Ťažké rozhodnutie ohľadom strednej školy
Ahojte maminky. Veľmi vás prosím o radu ako dcére vysvetliť že ma na viac co sa týka strednej školy. Som matka 14 ročnej dcéry ktorá čo chvíľu pôjde na SŠ ako matka sa snažím byť chapava podporujem svoje deti, no nepáči sa mi odbor strednej školy pre ktorý sa dcéra rozhodla som nešťastná. Dcéra je jednotkarka učí sa veľmi dobre no rozhodla sa ísť študovať agropodnikanie odbor jazdectvo 200km od nášho bydliska. Mám dosť obavy a poviem na rovinu nechcem nikoho uraziť ale ona ma naviac samozrejme sa snažím jej rozhodnutie akceptovať a snažím sa jej vysvetliť ze sú rôzne kurzy môže si spraviť kurz no ma vlastnú hlavu. Podporujeme ju od 3 rokov ma vlastného koná trénuje kone je taky samouk miluje kone od detstva no neviem či toto rozhodnutie je správne. Nechcem ako rodič jej vybrať školu ktorá ju nebude baviť ale zároveň si myslím ze toto není správna cesta ďakujem za rady
@zuzanaam Pred 25 rokmi mali odborné školy istú úroveň. Takže to čo píšeš, nemôžeš porovnávať s dneškom.. Hnojarka bola odborná škola, u nás bolo ešte SOU poľnohospodárske, kde chodili naozaj tí, čo sa nedostali nikde. Dnes sa to u nás volá Spojená škola a tento konský odbor je práve tam. Berú tam asi 20 detí a tento rok sú možno piati, pozbieraní skadetade. Kvôli tomu cestovať 200km, to je fakt úlet.. Nehovoriac o tom, že ku koňom sa dostanú tak raz za mesiac.
@tayla no neviem ako je stara tvoja mama, ja si take nieco naozaj nepamätam. Jedine co mi utkvelo, ze na kadernicky prijmali kočky, ktore mali nejaky telesny problem. Napriklad skoliozy, kratsiu nohu, okuliare... atd. Ale urcite nie jednotkarky. Takto sa to tradovalo a takto nam to v triede hovorila vychovna poradkyna. Mna sa to netykalo, isla som na gympel, ale vela dievcat chcelo na kadernicky.
@makova333 tak nebudem robiť zootechnika, keď na VŠ a doktorantúre som išla iným smerom. A vedomosti odtiaľ v práci využijem. Ale toho zootechnika si robím doma. Mám veľký pozemok a množstvo zvierat, psy, hydinu, včely, dva roky dozade ešte niekoľko kôz. Len to už bolo ťažšie skĺbiť s dochádzaním do roboty. Na tú školu som išla, lebo som chcela pracovať so zvieratami, čo aj robím, aj keď nie v práci. A smer zootechnika som nešla ďalej presne preto, lebo mám zvieratá rada.
@ibrunova S tou úrovňou to išlo dole na všetkých školách, gymnáziá nevynímajúc. Sama som ako doktorandka rok učila a niektorí študenti mali úroveň učňovky. Či školu aj skončili, neviem. Zmysluplnejšie sa mi vidí študovať praktický odbor, ako len tlačiť do hlavy kvantá učiva, ktoré nikomu na nič nebude treba. Mala som možnosť to pozorovať na spolužiakoch z gympla. Boli si schopní natlačiť do hlavu celé strany zo skrípt v krátkom čase, ale premýšľať nevedeli. Česť výnimkám.
@zuzanaam ale medzi týmito odbormi, myslím gymplom a učňovkou je ešte jedna hladina, kde je ten šikovný stred, ekonomické lýceum,hotelová.atď atď. Ja by som naisto nepustila dieťa jednotkára na takýto treťotriedny odbor, kde by bolo viac prepadlíkov a k tomu na intrák 200km. U nás taká presne je, robila mi tam sestra, jeden krok nižšie je už osobitka.. Nerieš čo bolo pred 25 rokmi, aj ja som v tom období chodila na strednú, ale to obdobie je dávno preč.
