Synovi som našla nejaké tabletky. Je to extáza?
Dobrý deň! Našla som synovi nejaké také tabletky. Našla som si, že by to mala byť nejaká extáza. Neviem čo. Má niekto s týmto skúsenosti? Ďakujem!

@kamila189 je to extaza, zo skúseností tato konkrétne by mala patrít medzi tie silnejšie. (aj keď podľa vzoru a farby sa to nedá garantovať)
Uplne by som to nebral dramaticky, radšej by som investoval čas a energiu na vysvetlenie základov bezpečnosti užívania. Problém extaz je ze človek nevie co v ktorej tabletke je. Hlavná zložka extázy je MDMA co je veľmi bezpečná látka. Avšak bez testu človek nevie ci tam nieje kto vie co ďalej a boli prípady úmrtí lebo sa dostali k takej kde bol silný bordel.
Štandardne sa užíva polovička až 1 celá, pri tejto by som sa to neodvážil a jednoznačne neodporúčal pokiaľ chlapec nemá 100kg, nieje to príjemné keď to človek preženie (ani pre neho, ani pre ľudí okolo lebo človek vyzerá naozaj hrozne), ratoval som už veľa ľudí čo to prehnali, najsmutnejšie bolo keď sa na nich kamaráti vykašlali v tej chvíli.
Takže ako hovorím celú konverzáciu by som smeroval v duchu bezpečnosti užívania. Ak sa tomu nerozumieš a nevyznas je veľa komunít ktoré sa venujú harmreduction.
@misanthropicdann klobuk dolu ze ste ich vtedy ratovali.Mate moj obdiv.Ja by som to nedokazala...nie preto,ze neviem dat prvu pomoc.Tu som uz vela krat poskytla.Ale som tak silny odporca toho svinstva,ze by som to odmietla.....A ludia co sa pri takomto pripade neotocia chrbtom maju moj obdiv...Ja by som to nedokazala
Ako som už spomenula začiatok problému a rada by som ho hneď aj ukončila, kým sa dá a je to vo fáze skúšania a neviem čoho. Pozná niekto odborníka na tento problém v Prešove, v Košiciach , v Bardejove za kým by som mohla ísť? Ďakujem!
@kamila189 ja si tým prechádzam teraz, teda štádium liečenia. Začína to jednoznačne detským psychiatrom , oni ťa nasmerujú ako ďalej, ale podľa mojich skúseností to radšej naťahovať netreba. Čím skôr hľadať resocializacne zariadenie. Neviem, akú má povahu syn, ale treba mu to postupne vysvetliť, ako budete ďalej postupovať a že to robíš pre neho, lebo ti na ňom záleží. Treba ho aj objať, aby cítil, že mu chces pomôcť. Nehovorím, že to bude ľahké. Držím palce a posielam veľa energie.
@kamila189 ja si tým prechádzam teraz, teda štádium liečenia. Začína to jednoznačne detským psychiatrom , oni ťa nasmerujú ako ďalej, ale podľa mojich skúseností to radšej naťahovať netreba. Čím skôr hľadať resocializacne zariadenie. Neviem, akú má povahu syn, ale treba mu to postupne vysvetliť, ako budete ďalej postupovať a že to robíš pre neho, lebo ti na ňom záleží. Treba ho aj objať, aby cítil, že mu chces pomôcť. Nehovorím, že to bude ľahké. Držím palce a posielam veľa energie.
