Ťažké rozhodnutie ohľadom strednej školy
Ahojte maminky. Veľmi vás prosím o radu ako dcére vysvetliť že ma na viac co sa týka strednej školy. Som matka 14 ročnej dcéry ktorá čo chvíľu pôjde na SŠ ako matka sa snažím byť chapava podporujem svoje deti, no nepáči sa mi odbor strednej školy pre ktorý sa dcéra rozhodla som nešťastná. Dcéra je jednotkarka učí sa veľmi dobre no rozhodla sa ísť študovať agropodnikanie odbor jazdectvo 200km od nášho bydliska. Mám dosť obavy a poviem na rovinu nechcem nikoho uraziť ale ona ma naviac samozrejme sa snažím jej rozhodnutie akceptovať a snažím sa jej vysvetliť ze sú rôzne kurzy môže si spraviť kurz no ma vlastnú hlavu. Podporujeme ju od 3 rokov ma vlastného koná trénuje kone je taky samouk miluje kone od detstva no neviem či toto rozhodnutie je správne. Nechcem ako rodič jej vybrať školu ktorá ju nebude baviť ale zároveň si myslím ze toto není správna cesta ďakujem za rady
@miskaaa89 ja som učila na škole, ktorá je zameraná na odbor agropodnikanie- jazdectvo. Poviem ti, každý si mysli, že to je ľahké, že čo už sa tu môžu učiť, ale decká, ktoré prišli s jednotkami zo ZŠ, mali problémy. Možno nie v prvom ročníku, ale postupne sa pridávajú odborné predmety, ktoré sú veľmi ťažké, do toho ekonomické predmety. A čo do budúcna? Máme žiakov, ktorí sú úspešní v jazdení a súťažia v zahraničí, niektorí pokračujú na vysokej škole odbor hipológia, mnohí odišli za koňmi do zahraničia- najmä Švajčiarsko, kde sa o kone starajú. Kone musíš ľúbiť, aby si bola spokojná a šťastná na našej škole (resp.v danom odbore).
@dominika1988 presne po tom tuzi moja dcera.. je deviatacka , vyznamenana v skole a chce ist za kadernicku, 4rocny odbor s maturitou , kadernik vizazista... a ano, pojde tam kde si to ona praje.
ja som z troch sestier a ani jedna nestudovala po com tuzila, lebo rodicia chceli nase "dobro". Ovplyvnilo nas to na cely zivot. Radsej nech je dieta sklamane, ci po case zmeni odbor - ale slobodne vo vybere a zodpovedne za to co si vybralo ... ako nasilu zo zatatymi zubami vystodovat tam, kde, maju ambicie rodicia.
aj my pocuvame, ide pod svoju uroven, ma na viac. Mne sa ale neruti svet, ved zmaturuje, moze ist potom na dalsiu skolu kde chce, robit co chce, bud ostane v obore alebo skusi a zisti ze nie je pre nut a vyda sa inou cestou . No a? Vo svete to takto chodi uplne bezne, mlady clovek skusi rozne prace, zisti kde je najlepsi a kde sa najlepsie uplatni.
@dominika1988 Ja som tak chcela ísť za čašníčku, musela som ísť na SPŠ textilnú, ktorá mi nikdy k ničomu nebola, hneď ako som dospela a odsťahovala sa, spravila som si diaľkovo čašníčku a aj som ju dlhé roky robila, hlavne v Rakúsku a bola som max. spokojná.
Aj moja dcéra plánuje ísť do Ivanky odbor chov psov, strašne ľúbi nášho psa, trénuje ho, stará sa o neho, číta knihy o psoch, ale cudzích psov sa bojí...takže neviem čo s ňou tiež, ja ju nechám nech ide na školu akú chce, aj keď viem, že sú tam ťažké predmety na učenie a nikde som nenašla či je to škola s maturitou, kto viete napíšte ďakujem
@dominika1988 moja mladsia sestra chcela ist na strednu zdravotnu skolu, tuzila byt rehabilitacnou sestrou alebo fyzioterapeutkou. Mala dvojky, sem tam trojka, nasi ju odhovorili ze to neda, ze to je tazka skola a dali na sou drevarske. skolu pretrpela, v odbore pracovala mozno tak rok dva aj to len z nutnosti. Medzitym si urobila kurzy na cvicenia v telocvicni... aerobic, zumba a take veci. po rokoch zamestnania v staveb. sporitelni kde uplne vyhorela a pre neustaly stres sa jej pridali zdravotne problemy, dala vypoved. spravila si masersky kurz. Po dalsich par rokoch vyse 40 rocna vystudovala externe strednu zdravotnu, presne ten odbor co chcela ako 14 rocna....