@ibrunova tak to je smutné, ale nechce sa mi veriť, že každá jedna SPoŠ takto upadla. Presne k tomu stredu tá škola patrila. Ešte minulý rok mi hovoril majiteľ ranča, kde dcéra chodieva jazdiť, že sa jeho dcéra ide prihlásiť na tú školu, kam som ja chodila. Že má dobré meno. Aj keď je pravda, že už v čase, keď som tam ja nastúpila to išlo dolu vodou. A to v tom zmysle, že predtým mala škola jazdecký klub a svoje kone, to vtedy rušili. Tiež sme si museli už niečo prispieť na vodičáky. To bolo povinné a v minulosti zadarmo. T aj B. A čo viem, tak teraz tá škola už nemá ani svoje družtvo. Mali sme aj školskú záhradu a aj chmeľnicu, ktorú postavili študenti. To už je všetko minulosť. Po revolúcii začal úpadok poľnohospodárstva a aj škôl.
@miskaaa89 preco chces aby robila nieco len preto ze “na to ma” a nenechat ju robit to co ju bavi naplna a chce byt stastna?
Potom tu mame plny svet ludi ktory robia svoju pracu len preto ze na to maju, ze dobre zarobia, ze maju postavenie….a vobec ich to nenaplna, skoncia frustrovany s pocitom vyhorenia….
Este by som nad tym porozmyslala….
@luccija moja dcéra tiež bola u psychologičky, ale to sme vedeli hneď od začiatku, že čo ju baví. Tak nám len potvrdila že ísť tým smerom bude dobre. Ja by som podporovala dcéru v tom čo chce. Aj tak nakoniec môže ísť iným smerom. Výšku si môže vybrať inú ako strednú školu. Nikto nevie čo bude zajtra a nie ešte o pár rokov. Ja som 30 rokov v ekonomickej oblasti, čo neznášam. Ale vtedy to bola topka a zdravotníctvo mi mama zatrhla. Tak si v 50ke robím školu a pôjdem robiť konečne to, čo ma baví.
@makova333 neviem o ktorých rokoch sa bavíte, ale aj u nás - roky 90te, to tak bolo. Jednotkári gympel. 1-2-ri odborné školy s maturitou, ostatní učňovky. Za kaderníčky išli tie, čo sa horšie učili. Ale aj tam bol problém sa dostať. Mám sestru vyučenú kaderníčku. Učila sa 2-3, ale ona nebola študijný typ, tak sa rozhodlo, že pôjde za kaderníčku. Je o dosť mladšia , raz som bola na rodičku , a stačilo mi. NIč iné sa neriešilo len chovanie väčšiny dievčať. Kopa záškoláčiek. Samozrejme že boli aj výnimky.
@zuzanaam môj muž je zootechnik, študoval ešte za socíku. Vtedy to bolo super povolanie. Robota na družstve - pomaly zlatá baňa. Ale žial situácia sa zmenila a teraz by sa mu zišiel iný odbor. Ale čo už. Po 50ke sa už rekvalifikovávať nebude. Celý život robí so zvieratami. narobí sa, málo zarobí, víkendy, sviatky. O zvieratá sa treba stále starať.
@miskaaa89
Asi budem najmladšia v tejto diskusii, ale od včera som rozmýšľala čo napíšem.
Na ZŠ som mala silné problémy s matematikou, mama ma videla na OA, (u nás to je podradna škola, kde sú aj super obchodne zalozeni ľudia na predaj drog😀)
Triedna učiteľka na ZŠ ma šikanovala a, keď každému radila kam na VŠ, mne priamo povedala, že nech idem za kvetinárku, aj keď som jej vravela, že k tomu nemám vzťah, ale z jej strany to bolo myslené ako urážka. (Ostatným radila medicinu apod.😀)
Ja som chcela ísť mimo mesta na gymnáziu cca vzdialené 60km, keďže som bola outsider v malom meste. Rodičia mi povedali, že nemám na gymnázium a budem sa trápiť. Boli doma hádky. Na OA s mojou nulovou matematikou som bola prvá v zozname a najlepšie som spravila skúšky. Druhú školu som si dala gymnázium v mojom meste. Všetci proti, ale postavila som si hlavu a šla na gymnázium. Áno, z predmetov ako matematika a chémia či fyzika som mala hrozné známky, ale našla som sa v humanitných predmetoch. Ale netrápilo ma to, lebo som lepšie vedela kam chcem ísť ďalej. Za tie 4 roky ma to ťahalo všelikde. Jedine co ľutujem bol asi to, že som bola na strednej šikanovana a to mi z tých 4r skoly spravili nočnú moru. Ale teraz... Som na VŠ v druhom ročníku v smere, ktorý som chcela ísť aj na strednú, ale nebola som si istá a gymnázium mi prišlo ako najlepšia voľba. Takže som zatiaľ spokojná.