@maca321 resoc hneď na úvod? Sakra, vwd v tejto krajine nefunguje vôbec nič a vy chcete dať decko dobrivolne do ústavnej starostlivosti typu čistý deň? Akurát tam získa "kontakty" a matke nikdy neodpustí, bude sa to, ze bol v takomto zariadeni ťahať pekných pár rokov. S deckom sa treba porozprávať a dat mu druhu šancu a až potom ísť do extrémnych riešení. Je to extáza, áno, není to ôk, ale nebol to preboha heroin
@maca321 resoc hneď na úvod? Sakra, vwd v tejto krajine nefunguje vôbec nič a vy chcete dať decko dobrivolne do ústavnej starostlivosti typu čistý deň? Akurát tam získa "kontakty" a matke nikdy neodpustí, bude sa to, ze bol v takomto zariadeni ťahať pekných pár rokov. S deckom sa treba porozprávať a dat mu druhu šancu a až potom ísť do extrémnych riešení. Je to extáza, áno, není to ôk, ale nebol to preboha heroin
@adam4654 ja som len písala, ako by mohla postupovať, pretože ja som to zbytočne nasťahovala ambulantne aj tak to nepomohlo. A teraz mi syn ďakuje, povedal, že nevie kde by skončil keby sa tam nedostal. A áno hneval sa na mňa, ale len zo začiatku. Nenútim to nikoho spraviť, bola to len rada.
@adam4654 ja som len písala, ako by mohla postupovať, pretože ja som to zbytočne nasťahovala ambulantne aj tak to nepomohlo. A teraz mi syn ďakuje, povedal, že nevie kde by skončil keby sa tam nedostal. A áno hneval sa na mňa, ale len zo začiatku. Nenútim to nikoho spraviť, bola to len rada.
@maca321 resocializacne je krajna moznost. adam ma pravdu tam casto decka ziskaju este lepsie kontakty a este lepsie info.
viem o com hovorim.
ak si tam dieta mala sleduj ho 3x viac aj ked sa ti zda teraz ok.
verme ze ste mali stastie a nenatrafil tam na nikoho horsieho kto by ho zaucil. casto to tak byva. kazdopdne maj oci na stopkach este viac ako kedykolvek predtym
@kamila189 hlavne nepocuvaj hlupe rady ako, se treba psychiatra alebo nebodaj resocializacne zariadenie. Je to proste lahka partydroga s ktorou experimentuje kvantum mladych. Treba si s nim sadnut a kludne si nastavit hranice. Povedz mu, ze to uz nechces vidiet a hotovo. Garantujem ti, ze cim prisnejsia na neho budes, cim vacsi trest mu das tym viac zvysujes sancu, ze okrem pokazeneho vztahu dosiahnes, ze zacne spekulovat este viac. Dal si extazu, zabavil sa, vytancoval nejake baby a na druhy den mal sucho v hrdle. Bude v poriadku. Ty uz si pravdepodobne rozhodnuta, ze sa stalo nieco hrozne ale nenechaj su tu v tom utvrdzovat. Nie je to proste tak. A ludia co tu pisu katastroficke scenare proste o tom vedie uplny prd.
@kamila189 hlavne nepocuvaj hlupe rady ako, se treba psychiatra alebo nebodaj resocializacne zariadenie. Je to proste lahka partydroga s ktorou experimentuje kvantum mladych. Treba si s nim sadnut a kludne si nastavit hranice. Povedz mu, ze to uz nechces vidiet a hotovo. Garantujem ti, ze cim prisnejsia na neho budes, cim vacsi trest mu das tym viac zvysujes sancu, ze okrem pokazeneho vztahu dosiahnes, ze zacne spekulovat este viac. Dal si extazu, zabavil sa, vytancoval nejake baby a na druhy den mal sucho v hrdle. Bude v poriadku. Ty uz si pravdepodobne rozhodnuta, ze sa stalo nieco hrozne ale nenechaj su tu v tom utvrdzovat. Nie je to proste tak. A ludia co tu pisu katastroficke scenare proste o tom vedie uplny prd.
@auroro viem, že nie hneď nejakú psychiatria, nie je v tom štádiu, ale ani nechcem, aby to vôbec k tomu došlo. Určite kontrola, kontrola, kontrola. Som zvedavá. Nie ten typ chlapca, čo si urobí po svojom, alebo útek z domu. Ale čert nikdy nespí, tak to ani nepodceňujem.
