icon

Teenageri na lyžovačke bez dozoru

16. dec 2025

Ahojte, od akého veku ste pustili teenagerov samých na lyžovačku na Slovensku?
Myslím len tak na otočku bez spania.
Moji ma doma otravujú, ale nechcem ich pustiť, mám strach aj z toho, že seba zrania alebo nebodaj niekoho zrania. Starší má 17, mladší skoro 16.
Argumentujú mi, že vraj všetci tak chodia... Ale ja nikoho takého nepoznám. Ste tu také, čo pustite decká samé?
Pre mňa je lyžovačka rizikový šport a mám obrovský rešpekt. Sú vynikajúci lyžiari,, ale sami zatiaľ neboli. Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
rooskoliv
17. dec 2025
@tilly

@lucik194 myslíš, že rakusaci naleju deckám?

@tilly áno. V AT je pivo, strik a možno aj víno legal od 16. Som sa čudoval, keď som to na bare videl. Zase na druhú stranu je naivné si myslieť, že taký alkohol ešte neochutnali

rooskoliv
17. dec 2025
@tilly

@anonym_autor ja ti rozumiem, ale presne ako sa píše vyššie, nemôžeme ich zabaliť do bublinkovej fólie.
Ja som presný príklad kosačkovej helikoptérovej matky, takže pustiť moje deti z dozoru a kontroly je pre mňa extrémne náročné, ale musím, lebo inak z nich budú závislí debilkovia bez kamarátov

@tilly pekne si to napísala. Vôbec to nie je o deťoch, že by to nezvládli, ale o nás, rodičoch

lucik194
17. dec 2025
@tilly

@lucik194 myslíš, že rakusaci naleju deckám?

@tilly zazila som, ze nacapovali na svahu v Kaprune

presne 17r (ale vyzerali tak na 20r), osobna skusenost,

ale to mohla byt nahoda, lebo predpokladam, ze tiez su u nich este vacsie pokuty ako u nas ked nacapujes

bebina23
17. dec 2025

@anonym_autor chodila som cca od 17 s frajerom na skibuse, neskor autom. Aj do Rakuska. Ale mali sme poistku, nic sme tam nepili a nabity mobil nonstop pri sebe. Ja som bola vzdy zodpovedna, takze tiez chaty s kamosmi od 17r aj s lyzovanim. A na svahu nikdy nikto nepil. Ale teda podla toho co hovorite asi sme boli dost uvedomela partia. Poznas si dieta, podla toho sa rozhodni. Zle sa moze stat aj pred domom.

lusilla
17. dec 2025
@tilly

My sme brali chalanov na stuhleck, tento rok ich chceme poslať autobusom. Poistenie majú a keby niečo, vieme rýchlo prísť. Pre mňa je lyžovačka tiež veľmi nebezpečný šport, ale držať doma ho nemôžem. Jedine, že pôjdem lyžovať tiež, ale to už kvôli kolenu nemôžem.

@tilly toto prave riesim aj ja, syn 16 chce ist s kamaratmi busom na stuhlek a ja som stale na vazkach ci ano ci nie. Snowboarduje a je skutocne velmi pohybovo nadany cize jemu ja verim ale zasa je tam faktor okolia ze neviem ci ho neaky blbecek s jegrom vo vacku nezramuje. Ked sme tam boli naposledy bolo tam tych popijajucich na moj vkus dost. Kolko ma vas rokov. Poistenie mate specialne na lyze ci len klasika cestovne, to lyze zahrna, ale neviem ci tam nemaju neake male pismenka dolu a netreba neake doplnkove.

tilly
17. dec 2025
@rooskoliv

@tilly áno. V AT je pivo, strik a možno aj víno legal od 16. Som sa čudoval, keď som to na bare videl. Zase na druhú stranu je naivné si myslieť, že taký alkohol ešte neochutnali

@rooskoliv @lucik194 tak toto som nevedela. V Holandsku nenaleju ani tomu, kto je s mladistvým.
Môj nepije. Ruku do ohňa za to nedám, ale majú s kamošmi takú dohodu, že si dajú na 18 pivo s dedkom jedného z nich. Ale dovtedy nesmú nič. Nejakú stávku majú. Neznamená, že ju neporušia.

tilly
17. dec 2025
@lusilla

@tilly toto prave riesim aj ja, syn 16 chce ist s kamaratmi busom na stuhlek a ja som stale na vazkach ci ano ci nie. Snowboarduje a je skutocne velmi pohybovo nadany cize jemu ja verim ale zasa je tam faktor okolia ze neviem ci ho neaky blbecek s jegrom vo vacku nezramuje. Ked sme tam boli naposledy bolo tam tych popijajucich na moj vkus dost. Kolko ma vas rokov. Poistenie mate specialne na lyze ci len klasika cestovne, to lyze zahrna, ale neviem ci tam nemaju neake male pismenka dolu a netreba neake doplnkove.

