icon

Trampoty 9 ročnej dcéry - depilácia

cajomila
25. apr 2021

Ahoj ženy matky, mám 9 ročnú dcéru, ktorá je ale na svoj vek viac vyspelá.Tajze už jej začínajú rásť prsia, už aj v podpazuší zarastá, potí sa.K tomu má ešte vyzazne tmavé ochlpenie.
Zjavne jej to už začína vadiť.
Dnes som zistila, zd si oholila nohy a neštátne ešte aj kus z obočia.
Veľmi dobre si spomínam aj na moje prvé pokusy z detstva, tiež sme riešili holenie, depilovanie...
Ale v 9 rokoch??? To mi príde strašne skoro.
Bola by som najradšej keby s tým holenie ešte vydržal pár rokov.
Hovorte, vravte ako dnes beží medzi babami v tomto veku?

ivangeline
25. apr 2021

par rokov??? akoze preco? :D

deti95060810
25. apr 2021

mám 3 dcéry, ale našťastie to napadlo len najst. dcéru - má 15 r.
Mladšie si nemajú čo ešte holiť... 13 r. 😉

cajomila
autor
25. apr 2021

@deti95060810 To by som pri veku 13 a 15 uz ani neriesila, prislo by mi to adekvatne veku. A, ze si namaju co holit...stastne to dievcata.

cajomila
autor
25. apr 2021

@ivangeline Pride mi to proste este skoro v 9 rokov.

iwesska
25. apr 2021

@nika82 Akoze nepisala by som to,kebyze neviem. Vsak to vidim😁 Farba chlpkov sa nezmeni,ale su hrubsie a rastu ovela rychlejsie.

danusskaaa
25. apr 2021

Prečo by mala počkať a ničiť si sebavedomie? Ja by som zvolila práve opak- kupila by som žiletky, pomohla jej ukazala ako na to. Mam 9 ročnú dcéru (nie však s takýmito problemami) ale tiež začala badať, že má pod pazuchou spotené a tak sme kupili voňavku aby voňala. Chcela si zakryť jednu chrastu,čo ju poskriabal brat tak som jej dala korektor a zamalovala si to. Pre tieto malé deti je teraz toto obdobie medzi malé dieťa- veľkáčka ťažké, tak prečo to ešte sťažiť? Skôr by som pomohla, aby si neublížila (pri holeni) alebo nevymýšlala extrémy (ako oholiť si obočie...)

sissy27
25. apr 2021

@cajomila ak jej je ochlpenie nekomfortné, tak nevidím jediný dôvod, prečo by sa mala kvôli tomu trápiť do - povedz, dokedy? Kedy ty ako matka budeš v pohode s tým, že si môže oholiť nohy aby sa konečne cítila dobre? V 12? 15? Keď dosiahne plnoletosť? A dovtedy nech sa v lete potí v dlhých nohaviciach? Wilkinson robí žiletky s ochrannou mriežkou proti porezaniu, ideálne pre mladé dievčatá alebo pre tých, čo majú vystúpené znamienka.
@iwesska
@nika82 dievčatá nie, holenie naozaj nespôsobuje hustnutie či tmavnutie ochlpenia, ako by aj mohlo? Počet vlasových / chĺpkových korienkov je daný, holením ani ničím iným sa neznásobujú, nie je to možné. Naozaj nie. Keby bolo, tak nemáme plešatých ľudí a neexistuje transplantácia vlasov, že?
Keby ste si vlas / chlp zväčšili pod mikroskopom, tak zistíte, že má kužeľovitý tvar. Koniec vlasu / chlpu je tenší, pretože sa prirodzene zabrusuje, trením o oblečenie, pokožku. Farbu toho, čo vidíme na povrchu tela, ovplyvňujú rôzne faktory- uv žiarenie, používaná kozmetika, vek vlasu / chlpu - sú svetlejšie ako to, čo ešte nevyšlo von. Holením ho zrežete v spodnej časti, ktorá ešte nie je nijako zasiahnutá vonkajšími vplyvmi a preto takýto vyrastajúci vlas/chlp vyzerá hrubší a tmavší. Ak by ste ho nechali dorásť na dĺžku tých predtým, tak opäť vybledne a opotrebovaním bude tenší. Takže nie - holenie počet chlpov a jeho kvalitu nijako nemení.
Dá sa akurát dosiahnuť zníženie, oslabenie kvality a intenzity ochlpenia zničením korienkov.

