icon

Učiteľka zvýšila hlas kvôli známkam. Ako reagovať?

11. jún 2024

Dnes v škole som chcela ísť po hodine za učiteľkou biológie slušne sa spýtať o dohodu aby mi dala šancu opraviť si známky z biológie, ale ona mňa mňa hneď zvýšila hlas aby som si opravila známku formou písomky z 3 tém (aj so spolužiakmi). Takto to povedala: "musíš si opraviť známku a naučiť sa na písomku inak si skončila." A priemer mám 4.50 ja som si vedomá že z časti je to moja vina ale keď mi v škole nikto nepomôže ani spolužiaci... So spolužiakmi sa takmer nerozprávam celý deň sedím akoby "v jednom kúte " a v myšlienkach sa rozprávam sama so sebou... Čakala som že s učiteľkou sa pekne dohodnem nech mám pokoj ale dosť prísna bola a ja som nevedela z toho "šoku" čo mám robiť... Ako to vyriešiť? Ja som to povedala mamke vravela nech sa to naučím že mi pomôže ale chcela by som sa o tom porozprávať aj s triednou učiteľkou lebo mi ešte pred týždňom vravela že s učiteľkou biológie bude rozprávať... Tak neviem už mám myšlienky či sa neporozpravam s riaditeľom lebo z biológie mám na maturitu na budúci rok témy z genetiky
Ďakujem za odpovede

kaktusik007
11. jún 2024

tak ty chces byt skusana ustne a pritom sam Erich Petlak v knihe Vseobecna didaktika toto vytkol skolstvu, ze ustne skusanie ee, nakolko sposobuje ziakom nadmerny stres....

nie dievcata, nie som taka mudra, iba mam zajtra skusku z teorie vyucovania 🤣🤣🤣

taynee
Odpoveď bola odstránená
matullienka
11. jún 2024

A z akého dôvodu by ti mala učiteľka vist v ústrety? Ty si celý rok kaslala na učenie a ona ti má teraz vychádzať v ústrety? Kľudne ti môže nechať robiť reparát cez prázdniny. S takýmto prístupom by si si asi ani nič iné nezaslúžila. Nechceš jej ešte náhodou povedať z čoho ťa akože môže skúšať?

yelena159
11. jún 2024

@crazy_cat_lady Aha, ok nečítala som poriadne. Tak potom to je ešte lepšie. Na jej mieste by som sa naučila na písomku. Písomne je podľa mňa lepšie než ústne. Ale ona to má možno inak.

yelena159
11. jún 2024

@kaktusik007 Inak toto je pravda. Neznášala som ústne skúšanie, lebo som pri tom vyzerala, akoby som sa nič neučila. Taký stres. Plus stojíš pred celou triedou. Hrôza.

domkakvet
11. jún 2024

Ak ti nemal kto pomoct s ucivom, mohla si poziadat o pomoc aj asistenta ucitela, urcite v skole nejakeho mate a nie to riesit na poslednu chvilu, teraz sa chod ucit a nie riesit staznosti.

jana_eyre_2
11. jún 2024

Pozri veľmi dobre chápem čo je to mať zlé známky.. celú základnú som sa učila veľmi zle (mala som najmä asi dyskalkuliu, nikto to neriešil) a na strednej som tiež neexcelovala.. ale fakt je, že za mnohé som si mohla sama, mnoho predmetov som mohla byť lepšia keby som tomu venovala viac času.. moja blbosť to bola.. ale v 3tom ročníku som sa prebudila a uvedomila si to, čo neustále opakujem svojim deťom.. známky sú síce druhoradé, ale to ako sa im darí v škole v mnohých ohladoch jednoducho to ako sa uceniu venuju..

Ty sa zameriavas na to, že na teba pani učiteľka zvýšila hlas, nie na to, že prepadávas.. chápem že je veľmi ťažké si priznať chybu, ale aj to patrí k dospelosti (hoci mnohí dospelí to nevedia) jednoducho je to teraz v tvojich rukách ako dopadne tento školský rok.. nerozmýšľaj nad tým akým tónom učiteľka hovorila, teraz rozmýšľaj nad tým ako sa naučiť aby si dostala čo najlepšiu známku a prešla do ďalšieho ročníka.. (ja som liberálny človek ale ak má niekto ignoruje, tak tiež viem vybuchnúť a teda nie len zvýšením hlasu.. takže chápem učiteľku že ak sa niekto ozve za známky týždeň pred uzatvorením a predtým nemal snahu, tak ju to popudi) budúci rok sa uc od začiatku roka a priebežne- potom sa uci omnoho ľahšie ako na poslednú chvíľu..
@luccija stále je to ich dieťa, možno dospelé, ale zrejme potrebuje nejakú pomoc, keď to zašlo tak daleko.. teda ja by som sa na deti nevykaslala ak by mali zle známky aj v takom veku, hľadala by som s nimi riesenie ako zabrať..

