Váženie a meranie žiakov na telesnej
Ahojte dnes prišla dcéra domov zo školy, je v 8ročníku, a hovorila že nový učiteľ ktorého majú na škole ich na telesnej výchove vážil a meral. Dcéra má nadváhu a už dlhšiu dobu s tým bojujeme. Učiteľ vraj deti vážil pred všetkými a hovoril váhu nahlas a vraj mal aj nemistne poznámky typu že by mali so sebou niečo robiť atď.
Chcem sa len opýtať či aj u vás na školách sa toto deje?
Mám synov, ale oni to nespomínali váženie v škole. Športujú tam sa pravidelne vážia. Hokejista bol s celým tímom na meraní, vážení, aj inbody diagnostiku im robili, hromadne.
U nás sa nedeje, ale nemala by som problém ísť za učiteľom a spýtať sa.
Na druhej strane aj dcéra vie že má problém a určite si to všimli aj spolužiaci aj bez čísla z vahy
Už je to nejaký ten rok, čo som chodila do školy, ale u nás sa to dalo vždy odmietnuť... Nebola som jediná z triedy, ktorá to pre nadváhu odmietala
U nás sa to robí tiež, ale diskrétne.Ked som učila TSV, len som si to poznačila a na konci roka som sľúbila, že deckam poviem, koľko za rok vyrástli. Váhu som im nehovorila. Predpokladám, že Tvoja dcéra o svojej nadváhe vie, takže by som sa zamerala na to, aby sa po podobných poznámkach vedela asertivne ohradiť.
váženie a meranie je na TV úplne normálna vec, podľa toho sa hodnotí aj výkon žiaka.
Zamerala by som sa na to, aby dcéra na sebe pracovala a schudla. Že má nadváhu si spolužiaci všimnú aj bez toho, aby učiteľ povedal koľko váži.
@anonym_autor ja odpoviem za seba. Na gymnáziu, kde som nastúpila ako prváčka, nám profesorka telesnej oznámila, že vyzeráme horšie ako dôchodkyne a že z nás urobí ženy. Akože bolo nám do plaču. Neuveríš, urobila z nás ženy. Zaviedla kalenetiku, silové tréningy. Do dnes z toho tazim. Ono, niekedy sa zle počúva kritika, ale treba si uvedomiť, že tou kritikou sa dá spustiť niečo prínosné. Ale jaj, naše mamky nebezali na MK sa vyplakať a ani do školy sa sťažovať.
Absolutne nie je v poriadku, ze to ucitel vytruboval pred vsetkymi. Uz vobec nie, ze mal hlupe poznamky. Podporuje tym sikanu u deti a vlastne sam sikanuje a ukazuje detom, ze je v poriadku komentovat to, ako druhy vyzera. To ponizenie, ktore dieta pri tom citi, co mu to akoze ma dat? Dieta v 8.rocniku velmi dobre vie, ze je tucne alebo chude. Nepotrebuje to pocut ako hlupy komentar pred celou triedou, kde polka pubisov sa zarehoce, dalsia prihodi "vtipnu" poznamku a zvysok sa bude hanbit za toho ucitela, ze je taky idiot necitlivy. Mne sa stala opacna vec - bola som prilis chuda, vytiahlo ma za rok 15 cm, do toho som sportovala a poznamku priblblej ucky, ktora mi povedala, ze nech so sebou nieco robim, ze vyzeram ako z koncentraku, tu si pamatam dodnes. Hanbila som sa pred celou triedou, po hodine som preplakala prestavku na WC. Kamaratke sa z podobnej poznamky od ucitela spustila porucha prijmu potravy. Miesto podpory sa clovek docka ponizenia, to je naozaj zdrave prostredie nasich skol.. A ked citam tie komentare tu, no sila, mate stastie, ze vase deti su "v norme".
@anonym_autor aj za mojiich čias sa to robilo, aj teraz moje deti vždy na začiatku školského roka merajú a vážia. Sú na rôznych školách, v rôznych mestách a robia to úplne rovnako.
Robí sa to každý ročník v každej triede na školách, dcéra sa čo čudovala nevidí sa ako vyzerá, alebo čo, na margo váhy za to môžu v 99% rodičia, takže treba zdravo variť, nekupovať sladké hovadiny, čipsy a dcéra hneď schudne a pohyb hlavne
@anonym_autor ano, aj u nas od prvej po deviatu triedu vážia a merajú na začiatku roka na TV
@anonym_autor dialo sa to aj v 90. rokoch, tiež to bolo vrcholné nepríjemné. Keď už to učiteľ musel robiť hromadne, mohol si údaje zapísať diskrétne a bez hlúpych komentárov.
@anonym_autor Milá autorka, keby nemala Tvoja dcéra nadváhu - absolútne to neriešiš. Nadváha = obezita - riziko zdravotných problémov. Je len a len Tvoja chyba, že má dcéra nadváhu, lebo ju zrejme podporuješ alebo si zanedbala zdravé stravovanie + pohyb. Potom tu zakladáš tému absolútne scestne. Vieš čo, daj celú školu na inšpekciu :D Keď učiteľ komentoval, tak asi vedel prečo. Je to štandard merať a vážiť na TSV. Som ročník 1985 a aj mňa vážili aj merali, len na mňa komentáre nemal nik,lebo som mala a mám zdravú postavu. Pozri sa do zrkadla a spýtaj sa, či náhodou nemôžeš za nadváhu dcéry TY. Teraz ma môžte zožrať, rada sa zabavím na komentároch. Napísala som pravdu.