@cacianka naučil sa klamať. Ja neviem, čo je s nim.
@kamila189 nechcem to zľahčovať ale troška zvolní. Kým to budeš riešiť radikálne rozprávaj sa s ním zober ho trebárs na týždeň na dva niekde na hory mimo kamarátov ak môžeš aj na dlhšie ale nepoka si tú dôveru medzi vami. Lebo ak ti prestane dôverovať tak ti nepomôžeu ani policajti ani reedukačné zariadenie čo je si myslím úplný extrém ní psychiatria to je ďalšie extrém. Proste je v puberte a potrebuje sa od vás separovať. Ja nie som rodičovská hviezda ale neskákala som po synovi keď prišiel pripitý ani prifajčení proste som sa s ním za každím len rozprávala a rozprávala a teraz je v pohode. Z času na čas ho zoberiem na nejakú dovolenku kde sme len my dvaja a v pokoji sa mi popriznáva z kadečím snažím sa nereagovať popudenie a držať si tú dôveru tie roky sú hrozné ale treba to nejako prežiť hlavne nestrati to puto. Aj keď na tie testy by som ho teda zobrala a možno aj kde si kde by videl narkomanov, ako skončia.
@kamila189 z toho co som si precitala a ake mam ja skusenosti z mojho okolia, castokrat sa mladi uchyluju k drogam, alebo teda skusaju veci, ktore im pomozu vytrhnut sa z reality a z realnych emocii, ked im vnutorne (na dusi) nieco chyba - zmysel zivota, nedostatok lasky, pozornosti v rodine, naplneny pocit dolezitosti pre oboch rodicov, alebo ak su problemy v rodine, medzi rodicmi, absentujuci rodic, ...alebo len nuda, ktoru si sam nevie zmysluplne vyriesit, pripadne osobnostne nedostatky - nizke sebavedomie, vnutorne strachy, neschopnost nadviazat zdrave vztahy a pod. Ak by sa ti podarilo prist na ten pravy dovod, potom vies s nim zmysluplne komunikovat a to je ta spravna cesta. Viem vsak pochopit aj tvoju prudku, akutnu reakciu, a aj ked ma pre mna vacsi zmysel to, co vyssie pisem, suhlasim aj s tou prudkou reakciou, chlapec musi v prvom rade pochopit kde su hranice a ze ich daleko prekrocil, ale urcite ked situacia sa ukludni, treba postupne vysvetlit aj tvoju reakciu (v kontexte, ze vsetko je to preto lebo ti na nom a jeho buducnosti extremne zalezi) ale snazit sa najst aj pricinu takeho chovania, lebo to ze mal pri sebe tu tbl., a ze sa v skole pohorsil a pod.-tak to je uz komplexne a asi to ma hlbsie, mozno aj vaznejsie korene.
