icon

Teenegeri introverti - kamarátov riešia len cez sociálne siete

10. máj 2021

Mám doma dvoch teenegerov, ósmakov. Od marca min.roka nechodia von s kamarátmi. Teraz už do školy a rovno domov. Kamarátov riešia len cez socialne siete. Velmi ma to trapi. Nútiť ich chodiť nasilu von?

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
sante81
10. máj 2021

Ja mám 40 a ľuďom sa vyhýbam tiež, toto sa u introvertov veľmi ťažko mení

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
10. máj 2021

@78787878 ja mám pár kamošiek, aj občas vybehnem s nimi si sadnúť, aj von, lebo ma stále volajú. Ale mňa toto neskutočne vyčerpáva. Pre mňa je ideálny čas byť sama so sebou, poprípade ešte muža znesiem pri sebe, deti, ale kecať o somarinách a zdielať si svoje životné postoje, zážitky, prežívania s niekým ďalším je pre mňa už cez. Ale som schopná to občas prežiť, ale keď idem zo stretka domov, tak som celá šťastná, že to mám za sebou. Ešte aj do kina najradšej idem sama alebo s mužom. Ešte znesiem kolegyňu, s ktorou som v kancli. Ale to ideme na film a každá domov...

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
10. máj 2021

@viktorka48 ale zaujímavé je, že ja väčšinou stretnutia neiniciujem, ale mňa furt niekto volá🙈

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
tykat
10. máj 2021

@viktorka48 . anooo...uz to zivo vidim 😂😂😂 sedeli by ticho vedla seba a my maminy by sme kecali.

tykat
10. máj 2021

@0silvia0 presne, aj mna to vycerpava, aj muza aj deti 😀 my vydrzime akurat tak spolu, ako rodina, navzajom si nevadime 😀 sme sa zisli introverti. Dcera ked pride od kamosky tak na dva dni zalezie do izby alebo zahrady co sa musi spamatat z tej socializacie. Aj sa spolu na tom zasmejeme.

0silvia0
10. máj 2021

@tykat no to je zlaté, že ste všetci introverti, tak si aspoň rozumiete. Nám sa do rodiny votrel jeden extrovert, syn, dosť nám to rozčerilo pokojné hladiny spolužitia, ale čo už, to je typ že neviem byť sááám. Furt musí byť na niekom nalepený. Keď nie frajerka, tak 5 kamošov, keď nie kamoši, tak aspoň na sestru sa nalepí. Ale ona ho celkom dobre toleruje😂

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
jazula
10. máj 2021

@tykat Dcéru úplne chápem, kým sme ešte nerobili z domu, robila som si “asociálne vikendy” stalo sa mi, že som vyliezla von až v nedeľu poobede 😂aspoň 1 deň som potrebovala byť sama so sebou po tom našom open space 😁🙂

matabb73
10. máj 2021

To, či je niekto introvert alebo extrovert je dané, to ťažko zmeníš. Ja mám dve deti a sú opačné od malička. Syn bol vždy introvert, mával jedného alebo dvoch kamarátov a to mu stačilo. Tiež ich má kopec cez net, ale naživo len pár. Vraví, že s tými ostatnými si nemá čo povedať. Dcéra je opak, vždy mala veľa kamarátok. Karanténa to dosť zmenila a asi aj to, že je teraz v puberte a niektoré deti jej lezú na nervy. Ju von vyháňam, lebo viem, že jej to chýba. Našťastie už začali chodiť do školy a konečne aj ona chodí von. Ja som to riešila tak, že sme šli spolu von aj s rodičmi jej kamarátky, celá partia. Potom nepindala a išla ochotnejšie. Alebo som zavolala jej kamarátke nech príde po ňu. Táto doba tie deti dosť zmenila. Dúfam, že sa to postupne dá do poriadku.

autor
10. máj 2021

Som taká rada že nie som sama ...už som si robila fakt vážne starosti. Prišlo mi to tak ,že sú jediní na svete co nechodia von. A trapila som sa že je chyba vo mne. Ale zase na druhej strane... som rada že sa netúlajú,nefajčia,nepijú

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
hettinka
10. máj 2021

Moja introvertna dcéra mala vždy len 1-2 kamarátky, von chodila malo, sportovala, chodila do ZUS, učila sa, pomáhala doma, malovala… cas mala vždy vyplnený.
Na strednej si postupne našla pár kamarátov s podobnými záujmami, trosku atypickými pre dievča. Na diskotéky a do barov nechodila, zapisala sa na tanečnú, spravila si strieborný aj zlatý kurz. Občas kino, divadlo, koncert vážnej hudby. To jej stačilo.
Teraz do toho ta pandemia, akurát je prvacka na VS, spolužiakov videla len cez monitor, no má nových kamarátov, s ktorými sa ešte osobne nestretla. Von chodí tak raz za 3-4 týždne s 1 kamarátkou.
Ona davy ľudí nemá rada od detstva, raz nám na dovolenke na preplnenej promenáde dostala paniku, triašku a horucku. Odvtedy viem, že nemá zmysel ju nútiť.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
11. máj 2021

