icon

Študujúca dospelá osoba a vreckové

martija
16. jan 2023

Ahojte, rada by som sa opýtala ostatných mamiciek ako prispievate a ci vôbec dospelým stredoškolským študentom. Či brigaduju.. Syn má 18. Brigádu nemá. Nie je na internáte. Desiatu mu robíme (ma mladších bratov, preto už urobíme aj jemu, i keď chcem aby si robil sám, ale on si neurobí a celý deň nič potom neje, nedá mi to 😒) , obed ma doma, dopravu a telefón hradíme. Dostával 40e mesačne, od januára pýtal zvýšenie 😀 zvýšila som na 50 mesačne, viac mu dat nechcem. Nikdy z peňazí nevyjde a nikdy nič nešetrí. Je to málo ? Veľa?

Strana
z4
tyrkysova_kobyla
16. jan 2023

@martija ma zatial mama hotel, takze jedlo, ubytko ziadne vydavky. Otazne je, na co mina? Doprava, mobil, konicky? Brigadu nema, lebo nechce?

melanta
16. jan 2023

Ja som nikdy nechcela, aby dcéra brigádovala. Počas SŠ rozhodne nie. Dostávala vreckové toľko, koľko potrebovala. Aby mohla ísť s kamoškami na limonádu či zmrzku. Takže dostávala vreckové a ak išla niekam von sa zabaviť podvečer, do mekáča, na kupko a podobne, na to dostala peniaze zvlášť. Počas VŠ si v polovici prvého ročníka našla brigádu, hoci vedela, že jej budeme platiť život počas celého VŠ štúdia, že naša priorita je štúdium a to, aby mala aj spoločenský život. Pretože pracovať bude potom zbytok života. Takže ja by som dala viac. Ale ty predsa sa musíš rozhodnúť podľa seba, nie podľa toho, čo ti napíšeme my.

martija
autor
16. jan 2023

@tyrkysova_kobyla doprava, mobil hradená. Brigádu sa tvári ze zháňa, ale skôr je lenivý. A mina na sprostosti,obcas jedlo, obcas káva, občas s kamarátmi von

januska12323
16. jan 2023

Keď si nevie vážiť peniaze do konca školy by nedostal nič. Neplatí za bývanie, jedlo, mobil, dopravu. Na čo míňa? Pochybujem, že veci do školy. Kupuje si sprostosti v bufete? - zajtra idem na nákup, môžeš ísť so mnou a prihodiť čo chceš.

melanta
16. jan 2023

@martija sprostosti? Káva či von s kamošmi sú sprostosti? Ako prepáč, ale to čo je za názor? Je tínedžer, kedy má chodiť von s kamošmi ak nie teraz?

martija
autor
16. jan 2023

@melanta áno, určite, rozhodneme my, ale zaujíma ma ako to majú aj inde, predsalen človek sa stráca niekedy v tom,ako to teraz chodí.

ivs97
16. jan 2023

Ja si myslím že nakoľko stravu, dopravu aj mobil mu hradite tak 50e mu musí stačiť ako vreckové. Ak nestačí a chce si kupovať napriklad nejaké značkové oblečko atď, mal by si nájsť brigádu. Nejakú cez víkend napríklad.

melanta
16. jan 2023

Mimochodom, dávať vreckové, financovať dieťaťu život s kamošmi a nechcieť aby brigádovalo neznamená, že si nebude vážiť peniaze či prácu. Je to o kontinuálnej výchove, už od mala. Dieťa môže dostať veľa a napriek tomu mať pokoru a zdravý vzťaj peniazom a práci.

martija
autor
16. jan 2023

@melanta myslela som to tak, že nemína na nič životu nevyhnutné, premenujem to teda na zábavu.

vikusjk
16. jan 2023

@martija 50 € mesacne, ak ma tak, ako pises, vsetko hradene vami, stravu doma, este aj desiatu mu robis, sa mi zda akurat. Ak s nimi nevie hospodarit, tak sa to zial musi naucit. Ine je to mozno cez prazdniny, ked je mozno aj cely den vonku a teda by sa aj vonku stravoval, ale pocas skoly je to akurat na to, aby mal nejake navyky ohladne financii. Zvlast, ak je lenivy si aj desiatu spravit.

jan510
16. jan 2023

Moj Vs student. Studuje v mieste bydliska, vreckove nedostava. Ale robi futbaloveho rozhodcu+trenuje ziakov tak z toho ma nejake peniaze. Ja hradim len naklady spojene so skolou, stravu a vacsie vydavky spojene s hobby ( napr kupili sme mu lyze). Inak oblecko a veci pre jeho osobnu potrebu si hradi sam
Pred 3 rokmi mal brigadu v hoteli a doteraz ma z toho komplet vyplatu odlozenu😃 ze mu luto minut lebo to bola narocna brigada

martija
autor
16. jan 2023

@jan510 šikovný chlapec! Ten sa isto v živote nestratí. O môjho mam veru trochu obavy, ale to by bola iná téma!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jan510
16. jan 2023

@martija no museli sme ho nakopnut, povedat ake ma moznosti, kde by mohol zarobit peniaze a on je sportovec tak to ma cez sezonu pomerne lahko zarobene peniaze

salamistka
16. jan 2023

U nás dcéra počas strednej školy dostávala vreckové 30,- Eur, s tým, že počas letných prázdnin mávala vždy brigádu...teraz je na 1 rok na VŠ, dochádza každý deň, brigádu si zatiaľ nehľadala, možno cez leto, vreckové som jej zvýšila na 100 eur mesačne.

