Syn nechce chodiť do školy
Ahojte mamicky,
Sama vychovavam svoje dve deti. Syn ma 16 rokov a odmieta chodit do skoly,nebavi ho skola,ucenie,spoluziaci,ucitelia. Vsetko mu vasi,trva to uz od aprila min.roku. Teraz ako dokoncil 9rocnu dochadzku,apeluje,ze moze a pojde robit. Nezda sa mi to a nojujem s nim ,ze v ziadnom pripade. Chodi k psychologicke koli uzkostiam ako masledok rozpadu rodiny. Som z neho zufala. Riesil to uz niekto ? Vo s tym,poradte prosim
@renab nuž čo si vychovali to majú tak sa nemôžu sťažovať. Ale ak by mi toto syn spravil, neviem ako by som reagovala, na to mam ešte plus mínus 20 rokov čas to zistiť. Ale isto mu nebudem robiť Interhotel.
@matazirafa je to tazke. Ono sa to lahko hovori, ked to nemusime zit. Rozum by mi kazal vyhodit z domu ale co srdce mamy? Kolegyni sme tiez takto radili, ale jednoducho to nedokaze - zatial. A to uz synator povystrajal kadejake veci.
Dakujem za podporu,asi je fakt dolezite zdravie ako nejaka skola,moznosti je kopec,tazko sa akceptuje individualita dietata,ked rodic ma predstavu o jeho buducnosti,kdezto dieta nema hasne co v zivote dalej.....priblem je v tom,ze moj syn nechce robit nic....vysvetlujem,hucim do neho....snad nieco z toho zaberue. Myslim ze si uvedomuje kazdu z moznosti a preto ma uzkosti,lebo rozhodnut sa spravne je aj pre dospelaka obcas o prebdenych nociach😩
@6mia6 nebudem spamovat tému ale obchodný pracovník bol ako odbor ešte keď som ja končila zakladnu školu v roku 1995 a bol aj predavač ako trojročný odbor. Možno dnes už všetky odbory sú maturitné. Netuším. Mám kamošku čašníčku a ona vyštudovala maturitný odbor kuchár čašník. Zrejme to speje k tomu ako som písala vyššie že aj upratovačky budú mat vsetky maturity. Pekný deň
Nie som mama takmer dospelého človeka, ale aj tak skúsim svoj pohľad na situáciu. Z vlastnej skúsenosti, resp. z toho čo vidím v okolí.... mladí ľudia často taja pred rodičmi ich “druhý” život. Možno by som sa zamerala na jeho partiu kamarátov, ako trávia čas, aké majú koníčky a vyzistila, kde je skutočne príčina. Poznám jedného chlapca, ktorý v podstate nemá dôvod byť nešťastný ale dostal sa do zlej partie, automaty, ľahké drogy.... rodičia o ničom netušili. Už pracuje, lebo tiež sa mu nechcelo a načo a blablabla.... stihol prestriedať už viacero zamestnaní. Asi by som skúsila úprimný rozhovor, a ak teda nechce, nech sa páči.... dvere do sveta sú dnes otvorené. Na druhej strane, trošku optimistický pohľad: mnoho už dnes úspešných ľudí nenávidelo školu. Nemohli sa v nej realizovať, cítili sa byť moc pod kontrolou, všetko bolo nalinajkované... Možno len potrebuje vidieť aj iné možnosti
Skus s nim este hovorit. Skola je potrebna aspon stredna a potom sa este do dochodku narobi. MOja mama bola povojnove dieta po ZS chcela ist na skolu otec zatrhol vybavim ti dobre miesto. Tak to fungovalo aj ked jej na prvy rok vybavil teply flek v kancelarii po prvej materskej uz ju nikde nechceli. Cely zivot to lutovala a robila upratovacky pomocne sily... neter zacala vyskakovat v maturitnom rocniku flakat, zurovat na skolu sa vykaslala teraz robi bufetarku nikde ju nechcu jedine dokoncit skolu co uz kvôli financiam a dietatu nemoze. Nech si mlady uvedomi, ze niektore rozhodnutia ovplivnia cely tvoj zivot a nemusia sa dat zvratit. A v zivote treba prejst aj tazku cestu a vydrzat a nezlahcovat len preto ze nieco nemam rad...