@lusilla poistku mám najvyššiu celoročnú cestovnú, nič extra. Mám tam aj športy poistené aj zodpovednosť

lucik194
17. dec 2025

my mame alpenverein celorocnku - ta kryje naklady spojene so "zachranou a odvozom" aj vrtulnikom, do 25000€

kacena4
17. dec 2025
@chrobak7

@kacena4 Aký je rozdiel medzi tým, keď má 17,5 roka a 18 rokov? To už sa nebudeš báť ho pustiť? Alebo 18 ročnému sa už nič nemôže stať? A keď ho pustíš a niečo sa mu stane, to už si nebudeš vyčítať, že si ho pustila? Či potom sa už nemusí pýtať?

@chrobak7 nepustila by som ani 18r a je to moj nazor

tiezjedna
17. dec 2025

ja by som svoje deti pustila bez problémov

tiezjedna
17. dec 2025
@kacena4

@kacena4 a vieš, že 18 ročný ti to môže tak maximálne oznámiť, a nie pýtať sa, že?

michaela329
17. dec 2025

Chodili sme tak už v 16 - vozili nás rodičia na striedačku, boli sme tam celý deň a večer opäť rodičia. Mňa nemali problém pustiť aj na chatu, alebo stanovacku - vedeli, že sa nemusia báť.

anonym_ce6c84
17. dec 2025

@anonym_autor syn od minuleho roku 8.rocnik..1x som bola s nim a potom uz som ich s kamosmi len zaviezla na vecerne lyzovanie a prisla po nich. Kamarati su top lyziari, moj sa zlepsil pri nich.Minuly tyzden bol 1x v tomto roku, opat s kamosmi ( 14 rokov) a prisiel s poskrabanou tvarou, ze spadol a v tom momente si myslel, ze krk zlomil..vtedy som sa zlakla dost!! Ja ho zase nepustam do aquaparkov s kamosmi!! Do maleho mestskeho vonkajsieho bazena 4x5m moze v lete, inak nie..teraz sa obavam uz aj lyzovania 😬

chrobak7
17. dec 2025
@kacena4

@kacena4 OK, je to tvoj názor a tvoje dieťa. Len som chcel vedieť, či je v tom rozdiel - medzi 17,5 a 18.

anonym_9eadec
17. dec 2025

@anonym_autor Mojo noe sú lyžiari ani my.Aie my v ich veku sme chodili aj lyžovať samí a oveľa oveľa viac máme zážitkov ako dnešné deti. A o diskotékach ,chatách ani nepíšem 😅🤭

namornicka
17. dec 2025
@lusilla

@lusilla v ramci poistenia by mali byt zahrnute aj rizikove sporty, kde lyzovanie patri. Nezvykne to byt pod ciarou, tie druhy sportu su normalne vymenovane. My to mame v celorocnom cestovnom poisteni.

namornicka
17. dec 2025
@tiezjedna

@kacena4 a vieš, že 18 ročný ti to môže tak maximálne oznámiť, a nie pýtať sa, že?

@tiezjedna isla som napisat toto iste, ze 18 rocny iba oznamuje, to je moja skusenost. Ale vies co, su podla mna aj taki mladi dospeli, ktori sa zvyknu este zo zotrvacnosti pytat. Alebo na nich rodicia maju nejake finty, ze ich “nepustia” a funguje im to.

pele
18. dec 2025

Vies co, presne mame doma taku dilemu a keby neslo o lyzovacku, tak je to ine, ale toto je fakt rizikovy sport. Sama som mala pred 2 rokmi uraz, horska sluzba ma len zviezla pod kopec, oznamila, ze mam len natiahnute koleno a bolo vybavene. Nevedela som dostupit, kazdych 10 m prejst trvalo 5 min a koleno nakoniec cele dochramane, potom operacia, zo vsetkych 'znamych', co som s nimi bola, mi pomohol az 1. Bolo to komplikovane a moze sa to bohuzial stat hocikomu hocikedy. Takze ja na lyze len s odvozom s niekym doveryhodnejsim dospelym, aj keby len cakal dolu v restike alebo sa prechadzal. Plus zavisi, ako doverujete dietatu, cez pubertu je to vselijake, kazdy sa musi rozhodnut individualne. Ked ide do mesta, do podniku s kamosmi, to beriem uplne inak a necham ist.

