V koľkých rokoch začali deti variť?
Rozprávala som sa s kamarátkou a tá mi povedala že jej 13 ročná už niekedy aj navarí večeru keď sa jej chce.. a tak som premýšľala že či tá moja 15 ročná nie je nejako pozadu, ona o varení veru nevie vôbec nič. V koľkých rokoch začali variť vaše deti?
Syna to veľmi bavilo od malička, takže na prvom stupni už hocikedy samostatne varil jednoduché jedlá (cestoviny, praženica, kaša, mäso na panvici a pod). Kolegovia nechápali keď som mu volala z práce že idem domov, nech navarí 😆 teraz má 16, je na internáte, varí si hocikedy hocičo, chodí na čundre kde si musí na ohni variť a nemá problém. Dcéru to nebaví, má 14 a navariť jednoduché jedlá síce vie, ale spraví to len v krajnej núdzi. Radšej bude na rohlíkoch celý deň. Nenútim ju, sama som sa učila variť až keď som sa odsťahovala od rodičov a myslím že som o nič neprišla. Teraz sa dá všetko ľahko naučiť z videí tak to nie je také nevyhnutné. Učím hygienické zásady a všeobecné bežné postupy ale konkrétne jedlá sa aj tak naučí tie ktoré jej budú vyhovovať.
Ja som ako 5-rocna varila párky, vtedy ešte normálne na plynovom sporáku, lebo mikrovlnku sme ešte nemali. Bola som sama doma, mama keď prišla, tak mi vynadala, že som mohla podpáliť byt.
velmi skoro, ani nenapisem, socialku by na mna niekto zavolal😀
teraz v 16 tich vari top, rozne medzinarodne jedla, speciality, s roznymi koreniami, sa nechytam ja. je to jeho velka zaluba.
Kamaratkin syn vari pre celú rodinu (7 ľudí) po víkendoch od 15. Baví ho to. A áno, 13-rocna je už schopná pripraviť teplé jedlo sebe či ostatným, prečo nie.
@kristinka92 toto som bezne doma. Aj zeleninu. Reznw obalit. Zemiaky. A take zakladne to je jasne. To mi mama ani nemusela hovorit.
To som ja ale za varenie nemala. Max tak parky a puding. Ako 10-rocna som sice sem-tam nieco upiekla...
ale realne varit sa ucim za pochodu.
Moja starsia si 9rocna vedela zarobit palacinky a aj ich opiect. Na komplet, stale so mnou piekla, na strednej okolo tych 15r uz urcite vedela co to uvarit, aj upiect tortu a pod.
Mladsia sice so mnou pecie tiez, teraz bude mat 9r o mesiac, ale ona je strachopud aj plamen stisit na sporaku..ale palacinky obracia, zaraba so mnou,,babovku so mnou vazi, miesa, tak snad sa na nu tiez nieco nalepi.
Ta starsia je na VS a komplet si vari na intraku, normalne ako doma, nechodi do jedalne, nechuti jej to a chce jesrlt zdravsie a v konecnom dosledku je to aj lacnejsie.
Tvoja v 15r by uz malq vediet upiect aspon piskotu,alebo babovku a uvarit 2-3,druhy cestovin, maso na stave nie je tiez veda....
Inak, ja mam 48r a my sme kedysi mali v skole v 7.rocniku predmet ŠPD ( specific.priprava dievcat) a chlapci dielne. Tam sme varili , piekli...
Vo osmom sitie. Tak tu mas odpoved, v akom veku treba zacat uz urcite.
Moja takmer 11 ročná dcéra minule samostatne uvarila cestoviny so syrovou omáčkou. Opýtala sa ma, či môže. A potom mi vyhlásila, že rada varí, ale nerada pečie.
Keď bola malá rada pomáhala pri pečení a chcela variť. Dovolila som jej pripravovať polievku, samozrejme manipulovala som s vodou len ja, pomáhala mi obaľovať karfiol, rezne.
