Sú prijímačky na hotelovú ťažké?
??
@stormie tak na matike najskor poznas, ci ma niekto v hlave alebo nie, tomu musis proste rozumiet, to sa nenaucis ako slovencinu.
Uz sa s tebou nejdem natahovat, lebo porovnavat matiku ci rok fyziky napr. s lepsim gymplom ci priemyslovkou je fakt mimo. Len pre zaujimavost, syn je len prvak, ale cakaju ho este predmety ako statika, geodezia, pozemne stavby, mechanika, stavebne konstrukcie, architektura, projektovanie v autocade... samozrejme maju aj ekonomiku, marketing, ale to je taka oddychovka popri tom vsetkom. To povazujem za tazku skolu, lebo bez matiky a logiky by si ani neskrtol.
@gemerka17 takze si na hotelku ani nechodila, ani si na nej neucila, ale pocula si... ok :D to o mnohom svedci. Nikde nepisem, aka som presvedcena o narocnosti mojej skoly, neviem, preco mi to stale "vkladas do ust". Pre mna narocna nebola, zvladala som ju s prehladom, rovnako ako vysoku. A nepotrebujem tu ani zakladat diskusie, kam isiel kto. Naco ako? Vystudovala som, co ma bavi, zivi ma to, som spokojna, hotovo. Mam s tym priame skusenosti, nie ako ty z pocutia, tak som napisala autorke. Nechapem, preco to potrebujes vsetko negovat.
@danieladeley s tebou sa ťažko naťahuje, keď nerozumieš písanému textu. Prosím čítaj s porozumením. Tu založenú diskusiu tu zajtra od teba čakám. Ak ti ani to nebude stačiť, tak sama obehaj hotelovky vo svojom okolí a spýtaj sa akí žiaci tam chodia. Zbytočne tu robiš z hotelovku, div, že nie prémiovú školu. Proste realita je taká aká je. Kam podľa teba majú chodiť trojkári a štvorkári, ak chcú aj zmaturovať ? Maturita je dnes úplne minimum, nie je náročné ju získať. Z odbornej zložky je prispôbená tak, aby to mal šancu zvládnuť aj ten najslabší žiak v ročníku.
@barrborka môj pravopis je úplne v poriadku, najlepší z danej diskusie. Ale dobre, ak máš ten pocit. Ja som nikde netvrdila, že hotelovka je zlá škola a pre zlých žiakov. Píšem, že sa tam má šancu uchytiť aj ten slabší - trojkár, či štvorkár a získať výučný list a maturitu popri teda tých lepších snaživejších žiakov. Ten komu to na základnej škole tak nejde, tak na gymnázium nepôjde. Na OA tiež nie keďže uplatnenie bez VŠ je v tomto odbore ťažšie a absolventi VŠ im tie miesta na trhu práce zaberú. Preto hotelovka 5 ročná je dobrá aj pre takýchto žiakov, majú šancu ju reálne doštudovať (je jedno na aké známky, to sa nikto pýtať nebude) a po nej, keď nepôjdu na VŠ budú mať papier s ktorým sa lepšie uplatnia v praxi. Prečítaj si témy, čo založila autorka ohľadom hoteloviek. Slovenčina jej nejde, čo aj reálne dokázala, hrozí z nej 4 na vysvedčení. Žiačka priemerná. Tak jej teraz poraď, kam na strednú školu ?
@gemerka17 ty si fakt mimo :D
Za mojich cias boli na hotelke 5 rocnej iba jednotkari. Jedna dvojka na vysvedceni a uz nebrali.
Lenze teraz je problem niekde inde. Teenagerom sa nechce robit, este rocnik po mne ako tak. Ale uz potom akoze, jedna nejde robit pribor lebo ma nechty urobene, druha nepojde do hotela lebo ju nohy bolia ked stoji atd atd. Rodicia sa stazovali, ze ich deticky musia “dret” v kuchyni a neopovazili by sa ich spytat ci mozu zostat o 1 hod dlhsie 🙈 Skola potrebuje studenov, tak uz vezmu aj s 3 🤷♀️ 1 sa na 5 rocak nehrabu naco by robili nie? Preto uroven 5 rocnej tak upadla. Tu je problem niekde inde a nie v znamkach.
