Stredná škola pre dieťa vzdelávané variantom A
Ahojte, chcem sa poradit s rodicmi, ktore maju dieta integrovane na beznej zakladnej skole a je vzdelavane podla variantu A. Riesili ste uz, kam pojde na strednu skolu? Viete o nejakej dobrej strednej specke, kde by boli aj ine ucebne odbory, ako gazdinka? Pripadne, ak je tu medzi nami psycholog, psychiater a riesi toto s rodicmi deti, budem rada, ked poradi. Dakujem.
sú učebné odbory aj pre dievčatá - napr. manikúra a pedikúra, cukrárka, pekárka, predavačka, kuchárka. Ale ak má dcéra uplne inú predstavu o škole, tak chápem, že sa jej to nepozdáva. Čo by sa dcére páčilo?
@kacena4 “v tomto smere” som myslela, ze z pohladu vysvedcenia. Jasne, ze byt integrovany ma mnoho vyhod, je to istym sposobom mikrospolocnost v celej svojej rozmanitosti.
@vreckovka2 Ano vidim tie odbory, ale nic z toho nie je pre dceru, varenie, pecenie, predavacka, manikura uz vobec nie.
nuž nepoznám dcéru, neviem poradiť konkrétne. Ale ono veľa iných možností už nemáte. Určite pozrite školy vo vašom okolí, poraďte sa v poradni do ktorej spadáte, prípadne výchovný/karierny poradca
Musite si vybrat z odborov, ktore ponukaju ucilistia pre deti s MP. Odbory su rozne, ale ak chcete, aby dcera dochadzala a nebola na intraku, tak mate na vyber len tie skoly, ktore mate v dosahu. Viem, ze ich nie je vela 🤷♀️ Variant A je lahke MP, odbor gazdinka mi pride skor pre strednu MR. Variant A sa moze pripravovat na povolanie - ide skor o pomocne prace. Gazdinka nie je povolanie, to by som nechcela pre moje dieta…Bohuzial, vela deciek s MP musi byt na intraku, lebo tych skol je malo…
A variant je dieťa s mentálnym postihom. To sa vylučuje so špecifickými vývinovými poruchami učenia. Čo sa týka ďalšieho vzdelávania, A variant dokáže získať výučný list na odbornom učilišti (3 ročne), alebo 2 ročne (bez výučného listu). Odborne učilište môže byt zriadené samostatne alebo vznikajú pri spwcialnych základných školách. Nemyl si to však s praktickou školou- tá je pre B variant, ide skôr o nácvik sebaobsluhy. Kľudne sa ozvi, ak budem vedieť, rada poradím…
@seahorse27 v súčasnej dobe odborne ucilistia nemajú dosť deti, financovanie je na hlavu žiaka, takze sú vdacni aj za A variant
Záhradníctvo?
Deti vzdelavane vo variante A maju mentalne postihnutie, stredne skoly pre nich su prakticka skola alebo odborne uciliste. Pokial sa rozhodne neist na strednu skolu ma ukoncene zakladne vzdelanie isced1.
@palicka existuju spojene skoly, ktore vzdelavaju rozne varianty aj intaktne deti - samozrejme rozne odbory…a existuju potom skoly, ktore vzdelavaju len variant A. Nepisem nic o tom, ze niektore skoly su nevdacne alebo odmietaju variant A, jednoducho musia na to mat zameranie. Bezne uciliste neprijme ziaka s MP
@jan510 prakticka skola je pre variant B
@seahorse27 ale prijme. Nehovorím, že kazde, ale troj a dvojročné učebne odbory áno (umiestňujeme ziakov). So spojenými školami máš pravdu, ale v podstate ide vždy o organizačnú zložku odborné učilište.
@palicka kam umiestnujete ziakov z A variantu? Na klasicku strednu odbornu skolu? Lebo som z vachu, ale stracam sa. Pre ziakov z A variantu mame OU - odborne ucilistia. Dalej su spojene skoly - kde mozu mat zaroven SOS pre ziakov s normointelektom a OU pre ziakov s MP. Ale ziaka s MP na SOS skratka nevezmu. Neber to prosim ako rypanie, len ma to fakt zaujima, ci som niekde prisla o info...
@seahorse27
@palicka Fakt? Bezne uciliste, ktore berie ziakov z beznej ZS, prijme aj variant A zo specky? To som nevedela. Oni su tam integrovani alebo maju svoje speckarske odbory?
@palicka Ktore 3 rocne ucebne odbory beru deti s variantom A?
Kontaktujte vybrané učilište. Spravidla všetky dvojročné a niektoré trojročné odbory.
@vreckovka2 ja sim nepovedala, že na ŠOŠ, samozrejme že nie. Stále sú však OU a tie prijímajú ziakov s A variantom
@seahorse27 zavádzala by som, ak by som tvrdila, že sú alebo nie sú integrovani. O ďalšom vzdelávaní na škole rozhoduje pedagogicka rada daného učilišťa
Odbor Opatrovatelstvo býva ešte pre variant A....
@palicka ano, ale z tvojho popisu vyznelo akoby stredne skoly pri normointelekt prijimali aj ziakov s mp. Co sa neda. A nebodaj ich integrovat? Urcite nie. Ja som obvolavala skoly, citala zakony a podla zakona to nie je mozne. Mozno som len ja nieco zle pochopilaz tvojho popisu.
Ale su OU, ktore su vyhradene pre ziakov s A variantom (pripadne sikovnejsi B variant, aj ked skonci len so zaucenim a nedosiahne na vyucny list). A tieto skoly maju svoje odbory, z ktorych si mozu ziaci vyberat. Su to skoly naschval pre tychto ziakov. Stale su to vsak len tie odbory, ktore boli v diskusii spomenute mnou, alebo inymi.
@vreckovka2 @palicka Dievcata a vedeli by ste nam povedat, iba ciste pre zaujimavost, ako toto funguje v zahranici? Tam su speci stredne skoly pre taketo deti alebo ich integruju?
neviem ti povedať ako to momentálne funguje v zahraničí. V každom prípade mám pocit, že nie si uplne stotožnená, že by dcéra mala nastúpiť na OU. Skús si vygoogliť chalana s downovým syndrómom, ktorý sa chcel integrovať na strednú školu (nechcel maturitu samozrejme, iba sa vyučiť). Čo som zachytila posledné info v médiách, tak ho škola odmietla prijať. Možno sa odvtedy niekam pohli. Skús sa na nich prípadne nakontaktovať ako dopadli. Prípad poznám len z médií.
@vreckovka2 Tu nejde vobec o to, s cim ja stotoznena som alebo nie, tu ide o to, ze moja dcera je vo vela veciach sikovna a to nehovorim, ako premotivovana matka a na gazdinku by ju bola skoda.
vôbec to neberiem tak, že si premotivovaná matka. Verím, že by ju na gazdinku bola škoda. Na OU si môže urobiť výučný list a ako šikovná sa môže veľmi dobre uchytiť. Ale skús sa nakontaktovať aj na tú maminu, čo som ti písala.
@vreckovka2 presne tieto informacie mam aj ja. Nikdy som nepocula nic o tom, ze by deti s A-variantom mohli studovat na beznych odbornych ucilistiach…privitala by som link na nejaky clanok alebo zakon, lebo nic take som nezachytila
So zahraničím nemám žiadnu skusenost
napr zahradnictvo a ved napiste co by ste si predstavovali a okres kedze nie internat a skor cam vedia poradit

@vreckovka2 Pozrela som si tie ucebne odbory a nic pre nas, kedze je to dcera.