svet sa nezruti. A kto posudi, ci to bol zly vyber? Nechaj to na nu…

katriona1
17. nov 2022

Ta biologie na zdravotnické škole není zase tak náročná, ani mě nebavila a zvládla jsem to.
Akorát po střední škole bude jenom asistentka, na sestru si musí ještě dodělat vyšší školu nebo bakaláře. Jinak to není špatná škola a vzhledem k tomu, že jdeš v 17 na praxi, kde citíš velkou zodpovědnost musíš i rychleji dospět.
Jelikož je sester všude málo, může si vybrat jakému směru by se chtěla věnovat, nemusí pracovat v nemocnici na směnách, ale klidně na kosmetické klinice, ambulanci a určitě by našla i jiné zajímavé směry, hlavně s tím jazykem by se dobre uplatnila i v zahraničí.

kepassa
17. nov 2022

V jej veku som nevedela co realne chcem byt a nevedela som to do 30tky
Na strednu som isla aku mi vybrala mama, obchodnu akademiu, lebo som bola jednotkarka, jedine ta matika mi nesla, sice bola dvojka na vysvedcku ale prijimacky by som nespravila.. mama nechcela aby som sa spustila niekde na sou...
Strednu som spravila a zmaturovala velmi pekne na jednotky ale vedela som, ze urcite nebudem pokracovat na ekonomickej...zacala som uplne iny odbor, kt. nam zasa vybrala kamoska spolocne. Ja som to zasa spravila a mam titul ale neuplatnila som sa nikdy ani som si take zamestnanie nehladala. Teraz studujem pedagogiku. Strasne ma to chytilo a bavi ma to. Nasla som sa az pri detoch. Ano jasne, ze sa da robit hocico. Ja som robila uplne odlisne administrarivne zamestnania ale nic coby ma realne aj bavilo...v 15tich je sakra skoro vediet co chcem. To je tak mlade dievca, ako aj teraz moja dcera, tiez 9tacka, ze skutocne sa hladaju...ti co vedeli v 15tich co chcu studovat a robit mozu byt radi ak im to vydrzalo do 40tky...ja osobne nikoho takeho nepoznam. To gymnazium dava priestor este tie 4 r navyse a podla toho si urcuju seminare a smer na vš...ale ano potom treba tu vš. Musi chciet studovat. Moja ma realne 1tky a skusime gympel ako to vypali na skuskach, ale nakolko je dost umelecky zamerana necham jej priestor skusit aj talentovky na umelecku. Nie som s tym stotoznena ale chce. Nech skusi teda

autor
17. nov 2022

@janinah odmalicka bola uzasna a napomocna. Ale posledne 2-3 r v kombinacii s pubertou je cisty egoizmus ☹ ja by som jej momentalne nezverila pacienta ani dieta.

autor
17. nov 2022

V noci som skor nasla toho farmaceuta, mozno jej to skusim nadhodit.

kristiii
17. nov 2022

Nemám teda osobnú skúsenosť, ale farmaceut mi dosť zaváňa chémiou a ty si písala, že jej moc nejde. Ak ju baví angličtina, podporte ju v tej hotelovke, tá býva dosť zameraná na jazyky, prípadne obchodnú. Tie sú aj bilingválne, len neviem či by sa tam mala šancu dostať. Ale prečo neskúsiť. Obe sú to školy, z ktorých bude mať niečo v rukách aj keby nešla na VŠ a naopak, ak by do budúcna chcela ísť, tak môže.

marca12
17. nov 2022

K tej biologiu,ze ju ma najslabsou,vsak to nevadi. No tak bude mat horsiu znamku na vysvedceni. To neznamena,ze len čistý jednotkar tam moze ist. Keby mala aj z ostatnych predmetov horsie znamky,ziadna tragedia. Na znamky sa az tak nepozeraj.

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
autor
17. nov 2022

@141117mmn nikdy v zivote som nikoho nepodplacala a ani nemienim. Naco by to bolo dobre...len mi ide o to, aby sa nezakopala, ani sa zmobilizovala a uplatnila v zivote. Ale to uz je na nej. Dostala som tu vela podnetnych tipov a rad, spolocne zvazime vsetky moznosti.

animus
17. nov 2022

No ťažký oriešok. Držím palce nech dobre vyberiete a hlavne nech ju to baví aby sa mohla potom aj reálne uplatniť.

zuzinka888
17. nov 2022

@141117mmn moja dcera ide na" hnojariny" a to ma prosim pekne jednu jedinu dvojku. Neviem ake mas vedomisti a skolu ty ake hnijarina uz nie je to co byvala. Je to maturitny odbor maju uctovnictvo ekonimiku jazyky..... jen je zamerana na polnohospodarstvo a podnikanie v nom. Bavia ju kone chce kone - farnu/ ranc tak preco nie. Nemozu a nechcu byt vsetci len lekari a pravnici. Takze ja by som sa o ziadnej skole takto nevyjadrovala. Lebo aj hnijarina vie byt celkom slusny biznis. Celkom by ma zaujimalo aku lracu mas ty lebo tvoj prispevok je trosku inteligenčne nissie.