Tiež som na základnej nemala veľmi kamošky, chodila som na školu dosť ďaleko od bydliska, možno preto. Nikdy som nebola veľmi spoločenský urecneny typ, s rovesníkmi som si nemala čo povedať, nebavili ma diskotéky, party, a podobne. Zmenilo sa to po odchode na vysokú školu, predtým som už aj pracovala, takže asi tak prirodzene ten kontakt nastal, pohybovala som sa aj medzi staršími kolegyňami, "otukala som sa" a na výške to už bolo v pohode. Ale dodnes veľmi nie som človek, čo by sám nadväzoval kontakty, porozprávam sa, ale nikdy nebudem nejako nadmerne vyrecna, hlavne pri neznámych ľuďoch.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
simca_13
11. máj 2021

Aj v našom okolí to bohužiaľ takto funguje a viem, že to rodičov veľmi trápi. My keď sme boli v ich veku, neustále sme lietali kade tade a udržať nás doma bol v celku veľký problém, no teraz v tejto dobe, je to nejak naopak

hettinka
11. máj 2021

Mne sa zdá, že sa stáva moderne byt “introvert”. Mladi sa často uzatvárajú do seba a je to aj taká “póza”. Dnes už decka nelietajú toľko ako kedysi po vonku, čas majú zväčša organizovaný a vyplnený, stretavaju sa s užším okruhom “svojich” ľudí. Tak im to vyhovuje a nevidia dôvod niečo meniť.

katulienkax
11. máj 2021

@pribinak toto nerob prosim ta, mna sa mama snazila vyhodit von, ja som mala svoje domace konicky, doteraz mam z toho traumu ze chcela silou mocou aby som bola von, proste nepotrebovala som sa flakat po vonku
radsej odporucam chodit von ako rodina pokial ide o to aby travila cas vonku - turistika, bicykel, apod

0silvia0
11. máj 2021

@simca_13
@katulienkax myslím, že kopu deťom nedáva zmysel práve to behanie po vonku kade tade. Ja som to ako decko vnímala podobne. To sa mám liepať po prašákoch, hádzať loptu, keď ma to nebaví? Skôr som bola zalezená v knihách a s kamoškou keď som išla von, tak sme sa prechádzali a rozprávali. Ale to behanie kade-tade mi tiež zmysel nikdy nedávalo a nudilo ma to k smrti. Občas som sa premohla, ale nebavilo ma to. A to som stará koza, čiže nie je to len touto dobou, ale táto internetová doba to umocnila.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
11. máj 2021

@viktorka48 no veď každý to máme inak. Je zbytočné vyháňať introverta nasilu von do partie, keď je to pre neho nuda. To akoby človek väznil doma extroverta, ktorý potrebuje spoločnosť. Radšej treba introvertovi nájsť nejaký športový krúžok, kde by sa trocha pohýbal. Ono všetko sa dá, len treba dieťa rešpektovať a nenútiť ho robiť niečo len preto, že aj rodič ako dieťa to tak robil a považuje to za správne.

matabb73
11. máj 2021

@0silvia0 ja som bola podobná. Tiež som rada čítala a veľa času som trávila doma. Keď som išla von, tak s dobrými kamarátkami si pokecať alebo so psom do prírody. Je to dosť o povahe človeka. Teraz menej čítajú a viac sedia pri počítači. Ľudia, ktorí strávili detstvo len vonku to nevedia pochopiť, ale my knihomoli áno.

0silvia0
11. máj 2021

@matabb73 jasné, ale časom som si napríklad tiež našla aj iné činnosti ako domasedenie a čítanie. Chodila som do fitka, ale si zásadne zacvičiť a nie vykecávať sa tam ako polovica cvičiaco-necvičiacich. Niekto napríklad ani cvičiť nejde bez toho, aby nemal pri sebe spolucvičiacu kamošku. Mne ako introvertovi sa cvičí najlepšie samej. Jedno dieťa mám extroverta, jedno introverta, takže vidím tie rozdiely a aj to chápem.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
viktorka48
Odpoveď bola odstránená
matabb73
11. máj 2021

Aj ja tak mám, jeden introvert a jeden extrovert. Od malička boli úplne iní.