simca06022011
18. dec 2025

@anonym_autor uz v mojom detstve 14-15 rocni chodili tak ze ich rodicia odviezli a vyzdvihli, 16-17rocni chodili vsetci lyzujuci spoluziaci uz bez rodicov bezne, tiez max prisli odviezli doviezli. Pamatam sa dokonca ako moj byvaly frajer v tej dobe zliezol az ku nam na sidlisko, z lyziarskeho strediska, mimo trasy samozrejme na lyziach a voalal som mu mamu, aby ho vyzdvihla....
Vsetko zalezi od povahy deti, je mi smiesne citat tu o alkohole na svahu.. pri tinedzeroch. Ano lyzovanie je rizikove, nikto nevie kto sa s kym kde zrazi = popravde to sa moze stat aj ked bude mama ocko tam, ale deti maju rozum a tazko tomu verit, ale velakrat viac ako hocijaky stari "majstri sveta", ale to si uz rodic musi vlastne dieta poznat. Ja si vzdy dcerinu lyzovacku odstresujem, prave mame iny problem = deti su zodpovedne, uzasne, ved aj na lyziarskom na zakladnej (6teci boli???) boli hadam zodpovednejsi ako dozor, dokonca ich vyucujuci nechali samych na svahu a zmizli a deti potom same museli zliezt a dovtipit sa ze musia ist do busu atd... cize mne po tomto bolo jasne, ze vyucujuci co mali skupinky lyzujucich deti si to uzili na svahu a deti sa vozili same... bez dozoru. Ale rodicia sa boja a stresuju, my mame problem ze ja nemozem lyzovat, moj chlap nema cas a podla mna ma uz z toho stres (prednedavnom mal uraz na lyziach) a teda dcera nema ist s kym, dospely dozor by bol, odveziem doveziem pockam pod svahom:D ale nema sa s kym lyzovat, deti ziadne nejdu, dokonca nai nik by ju asi nezobral so sebou, cize bola by vola ale su moznosti, velmi dufam, ze ked bude starsia = na bezne lokalne lyzovacky si najde partiu a budu chodit. Ja mam stres z okolnosit kadejakych ktore mozu nastat a to mam aj ked su s dozorom, vzdy len cakam na spravu, ze uz idu domov a vsetci su celi :D
Ale to je udel kazdej matky, nepriviazem ju preto doma. Chodi vsade kde sa da, svoje stresy si necham pre seba...

tiezjedna
18. dec 2025
@namornicka

@tiezjedna isla som napisat toto iste, ze 18 rocny iba oznamuje, to je moja skusenost. Ale vies co, su podla mna aj taki mladi dospeli, ktori sa zvyknu este zo zotrvacnosti pytat. Alebo na nich rodicia maju nejake finty, ze ich “nepustia” a funguje im to.

@namornicka máš pravdu... to nie je podľa mňa výchova, ale vydieranie.

anonym_0f1a9a
18. dec 2025
@pele

Vies co, presne mame doma taku dilemu a keby neslo o lyzovacku, tak je to ine, ale toto je fakt rizikovy sport. Sama som mala pred 2 rokmi uraz, horska sluzba ma len zviezla pod kopec, oznamila, ze mam len natiahnute koleno a bolo vybavene. Nevedela som dostupit, kazdych 10 m prejst trvalo 5 min a koleno nakoniec cele dochramane, potom operacia, zo vsetkych 'znamych', co som s nimi bola, mi pomohol az 1. Bolo to komplikovane a moze sa to bohuzial stat hocikomu hocikedy. Takze ja na lyze len s odvozom s niekym doveryhodnejsim dospelym, aj keby len cakal dolu v restike alebo sa prechadzal. Plus zavisi, ako doverujete dietatu, cez pubertu je to vselijake, kazdy sa musi rozhodnut individualne. Ked ide do mesta, do podniku s kamosmi, to beriem uplne inak a necham ist.

@pele myslis, ze aj 16 rocneho by len zviezli pod kopec a nikoho by mu nezavolali? To mozu vobec tak "opustit" pacienta pod 18?

sisaka
18. dec 2025

Od 15. som chodila sama s kamarátmi na lyžovačku. Syn má 17, keby chcel, tak ho v pohode pustím. Hráva hokej, čo je tiež rizikový šport, človek sa naučí, že môže stať aj meter od dieťaťa a niečo sa stane.
Myslela som si, že matky to už v tomto veku chápu, ale ako čítam, tak nie.
Dcéra si pred pár rokmi na lyžovačke odbila polku zuba. Stáli sme od nej 2 metre, bolo to v lese, bol tam skok, tak sme chceli ísť okolo a čakali sme na ňu, nech vie, kade ísť. Ona okolo nás preletela, že čo stojíte a rovno na ten skok. Našťastie si nezlomila žiadnu končatinu, akurát kolenom vrazila do sánky a odlomila si zub. Stali sme kúsok od nej, aj tak sa stalo. Keď do vášho dieťaťa niekto vletí tiež nič neurobíte. Treba si uvedomiť, že stať sa môže hocičo, hocikde, či už s rodičmi alebo bez. Nezmyselné zákazy nič nevyriešia.