syslik81
11. jún 2024

a doteraz si co robila? cakas ze okolo teba budu skakat? sorry dievca ale v zivote si musi sama poradit ... pockaj az pojdes do svet adospelych -to este len bude ... to ze mas tak zly priemer je len a len tvoja vina a dobrym krokom do buducnosti je si to priznat

autor
11. jún 2024

@domkakvet na mojej škole nie je žiadny asistent

enmery
11. jún 2024

V prvom rade by som nešla maturovať z predmetu, z ktorého mi vychádza priemer 4.5. Teraz máš problém naučiť sa tri okruhy tém. Čo budeš robiť pred maturitou? A neboj, na medicínu by Ťa nevzali. Pretože toľko veci by si sa ty nebola ochotná a asi ani schopná naučiť. A učiteľka Ti dala možnosť opravy, tak neviem, čo reklamuješ. Kam to až zašlo je len Tvoja vina, neobviňuj všetkých naokolo. Písomne budeš mat čierne bielom, či si odpovedala správne či nie.Ústna odpoveď je okrem stresu niekedy aj neobjektivna, lebo to už spätne nemá kto ako dokázať, či si odpovedala správne, keby si sa chcela ísť sťažovať napr. riaditeľovi.

crazy_cat_lady
11. jún 2024

ja ked som chodila na zs, tak tiez neexistovali ziadni asistenti :D ale existuje doucovanie, aj ked biologia je podla mna iba o nabiflovani, tam asi nie je comu rozumiet/nerozumiet. a v dnesnej dobe edupage a podobnych vydobytkov nechapem, ze si to ty, resp rodicia nezacali riesit skor

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
11. jún 2024

@syslik81 bola som dva týždne na praxi posledný deň z praxe som mala uvoľnený od zástupkyne lebo na ten deň vyšiel plánovaný zákrok v nemocnici a vrátila som sa do školy v júni. Kedy som to mala stihnúť keď som bola ešte v nemocnici? Jaj rovno z hrobu?

gribka1
11. jún 2024

No keď takýmto štýlom ako tu, si rozprávala aj s učiteľkou, ani sa jej nečudujem, že zvýšila hlas.

adrianap83
11. jún 2024

Máš nejaký problém s písomnou odpoveďou? Máš nejaké úľavy pri skúšaní? Jedine vtedy by som sa s Tebou bavila, inak ako všetci pekne napísať písomku.
Tri témy sú problém? Véd ideš z toho maturovať, tak snáď Ťa to baví a ide Ti to. Aj keď teda známka bohvieako o tom nevypovedá.
Riadne sa nauč na tú písomku. Lebo pri maturite sa môže stať, že budú aj pozerať na Tvoje predchádzajúce vysvedčenia. Aby si aj potom nebola prekvapená.
Prečo sa rozprávaš sama so sebou, v plnej triede ľudí. Ja chápem, ze nie všetci sme extroverti, ale ak máš problém cez leto rieš psychológa. Možno treba trochu zmeniť prístup a bude to aj v triede lepšie. Kolektív budeš mat aj v práci, treba vedieť komunikovať a nie sa vyhovárať na ostatných.

subartic
11. jún 2024

@lenqua_12325 hľadať spolu riešenia ? jediné riešenie je naučiť sa a učiť sa aj ďalej .

autor
11. jún 2024

@gribka1 nie nerozprávala. Nechcela som to povedať takto ... Čakala som trochu kritiky ale že až taku tak ľutujem že som sem vôbec písala..

syslik81
11. jún 2024

a predtym si nemala cas na znamky?

subartic
11. jún 2024

neľutuj , poslúchni učiteľku , dnes keď prídeš domov sadni na zadok a uč sa . To je jediné riešenie ktoré máš .

autor
11. jún 2024

@adrianap83 tri témy nie sú problém.. áno mám úľavy pri maturite aby mi ju upravili inak

samimami777
11. jún 2024

Tak nehnevaj sa ale mala si pol roka na to si opraviť priemer , prísť na drzovku ani nie 3 týždne pred koncom roka a rýchlo žiadať zachrániť známku keď doteraz si bola 4kárka a 5kárka je drzé a nezodpovedné . Učiteľka mala plné právo tvoju žiadosť odmietnuť . Budete mať test , tam sa môžeš posnažiť a známku opraviť aspoň na tú štvorku. Je treba si aj priznať chybu a nie len ukazovať na druhých typom :"učiteľka je na mňa zlá" , "spolužiaci mi nechcú pomôcť".... Toto správanie je detinské. Za svoje zlé známky si môžeš len ty sama, spolužiaci niesú povinný sa s tebou učiť a vysvetľovať ti učivo a profesorka nieje povinná ťa mimo písomiek a skúšania počas roka ešte 2 týždne pred školským rokom vyskúšať aby ťa zachránila keď celý rok si veselo nosíš 4 a 5tky. Takže nie toto celé nieje "z časti" tvoja chyba ako tu rozprávaš ale len a iba tvoja chyba že si sa až teraz zobudila.