Priklad z blizkej rodiny - chlapec nadpriemrne inteligentny, vyhraval sutaze vsade kde sa zapojil, ovladal niekolko jazykov a pod.,ale rodicov nemal uplne v poriadku, prehnani slnieckari, vsetko mu dovolovali,ved jedinacik si zasluzi to najlepsie, aj ked zacal s marihuanou okolo 15r, matka mavla rukou sak co, aj ona si davala ked bola mlada. Otec pod papucou matky, nemihol sa vyjdrit. Vztahy medzi rodicmi narusene, matka ponizovala otca, otec ked si vypil robil ramus doma. Chlapec pokracoval k horsim drogam, v skole sa pohorsil, kryli mu chrbat uz aj v skole, ked vymeskaval, preradovali na inu skolu, nic nepomohlo, chlapec pokracoval, uz mal aj meno v meste, kedze ho par krat riesila aj policia, furt rodicia nic neriesili len ututlavali. Moja mama, jeho teta, sa s chlapcom snazila uprimne porozpravat co sa deje, povedal jej ze ma zmatok v hlave, chyba mu zmysel zivota, nevie co chce robit a tak, ale ze ma aj hlasy ktore ho nutia nieco urobit, chcela mu pomoct ze moze ist s nim k psychologovi, co suhlasil, chcel to riesit, len rodicia furt nie a ututlavali, az raz sa skoro zabil
(nebudem pisat detaily) a vtedy skoncil na psychiatrii s dg.tazka schizofrenia, odvtedy je na liekoch a v zivote uplne skoncil, bude navdy odkazany na niekoho, nedokaze sa ani o seba postarat. Tolko smutny pribeh nadpriemerne inteligentneho chlapca, ked su rodicia az prilis liberalni a vsetko ututlavaju a neriesia problem. Za mna ziaden extrem nie je dobry, ani byt extremne liberalny ani byt extremne agresivny a autoritarsky. Jedno co viem, v prvom rade musia platit pravidla a hranice, ak sa vyznamne porusia, tak samozrejme je na mieste aj krik, ale s postupom casu treba prejst aj na racionalnu cestu a komunikovat ako ludia, vysvetlit si veci a hlavne pochopit konanie toho druheho.
Drzim palce, snad ti aspon trosku v niecom toto pomoze.
@kamila189 z toho co som si precitala a ake mam ja skusenosti z mojho okolia, castokrat sa mladi uchyluju k drogam, alebo teda skusaju veci, ktore im pomozu vytrhnut sa z reality a z realnych emocii, ked im vnutorne (na dusi) nieco chyba - zmysel zivota, nedostatok lasky, pozornosti v rodine, naplneny pocit dolezitosti pre oboch rodicov, alebo ak su problemy v rodine, medzi rodicmi, absentujuci rodic, ...alebo len nuda, ktoru si sam nevie zmysluplne vyriesit, pripadne osobnostne nedostatky - nizke sebavedomie, vnutorne strachy, neschopnost nadviazat zdrave vztahy a pod. Ak by sa ti podarilo prist na ten pravy dovod, potom vies s nim zmysluplne komunikovat a to je ta spravna cesta. Viem vsak pochopit aj tvoju prudku, akutnu reakciu, a aj ked ma pre mna vacsi zmysel to, co vyssie pisem, suhlasim aj s tou prudkou reakciou, chlapec musi v prvom rade pochopit kde su hranice a ze ich daleko prekrocil, ale urcite ked situacia sa ukludni, treba postupne vysvetlit aj tvoju reakciu (v kontexte, ze vsetko je to preto lebo ti na nom a jeho buducnosti extremne zalezi) ale snazit sa najst aj pricinu takeho chovania, lebo to ze mal pri sebe tu tbl., a ze sa v skole pohorsil a pod.-tak to je uz komplexne a asi to ma hlbsie, mozno aj vaznejsie korene.
