V ktorej vete je predmet?
Zeny, dcera za mnou prisla s ohodnotenou pisomkou a s jednym cvicenim si ani ja neviem rady. Mali urcit, ktorej vete je predmet - odpovede mozu byt viacere spravne, niekde boli spravne aj 2-3, inde iba 1. Dcera oznacila C a D.
A. Do vazy vlozika kyticu KVETOV - tu je to privlastok
B. Vycerpany spadol NA ZEM - prisl. urcenie
C. Po zlej skusenosti neveri NIKOMU - toto je predmet, rozvija sloveso.
D. Zuby mu cvakali OD ZIMY. Nespravne, nie he to predmet.
Preco? Hutame nad tym... preco to nie je predmet? Je to prisl. urcenie? Akou otazkou sa nanho spytat?
@sorciera24 dik, tiez sme si mysleli... Ale ta otazka, ze Ako? sa mi tam vobec nepaci... na nu cakam odpoved silno a pod. a nie ze od zimy 🤦♀️ Skor by som sa pytala, ze od coho? Od zimy 🤦♀️ Pride mi to take nelogicke ... nikto to nemal v triede spravne.
v D je príslovkové určenie príčiny. Takisto ako napríklad vo vete: Od zimy sa triasol. Pýtame sa otázkou Prečo mu cvakali zuby? Prečo sa triasol? Od zimy.
@simsalabim ano, da sa spytat aj prečo....ale rozhodne to nie je predmet
@sorciera24 ja by som dala prísl.určenie príčiny
@miskajerry akurát som tiež písala, že to bude príčina a nie spôsob 😉😊
Je to aj tu vysvetlené, že je to príslovkové určenie príčiny, ako som písala. https://oskole.detiamy.sk/clanok/rozvijacie-vet...
@zuzanockamt hej, hej, aj ja.....len som podobnu vetu videla v nejakej ucebnici ako sposobu, ale prečo je vhdonejsia otazka
V kazdom pripade D nemoze byt predmet, pretoze je vo vete fakultativny - ak ho zmazete, veta nestrati na vyzname. Predmet je vo vete obligatorny - ak ho z vety vyberiete, veta strati vyznam ✌🏼
@hailey1
@sorciera24
@miskajerry
@zuzanockamt dakujem, ukazem jej to.
presne, je to príčina,
no ked toto vidim... chcem aby moj prvak ostal navzdy prvakom a skolkar skolkarom.. 🙈
Dcko je prislovkove urcenie priciny - preco mu cvakali zuby? Od zimy

@simsalabim C je spravne, Dcko je prisl. urcenie sposobu...ako mu cvakali zuby