sense
11. jún 2024

Neľutuj sa, učiteľka zrejme nekricala len bola direktivna. Šancu ti dala, máš písomku tak namiesto sebalutosti, vypnúť koňa a sup sadnúť nad knihy a naučiť sa 3 témy aby si písomku zvladla

teridra
11. jún 2024

Tak ako bolo už napísané, tak máš možnosť doplniť si známky písomnou formou. Je to tak fajn. To, že podľa tvojho výpočtu ti vyšiel priemer 4,50 nič neznamená, známky nie sú jedinou vecou, ktorá určuje záverečné hodnotenie. Odporúčam naučiť sa na test a ďalší rok byť aktívnejšia- zaujímať sa v priebehu roka o známky, ak naberieš odvahu, tak sa zapájať aj do vyučovania. To, že zvýšila hlas pri komunikácii asi nasvedčuje tomu, koľko žiakov ju teraz naháňa s rovnakými požiadavkami, pričom ste v priebehu roka kašlali na zlepšenie priemeru a nechali si to na záver roku. Ak si myslíš, že ústna skúška by bola pre teba lepšou voľbou, tak sa budúci rok viac hlás k odpovedi,teraz, na poslednú chvíľu akceptuj poslednú možnosť o opravu.

adrianap83
11. jún 2024

A v čom je problém? Nemôžeš písať písomku? Tak to ries cez triednu, ona to zariadi, sk mas ulavy od pisomiek, tak by to mali respektovat. Mas vsetky podklady? Ci ti spolužiaci nedali veci, z času keď si bola chorá? Kedy je písomka?

gribka1
11. jún 2024

Tak asi si nepovedala všetko, prečo si tak dopadla, tak sa nečuduj kritike. Mala by si si to skúsiť opraviť tak, ako povedala učiteľka. Ak máš aj iné dôvody, pre ktoré to proste bešlo, tak by ste to mohli riešiť s mamou.

ivik4
11. jún 2024

A ako kde je problem moja zlata ? 😃
Ja ked som nechcela 4ku z fyziky a chemie tak som dostala nakazane nabiflit sa komplet uciva za celi polrok z ktorych som dostala obr dlhe pisomky plus aj ustne preskusania. Potila som riadne a dala som obe na 3ky

taynee
Odpoveď bola odstránená
tanyan
11. jún 2024

V kritických situáciách je uprednostňované písomné preskúšanie, nakoľko je limitovaná / eliminovaná subjektivita hodnotenia a možnosť následného overenia ďalšou autoritou. Pokiaľ nemáš potvrdenie o potrebe úľavy, tak musíš zvládnuť predmet za rovnakých podmienok ako ostatní. Ak máš nejaké objektívne príčiny odôvodňujúce uprednostnenie ústnej odpovede pred písomnou, tak s tým môžeš argumentovať najskôr u triednej a v prípade nečinnosti u riaditeľa.
Nechcela by si radšej absolvovať komisionálne preskúšanie? Aké sú na tvojej škole podmienky pre komisionálne preskúšanie? Prediskutuj s triednou aj túto možnosť.

inull5
11. jún 2024

Akože, čo si doteraz robila?? Ze z časti je to tvoja vina?? Omg.. A kde bola tvoja mamka, to doteraz edupage nevidela ze prepadás?? Ja byť toz učiteľkou, tak ťa pošlem kade ľahšie a dala by som naučiť sa celoročné učivo. Učí sa cez rok a nie posledný týždeň ptef klasifikáciou.

cookie29
11. jún 2024

Autorka, v prvom rade ucitelka na Teba nezvysila hlas kvoli znamkam. Jej Tvoje znamky mozu byt ukradnute.
Dnes je 11 juna. Presne o 13 praconvych dni dostanes do ruky vysvedcenie. 13! Co v praxi znamena ze zostava 12 dni a teda neviem, kedy je u Vas klasifikacna porada... povedala by som ze v najblizsie dni. To ze ti vychadza zla znamka nevies tyzden, ani dva...

Uprimne, ja si myslim, ze byt ucitelkou, a to som nesmierne empaticky clovek, ktory sa snazi vyjst v ustrety, tak jednoducho odmietnem. Ak mas objektivne dovody, tak mozes Ty, respektive Tvoj zakonny zastupca ak si neplnoleta, poziadat o komisionalne preskusanie.