Ťažké rozhodnutie ohľadom strednej školy
Ahojte maminky. Veľmi vás prosím o radu ako dcére vysvetliť že ma na viac co sa týka strednej školy. Som matka 14 ročnej dcéry ktorá čo chvíľu pôjde na SŠ ako matka sa snažím byť chapava podporujem svoje deti, no nepáči sa mi odbor strednej školy pre ktorý sa dcéra rozhodla som nešťastná. Dcéra je jednotkarka učí sa veľmi dobre no rozhodla sa ísť študovať agropodnikanie odbor jazdectvo 200km od nášho bydliska. Mám dosť obavy a poviem na rovinu nechcem nikoho uraziť ale ona ma naviac samozrejme sa snažím jej rozhodnutie akceptovať a snažím sa jej vysvetliť ze sú rôzne kurzy môže si spraviť kurz no ma vlastnú hlavu. Podporujeme ju od 3 rokov ma vlastného koná trénuje kone je taky samouk miluje kone od detstva no neviem či toto rozhodnutie je správne. Nechcem ako rodič jej vybrať školu ktorá ju nebude baviť ale zároveň si myslím ze toto není správna cesta ďakujem za rady
@marcellka32 ešte kynolog dobre, tak pôjde k policajtom...alebo bude trénovať psov...psí hotel, ak by mala pozemok je žiadany...nám výchovná poradkyňa povedala, že treba otvoriť profesiu a pozrieť sa koľko sa ponuka prac.miest na to, čo chcú naše deti študovať.Ja som skeptická voči takýmto školám detto Záhradnícka v Malinove to sú školy len, aby boli a prelievali sa dotácie.Moja sestra býva v Malinove... na internáte je tak málo žiakov, že sa uvažovalo o zrušení teraz posledné roky prenajímajú izby robotníkom, ktorí dlhodobo pracujú na výstavbe v Malinove 3 vody, aby sa aspoň sa využili izby a boli poplatky.Takže deti bývajú pomiešane v jednej budove s dospelými chlapmi.Mne by to vadilo....ale náhoda je blbec možno si nájde človeka, ktorý vo veľkom chová bude sa mu starať o zvieratá, jazdit na nich...
@luccija áno chce byť trénerka psov...popravde nie som nadšená
Baby ja si myslim, ze aj ked je dieta v 14-15 rokoch vyhranene pre nejaky odbor, neznamena to, ze to bude chciet robit v 30-ke. 14-15 rocny clovek, ktory nikdy nepracoval, ma urcite idealy si nevie realne zhodnotit cim by sa chcel naozaj zivit. Ja som 13-14 r. chcela byt herecka, chodila som do ZUS, naozaj ma to bavilo. No chvalabohu, ze som sa bola na prijmacky len pozriet (s kamoskou ako podpora, ktora si prihlasku dala). Dnes viem, ze toto by cesta pre mna urcite nebola. Ale velmi velmi ma ZUS bavila - ako konicek. A aj mi vela veci dala, ktore som neskor zuzitkovala. Kazdopadne, je dolezite nielen to co chce dieta alebo co chce rodic, treba, aby sa rodic na vyber skoly pozrel komplexne. Je/nie je dieta studijny typ, Ake ma dieta nadanie, co ho bavi, Vie si predstavit manualnu pracu ako svoj job atd. Skusit mozete aj tento test: https://www.kampo.sk/predpoved-studia
@makova333 súhlasím len tu je zase boj s pubertalnym dieťaťom, ktoré sa doma vzpiera, že tomu rodič nerozumie, ze dnes je iná doba... moja dcéra sleduje na Instagrame kuchárov tiež mi ukazuje recepty super práca to by ju bavilo.Realita je taká, že ak by mala k tomu vzťah dávno by doma sama niečo skúšala a nečakala kým navarim🙂na sieťach to vyzerá fajn.V reále 12'hod smeny krátky, dlhý týždeň a pár vyvolených je v dobrých hoteloch či reštauráciách, alebo zahraničí.Nam poradkyňa hovorila, že vyborny odbor je fyzioterapia ľudia, deti majú čoraz viac problémy s chrbticou vedia dávať aj súkromné hodiny na úpravu svalového korzetu ..klasika služby maser, kozmetická, kaderníčka, elektrikár, automechanik, IT technici, účtovníčky... tiež neviem čo vybrať uci sa dobre, ale neinklinuje k ničomu.