Na mieste dcéry, by som určite šla na strednú veterinársku ak odmieta gymnázium. Z gymnázia by zas mohla ísť na VŠ, kde by sa tomu mohla venovať. Mňa bavilo aj líčenie a tiež som rozmýšľala nad všeličim, ale v dnešnej dobe takéto veci sa dajú robiť s kurzami. Či so zvieratami počas rôznych OZ, brigádovať, nepotrebuje človek priamo vyštudovať.
Ale keď tu čítam príspevky niektorých mamičiek, že deti vidia instagram a majú predstavu takú, tak nechápem.😀 Nemajú žiadne kritické myslenie? 😂
Ja by som dcéru na kozmeticku nikdy nedala, v dnešnej dobe sa je lepšie naučiť z internetu, alebo kurz za pár eur a je to o tom istom. Ja som sa naučila ličiť sama, kde známi ma žiadajú o naličenie na svadby či iné udalosti...
Takže je to všetko o šikovnosti a v takom smere skôr pýtajú prax než vyštudovanu strednú.
@kvetinka75 keď ty ideš študovať v 50 tke prečo nezmení prácu aj muž?
@luccija pretože on vraj na to nemá a bla bla bla. Neriešim. nebudem ho do ničoho tlačiť. Ja som sa rozhodla, a budúcnosť si vyberám podľa seba. Čo urobí on, jeho vec. Ale potom nech znáša aj dôsledky.
@mimka1402 tak, ale iné je líčenie pre známych na čierno ako bokovka nie?ja som ešte nevidela kozmeticku, kaderníčku, pedikerku, masérku, ktorá nemá prácu a nečaká sa 2 t na objednanie.A kto chce mať priestor, živnosť musí mať školu.Moja známa si spravila drahy kurz na permanentný make-up a chce mať aj kozmetiku tak si teraz dorába, aby mohla mať v salóne obe služby.
@mimka1402 13, 14 t deti často nemajú kritické myslenie všetci si myslia, že budú šiť svoje značky oblečenia, chalani komentovať hry či byť profesionálni hráči.Alebo zarábať líčením a tým, že ich budú ľudia sledovať.Kazdy sa vidí, že sedí doma za PC a peniaze dostanú od spolupráce.pred pár rokmi to bol nonsens, že niekto dá výpoveď v práci a bude cestovať ľudia ho sledovať a to ich bude zivit
@luccija Nemusí mať školu, vravím to zámerne, keďže poznám kozmetičky, ktoré nemali strednú školu - kde mimochodom učia dosť staré veci a aktuálne sa tým oficiálne živia. Poznám baby, ktoré to mali vyštudované a líčili akoby sme boli v 80tych rokoch... O tom, že známym sa páči moje líčenie, znamená, že človek aj pred kurzami už vie niečo sa naučiť aj bez učilišťa, ktoré navštevujú aspoň v mojom okolí poznám 4 školy, kde sa učia za kozmetičky a sú to podradne školy, kde sú samé fetky.
Stačia rôzne kurzy. Moja blízka kamarátka si spravila rôzne kurzy a má sama salón v 23ke. A strednú školu vyštudovala gymnázium.
Tak potom som rada, že mám okolo seba rôznych násťročných, ktorí sú celkom na úrovni zmýšľania veru inde až sama som prekvapená. Aj podľa seba viem, že absolútne som takto nerozmýšľala.🤦🏼♀️