a tak obrovskou zivotnou oklukou je konecne stastna ze ma vzdelanie aj obor ktory tuzila a bavi ju. Neviem preco ju rodicia tak podcenili...
@dominika1988 oni tam maju aj klasicky 3rocny obor s vyucnym listom, ale tiez aj tu visazistku s maturitou ... a co som pozerala stranku skoly, tak ich studenti s maturitou si podavaju aj prihlasky na vysoku.
@laurikagab dakujem
Na tvojom mieste by som bola rada, že dcéra vie, kam chce ísť a prečo tam chce ísť. Ver tomu, že by veľa rodičov chcelo byť na tvojom mieste. Baví ju to, vidí sa v tom a to je najdôležitejšie. Mám doma deviatačku, ktorá ale absolútne netuší, kam by chcela ísť, nie je ani výborná žiačka, že by sme si povedali, nevieš kam, máš dobré známky, choď na gympel...inak tiež sme sa bavili o tejto Spojenej škole v Ivanke, buď chov psov alebo agropodnikanie kynológia, kedže k zvieratám ma blízko, ale čo sa týka vzdialenosti sme z BA a máme to za rohom. Takže hlavu hore, tvoja dcéra najlepšie vie kam chce ísť a nikde nie je napísané, že po maturite nemôže pokračovať na VŠ, v akomkoľvek odbore, keď bude cieľavedomá dosiahne čo chce...držím palce pri rozhodovaní
@renka30 sme na tom podobne ako vy, nevieme kam, dcéra chce ísť do Ivanky (od nás je to 35 km), tak uvidíme
@renka30 no presne, nic horsie jak nerozhodne nevyhranene dieta. Starsia je taka, ale nastastie sa ucila na zakladnej vyborne, tak isla na gymnazium. Teraz je v druhom rocniku ma 17 rokov a uz lepsie vidno v com vynika, ze ju taha k jazykom a spolocenskym vedam..bavi ju historia, obc. nauka. a vsetly jazyky ovlada vyborne - dve vie plynule a dve sa uci. Ked bola na zakladke...zbierala dobre znamky ale prakticky ju nebavilo extra nic.
@dominika1988 stále hľadáš ako a prečo sa nedá a na vine je tvoja mama... keby si skutočne chcela tak hľadáš cestu ako to dosiahnuť a mohla by si byť spokojná v novom povolaní, mám pocit, že ty to vlastne ani skutočne nechceš, len ťa štve, že mama kedysi rozhodla za teba
@renka30 ale však ja nikde nepíšem, že sa to nebude dať ísť na VŠ ale bude to mať oveľa ťažšie. A právo ako humanitný odbor a veterina sú 2 rozdielne veci. Právo sa dokáže, človek naučiť ak má dobrú pamäť stačí len sadnúť na zadok a študovať ale predmety ako chémia, fyzika tomu musí rozumieť to sa naspamäť nedá naučiť. To isté platí ak si vyberie nejaký ekonomický odbor kde bude potrebovať dobrú matiku, čo jej tiež SOŠ nedá do takej miery.
Taký odbor je aj u nás, nechcem uraziť, ale chodí tam odpad mesta a celého okolia. Je to síce s maturitou, ale úroveň vzdelania je otrasná, a ak je teraz jednotkárka, klesne na ich úroveň a s prijímačkami na výšku to bude mega ťažké, ba priam nemožné.
Nech ide na gympel a potom na veterinu, nezaujala by ju takáto myšlienka?
@gdpr moze chodit na doucovanie posledny rok ss, ak sa rozhodne ist na taku vs. Vela mladych tak chodi, aby sa podostavali na vysky, aj ti z gymka ak chcu ist na medicinu. Vzdy sa da vsetko ak je vola.