@makova333 súhlasím s tebou, ale akonáhle jemne poviem mojej slečne, že chov psov môže robiť aj vo svojom voľnom čase, prípadne po práci tak so mnou nemá záujem diskutovať 🤷má na viac, ja ju nebudem tlačiť na gymnázium ak to nechce, ale fakt neviem kam s ňou..
@luccija preco si myslis ze 12hod sichty su tak hrozne? ono nieje velky rozdiel ak si v praci osem hodin alebo uz potiahnes aj dalsie styri...potom mas 3 alebo dokonca 4 dni volna co je super ja som pracovala aj dvanasstky aj osmicky a musim povedat ze pri dvanastkach som mala viac volna....ked si v praci do piatej ten den je tak ci tak strateny a volno mas len cez vikend....
realita je castokrat ina nez si deti myslia to ano...lenze oni pisu svoj zivot. rodicia maju deti sprevadzat snazit sa ukazat im realitu ale nie robit zivotne rozhodnutia za nich. ak rozhodnete zle, bude vas dieta za to vinit aj keby prezilo len mizerne styri roky na skole o ktoru nema zaujem. ak je skola s maturitou ja by som to nechala tak. mozno ju to prestane bavit mozno zmeni zivotny ciel mozno mozno a ak aj nie, ist na vysku moze aj v tridsiatke a ak ju to bude bavit a bude spokojna v oblasti v ktorej pracuje, tak potom predsa vsetko dobre dopadlo a vsetci mozu byt spokojni.
Ja som chcela ist na gympel, mama ani pocut. Pojdes na zdravotku, mas remeslo v rukach. Neznasala som to a trpela na praxi nenormalne. Robila som 2 vs aby som sa dopracovala k tomu co som chcela robit. Moja xcera si zas ten gympel vybrala a po polroku zdrhla a prsstupila na skolu, ktoru som jej ponukala od zaciatku, nechcela ani pocut. Teraz zmaturovala spokojna, dostala sa aj z odbornej na 3 vš.
@marcellka32 moja kamarátka vzala dcéru k psychologicke dala jej spraviť nejaké testy a poradila vhodné tipy skol či skôr prírodné vedy, či má logiku či vybrať technicky zamerane...porozprávala s ňou..
@miskaaa89 Ahoj, ja tiež bývam neďaleko. Vídala som deti z tejto školy v našo obchode. No, proste sú to deti, ktoré neboli na základnej premianti vo svojich triedach, to je na nich vidieť. Tam majú aj chov psov, aj stajne a jazdeckú školu, chovali aj iné zvieratká, papagáje, špeciílne druhy husí, kačiek a tak. V okolí Ivanky je niekoľko jazdeckých škôl, stajní, žijú z toho, že ľuďom ustajňujú kone. Ak je jednotkárka, je jej na tej škole škoda. Ovšem, ja som tiež milovala kone, zvieratá, chcela som byť veterinárka. Moji rodičia ma tiež nasmerovali inam. Teraz si uvedomujem, že to bola jediná vec, ktorá ma kedy naozaj bavila, proste to bola moja vášeň. Mám inú profesiu, ktorú viem robiť, ale nenapĺňa ma. Občas mám za to na rodičov ťažké srdce, hoci im nič nehovorím. A teraz už sa k tomu nevrátim, ako už zaznelo vyššie, táto loď už odplávala. Ja by som skúsila dcéru presvedčiť na ten gympel - jazdiť môže aj popri ňom - a potom veterina, ak nezmení názor. Plus jazyky a zahraničie - tam je aj stajník dobre zaplatený v porovnaní so SVK.