@gemerka17 nesud podla “jedna pani povedala”. Z mojej triedy islo 95% na vysoku skolu a aj ju dokoncili. Spoluziacka dokonca na veterinu. A ano z 5 rocaka 😉
Lajdaci sme boli urcite vsetci, 3 a 4 🤣
@nelca84 si pekne mimo ked si myslis ze na hotelke sa “ukladaju pribory”, to tak mozno na 3 alebo 4 rocnom odbore casnik, urcite to nie je napln studia na 5 rocnej hotelke. To ci su tazke prijimacky ked tam nie/je matika je upne skreslene zovseobecnovanie, aj ked tam je “len” slj a cudzi jazyk tak tam moze byt taky zaujem ze vyberaju z jednotkarov (co sa aj deje) takze v takom pripade sa tam je naozaj tazke dostat aj ked nemusis byt matematicky genius
@stormie píšeš to, čo platilo pred 30 rokmi. Vtedy to tak fungovalo. Teraz už plynutím času (zlom pravdepodobne s nástupom režimu po socializme) už dávno nie. Situácia je úplne iná a nemáš poňatia ako to na stredných školách vyzerá. Stále si melieš svoj pohľad a jednu svoju starú skúsenosť s jednou školou. Vieš takto rozhľadený človek s VŠ (mal by byť otvorený možnostiam ako, že exitujú aj iné hotelovky, rôzny žiaci, iná doba) aj maturitou (rozumieť písanému textu) nereaguje. Jednotkári na hotelovku nechodia, to je fakt, ktorý je nepriestrelný.
@gemerka17 ja neviem ako to fungovalo pred 30 rokmi 😂ja mam osobnu skusenost ale ty si este nenapisal na ktoru hotelovku myslis ty ?? Na zaklade toho co pises v inej diskusii asi ani netusis o com je studijny odbor Hotelova akademia. Vyucny list ziskavaju 3 rocne odbory a potom si mozu robit 2 rocnu nadstavbu maturity, aj ked je to 5 rokov studia tak to nie je 5 rocna hotelovka
“ Väčšina študentov priemerných a podpriemerných. Nie je problém získať výučný list a následne maturitu, ak sa bude trošku snažiť a učebnice otvorí.”
@stormie chceš mi povedať, že na tvojej hotelovke boli všetci premianti - jednotkári ? To tam išli zo základky s priemerom jedna na hotelovku, aj ty ? Hotelovka 5 ročné štúdium je normálne bežná stredná škola s maturitou, kde chodia priemerný a podpriemerný študenti. To je proste fakt, ktorý platí. Máš skúsenosti s jednom školou, preboha dievča zlaté sa zobuď. Ak ta strašne obhajuješ svoju školu, pozri sa či sa v rebríčku stredných škôl dostala do top 10 najlepších.
Zeny hadate sa tu o skolach. Aj 4 sa dostane na Gympel pokial ma zvucne meno 😉 takze je to uplne jedno. Sikovnym patri svet a kadernicka co si dokonci 3 rocak na SOŠ otvori si kadernictvo a pyta si za 1h-2h svojej prace 100€ tak taky clovek co vyjde z gymplu moze snivat o takom plate. Ked je clovek raz lajdak, tak je jedno aku bude mat skolu, pokial nema v hlave aj skolu zivota tak lajdakom aj ostane. Pokial clovek chce a vie sa prebit, tak aj z hotelovky si vie urobit slubnu karieru a je jedno ake znamky a na akej skole bol 😉
Pravda je, že jednotkár na hotelovku nepôjde. Ale... Každý máme iné schopnosti a podľa tých si aj vyberáme skoku, prácu. Žiadna škola nie je podradná, ani učňovky a netreba sa za to hanbiť.
