Sú naozaj matky zodpovedné za správanie teenagerov?
Dám to sem anonymne, snáď ma neukamenuje :D
kde začať, tieto myšlienky mám stále v hlave a nemám to kde vyliať do sveta, od leta žijem s partiou mladých 18-23 chalanov, ktorí buď študujú alebo pracujú. Bývanie s nimi je dennodenným boj, nepíšem to sem tu, kebyze je to jeden, ale všetci traja? Dnes sa strašne veľa žien rozchádza, muži majú milenky, vyčítanie manželom, že pomoc s domácnosti neexistuje u nich doma, malo sexu..je to teda chyba ich matiek alebo sú až tak príliš nezaujímavý a nevadi im bývať v bordeli? Konzervy z jedál nevyhodove aj pár dní, neumyje taniere, neupratovanie podláh, neupratanie umývadla od produktov z vlasov/kefky, nechavanie mliečnych výrobkov aj 3 dni vonku, podotýkam otvorené aj cez leto 30+ horúčavy, neschopnosť si kúpiť jedlo na celý týždeň podľa dohody, neschopnosť vracanie peňazí aj keď je to 10€..opakovanie niekolkrat za týždeň, aj tak zabúdanie, každý jeden z nich je taký, niektorý menej, druhý viac. Kde nastala táto chyba? V pohodlí domova, kde matka všetko robí za nich však môj synacik milovaný? Nepíšem tu o upratovaní vlastnej izby, sama som nemala upratané v mojej izby, ale keď bývam s niekým tak sa tak chovám, nie? Opakujem ich neustále , že treba poriadok, treba hento tamto, pár dni ok, druhý nič. Nemám chuť mať ani v dospelosti deti, okej jeden z dôvodom je, že som nikdy k deťom nemal vzťah, ale keď ich vidim.. no
Bolo by toho viacej, nechcem spamovať, ak tak odpoviem dolu v správach 🙂
Ale Úprimne, žijeme viac menej v dobe, kde ženy majú na starosť celú domácnosť.
@ivik4 ty sa musíš všade vyjadrovať?
@lenka567899 jo, daj nieco aj ty
Ja sa priklanam k 80% vychova, 20% povaha.
Mam kamosku, ktora sa rozculovala, ked jej detom v skolke dali handru aby utreli rozliaty caj (rozliali ho oni). Ze naco je upratovacka a ona by to za nich doma urobila. Tak som jej povedala, ze nech sa potom necuduje, ze ked budu chlapci vacsi, tak za nich bude robit vsetko a bude sa rozculovat, ze su lenivi a nic nerobia. No bodaj by aj, ked ich od mala neuci po sebe popratat.
A to je len kvapka v mori. Su aj dievcata, "humusacky", ako bolo vyssie spomenute, staci ist na wc-ko... mne sa niekedy chcelo az 🤮 z nasich firemnych a to boli mlady ludia po vyske... osr*aty zachod, voda vsade po doske od umyvafla, mydlo roztece... papiere po zemi a najvacsi humus vlozka/tampon nezabaleny hodeny v kosi - pritom tam boli aj sacky na to 🫣
Ale navyky pridu z domu, ked ti doma mama nepovedala, ze mas balit vlozky, tak ti to asi nedopne? Ked ta mama nevyhresi co za zachod si po sebe nechal/a a otoci ta v sekunde nech si to ides po sebe umyt, ci ked ta za golier nedotiahne k spinavym riadom, tak ako ludia vyrastaju?
Potom je percento ludi, co to doma nevidia/nenaucia sa a nejak im to dopne... to je tych 20%...
Ja som mala od mala povinnosti, v 12tich som uz upratovala cely dom, okna umyvala, pomahala s obedom, aj varila sama ked bolo treba... dnes diet v 12tich vyzera na 20, ale nedajboze dat dietatu povinnosti ako vysavanie, pranie ci umyvanie podlah...