@luccija
@marcellka32 baby treba zazitkove ucenie 😀 Ok mozes ist za kucharku ak ma presvedcis doma, ze ta varenie bavi. Pripadne zobrat niekde na neplatenu prax/dobrovolnictvo napriklad v utulku ak chce kynologiu a podobne. Hoc aj keby tam mas byt s nou ako zakonny zastupca. Ono ta prax vela napovie o com povolanie je. Moj znamy chcel byt odmalicka kuchar, stale sa motal doma v kuchyni. Uz v prvom rocniku na ucnovke zistil, ze este par rokov bude hlavny skrabac zemiakov a upratovac kuchyne. Velmi rychlo zaujem opadol ked zistil co je doma sa bavkat a co obnasa prax. Dnes jazdi ako sofer na autobuse na medzinarodnej linke 😀
@nistika a robila si kuchárku?lebo je to ťažká práca v strese, v stoji ..nezaplatena praca.Moja mama to robila pár rokov nevidela som ju v puberte 5 dní zo 7, lebo prišla o 23 hod, keď ja som už spala a ráno vstávala neskôr ako ja.Ano je to ich život súhlasím, ale v 14 r nevidia realitu oni reálne nevedia čo tá práca obnáša.A rodič je na to, aby usmernil máš pravdu len často to vidím z okolia potom po roku menia školu, lebo to nie je to pravé a druhá škola detto.Ale v podstate súhlasím len nech majú maturitu len dievča z poľnohospodárskej od koni, ak bude chcieť zmeniť profesiu a ísť niekde do administratívy nemusí to mať ľahké.Vzdy je cesta kynolog si môže spraviť chovnu stanicu na psov bude sa venovat psom, môže ísť robiť rozhodcu na výstavy len to sú také bokovky..hobby
@makova333 iste, ak by doma piekla, varila chodila do obchodu vyberala si suroviny nedbam...len ona sleduje nejakú Talianku, ktorá vari dobre cestoviny na x spôsobov a ju by to bavilo🙂)takému teenegerovi stačí malo.Dalsia jobovka bola, že by chcela miešať drinky v bare, lebo sme boli na gastro výstave a bola tam ukážka majstrov barmanov, ktorý vyhadzovali sejkre nad hlavu a bolo to také zaujímavé🙂ešte si asi užijeme s výberom skoly.Ja som ju zobrala k babke nech jej povie čo je práca kuchára.Ale tiež nedávam doma žiadne kazania, lebo viem, že puberta vzdor...ja som zohnala knihy o školách, pôjdeme na deň otvorených dverí, ak sa bude dať, chcem ju dať otestovať na výber povolania a poradím...ale konečné rozhodnutie nechám na ňu.Tie deti čo sa s nimi rozprávam vôbec nevedia čo ktoré povolanie obnáša, aké sú možnosti podľa mňa sa tomu v škole vôbec nevenujú, korona...
Aj hrúbku som spravila sorry
Nechaj dceru studovat, co chce. Ja som vzdy chcela byt sestricka. Mona babka mi furt rozpravala, ze budem rite umyvat. Nastastie rodicia stali za mnou. Babke som tiez rit umyvala.
V 2004 som odisla do UK, prebehla par oddeleni a dnes som stanicna. A som spokojna, nemusim sa v robote hladat. V buducnisti mozno opustim oddelenie, ale v UK mam ako sestricka neobmedzene moznosti.
Kto by to bol povedal, ked som v 90tych r min storocia Isla na zdravotnicku skolu.
Úprimne neviem vôbec čo by som ti poradila, kamarátkin syn toto riešil pred 2 rokmi, mal samé jednotky a chodieval na rôzne olympiády na základnej, šikovný múdry chalan, školská psychologička mu odporúčila gymnázium, ale on si postavil hlavu, že chce ísť na agrotechnickú na odbor programátor CNC strojov, lebo tam išli jeho spolužiaci a neviem čo si predstavoval, že tam bude robiť, ale chodil domov s plačom, že tam chodia na traktoroch a jeho spolužiaci nevedia ani vybrané slová, hrozne sa tam nudil a upadal, pozabúdal aj veci čo vedel, nakoniec sa rozhodol prestúpiť po roku na obchodnú akadémiu, musel robiť rozdielové skúšky z predmetov, ktoré nikdy nemal, ako ekonomika, strojopis, účtovníctvo, právo, nakoniec musel ísť zase do prvého ročníka a stratil rok na škole, kde sa trápil. Teraz chce pre zmenu robiť finančného poradcu na instagrame😀
A 200km intrák.. Kebyže ide o nejakú výberovú školu, budiž, ale dochádzať kvôli tejto škole.. Možno jej nejde o školu, len aby vypadla z domu?
