icon

Stredná škola pre dieťa vzdelávané variantom A

20. jan 2023

Ahojte, chcem sa poradit s rodicmi, ktore maju dieta integrovane na beznej zakladnej skole a je vzdelavane podla variantu A. Riesili ste uz, kam pojde na strednu skolu? Viete o nejakej dobrej strednej specke, kde by boli aj ine ucebne odbory, ako gazdinka? Pripadne, ak je tu medzi nami psycholog, psychiater a riesi toto s rodicmi deti, budem rada, ked poradi. Dakujem.

Strana
z3
autor
29. jan 2023

@loginexistuje Sniva, ze bude kadernicka - vizazistka. Je na toto sikovna, hlada si ucesy na internete, vie ich podla navodu robit, rovnako makeup, Nejde jej v uceni matematika, absolutne 0 bodov, ale text sa naucit spamati vie, ide jej anglicky jazyk, co nikto nechape.

palicka
29. jan 2023

Prepáčte, a je správne diagnostikovaná?

palicka
29. jan 2023

Skúste definovať aspoň cca okres, kde by ste ju chceli do školy umiestniť

autor
29. jan 2023

@palicka Tiez sa nad tym zamyslam... Pretoze napr predmety ako dejepis, biologia, zemepis sa v pohode nauci, niektore veci musime vysvetlit tak, aby pochopila, ale nosi 1 a 2, vobec nema zle znamky. Anglictinu sa uci sama cez Duolingo a normalne sa chyta, lebo hocikedy vie presne zareagovat a povedat, rovnako pc, tablet, mobil sa naucila robit.

loginexistuje
29. jan 2023

skus este ten okres myslim ze kadernicka vizaziatka by malo byt v ponuke aj pre variant A v najhorsom vies skusit aj sukromnu ze co to sa doplati

palicka
29. jan 2023

Tak ona nosí jednotky a dvojky, keďže je predpokladám vzdelávania podľa UO ŠZŠ a tie nároky sú početne nižšie. To, že sa naučí dejepis, zemepis…- deti s MP ľahkého stupna sa dokazu mechanicky naučiť ucivo. Čo čítanie? Keď cita, dokáže reprodukovať prečítané? Čítala porozumením? Ako je to s logickým myslením? Nemyslím, matematické úlohy, bežne logické riešenie problémov? … úplne najjednoduchšie je zájsť za klinickým psychológom (nešla by som momentálne do CPP), zobrala výsledky a vysvetlila situáciu.

palicka
29. jan 2023

@loginexistuje súhlasím, napr. Pedikérka je v ponuke bezne

seahorse27
29. jan 2023

Ak nemate istotu s diagnozou, tak deti s MP v poslednom rocniku ZS maju aj tak povinnu rediagnostiku, tak sa to rozluskne

autor
29. jan 2023

@palicka Toho psychologa skusim najst, nech vieme, na com sme

palicka
29. jan 2023

@seahorse27 tak ak ju doteraz viedli v poradni ako MP, v deviatom ročníku nepôjdu sami proti sebe a svojej diagnostike

palicka
29. jan 2023

Rátajte s tým, že klinicky ps má čas objednania aj niekoľko mesiacov. Skúste mi vysvetlit urgenciu kvôli prihlaske, len neviem, či to uprednostní pred ťažšími diagnózami. Drzim palce k PS k správnemu rozhodnutiu!

seahorse27
29. jan 2023

@palicka to je mozne, ale poradne su teraz dost kontrolovane. V kazdom pripade mozu rodicia poziadat o diagnostiku intelektu aj inde, ak maju pochybnosti. Stretavam sa detmi s MP, ktore maju slusnu pamat a dokazu sa naucit vela veci naspamat, avsak velmi im nerozumeju. Ak dieta zlyhava v logickych operaciach a nerozmie suvislostiam, na vykone v IQ testoch sa to prejavi a celkove skore aj tak bude v pasme MP. Tazko povedat, kazde dieta je ine a ma inak vyskladany intelektovy profil. Ak su akekolvek pochybnosti a rodicia maju pocit, ze dieta je sikovnejsie ako jeho spoluziaci s MP, treba dat dieta zdiagnostikovat inde ako doteraz

palicka
29. jan 2023

@seahorse27 áno, myslím, že sme sa na tomto zhodli. Písala som pani, že to, že zvláda bio, gro, dej… môže vychádzať z toho, že memorovaním sa iste fakty naučí. Nezapadá do toho cudzi jazyk, keďže tam sa neučí len spamäti, ale musí riešiť an une súvislosti ako gramatika, slovosled… a to musí pochopiť. Obávam sa, že toto by sa ani s ľahkým stupňom MP nenaučila. Ak, samozrejme, mamička nepíše o zvládaní jazyka v smere, že sa dokáže naučiť slovíčka.0