Som si spomenula na seba kedysi dávno. Mala som 19 , našla som si zdieľané bývanie v Londýne, na dome bolo 8 chalanov a ja 🤦♀️. Riady presne ako u vas, nikto to neumýval, ked si chcela čistý tanier musela si si ho umyť a potom ked bol špinavý hodiť medzi ostatne . Raz som sa naštvala, všetko som vyhádzala na dvor. Pár dni vkuse pršalo a ked prestalo si tí idioti chodili von pre taniere, hrnce a rozčuľovali sa ze kto dal ČISTÝ riad von 😂😂😂
Normálne z toho jedli🤦♀️ Pritom tie taniere len zmokli Londýnskym kyslím dažďom a zaschnuté zvyšky povylizovali divé líšky, som ich každý večer sledovala ako sa kŕmia z tých riadov … no hnus
A áno, je to výchovou, mamička rozmaznala lebo ked sa dieťatko narodí s penisom treba ho obskakovat ako milosťpána
To vôbec nie je o lenivosti matiek... Je to o Tom že chalani v určitom veku proste takí sú a je im sumafuk ako to u nich vyzerá.. potom už ide len o to ako sa matke chce hádať/zjapat a donútiť.. keď budeš mať syna tak to pochopíš.. a potom ich to prejde, budú samostatnejší a zodpovednejší (samozrejme sú výnimky, na MK ich je vždy viac ako v realite 😀)
Strašne vidno ten rozdiel medzi pohlaviami - mám doma dvoch synov a dcéru.. keď dcéru poprosím aby niečo spravila - spraví to.. keď poprosím chalanov? Áno, spravia to, ale veď nemusím im to opakovať každého pol roka 😅 no proste u nich musím viac hucat, viac nútiť aby sa niečo urobilo.. verím že keď budú bývať sami, tak prvé roky si budú užívať svoj bordel bez toho že ho niekto núti ho upratať . A potom príde čas keď si sami uvedomia že žijú ako prasata a upracú.. a teda úprimne, tiež som nebola ako pubertacka poriadna.. keď si predstavím svoj stôl, prehybal sa pod kopcom bordelu.. 😅
A ešte treba podľa mňa dohodnúť presne a jasné pravidlá - vklude urob rozpis čo kto má robiť.. v izbách nech majú bordel aký chcú, ale v spoločných priestoroch nech sa snažia..
Neviem, preco to je tak, ale realne, ja som chodila za frajerom na intrak /technika, cize 90%chalanov tam zilo/ a teda, drviva vacsina izieb vyzerala ako chlievy. Ked som prisla 1x k frajerovi, tak som mu povedala, ze pokial tam bude takyto bordel, ze viac nepridem. A ked som prisla potom kazdy dalsi raz, tak vzdy vyupratovane. Z frajera sa stal manzel a povinnosti sme si doma podelili a aj ked samozrejme vytacalo a vytaca ma kopa veci, ktore moj muz nerobi a mohol by, ale naozaj nezijeme v chlieve a on nerobi to, co opisujes. Podla mna to je proste ina hranica toho, co je bordel a humus. My zeny to proste mame inak. A tiez mala motivacia, aby to ti chalani riesili. Vobec nic to nema s vychovou. Moj muz musel doma pomahat normalne, ako vacsina deti. Moj syn mi pomaha a nenechava bordel po dome, okrem svojej izby, to ma nezaujima, je to jeho priestor. V spolocnom priestore netolerujem bordel a ak nahodou nieco zabudne, napriklad umyt si po sebe WC, pripomeniem a az sa zahanbi, ze nechal neupratane.. Nerobim si ale iluzie, ze ked zacne byvat sam niekde, ze bude mat tip top domacnost. Asi nie. Ale ani si nepomyslim, ze som ho zle vychovala.. A verim, ze ak si najde zenu, tak nebude ocakavat, ze ona bude sluzka a on bude nechavat bordel po dome a ocakavat, ze ona uprace..
nechapem, su to dospeli ludia, preco by mali byt za ne zodpovedne matky a byt lenive a neschopne? co ty vies ci ich matky do nich roky nehucali aby si upratovali a teraz si konecne chalani povedali, konecne pokoj od mamineho hucania.
ved neupratuj za nimi, neupracu si - nebudu mat ciste pradlo ani riady, neodlozia jedlo - pokazi sa im, nevratili peniaze - uz im nepozicaj.