@irusa tak pardon, študovala som na strednej tento odbor. Na VŠ ak niekto vynikal, boli to decká z SPoŠ, nie gymnazisti. Tí boli len naučení bifliť sa, nie rozmýšľať. Aj keď nás tam bolo len pár. Ale študovali sme to preto, lebo nás to bavilo, nie, že by sme na iné nemali. A bez problémov som sa dostala aj na doktorantúru. Som šťastná, že som si mohla vybrať, čo pôjdem študovať, aj keď ma tlačili na gymnázium. Tam chodila moja sestra a bolo jej to na dve veci. Za mňa úplne zbytočná škola.
@makova333 ale ona má vlastného koňa, tak si asi vie zhodnotiť, čo taká práca obnáša. Ak niekto na to má, dostane sa bez problémov študovať ďalej aj z odbornej školy, keď bude chcieť. A ak nemá, tak ani 4 gymnáziá nepomôžu. A človek sa predsa neučí iba na škole. Pri takejto škole mi ostalo dosť priestoru učiť sa, čo ma bavilo, športovať, venovať sa záľubám. Na olympiádach som bez problémov nechávala za sebou gymnazistov (bio, chem), ale na súťaže som sa pripravovala z vysokoškolských skrípt. Tie súťaže nie sú o tom, vedieť učivo strednej školy, ale na sebe pracovať naviac. Jedine, na čo by som na takej škole dbala nad rámec štúdia sú jazyky. Tie som dobiehala neskôr.
@dominika1988 ja detto, len iné zameranie... Tiež to neviem mame odpustiť. Robím to, čo ma nebaví, a inak sa nedá, lebo bez medicíny zo mňa doktor nebude.....
@miskaaa89 oooch u nas doma bola presne tato tema, az na to, ze ja som bola to dieta, co lubilo koniky a chcela som ist studovat jazdectvo alebo veterinu, tiez tak 100km od bydliska. chodila som do vyberovej triedy, same jednotky, vyborna v jazykoch.. predmety potrebne na veterinu mi pritom vobec nesli 😃 nastastie, mamka mi to zatrhla, ze ak chcem ist tymto smerom nech sa paci po strednej skole, ked uz budem dospela mozem ist kam chcem aj na veterinu aj na polnohovno. takze prijimacky na gympel a obchodnu. skoncila som na obchodnej. po strednej som sa predsa len dala na polnohovno, ale studovat ekonomiku, neskor statistiku. a po skonceni skoly som dokonca 4 mesiace pracovala ako osetrovatelka koni, kedze tejto zalube som sa nadalej venovala cele roky popri skole. a moj mozog tam skoro zomrel. sama sebe som si kladla otazku, ci fakt miesto analyzovania cisiel, co ma fakt bavilo chcem do koca zivota kydat hnoj za minimalku na ruku. dnes si pekne sedim v teple kancelarie alebo na homeoofice, za velmi dobry plat a aj keby som si to mohla dovolit, po koni uz rozhodne netuzim. doteraz dakujem mojej mamke, ze aspon niekto mal rozum. 😁 pri vybere skoly dam mojej dcere len jednu radu, vyberaj tak, aby ta to nielen bavilo, ale aby si aj financne vedela samu seba zabezpecit.
V tomto prípade by mohla byť nápomocná výchovná poradkyňa, ktorá by ju trochu usmernila.
Ja dodnes neviem mame zabudnúť, že ma donútila chodiť na strednú školu na ktorú som vôbec nechcela ísť. Škola nič moc, predmety ma nebavili, niektorý učitelia tiež stáli za nič - nevedeli naučiť alebo sa ani naučiť nesnažili, celé štúdium som sa tam trápila, ani spolužiakov som nemala dobrých až na pár výnimiek - do konca života budem ľutovať a hnevať sa aj sama na seba, že som sa viac nevzoprela mame. Takže ak dcéra chce na tú školu veľmi ísť tak nech ide, vždy sa dá do určitej doby prestúpiť na inú školu hoc aj po pol roku/ roku, ak zistí, že to nie je ako si predstavovala . Vždy lepšie ako študovať niečo nasilu a vedieť, že v živote to robiť nebude a zabiť tak niekoľko rokov úplne zbytočne a ešte vám to nútenie môže pokaziť s dcérou vzťah.

@luccija ďakujem, postudujem to...