Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@janinah nie, ze my sme slovac, sklonime hlavu, ale my sme slovac a už od detstva učíme deti podvádzať a "bojovať" nekalými spôsobmi.
Učiteľka potrebuje vedieť, aký je písomný prejav dieťaťa, nie matky, žiakov pravdepodobne dobre pozná, takze jej bolo hneď jasne, že to dane dieťa nemá z vlastnej hlavy, akurát neodhadla zdroj. Zaráža ma, že drvivej väčšine ľudí, ktorí reagovali tento podvod nevadí. Nečudujem sa, že potom deti musia písať slohové prace v škole, keď učiteľky tušia ako by to dopadlo, ak by to dali ako DU. Osobne som sa nikdy neznížila k tomu, aby som dieťaťu aktívne pomáhala podvádzať a spolupodieľala sa na niečom, čo malo byt samostatná práca. Ak by som niečo take spravila a bolo to následne odhalené, kontaktovala by som učiteľku, ospravedlnila sa a poprosila, áno POPROSILA o možnosť znovu napísania. Žiadne vyskakovanie, utocenie... Hanba by ma fackovala a to nielen pred učiteľkou, ale hlavne pred vlastným dieťaťom, ktorému ukazujem ako nebojovať cestne, ako podvadzat, to fakt ludom nezalezi, ake hodnoty detom odovzdávajú?
V škole sa uci milion nepodstatnych veci, ale naucit dieta ako sa pisomne vyjadrovat, prezentovat, co je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že bude v živote potrebovať je odstrcene na vedľajšiu koľaj, pričom práve toto by sa malo rozvýjat - samostatnosť, tvorivosť, schopnosť dať myšlienky na papier....
@mojemaletrdlo so mnou sa vždy vždy Mamina učila, pomáhala mi so všetkým , slohy mi vždy skontrolovala a aj veľakrát zmenila vety, aby to bolo lepšie, je to normálne, dieťa sa má učiť aj v škole a aj doma a keď doma niečo nevie, je tam na to rodič, aby mu pomohol, keď vie. Choď osobne za slovencinarkou a povedz jej, že si sama videla, ako si to syn píše a sama si mu to kontrolovala a keď sa ti niečo nezdalo, navrhla si zmenu. Vyhadaj sa s nimi, pred celou triedou ponizila, tvojho syna.. ja na tvojom mieste idem a stazujem sa.. 😊 držím palce, ostatné príspevky som necitala. Inak vo veku tvojho syna by som si radšej nechala aj tu patku zapísať ako to prerobiť a priznať tým, že mala pravdu.
@marlenka222 a aj mnohí další, nechce sa mi hľadať nicky. Aký je rozdiel poodpisovat niečo z internetu a písať to s pomocou druhej osoby a to dosť výdatnej, keď učiteľ vidí, že to nie je práca žiaka. Ja v tom rozdiel nevidím, v oboch prípadoch je to práca niekoho iného. Ucitelka nie je Sherlock Holmes, aby pátrala koľko % danej prace je z hlavy žiaka a koľko niekoho iného a tiež nie je padnuta na hlavu, aby si nevšimla " rukopis" niekoho iného. A ešte to ťahať až k riaditeľovi? Treba sklopiť uši a poučiť sa zo situácie a nie ísť ešte robiť "bordel" do školy
@sisaka si ty rodic,ktoremu ked vies ze dana vec nejde,iba povies no tak ti nejde a co,dostanes 5ku lebo si ju zasluzis? Alebo sa mu snazis pomost ako kazda normal matka? Myslim ze kazdy zvazi co je dostupne a vhodne riesenie situacie. Isto matka nezvoli prejav akoby to pisal doktor prav na zakladnej skole. Hlavne rozvyjat. Mas pravdu. Necestne jednaju akurat ti,ktori komplet cele prace daju napisat niekomu,kto taketo sluzby ponuka (napr. Na nemenovanej stranke plnej inzerstov typu urobim,napisem,prelozim) a ucitelky,ktore maju ziakov zaskatulkovanych toto smies a toto uz nie. Moja draha dnes v dobe ked korupcia vladne svetom a politika sa tlaci vsade nevytahuj pisomny prejav a presadzovanie dietata ako jednotlivca dokonaleho.
@mojemaletrdlo
ja by som napísala pod prácu, že opísaná nebola, že ste to tvorili doma a že si mu s tým pomáhala
na druhej strane, ak to bola DU, tak asi chcela vedieť, čo decká dokážu napísať sami, možno to ona s nimi chcela prejsť a podporiť ich v tom, kde a ako by si to mohli vylepšiť ... bola by zlá učiteľka, ak by si nevšimla, že mu s tým niekto pomáhal. Ved ona veľmi dobre vie, čo je schopný napísať sám na hodine a ak tá úloha bola zrazu "o level vyššie", tak sa mohla právom domnievať, že to opísal. To sa nemôžeš ani čudovať, ani hnevať ...