vreckovka2
29. jan 2023

@loginexistuje vizazistka a kadernicka nie je v ponuke pre nasich ziakov.
Autorka, robili sme to tak, ze ak chce byt velmi kadernicka, nech si spravi odbor na OU, ziska vyucny list a cez urad prace by sa mal dat nasledne spravit kadernicky kurz. Skuste sa pozriet na tuto moznost.
V takomto veku uz rediagnostika (ktoru budu robit tak ci onak) nezvykne vyjst inak ako MP. Cisto teoreticky, keby aj vysla, ze nema MP. Je schopna si spravit 9. rocnik beznej ZS? Pretoze ak nie, bude visiet mimo system a co s tym potom? To co popisujes zvladaju sikovne A variantove ziacky. 1 a 2 ma preto, ze ide podla ucebnych osnov A variantu. Cize jej asi vyhovuje.

autor
29. jan 2023

@vreckovka2 Toto jej aj my doma vysvetlujeme, ze si po strednej skole moze spravit kurz kadernicky a aj vizazistky, kurzy jej zaplatime, to problem nie je a je s tym ok. Ale nutit ju, aby chodila 2 roky na strednu a ucila sa za gazdinku, ked ona vie varit par jedal, vie klasicky upratat, prach, povysavat, podlahy, kupelne, sama sa stara o psa, venci, vecera... ona to nechce a mne to teda tiez pride odveci.

autor
29. jan 2023

@palicka O pedikerke nechce ani pocut, ze nebude cely zivot chytat cudzim ludom nohy ☹

vreckovka2
29. jan 2023

gazdinku určite nie pre ňu. Ja deckám vždy vysvetľujem, že dnes ten papier (výučný list) je skrátka dôležitý. Aj keď bude robiť niečo iné. Skúsila by som zavolať na školu, že ako to je, keď má aj manikúru a pedikúru, ale k nohám má odpor. Manikúra by ju však možno aj bavila. Po škole pedikúru robiť nemusí, ale manikúra bude plus. To má tak najbližšie ku kaderníčke a keď si spraví aj kurzy ďalšie, bude mať nejaký základ a ďalší odbor do fachu. Alebo potom možno predavačka? síce prax budú mať asi v potravinách, ale možno by jej to pomohlo potom do nejakého obchodu s oblečením - keď má blízko celkovo k móde, možno do nejakej drogérky s kozmetikou/líčidlami a spojí to s vizážistikou. A mala by niečo v zálohe, kým si porobí ďalšie kurzy.
Ono je škola fajn, aj si niečo zarobia popri škole, získajú pracovné návyky v reálnom prostredí práce. To je tiež podstatné. Keď sú šikovní, môžu chodiť aj v lete na brigády (ak to tá konkrétna prax umožňuje). Skontaktujte sa so školami v okolí, dohodnite stretnutie. Popýtajte sa, kam chodia na prax z konkrétnych odborov. Poraďte sa aj v poradni.

autor
30. jan 2023

@vreckovka2 Dakujem velmi pekne za tuto radu, toto som asi potrebovala 🙂 Skusim skoly obvolat, nech mam predstavu. Predavacka by mohlo byt tiez fajn, predavacov bude treba vzdy 🙂

petrabenz
22. mar 2023

Dobry den,
Mam tiez dceru s variantom A, vie super po anglicky a takisto ju bavi moda, fotenie atd. Mozem sa opytat ci ste nasla cestu kam so svojou dcerou ? Vyzerá, že majú s mojou veľa spoločného. Akú školu? 🙂

autor
23. mar 2023

@petrabenz Nenasla, pre tieto deti su katastrofalne moznosti vzdelavania a odbory same hluposti ☹

majulino
23. mar 2023

Mám sesternicu integrovanú na klasickej SŠ učebný odbor cukrár.
Je po detskej mozgovej obrne, trpí miernou retardaciou a ešte čosi tam je. Na prvý pohľad vyzerá "iba" ako telesne postihnutá, má skrátené neoperovatelne šľachy v celej pravej polovoci tela, ale chodí a dokáže sa sama o seba postarať

megulda
9. nov 2023

jasminka548 a kam chodil na graficku? My sme na tom rovnako, ale mame este len osmaka.

Strana
z3