Priklad z blizkej rodiny - chlapec nadpriemrne inteligentny, vyhraval sutaze vsade kde sa zapojil, ovladal niekolko jazykov a pod.,ale rodicov nemal uplne v poriadku, prehnani slnieckari, vsetko mu dovolovali,ved jedinacik si zasluzi to najlepsie, aj ked zacal s marihuanou okolo 15r, matka mavla rukou sak co, aj ona si davala ked bola mlada. Otec pod papucou matky, nemihol sa vyjdrit. Vztahy medzi rodicmi narusene, matka ponizovala otca, otec ked si vypil robil ramus doma. Chlapec pokracoval k horsim drogam, v skole sa pohorsil, kryli mu chrbat uz aj v skole, ked vymeskaval, preradovali na inu skolu, nic nepomohlo, chlapec pokracoval, uz mal aj meno v meste, kedze ho par krat riesila aj policia, furt rodicia nic neriesili len ututlavali. Moja mama, jeho teta, sa s chlapcom snazila uprimne porozpravat co sa deje, povedal jej ze ma zmatok v hlave, chyba mu zmysel zivota, nevie co chce robit a tak, ale ze ma aj hlasy ktore ho nutia nieco urobit, chcela mu pomoct ze moze ist s nim k psychologovi, co suhlasil, chcel to riesit, len rodicia furt nie a ututlavali, az raz sa skoro zabil
(nebudem pisat detaily) a vtedy skoncil na psychiatrii s dg.tazka schizofrenia, odvtedy je na liekoch a v zivote uplne skoncil, bude navdy odkazany na niekoho, nedokaze sa ani o seba postarat. Tolko smutny pribeh nadpriemerne inteligentneho chlapca, ked su rodicia az prilis liberalni a vsetko ututlavaju a neriesia problem. Za mna ziaden extrem nie je dobry, ani byt extremne liberalny ani byt extremne agresivny a autoritarsky. Jedno co viem, v prvom rade musia platit pravidla a hranice, ak sa vyznamne porusia, tak samozrejme je na mieste aj krik, ale s postupom casu treba prejst aj na racionalnu cestu a komunikovat ako ludia, vysvetlit si veci a hlavne pochopit konanie toho druheho.
Drzim palce, snad ti aspon trosku v niecom toto pomoze.
@janiely ďakujem samozrejme pomôže. Je pravda, že problémy sú a budú. Bude mať každý nejaké prekážky, ale musíme sa ich učiť zvládať s čistou hlavou. Samozrejme, že nechcem, aby sa to posunulo ináč. A vôbec nie pokračovať. Má v prostredí veľa takých rodín s problémami a musí sa to zvládať. Ale kamaráti, to je otras. A budem len čakať, kedy pochopí, kto je kamarát. A nie mať veľa a byť akože populárny. Ja pravdu nevytiahnem. Aspoň nie teraz a pochybujem, že niekedy. No moja úloha je bude, veľká kontrola a zakročilť.
@janiely ďakujem samozrejme pomôže. Je pravda, že problémy sú a budú. Bude mať každý nejaké prekážky, ale musíme sa ich učiť zvládať s čistou hlavou. Samozrejme, že nechcem, aby sa to posunulo ináč. A vôbec nie pokračovať. Má v prostredí veľa takých rodín s problémami a musí sa to zvládať. Ale kamaráti, to je otras. A budem len čakať, kedy pochopí, kto je kamarát. A nie mať veľa a byť akože populárny. Ja pravdu nevytiahnem. Aspoň nie teraz a pochybujem, že niekedy. No moja úloha je bude, veľká kontrola a zakročilť.
@kamila189 verim, ze to mas tazke, tym ze si sama, ta to bude stat 2krat tolko energie. Ale urcite si silna a zvladnes to. Co sa tyka porozpravania so synom, ak citis zeby sa tebe nezdoveril, nech skusi niekto kto ma s nim otvorenejsie vztahy, alebo neskor mu mozes navrhnut psychologa, ak by sam chcel (tomu nasmu chalanovi v rodine sa to pacilo ako riesenie, takze len z toho dedukujem, ze niektori naozaj potrebuju sa len s niekym otvorene porozpravat, ked nevedia najst odpoved na svoje otazky, na svoj zmatok v hlave). Ale na tebe urcite ostane kontrola, vyssi dohlad, ako pises, ale snaz sa to robit nenapadne, nie prilis okato - to moze mat potom opacny efekt - ako tu uz vyssie ludia pisali. A za kazdu snahu o otvorenost zo strany syna (ak sa ti s niecim prizna) sa zaroven otvor aj ty a bud voci nemu tiez uprimna a najma ludska a snaz sa ho aj pochopit. Mas to tazke ze v jednej osobe musis plnit aj ulohu otca (kontrola, autorita) aj ulohu matky (empatia, ohladuplnost, laska) - ale len to je cesta. Este raz drzim palce 🍀
@kamila189 je to párty droga človek sa dokáže zabaviť ako nikdy no podieľa sa na väčšiom produkovaní hormónou ale nie priamo na receptoroch tym pádom není návyková
@kamila189 ako to nakoniec dopadlo?