14-ročnému robiť úlohy, no neviem, asi trošku príliš ... Ja mám 10-ročného syna a DU si píše sám, ak tak mu pomôžem, ale tak, aby to nebolo vidno - napr. mu poviem, ktorá veta mi neznie dobre, ale musí si prerobiť sám. postupne je toho menej, čo musí upravovať. A tiež nie je Shakespeare, píše ako bežný ako chalan - stručne, jasne, výstižne 🙂
@zuzana76 ak ucitel presne vie co je schopny napisat kazdy ziak , znamena to ze kazdy ucitel je genius a este jasnovidny a ze ziaci sa nemenia, nedospievaju, nevyzrievaju a maju stale tie iste myslienkove pochody !!!!
....ako mozes toto napisat? Kazdy clovek sa meni a jeho scholnosti tiez. Velakrat su deti posudzovane podla sympatii, spravania atď.....
A pre autorku ....podporila by som syna a ucitelke normalne povedala ze si bola pri tom a trvala si na svojom. Nemôze predsa niekoho obvinit z podvodu bez akychkolvek dôkazov, len pre to ze si to mysli.....a riesila by som to aj s triednou....
@diana20 jasné, treba decku pomôcť aj doma ...a le nie tak, že rodič poprepisuje slohy, prečíta za decko knihy, vypočíta príklady ... to je medvedia služba, dieťaťu nepomáha, práve naopak, naučí sa, že môže veci odfláknuť, ved to niekto za neho opraví. A potom sa rodičia čudujú, že decko malo jednotky a monitor dopadol zle, nedostalo sa na dobrú strednú školu, alebo padne na strednej škole naraz z jednotiek na trojky-štvorky.
@mojemaletrdlo osobne by som isla za ucitelkou, pripadne za riaditelkou a pozadovala od nej, aby sa prislusna pani ucitelka decku pred celou triedou ospravedlnila rovnakym sposobom, ako z neho spravila blbca. Aj keby to 100x niekde odpisal, tak ucitel nie je od toho, aby pred celou triedou sikanoval ziaka.
@sisaka ja v tom teda rozdiel vidim a pride mi uplne normalne, ze ked uz ma ziak doma napisat sloh, ze sa na tu temu rozprava s rodicom a teda v konecnom dosledku do istej miery zapracuje do textu aj myslienky a formulacie rodica. A sklopit usi? Nehnevaj sa na mna, ale tej ucitelke by niekto mal vysvetlit, ze ani jej spravanie voci decku nie je pripustne! Nestaci, ze sa decka sikanuju navzajom, este nech im ide ucitel prikladom.... A prave preto by som ten problem tahala dalej, ak by som neuspela u riaditela, tak u zriadovatela skoly alebo hoci aj na ministerstvo.
@persica ja zaňho nič nejdem riešiť do školy. Ale nútiť ho, aby to prepísal, nebudem. V tom je moja podpora. Berime 5ku, v pohode to prežijeme. Žasnem, akí ste tu jedovatí. Keď decko dostáva samé zlé známky preto, že nie je multitalent - a povedzme si na rovinu - kto ním je, tak je to vina rodiča. Synov spolužiak mal 4ku z angličtiny na vysvedčení a učiteľ vytkol rodičom, že sa mu dostatočne nevenujú. Sloh som za syna nepísala, ale som mu pomohla. Hold. každý sme nejaký, niekto je na matiku, niekto na jazyky, každý nevie všetko! Ale to neznamená, že je také decko horšie od iných!
@sisaka Mas velku pravdu v tom, ze je velmi potrebne naucit ziakov sa samostatne vyjadrovat - a k tomu spravne gramaticky aj stylisticky. A ze by mal napisanie slohu zvladnut 14-rocny ziak bez pomoci mamy ani nehovoriac 😉 Samozrejme, o insipraciu poprosit moze...
Zvycajne drzim stranu ucitelom, lebo viem, ze maju pracu naozaj narocnu. Ale - autorka pise v uvodnom prispevku, ze ucitelka nezhodnotila jeho pracu ako nesamostatnu v zmysle, ze mu niekto pomahal s formulaciou slohu, ale ze nieco podobne uz citala ci pocula - cize ak to spravne chapem, podla ucitelky ide o "odkukany" pribeh. Nuz, ak neucila aj jeho matku, ktora pisala sloh na rovnaku temu, tak sa mi nezda relevantne jej tvrdenie, ze uz nieco podobne pocula. Podobnych pribehov mozu byt desiatky a ona asi tazko dokaze, ze pribeh sa nestal jemu, ale niekomu inemu. Ak sloh sam osebe nebol katastrofa, mohla sa nad to povzniest mozno pripomienkou, ale snad sloh sam osebe hodnotit podla urovne stylistiky a gramatiky, a nie dat 5 za pribeh, lebo ho "uz kdesi pocula". ...Ci?
@persica ale áno, už v 11 rokoch prečítal celého Toma Sawyera. Ale každú chvíľu sa ma pýtal na význam niektorých slov - ale prečítal a bola som šťastná, keď som ho počula ako sa občas nahlas smeje pri čítaní. O frekvencii písania slohov som sa tu už zmienila. Ani čitateľské denníky dnešné deti nepoznajú. Ale toto nie je chyba rodičov.