martija
autor
16. jan 2023

@elizabet173 50 mesačne. Nechystá sa na výšku, ešte mu ostávajú 2 a pol roka do študovať a potom ako píšeš,, bude musieť prevziať plnú zodpovednosť

jan510
16. jan 2023

@martija a co za vreckove kupuje?

janage
16. jan 2023

@elizabet173 chalan dostáva 50e mesačne, nie týždenne. V ostatnom súhlasím.

martija
autor
16. jan 2023

@salamistka tak vidím, že to je zhruba asi rovnaké s tým vreckovým, čiže neustupim, ak bude pýtať viac

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
martija
autor
16. jan 2023

@elizabet173 v pohode! Zodpovednosti ich treba učiť, ako hovoríš!

simsalabim
16. jan 2023

@martija davam 17r dcere vreckove 50€. Je na SS, netreba este, aby brigadovala. Okrem toho hradime elektricenky, mobil. Dvaja starsi brigadovali koncom SS, na VS vsetko hradime (jedlo, cestovne, vydaje spojene so skolou,,,) Obaja brigaduju a zarobia velmi, velmi slusne. Sami povedali, ze vreckove uz netreba. Zo zarobeneho cestuju, hradia si konicky, techniku….

martija
autor
16. jan 2023

@jan510 ako som spomínala, kávy, občas žiaľ aj pivo, energetak, občas koncert.. Tak snažím sa dohovarat, ale nejako ma vlastnú hlavu.

martija
autor
16. jan 2023

@simsalabim super! Tak nezaspali na vavrínoch

jan510
16. jan 2023

@martija fuha, tak to nastastie moj energetaky nepil nikdy ani pivo, skor kupuje zdrave veci, cinky, kopacky...

kaktusik007
16. jan 2023

@martija je to STREDOSKOLAK. toto je veeeelmi podstatne. Ano, ma 18, ale stale ma iba zakladne vzdelanie a pripravuje sa na maturitu.

50 eur mesacne je ked takto povies dost, avsak ked si to rozmenis na drobne a mesiac ma priemerne 30 dni, je to 1,67 eura na den.

mne to pride pre konciaceho stredoskolaka na hrane, ba az malo.

je spravne ze telefon a dopravu a jedlo platite mimo tychto penazi, vreckove ma byt na osobne vydavky --- kavy, mekace, kino s kamosmi.... proste blbosti. ak to nie je existencne ohrozujuce, dala by som mu 60 - s tym, ze vsetky hluposti a veci nad si hradi on, odo mna iba zaklad ako strava, doprava, telefon. A nie, listok do kona by som uz napriklad neplatila - na to ma prave to vreckove.

pre porovnanie - moji maju 12 a 11 a vreckove 7 eur na tyzden.... a ano, je to mesacne v rozpocte citit, ale deti potrebuju mat vlastne peniaze.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
rawmamka
16. jan 2023

@martija Ja mám deti tri, platí u nás pravidlo, že vreckové deti dostávajú do 20 rokov, bez ohľadu na to, či majú aj vlastný zdroj príjmov alebo nie, či to minú na "blbosti" alebo si peniaze odkladajú. Absolútne sa im do toho "nemontujeme", nekomentujeme, neznevažujeme... maximálne, ak sa chcú sami poradiť s nami o kúpe niečoho väčšieho, drahšieho, či sa to oplatí a pod. Otvorene sa s nimi rozprávame o domácich výdavkoch (robím si také domáce účtovníctvo odkedy s mužom tvoríme pár a spoločnú domácnosť), podľa potreby chodia s nami nakupovať, vidia ako narábame s financiami,.... veľa sa toho na nich nalepilo a správajú sa zodpovedne, ale nemajú problém užiť si s kamarátmi, vyraziť na cesty sami, byť samostatní a nezávislí vo svojich rozhodnutiach. Syn brigáduje od cca 15 rokov (na začiatku nelegálne, na svokrino meno, od 16 už na svoje 🙂 ), pretože sám chcel, nikto ho do toho nenútil a dcéra detto. Brigádujú koľko chcú, zatiaľ sa im darí, majú viac ponúk ako reálne môžu stíhať. Syn je na vysokej, dcéra budúci rok maturuje na gymnáziu, majú výborné výsledky (syn takmer samé A a dcéra ešte nemala na vysvedčení ani jednu dvojku), koníčky a kamarátov stíhajú tiež, obaja majú už svoje stabilné lásky 🙂,... takže našli takú rovnováhu, aby žili podľa svojich predstáv a zároveň už tak trochu "nakúkajú" do dospeláckeho sveta povinností, zodpovednosti, ale vedia, že je to zatiaľ na báze dobrovoľnosti a do skončenia VŠ majú naše deti garantované, že všetky náklady na život hradíme my s manželom. Napriek tomu obaja pracujú a tešia sa z vlastných financií. Najmladšia má 14, zatiaľ nebrigáduje, ale je silne motivovaná staršími súrodencami a už premýšľa nad tým, v čom by sa našla ona, pretože starší majú brigády podľa svojich preferencií, záľub, nikdy nerobili niečo "proti srsti", v čom by nevideli zmysel, nerobilo by im to radosť, vnútorne nerástli.

martija
autor
16. jan 2023

@jan510 ticho závidím, nech mu to vydrží, čo verím že, áno, ak už v tak mladom veku je zodpovedný.

veronikaszabova
16. jan 2023

@martija
fuuuha, nas 13r syn dostava tyzdenne 15€. Plus mu dobijam kredit podla potreby (10/15€ mesacne). Plus si este nieco zarobi u muza v autoservise. Ak ide na vylet - dostava este pomimo €.

Strana
z4