@miskaaa89 za mna urcite pustit, dovolit. Ona sa v zivote nestrati ak je sikovna.neboj sa o nu. A ver ze nechces abybti to vycitala.v zivote, ze si ju.nepustila, nedovolila jej splnit sny
A ku konkretnej skole. Tu skolu zvladne ktokolvek, nie je vobec narocna a taki su aj ziaci, zvycajne trojkari na ZS.
@marcellka32
@miskaaa89
@makova333 ďakujem...ja ju dám kam chce, len sa bojím trochu, aby sa tým aj uživila
@miskaaa89 dnes je taky trend ze jednotkari sa hlásia na ucnovky a stvorkari na gymnázia. Ten jednotkar sa potom spamätá až keď je na ucnovke..
@negymama aj dnes je strasne vela takych rodicov...vzdy si vravim chudata deti...znama hovori moj syn musi ist na gymnazium a ja ho tam pretlacim aj keby so bolo!! pytam sa a on tam chce ist? "nie a teba sa vasi pytali kam chce ist?" vravim ani nie ale mozno a mohli....ale nestaram sa vies ako kazdy robi najlepsie co vie alebo co i mysli, neovpyvnim mozno na to raz pride a mozno nie....moj syn chce byt stolar a aj ked ho bavi veda vesmir lahko sa uci, je mi to jedno a budem hrda mama jedneho sikovneho stolara, hlavne nech chodi do prace rad a vie do nej vlozit kusok zo seba tomu sa vravi zmysel...ak ho clovek nema zije sa mu tazko.
@nistika škola je dobrá, jasné, že sa nájdu aj nedostatky, ale to je všade. K nám nechodia deti preto, lebo chcú super luxusné učebne, ani to najmodernejšie vybavenie, ani preto, aby sa predbiehali, čo má kto najnovšie a najdrahšie. K nám chodia deti preto, lebo majú radi kone a sú to deti, ktoré sú úplne obyčajné, ale teda v dobrom zmysle slova a častokrát majú ťažký životný údel. A kone im pomáhajú.
za mňa tiež rozhodli že nepôjdem na zradvotku lebo.... tak som išla na ekonomickú, roky som robila to, čo ma nebavilo. Pred 50-tkou si robím školu a budem robiť to, čo som vždy chcela. Ale sú to zahodené roky. Mohla som byť niekde úplne inde. Aj profesne aj finančne. Mala som určité predstavy ale hold, nebolo mi to dopriate. Čo už. Už sa nedopracujem tam, kam som chcela. Ale aspoň v odbore bude hádam raz pracovať
@miskaaa89 ja bývam blízko tej školy.Bola by som tak isto zhrozená ako ty.Ved to je všetko pekne, že má kona, je to jej hobby, ALE tomu sa môže venovať ako hobby, robiť raz hipoterapiu, s deťmi jazdiť v rámci krúžku.Je to slabá škola a idú tam deti, ktoré majú zlé známky a nevedia kudy kam.Este na tej škole stojí za zváženie odbor sestra u veterinára odfotim a pošlem mám katalóg stredných škôl v Ba a okolí.
Má na viac tak nech ide na veterinu, gymnázium ..neustúpia by som reálne chcem vedieť od dieťaťa kde bude pracovať a ako si to predstavuje.Planuje si spraviť ranč s reštauráciou, detským ihriskom...ak áno nech ide do toho, ale ináč nie.A taký ranč so zvieratami si môže spraviť s akoukoľvek školou🙂stačí mať peniaze.Nehovoriac o internátnej škole 200 km od domu...
@marcellka32
@miskaaa89 dajte si stránku strednapremna.sk a dá sa odtiaľ objednať zadarmo katalóg všetkých škôl v Ba a okolí odbory, fotky ...su tam iba štátne nie súkromné školy, ktoré patria pod Bratislavský samosprávny kraj.Ja ho mám doma posielam info o škole.Inac v Ba je aj súkromná veterinárna škola.poplatky neviem pohladaj...

@roberta27 do Ivanky pri Dunaji. Ak náhodou ma niekto skúsenosť s touto školou a internátov budem rada za info