Minule som pripravovala koláče na oslavu, nechcelo sa jej...nakoniec mi aspoň lineceke keksy natrela džemom. Piecť už veľmi nemá chuť.
Aj palacinky piekla, lebo som nemala čas. S prípravou cesta som jej pomohla.
Niečo by už tvoja dcéra mala vedieť aspoň taký základ : cestoviny, praženicu, krupicu, palacinky, z lístkového cesta, francúzske zemiaky ...treba zapájať aspoň občas.
Syn mal 13 . Vie uvariť guláš sám , a aj nejaké základné veci ako špagety s omáčkou z konzervy , praženicu .omeletu robí výbornú ,
Naša má 13, ak jej v škole nechutí obed, uvarí si doma špagety, alebo cestoviny alebo také jednoduché jedlá: volské oko...ak chce niečo sladké tak urobí puding...
No tak 15 ročná by už mala vedieť niečo navariť. Moje deti mi už od malička " pomahali" v kuchyni, mäso obalili, zeleninu krajali,atď. proste všeličo. A sú chlapci. Teraz už vedia normálne navariť celý obed.
@lujza123 u nás sa ľudia okolo čudujú že naše deti sú samostatné čo sa týka aj varenia. Od mala som ich viedla k tomu byť sebestačný. V 10 rokoch, vedeli si urobiť praženicu, parky, uvariť zemiaky, cestoviny. Vždy keď som sa pýtala že čo chcú na večeru a povedali neviem nechala som to na nich. Niektorý dokonca sa čudujú že manžel varí . Je zaujímavé sledovať to že vlastne z bratom vyrastali tak že mama všetko robila, varila, naložila na tanier dala do chladničky aby si potom len ohriali v mikrovlnke, desiatu ešte aj keď chodili do práce. S mojím sme sa osamostatnili keď mal 21. Učili sme sa spolu variť. Jeho brat v 40r si nevie stále sám navariť ,robí to mama.
@marianarem no len nenechavaj, cez vikend tu take deti podpalili v Bratislave byt ked si varili same na plyne. Susedia sa mozu podakovat, ake "samostatne " maju deti
Dcera ako 12- 13, syn 9 supe zemiaky, obaluje rezne,, krupicu, puding, cestoviny a nejaku smotanovu alebo pomodoro omacku okolo 10
@katulienkax Vsak je mi to jasne. Ja som napriklad bola velmi opatrna, v tych 6 rokoch sa dalo uplne na mna spolahnut, ale syn sa strasne zabuda. Otazka je, dokedy ho mam strazit, lebo manzel je podobny a tiez minule nechal celu noc nieco varit na sporaku a nasiel to az na druhy den a to ma po 40ke 🙂 Nastastie sa nic hrozne nestalo.
@wieruska1
@zafir01
@gubcikova super , presne deti treba zoznámiť s celým dospelackym životom, nie to v 20 tke poslať do sveta úplne blbé.
Ja som ako mlada dosť bývala či na internáte alebo aj v zdieľaných bytoch s inými mladými ľuďmi a veru mi takýchto bolo lúto, nic nevedeli ani práčku pustiť, ani jedlo si spraviť, ani nic vybaviť, proste fakt také teliatka o ktoré sa treba starať a všade vodiť za ručičku
Aj sa to veľmi zle vysvetľovalo takymto ľudom ze nás žije viac pohromade a ze je normálne po sebe umyť riad, spláchnuť záchod, vyniesť smeti, proste úplne základne veci
@lujza123 ja som najstaršia aj manžel zo všetkých súrodencov .od nás mama odišla ,keď som mala 15 , a vtedy som musela dospieť .