wieruska1
18. dec 2025

Ja rozmyslam kolki z vas ktori sem pisete aj vazne lyzujete, ……
Akoze rano deti vypustim na svahu a bezne si lyzujeme osve v skupinkach a obcas sa stretneme az k veceru vo wellnese 😂 to mi chcete povedat ze ked ste tam so 17 rocnym synom mate ho cely den pod dozorom?

tiezjedna
18. dec 2025
@wieruska1

Akoze rano deti vypustim na svahu a bezne si lyzujeme osve v skupinkach a obcas sa stretneme az k veceru vo wellnese 😂 to mi chcete povedat ze ked ste tam so 17 rocnym synom mate ho cely den pod dozorom?

@wieruska1 podľa mňa ani jedna😉

michaela329
18. dec 2025
@tiezjedna

@wieruska1 podľa mňa ani jedna😉

@tiezjedna ja lyžujem. Teda minulý rok som mala prestávku kvôli tehotenstvu, ale inak lyžujem - mám za rohom (od 15 do 40 minút cesty) viaceré veľké strediská a za mladosti tu fungovali aj tie malinké.

pele
18. dec 2025
@anonym_0f1a9a

@pele myslis, ze aj 16 rocneho by len zviezli pod kopec a nikoho by mu nezavolali? To mozu vobec tak "opustit" pacienta pod 18?

@anonym_0f1a9a tak na toto neviem odpovedat. Bohuzial ja som nemala skusenosti s urazom a ked povedali, ze natiahnute, verila som im, aj tomu, ze to nie je velmi vazne a dalej si mam poradit sama. Clovek netusi, ci maju vobec povolenie odist zo svahu, kam az zaviest na tom skutri, ani doteraz netusim, na co som mala narok. Ale bolo to narocne a neviem, ako by si poradilo same dieta, pripadne s kamosmi.

namornicka
18. dec 2025
@anonym_0f1a9a

@anonym_0f1a9a zavolali by mu sanitku do najblizsej nemocnice, ak by na svahu nebol rodic. Ved to su zdravotaci, vedia co robit.

namornicka
18. dec 2025
@pele

@anonym_0f1a9a tak na toto neviem odpovedat. Bohuzial ja som nemala skusenosti s urazom a ked povedali, ze natiahnute, verila som im, aj tomu, ze to nie je velmi vazne a dalej si mam poradit sama. Clovek netusi, ci maju vobec povolenie odist zo svahu, kam az zaviest na tom skutri, ani doteraz netusim, na co som mala narok. Ale bolo to narocne a neviem, ako by si poradilo same dieta, pripadne s kamosmi.

@pele na tom skutri ta odvezu pod svah na parkovisko a tam ta bud vyzdvihne sanitka, alebo ta niekto odvezie na urgent autom. Oni ti napr. zlomeninu zafixuju, takze mozes ist autom (nie soferovat), ak to nie je prilis vazne, ze musi vyslovene sanitka. Horska sluzba si vypyta tvoje udaje a poslu ti postou fakturu za odvoz skutrom, co ti preplati komercne cestovne poistenie. Na urgente zalezi ci si v sukromnej alebo verejnej nemocnici. V sukromnej platis a das si to preplatit, vo verejnej ti staci EU karticka. Teda na poskytnutie prvej pomoci - RTG, sadra a pod.

tilly
Včera o 08:11
@wieruska1

@wieruska1 my máme odlyžovaného s deckami toho veľmi veľa po celej Európe. Boli zimy, keď sme boli každý víkend niekde v Rakúsku alebo Taliansku na svahu. A sme lyžiari typu ráno chytáme prvú lanovku a večer sa vezieme ešte v poslednej s hodinovou pauzou na obed. Tak si myslím, že asi viem o čom je lyžovačka.

tilly
Včera o 08:17
@wieruska1

@wieruska1 a decká lyžujú samé, s tým, že my sme tiež niekde na svahu od 14 rokov. Len v tých veľkých strediskách, keby sa im niečo stalo na tom svahu a my sme na opačnej strane strediska, kým by sme sa za nimi dostali, to môžeme ísť rovno z domu na stuhleck, menej nám to bude trvať...

Strana
z2