@heln pretoze dost v mojom okoli vidim rozdiely v rodinách medzi mladymi dievcatami a chlapcami, poznam prípady, kde dievčata na strednej skole musia varit, upratovat a chlapci nic, poznam dalsie rodiny a viem, ze si drtiva vacsina ich matiek potrpi na poriadku, cize som nechapala, preco su schopni urobit zakladne veci, ale je tu aj taký, kde je jeho matka, je zena v domacnosti a bezne sa stava, ze vsetko za nich upratuje ona doma.. stale mi nedávalo vyznam, preco su do bodky takí, cize mi to plynuje zo streotypu zena v domacnosti, muz zaraba, z toho, ze je vela pripadov, kde muz v domacnosti nic nerobi, kolkokrat pocujem, ze ini muzi nevaria, neupratuju v mojom okoli. Neprislo mi to také, ze je v puberte a nevie si po sebe len konzervu od pretlaku vyhodit, pretoze ho to kvazi netrapi..
nie su schopni*
@heln podotykam nadpis som trochu skopolila, ked to tak citam odznova :D
skomolila* 🤦♀️
priatel je najporiadkumilovnejsi, lebo si tam, inak by robil to iste.. toto je typicke pre chalanov a pokym s nimi nerobi niekto neustale porieadky radikalne alebo sa nemusia hanbit (napr ze si donesu do toho chlieva frajerky), tak to bude takto...
Pohovorim si s frajerom, urobime "poradu bytovu" a zavedieme system, s tym, ze co bude mimo zonu = leti do kosa, po x upozorenniach si vazeni hladaju nove byvanie. Proste ako s frajermi... ako s chlapmi. NEnauci sa? ide... zacala by som tym, ze vsetoch chliev pekne upracu, napr v sobotu. Aj handry spinav a vsetko,a k nie, leti to do smetiaka, a tu namahu nahadzat to do vriec by som si dala a vyhodit.
A tvoj obraz o vychove je skresleny, na par ludi... nie je to tak, vela chalanov je vedenych aj k domacim pracam aj vedia urobit co to.. a dievcat naopak nie. Ale toto je ina vec,prost eludia byvaju bez dozoru, a uz to nie je PRECO robit, nikto ich netlaci, radsej zabava, mobil, pocitac... v zdielanych bytoch musia byt proste pravidla, tie sa musia dodrziafvat, to nie je ako rodina, kazdy si zije svoje ale pouzivate spolocne priestory a tie maju byt = ciste.
Ked ta do 20ky doma sekiruju rodičia jasne ze v prvom vlastnom bývaní si budeš užívať kľud 😀.
Im konečne začal vlastný život bez rozkazovania tak si ho par rokov užijú. Tebe bude ľahšie si nájsť iné bývanie ak sa oni len teraz odsťahovali od rodičov
Mňa celé roky znervoznovala potreba ľudí nonstop upratovať, dnes vysavam každý deň 😀

Je to tak 50 na 50 aj o výchove aj o povahe, sama aktuálne už 4 rok žijem s 4 chalanmi, ich izba vyzerá lepšie ako moja 😂. Kamarát aj kúpeľňu umyje všetko super. Jediné čo tak podlahu neumyjú na to sú ľaví ale pozametať/ vyhodiť / dať do skrine (čiže schopnosti 10 ročného decká) zvládajú skvelo 😂. V tomto neviem či niečo pomôže, proste ako je kto zvyknutý z domu tak sa bude chovať aj vo "vlastnom", ale tiež sú ľudia čo bordel "nevidia".
Ale hej ak niekto bol mamkáčik ktorému dobre že nie na SŠ úlohy nerobila tak to bude neschopné celý život 😂. Ostatní možno dorastú.