Syn má veľa slobody ,chodí do mesta ( bývame na dedine 18 km od okresného mesta) .ide do kina s kamarátmi . Venuje sa koníčkom , snažíme sa mu dopriať a on vie už moju známu vetu " so slobodou prichádza zodpovednosť " takže okrem toho ,že ho vlastne vždy všade pustim , vie ,že nám doma musí ukázať ,že sa vie postarať . Celkovo aj finančne mu na jeho účet poslem raz mesacne vreckové , a je mi jedno i ich použije na proteínové tyčinky po tréningu ,čo lístky do kina ,či si kúpi desiatu naviac ... A on ... Si ich šetrí a raz za čas sa má spýtal či si môže kúpiť to alebo ono . Teda má našu plnú dôveru . Dúfam ,že sa to nepokazí s nástupom na strednú a tak .ale verím ,že nie
Moje deti varia asi od 13tich samostatne. Ja som varit nevedela v ich veku a pri odstahovani sa z domu mi to trochu chybalo. Teraz mam spolah na oboch, syn vie zamiest cesto na pizzu, robi vyborne steaky, dcera je viac na salaty, kuracie maso, pecie sladke. Nemaju problem uvarit ryzu, naporcovat maso, zarobit cesto a upiect palacinky, zamiesit kysnute cesto, urobit domace rezance - vsetko veci, s ktorymi som sa trapila asi do 30tky 😅. Oni budu mat 16 a 18, a minimalne 1x do tyzdna varia.
Dcera ma 9 a vari sama cestoviny, palacinky, upecie muffiny... Vie si navarit aj ked ja nie som doma. Syn ma 12 a tiez od tych cca 9 vedel cestoviny, prazenicu... Ja som v 15tich vedela uvarit tak caj 😂 tiez ma to nebavilo, skor ma bavilo upiect nieco, ale varit pravidelne som zacala az ked sa mi narodili deti a nechcela som ich krmit polotovarmi.
Kedysi som pocula, ze vztah k vareniu sa dedi ob-generaciu a u nas to teda plati, mna to nejako preskocilo 🤭 mamina aj tatino su vyborni kuchari a vyzera, ze moje deti k tomu budu tiez mat pozitivny vztah. Ja varim lebo musim, ale nebavi ma to vobec.
@kristinka92 jj, detto. a moj brat si kvoli tomu nevie navarit dodnes (bude mat 33 rokov).
V 15 som upratala cely byt, navarilq veceru a isla sa ucit,tak ked nasli prisli z prace uz bolo jedlo hotove.
Mije deti su este male uz 5rocny uz davno pomaha v kuchyni
My s bratmi uz v 10 varili krupicu,ryzu v mlieku atd. Od 15 na intraku som varil vsetko. 15 rocna by uz mala vediet uvarit aj obed.
@pastinka U nas rovnako 😅, mna rodicia nepustali do kuchyne, lebo oni spolu radi varili, zohrata dvojka a treti by im tam uz zavadzal. Ja ked som sa odstahovala z domu, som nevedela ani ako sa vyvar robi 😅..vsetko podla kucharskej knihy som sa ucila. Moje deti naucil viac youtube a instagram, nez ja..
@dadis mne mama ako dietatu davala robit take tie pomocne prace ako oskrabat zemiaky, nacistit zeleninu do polievky... Neznasala som to 😂 Ale samotne varenie uz robila ona. Mierky pouzivala typu "primerane" a "od oka", takze ked som po nej neskor chcela nejake recepty, zistila som, ze je pre mna jednoduchsie si ich vygooglit, kde su presne cisla, ako ked mi to ona povie. Ja sama som vobec nemala odhad na to kolko soli, korenia a tak...
A inac moje deti maju ovela lepsi cit na dochucovanie, casto si sami prisypu este nejake bylinky a podobne, co mna ani nenapadne tam dat...
Nemyslím že je pozadu..moja ma19a nevarí..nebaví ju to nebudem ju nútiť nasilu..ja som sa tiež naučila variť až ako vydatá v 19r a všetci sme prežili😉

Mňa napríklad doma variť nikdy nelákalo…neviem prečo, ale mamke som za to zvykla pomôcť. Ale odkedy bývam na VŠ tak tam si v pohode uvarím nejaké jedlo a tam mi to problém nerobí😄