@reela dobrý deň. Kupujem testy na drogy a pred víkendom a po víkende restujeme. Zatiaľ nič, ale nikam ho nepúštam. A keď, tak zase testy. Rozhovory, rozhovory, brat mu nakázal. A bola som aj v centre má Levočskej pri psychologičke. Ale tam mu len dohovorila a dala mi kontakt na štvorlístok, ak by pokračovalo. To som mohla hneď ísť tam, len som nevedela. Tak uvidíme. Odstrihnúť od tej partie 😡. Kým nedostane rozum a nebude vedieť, čo je a čo nie je správne, ak keď sú to kamaráti.
@reela dobrý deň. Kupujem testy na drogy a pred víkendom a po víkende restujeme. Zatiaľ nič, ale nikam ho nepúštam. A keď, tak zase testy. Rozhovory, rozhovory, brat mu nakázal. A bola som aj v centre má Levočskej pri psychologičke. Ale tam mu len dohovorila a dala mi kontakt na štvorlístok, ak by pokračovalo. To som mohla hneď ísť tam, len som nevedela. Tak uvidíme. Odstrihnúť od tej partie 😡. Kým nedostane rozum a nebude vedieť, čo je a čo nie je správne, ak keď sú to kamaráti.
@kamila189 robíte dobre. Ste dobrá mama a raz to ocení chalan , len teraz ešte nie...

Takto nejako by som to riesila ja- v prvom rade bez kriku a otvorene by som si s nim sadla, vysvetlila mu ako sa onho bojim, vytasila nanho fotky a clanky s rizikami, umrtiami, vedlajsini ucinkami, aby pochopil preco sa o neho bojim. Povedala by som mu, ze som tu pre neho, akykolvek problem ma, pretoze ocividne ma velky problem. Drogy su uz len dosledok. Povedala by som mu, ze nebudem robit ani cirkus ani ho fackat ani nic podobne ak od tejto chvile bude so mnou komunikovat absolutne uprimne o vsetkom a nejako to spolu cele vyriesime. Prvorade pre mna by bolo zistit, preco a co sa vlastne deje. Uistila by som ho, ze cokolvek mi povie, nebudem vysilovat a budem to brat len ako fakt, od ktoreho sa odrazime, aby sme to vyriesili. Berie to aj on? Ako dlho? Ako casto? Este nieco ine? Kde to kupuje? Predava? Odkial ma na to peniaze? Na zaklade toho by som uz potom zvolila postup. Ak je to ta “najlepsia” varianta, ze parkrat vyskusal a v nicom inom nejde, tak by som ho posadila za telku a donutila si ho pozriet Requiem za sen a vsetky filmy s tou najrealistickejsou drogovou tematikou co by ma napadli. Potom by dostal odo mna na nejaky cas obmedzene financie, ze mu budem platit len nevyhnutne vydavky, ktore ja schvalim az kym si neziska moju doveru naspat. Uistila by som sa, ze chape ake devastacne ucinky to moze mat na jeho zivot. Kym to chce riesit, bude uprimny, bola by som tam pre neho s kludom, aj keby sa mi priznal ze to predava po skole. Nastavila by som tvrde pravidla, v tomto pripade aj psychiatra a zvazila by som zmenu prostredia. Ak by som ale zistila, ze mi klame alebo by sa to opakovalo, jasne by som mu zdoraznila, ze pri najblizsej prilezitosti sama volam policiu. Nech mu je jasne, ze ho dam radsej zavriet do basy ako by som ho mala nechat nicit sa dlhe roky vo fete a nebodaj v predaji drog a dopadnut ktovie ako.
@lucilaines 👏