@leony123 ja som mala to "šťastie", že môjmu synovi manuálna práca nevoňala na brigáde, síce niečo si zarobil, ale aj minul... takže sa zdá, že sa uvedomil a sľúbil brať školu vážnejšie. Inak je presne vo veku tvojho syna, tiež začal teraz druhý ročník sš. Ja by som na tvojom mieste argumentovala tým, že aj v práci sa bude musieť adaptovať v kolektíve, bude musieť makať (tiež sa mu nebude častokrát chcieť) a nebude už mať 2 mesiace prázdnin! Okrem toho mu daj rázne najavo (ja som môjmu tiež takto argumentovala), že ak nechce chodiť do školy, ok, ale nech si zarába sám na seba, že ty mu peniaze dávať nebudeš žiadne, nech sa už stará sám o seba... Ja som môjmu povedala, že ho budem živiť len pokiaľ bude študovať, keď sa rozhodne prestať chodiť do školy, živí sa už sám... kam chodí do školy tvoj syn?
Je to ťažké,verím ti a dúfam,že to vyriešite k spokojnosti oboch. A zo života ti môžem povedať, že spolužiaci, ktorí so školou praštili a makali,teraz zistili,že bez maturity sa ďalej neposunú a strednú školu si robia teraz, popri práci. A povedali sami, že vedieť, aké to bude náročné, tak by zaťali zuby a študovali normálne...
Veľmi som vdacna za tuto diskusiu. Ja mam syna ktorému preplo v 17. Do vtedy jeden slušný, milý chlapec , žiadne problémy. V tretom ročníku na gymnáziu ho vyhodili zo školy ( štvorka zo správania za dochádzku do toho frajerka , kamaráti a to ostatne nič dobre... teraz mu je 19 je v druhom rocniku na odbornej skole a každý den sa modlím, nech to debilne obdobie prejde , ale ten kto nie je v takejto situácii tak nikdy nepochopí ...
@junova no bohužiaľ teraz nemáš pravdu, poznám ľudí čo nemajú školy a teda pekne sa im darí, podnikajú a sú dávno za vodou 🤗
@noemka2006 Nehadam sa, šikovní ľudia sa nestratia. Ja poznám aj ľudí bez vzdelania a sú roky na úrade práce alebo robia za pásom za minimálnu mzdu a ľudí vzdelaných a tiež sú za vodou a peniaze prehadzujú vidlami.
V školách sa môže stat aj to, že ho šikanuju žiaci alebo aj učitelia. Dnes uprimne by sa niektorým učitelom mali robiť dake psycho testy , pretože to je čistá katastrofa . A ak má uzkosti, ktoré maju podla mňa v tomto tiež veľku rolu. Možno ho postrčiť a hladať s ním smer, ktorý by ho bavil študovať. A sama viem, že tie uzkosti su svina. Prajem vela statsia
@leony123 ako to u vas dopadlo s tym studiom? Riesim ten isty problem so synom. Zacalo to 8.mom rocniku a horsie a horsie.teraz je prvak na strednej. Chodi psychologicke.ale neviem,ako dalej. Taky odpor ku skole a povinnostiam s tym spojenych som este nevidela:(
@uradnikova dobry den
no nejako sme to ustali. 2019 prisla korona a dostudoval online. Teraz je studentom vs 3.rocnik psychologia. Skola jo bavi viac ako stredna
drzim palce
@leony123 aj vam specialne nieco pomohlo? Zvladol to bez liekov na uzkosti? Psycholog pomohol? Ja uz hladam riesenia vsade.
@uradnikova no lieky berie doteraz na uzkost a panicke ataky…ma socialnu fobiu cize ma specialny ucebny plan….ale zvlada to
velmi pomohla osychologicka v tom case ku ktorej sme chodili,bol aj v nemocnici zial a tam stretol priatelku (4,5roka uz su spolu)aj to dost pomohlo ze ho podporovala
@leony123 tak super. Jedna znama tiez kvoli soc fobii nechcela chodit do skoly,moj syn vsak ma jediny dovod - nuda. To bolo aj na zs,ale vtedy by som povedala vramci normy. Ma adhd,urcite to suvisi aj s tym,len neviem,ako ho aspon trochu motivavat a plnit si svoje povinnosti. Psychologicka bola v akom meste prosim vas?
@uradnikova Bratislava

@matazirafa zrejme ano, ale co ho vyhodis z domu? Kym je doma, musis sa starat ty. Resp. nemusis, ale ho musis prinutit ist do prace..