@sisaka no, mňa hanba nefackuje, keď ma vlastné decko poprosí "mami, neviem s tým hnúť, neviem, čo by som písal", lebo nám sa žiadne super zaujímavé výnimočné zážitky nedejú, žijeme obyčajný život, nie sme celebrity, sme len celkom obyčajní ľudia, bývame v paneláku, zvieratá sa nám do bytu už nevojdú. nebudem sa ospravedlňovať za to, čo robí x rodičov, nikoho som neuplácala, nedávala sponzorské dary, chalan sa v škole snaží a tú 5ku kľudne beriem. Dúfam, že ste sa tu odreagovali na mne dostatočne.
@mojemaletrdlo pozri.. ja ti rozumiem. Moj syn ma 10 a ANO pomaham mu s ucenim - ked pride s tym, ze niecomu nerozumie, alebo ho preskusam pred pisomkou. Nikde na ZS nie su vsetky predmety vyucovane dokonalymi ucitelmi. U nas pokrivkava anglictina, aj ine predmety - a ano, doucujem ho doma sama. Hm, cize ho mam nechat tak, nech vie menej a na SS potom trpi?
@mojemaletrdlo vies co mne je luto? Ze kopec ludi robi este horsie ako ty pre deti. Prave uplatkami a pchanim sa. Ale riesia to,ze si synovi pomohla
@mirage nie. Necha mu rovno napisat 5ku a mozno dopise do zosita moj syn nevedel. Nepomohla som.mu. prosim dajte mu rovno 5
Ja by som sa ho opytala ci by chcel aby sme sa spolu "pobili" za pravdu. Ak by chcel bola by som isla aj za p. ucitelkou a pekne jej vysvetlila ze som bola pri synovi ked to pisal a ze vies ze to neopisal! Neucme deti byt ticho lebo je to jednoduchsie! Ved on to poctivo napisal a je jedno ci si mu pomohla alebo nie! No ja by som to teda tak nenehala a ani s tou 5 nesuhlasila, lebo to nie je len znamka ale v jeho ociach velka krivda!
No, chcela som sa vyjadriť, ale pozerám, že už to isté napísala
@sisaka. Učiteľka nepotrebuje hodnotiť sloh rodičov, ale žiaka. Osobne by som v škole vysvetlila, učiteľke aj synovi sa ospravedlnila a sloh prepísať.
Áno, pomoc pri učení je OK. Ale predsa za deti nerobíte úlohy, nie? Vysvetliť a pomôcť je jedna vec, vypracovať ulohu iná.
@klya HALÓ? VY NEPOČUJETE, ČO HOVORÍM? VY POČUJETE TO, ČO CHCETE. Ja som mu sloh nevypracovala.
ja by som si to sla z ucitelkou vydiskutovat , kdo iny sa ma zastat tvojho dietata nez ty a navyse ked vies ze to pisal sam s tebou a a neopisoval.
@mojemaletrdlo Ale je viac ako zrejmé, že učiteľke boli formulácie podozrivé. Takže? Čisto jeho práca?
Môj názor je taký, že učiteľka bola veľmi ústretová, keď ho upozornila na to, aby si prácu prerobil. Ako ste sama spomínala, mali napísať rozprávanie o nejakom zážitku, nie vymyslieť si príbeh. Mohla mu dať rovno 5. Treba si uznať aj chybu a oceniť ústretovosť. Pekný večer.
@mojemaletrdlo ked je to tak napisane, ako si mysli on, ze je najlepsie, ko vedel, neprepisala by som. Nech da 5. Ked je pravda, ze je to jeho praca, nech da ucitelka 5. On je cisty. Ked prepise, mozno to bude fakt vyzerat, ze to niekde opisal a zlakol sa jej. Mne sa to stalo na VS a dost sa ma to dotklo. Pracu som vypracovala sama a ucitel ma obvinil, ze som tu pracu opisala. Nic som neprepisala, stala som si za svojim.
@maslenka47 čiže učiteľka nemohla vyjadriť svoj názor, mamička ju presne necitovala ako to ziakovi povedala, kľudne mu mohla len povedať že práca nevyzerá byť jeho dielo a tak chce aby napísal novú prácu, o šikane nikto nepísal, aj žiak môže zveličovať
@klya no, toto nemá cenu. Obvykle sa do diskusií nezapájam a dobre robím. Obvinila ho, že to opísal, že jej je ten príbeh dajaký povedomý. Neopísal, ja to viem. Pochopil to tak, že to nemusí byť len vlastný zážitok. Tak sme vymýšľali, tak ako chcela, o zvierati. Povedala, že to má byť reálne. Podľa mňa by sa to mohlo stať. A už neriešim. Myslím si, že takéto obvinenie je silná káva. Bodka.

@mojemaletrdlo nekasli na to. Rodicia nie su na to,aby kontrolovali a pomahali svojim detom aj pri priprave do skoly? Lepsie nechat ich na 5ky? Neries na mk,zajdi do skoly popripade aj za riaditelom. Nic neprepisuj. Ai si nic neodpisala,nema na to pravo. Bodka. Nech zhodnoti sloh iny slovencinar na skole. Popripade nech mu da inu temu.