iwesska
25. apr 2021

@elizabet173 Ake dieta ma 7? Toto v prispevku ma 9 ak dobre vidim. A ako prosim ta zabrani holenie v podpazusi tvorbe flakov? Nijako,potit sa bude stale. Akurat,ze to menej smrdi,lebo sa tam netvoria bakterie. Vravim,ze ak to je moc viditelne a huste,tak ano,ale z par chlpkov v podpazusi a na nohach by som dramu nerobila.

komplikovana
25. apr 2021

@cajomila necitala som vsetky komenty. Ako je sice pekne, ze ty si zelas, ze by este s holenim pockala, ale jej telo dospieva inac ako tvoje, sama pises, ze je na svoj vek vyspela. Dnes je akosi doba zrychlena, plus do toho prostredie v skole, vsade v telke ukazuju bezchybne telo bez chlpov. To, ze ty si to vo svojich 15 neriesila, neznamena, ze tvoja dcera je taka ista. Ved nejde o nic strasne. Radsej teraz, nez by mala mat kvoli tomu nejake mindraky. Skor jej vysvetli ako sa holit aby sa neporezala, aby sa jej nezacali robit vyrazky a podobne neesteticke skaredosti. Alebo zaobstarajte elektricky holiaci strojcek, ten pokozku nenarusuje.

dominika_sk
25. apr 2021

Nechaj ju chlpatu a smradlavu aby sa jej deti smiali a ešte na ňu viac nakrič aby ti ti už nikdy nič nepovedala🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

ajsha123
25. apr 2021

Ja mam 12 ročnu a skoro 10, ale uz minimálne 1,5 roka toto moje dievčatá riešia.... A hanbia sa za chlpy na nohách, pod pazuchami... Dokonca (chodili sme na plávanie pred lockdownom) mala dcéra stresy, že medzi nohami, ze tie chĺpky hrozne vidno.., nie farbu, ale ze tam sú... 🤦‍♀️12 ročná. Vraj jej spolužiacky sa holia všade.

Viem, že ja som sa kvôli chlpatym nohám tiež trápila. Ci to bolo v ich veku, či neskôr, to je jedno. Keď raz to dievča vníma ako deficit, tak to vnimat bude a bude mať stále pocit, ze všetci okolo nej vidia len jej ochlpenie... Áno, sleduje každú vyrážku, každý uhrik, každý chĺpok navyše... A ked príde za mnou, namiesto normálneho rozhovoru len pokožka na tvári, vyrážky, chĺpky... Ja som už z toho "vyrástla", manžel ma miluje takú, aká som, nemusím sa kvôli nemu okraslovat a stať hodiny pred zrkadlom.... Ale keď tie deti slobodu nemajú, tak im treba pomôcť... Vysvetľujem, že je krásna aj s vyrážkou, a že tie chĺpky si okí tak nevšímajú ako to vníma ona.... Ony.... A keďže viem, ze v tom veku som si ja potajomky požičiavala ockovu žiletku (maminu nenapadlo kúpiť mi moju vlastnú),tak moje dievčatá žiletky majú, akurát im vysvetľujem, ze musia dávať pozor, nikdy ich nenechať na dosah ruky, náhodou to chytí mladší súrodenec a poreze sa... A na Vianoce dostali holiaci strojček, taky lepší... Ked uz sa chcú, nech majú čím

cajomila
autor
25. apr 2021

@dominika_sk ??? Treba čítať s porozumením.To sa učia deti už v druhom ročníku.