@valeria_h ja som isla sama 1 😉
A 96% z mojej triedy. Potom bola sem tam dvojka a dvaja po znamosti.
@srferreira To si bola šikovná 🙂 Ale väčšinou idú skôr na gymnázium alebo nejakú náročnejšiu školu.
@srferreira z tym uplne suhlasim. Tu sa ale bavime o narocnosti studia. Ja si myslim, ze skoly, ktore sa orientuju na prax jednoducho nemozu konkurovat ostatnym v kvalite teoretickej vyucby. Tam ide skor o sikovnost, zrucnost. Ja im neberiem, ze sa toto naucia, ale jednoducho ta teoria nie je taka narocna, lebo ju musia znacne okresat. To si treba uznat.
Ja mám OA a v pohode som ju zvládla, len bohužiaľ tá matematika, to bol môj kríž.
*s 🤦♀️
@nelca84 samozrejme ked si na hotelovke tak taky vseobecny prehlad ti je na dve vreci. Ucis sa podtstatu a to vo potrebujes k dame odboru. Nebudes potrebovat chemiu a ani fyziku. Tak isto mikro a makro ekonomiu.
Ja som isla z hotelky na VS do Brna. Medzinanorny cestovny ruch a vies co? Nemali sme ani jeden jediny predmet k danemu odboru 🙈 od veci uplne. Predmety take isto ako mali IT, a Financie no naco? Naco mne bude vypocet pixelov a makroekoekonomia v Cestovnom ruchu? Vychyrena Brnenska univerzita. Po roku som odisla. Aj ked som davala skusky s prehladom. Ano Matiku som dobiehala ale dalo sa. Ten isty odbor som si urobila v UK. A studovala som k veci a nie od veci. Potom som pokracovala trosku v inej oblasti, ale stale k veci k odboru. Mne pride cele Slovenske skolstvo velmi zovseobecnene a potom mlady clovek si nevie vybrat. Hotelierstvo musi cloveka bavit, nie je to pre kazdeho. Praca nie je len fyzicky ale aj psychicky narocna. Ale da sa urobit velmi slubna kariera. A ver mi za 15 rokov som sa stretla inych vysokoskolakov co by potrebovali aj extra kurz ako nastriet stol 😂 cize v tomto znamky nehraju ziadnu rolu. Je jedno ci si 1 alebo 4 nebodaj prechadzaj s odratymi usami. Clovek sa vie prebit aj s “lajdackou” skolku.

@danieladeley nie na hotelovku som nechodila, ale viem aký žiaci tam chodia - áno zo základnej školy sú to tí trojkári a štvorkári na vysvedčení. Ja mám OA bilingválnu, tú lepšiu a tiež pár spolužiakov to dávali na trojky a štvorky na vysvedčení (z dôvodu lenivosti). Prax v učení mám z OA, strednej odbornej školy - niečo ako hotelovka a gymnázium. Viem ako to na hodine vyzeralo a čo mi povedali učitelia s 20 ročnou praxou, akí študenti sú a aká je tam úroveň. Ak si tak skalopevne presvedčená akú si mala náročnú školu, je tvoja vec. Môžeš zajtra založiť diskusiu kam spolužiaci mamičiek z MK ich detí, išli na strednú školu a sama uvidíš čo ti bude padať. Máš tu aj príklad autorky, ktorá tam chce ísť, to hovorí za všetko.
@darinaslay ty sa pýtaš a ani otázku nie si schopná normálne formulovať. Ak sa tak strašne bojíš náročnosti školy tak si vyber učňovku, ale potom tu nekňuč za pár rokov, že robíš za minimálnu mzdu, zamestnávateľ ťa zdiera a ty musíš držať hubu, lebo na trhu práce si nezaujímavá. Najlepšie bude, keď tu budeš pridávať o pár rokov príspevok poraďte prácu na doma, ale nechcem predávať produkty. Ak teraz nie si schopná si trošku sadnúť za učebnice, potom sa nesťažuj v ďalších 60 rokoch tvojho života ako je všetko zlé, nespravodlivé a máš málo peňazí.