klip0
25. apr 2021

Baby tie co tu spominate ziletky s ochranou proti porezaniu, neviete mi sem prosim hodit link, alebo nazov? Nepodarilo sa mi najst

elian
25. apr 2021

@cajomila 😀 mojej pomaham s holenim podpazusia uz rok... ma 11 .... kupila som jej prirodny dezodorant , kedze zacina aj akne tak cistitka na pleť - uplne normalna vec - na vek nepozeraj - proste to prislo - tak to spolu rieste ☺ nech ste obe v pohode 😉

lius
25. apr 2021

ako ja nerozumiem, ale co take dramaticke sa stane dievcatam, ktore sa zacnu skor holit? To sa jej maju naozaj radsej decka v triede vysmievat?
Byt tebou, navrhla by som jej pomoc, mas teraz moznost prehlbit vas vztah...ale urcite jej to nezakazuj, evidentne ju to trapi, kedze kvoli tomu aj plakala, chudatko

cajomila
autor
25. apr 2021

@lius Riešime to 😉.Vzťah máme v pohode si myslím.
Nedá mi ale dodať, že moja dcéra je z tých čo plače pre všetko...ak také dieťa nemáte...neviete si ani predstaviť😎✌️

sszuzu8
25. apr 2021

@elizabet173 ako budeme viesť naše dievčatá tak ich budeme mat. Treba ich naučiť že povrchna fyzická krása nie je všetko. Záleží na niečom úplne inom

bmuller
25. apr 2021

@cajomila Je to este fakt dost skoro na take kozmeticke zvyky... Ale ved kto cudzi jej vidi nohy v tejto dobe, skorej jari? V akej forme maju teraz telesnu, chce nosit sukne? Ked uz, nech si pocka do leta alebo doby, ked bude naozaj teplo na holu kozu. Ved teraz moze nosit nohavice, alebo tmave ci hrubsie pancuchy k sukni... a usetrila by si aspon zacas zbytocne procedury, ktore nie su zivotne nevyhnutne.

cajomila
autor
25. apr 2021

@sszuzu8 Lenže to nieje iba o Tom čo jej poviem ja. Žijeme v spoločnosti...a je veľká pravda, že deti vedia byť veľmi kruté.
Ja som isté roky mladosti veľmi dbala o môj vzhľad.Do školy som chodila iba namaľovaná.
Homola som sa veľmi dôsledne.
Neskôr som zase mala také obdobie, že som sa neholila vôbec...cele roky...a bolo mi jedno čo si kto o tom myslí.Ale to už bola taká recesia z mojej strany.
Takže moje poznanie životné je, že sa k sa niekto o seba stará...nemusí byť ešte povrchný.

sszuzu8
25. apr 2021

@cajomila príde mi to hlúpe urobiť to len preto ze sa deti smejú. A keď sa budú smiať z krivého nosa časom z malých pŕs alebo z niečoho iného tak co pôjde na plastiky aby boli ostatní spokojní? Poznám dospelé uvedomele ženy co sa neholia a nehanbia sa a dokonca poznám aj muzov co im to nevadí.

cajomila
autor
25. apr 2021

@sszuzu8 Jej samej sa to nepáči.
Ktohovie, možno jej to raz prestane vadiť 🤷.
Ale teraz jej to vadí.

angel993
25. apr 2021

@cajomila našťastie ešte také veci nemusím riešiť, ale ja by som jej v tom pomohla, kúpila kvalitné žiletky, gél na holenie a telové mlieko. Deti sa jej budú v lete vysmievať, takže radšej nech sa holí, ako by mala trpieť jej dušička.

elizabet173
25. apr 2021

@sszuzu8 nám dvom je to jasné, na čom záleží, ale ide o 9 ročné dieťa, ktorého priority a psychika sú niekde inde. Ja dcéru nemám, ale sama mám skúsenosť, že keď som mala ísť po viactýždňovej PN medzi ľudí, cítila som sa sebavedomejšie, keď som vyliezla od kozmetičky a kaderníčky. A to bolo mojím kolegom srdečne jedno, alebo mi to aspoň nedávali najavo, že som bledá ako stena medzi nimi opálenými, ale deti sú bohužiaľ nemilosrdné. A dieťa vo veku 9 rokov veľmi zraniteľné. Ja si naopak myslím, že práve toto je príležitosť, aby sa z matky a dcéry stali parťáčky, aby jej mama vysvetlila, čo a ako, či už hygienu, holenie, nevhodnosť sa machliť ešte na ZŠ, spolu vybrali nejaký antirespirant a pod. Potom slečna nebude mať problém zveriť sa mame s čímkoľvek. Mať v sebe presvedčenie, že na vonkajšej kráse nezáleží a pariť sa celé leto v dlhých nohaviciach, alebo sa hanbiť za čierne chlpy, ak má oblečené kraťasy a byť terčom poznámok nie je pre dušičku pubertiaka to naj

elizabet173
25. apr 2021

@iwesska ja mám našťastie chlpov na nohách málo a sú bledé, ale nevšimla som si ani po rokoch holenia, že by ich bolo viac a boli hrubšie. Nevieš, či má tých chĺpkov v podpazuší veľa alebo málo, ale na nich sa pot drží a rozkladá, teda páchne a to, že dievča zapácha je asi to posledné, čo chce od svojich rovesníkov počuť.

ivangeline
25. apr 2021

@cajomila ..a ty si sa kedy ze niwkolko rokov?

lolazmola
25. apr 2021

Práve dnes som nad tým rozmýšľala tiež m 9 ročnú dcéru. Ale nechápem čo je akože zle na holení?

july0
25. apr 2021

@cajomila jasne že kľudne nech sa holí, mamina ma ešte aj na obočie brala podprsenky kupovala aj žiletky a ja som jej vdačná doteraz ..v triede čo babám videlo štuple cez tričko nieto ešte ochlpenie sa nevyzretý chlapci posmievali 🙂

sissy27
25. apr 2021

@klip0 hľadaj Wilkinson protector alebo aj tieto by mali mať
https://www.mojadm.sk/wilkinson-sword-damsky-ho...

janhe
25. apr 2021

@cajomila ja ta uplne chapem
Citam v soku popravde
Ja mam jedinu prvu dceru a ma 6,5 roka, ked si predstavim ze za dva a pol roka taketo problemy tak odpadavam uff
Ale na druhej strane by som isto dovolila
Viem co to bolo, ja som prirodzene tmavsia (nie som romka) len mam vyssi pigment a tym sa to prejavilo na ochlpeni
Tam dole, pazuchy, nohy
No kedze ja som bola mega hanbliva nikomu som nic nehovorila lebo mi bolo vrcholne trapne pytat sa mami tak som zazivala posmesky
Ojoooj a jake ufff
Ja uz od malicka vediem svoju dceru k tym zenskym veciam
Pravidelne si umyvat tvar, vzdy po umyti zubov, dovolim jej lakovat si nechty detskymi lakmk, ma detske vonavky a krasne mi veri v tychtoi veciach. Minule si vypytala lambadu, lebo chce ,,podprsenku,, 🤣 je zlata a som rada ze mi doveruje
Ja nech by to bolo hocikedy i ked by som bola v soku, dovolim jej sa holit, hlavne z hygienickeho hladiska a ,,vône,,

lylyjana
25. apr 2021

@cajomila ja sice este mam len 7m syna, no ked si predstavim, ze by som bola v tvojej kozi, asi by som jej dovolila tie nohy oholit aj pod pazuchou, ale skusila by som sa s nou o tom urcite poriadne predtym porozpravat. Mozno si z nej kvoli tomu robia srandu a takto to chcela riesit