Ono povedat a zapisat to da sa aj diskretnejsie. No zjavne aj ty. Aj dcera si uvedomujete ze naozaj je ta vaha vyssia.
Kazdopadne ja som nadvahu nikdy nemala no cca v 17-tke som si myslela ze ano. Dala som si taku dietu-ano schudla som-ale moj zaludok si to do teraz pamata. Na to zas pozor ☹
Lebo dievca je ozaj v citlivom veku. Psychika je svina a moze to sklznut do komolexov alebo aj do bulimie a pod.
Zeny vam uz drbe na cisto? Potom ze si to deti radsej hodia zo strechy…”osmacka a doteraz nevedela, ze ma nadvahu?” Jasne ze to vedela!! Tucni ludia to vedia, maju zrkadla a utoci na nich kazdy z kazdej strany. Ale je to absolutne nevhodne taky citlivy udaj hovorit pred ostatnymi PUBERTAKMI. Co keby to niekto este natocil? Tzv for od trapneho stareho ucitela…fajna sikana.
A uz absolutne nechapem naco sa v skole vazi a meria, na to je tu snad lekar, nie?
Kks to fakt to este niekto povazuje za normalne, normalne som v soku. Z matiek
boze ci ste sproste. Dievcina je citliva na svoj vzhlad, tak ako aj ostatne dievcata. Ucitel ju zahanbil pred vsetkymi. dospely rozumny vystudovany clovek, tela. Mrzi ma to. Nie je to spravne
@anonym_autor no hej, aj u nas sa meralo a vazilo, ale ucitel pri ziakoch s problemovou vahou nehovoril nahlas vahu.
Ja som zvykla zapisovat vahu a vysku.
A tych tazsich nechal na konec, zobral papiere a ich udaje si zapisoval on. Poznamky nemal len v pripade ak niekto v triede mal hlupu poznamku typu, ze sa vaha hned zlomi ak sa odmeria Jozko Mrkvicka, no ten si mohol ist zabehat 5 kol a potom im dal rozne cviky, takze sa naucili byt ticho.
@anonym_autor Milá autorka, keby nemala Tvoja dcéra nadváhu - absolútne to neriešiš. Nadváha = obezita - riziko zdravotných problémov. Je len a len Tvoja chyba, že má dcéra nadváhu, lebo ju zrejme podporuješ alebo si zanedbala zdravé stravovanie + pohyb. Potom tu zakladáš tému absolútne scestne. Vieš čo, daj celú školu na inšpekciu :D Keď učiteľ komentoval, tak asi vedel prečo. Je to štandard merať a vážiť na TSV. Som ročník 1985 a aj mňa vážili aj merali, len na mňa komentáre nemal nik,lebo som mala a mám zdravú postavu. Pozri sa do zrkadla a spýtaj sa, či náhodou nemôžeš za nadváhu dcéry TY. Teraz ma môžte zožrať, rada sa zabavím na komentároch. Napísala som pravdu.
@anonym_27df3f toto je take lahko hovori, ze zanedlaba si zdrave stravovanie a pohyb, ale ked dieta dostava tolko ucenia sa, ze vecer do pol9tej sa uci, tak by som bola zvedava, ze ktorej z Vas by ten pohyb bol aktualny.
Ja som rocnik 87, vahu mam v pohode, ale videla som kolko sa syn ucil na ZS a kolko som musela ja. A to mal dobru hlavu.
Nedavno sa tu dospela (!) zena stazovala na pristup lekara, ktory jej dost nevyberanym sposobom povedal, ze ma schudnut. Nepochybujem o tom, ze ma doma aj vahu, aj zrkadlo - to na margo tych sprostych otazok, ci dcera doteraz nevedela, ze je tucna. A tu dokonca ide o dievca v citlivom veku, v puberte, ked dievcatam nabiehaju hormony a s tym suvisiace priberanie, ziskavanie zenskych tvarov. Som zvedava, kolkym z vas by sa pacilo, keby vam na ulici niekto povedal, ze by bolo schudnut.
Nedavno sa tu dospela (!) zena stazovala na pristup lekara, ktory jej dost nevyberanym sposobom povedal, ze ma schudnut. Nepochybujem o tom, ze ma doma aj vahu, aj zrkadlo - to na margo tych sprostych otazok, ci dcera doteraz nevedela, ze je tucna. A tu dokonca ide o dievca v citlivom veku, v puberte, ked dievcatam nabiehaju hormony a s tym suvisiace priberanie, ziskavanie zenskych tvarov. Som zvedava, kolkym z vas by sa pacilo, keby vam na ulici niekto povedal, ze by bolo schudnut.
@anonym_ea2f4f
ďalšia výhovorka, môj syn chodil do 8 pred 2 rokmi a na pohyb mal času a času. ZŠ nie je vysoká škola
@mandzula
sama matka píše, že dcéra má nadváhu, to nebude len hormónmi.
Áno, robí sa to bežne a aj sa to bežne robilo. A áno, tiež som to nemala rada, keďže som vždy bola tučná a šla som sa hanbou prepadnúť vždy, keď sme sa vážili. Ale aj tak som toho názoru, že je to v poriadku a to, že učiteľ telesnej upozorní nato, žeby jeho žiak mal schudnúť je tiež v poriadku (keďže ide o zdravie).
@anonym_ea2f4f
ďalšia výhovorka, môj syn chodil do 8 pred 2 rokmi a na pohyb mal času a času. ZŠ nie je vysoká škola
@mandzula
sama matka píše, že dcéra má nadváhu, to nebude len hormónmi.
@anonym_648639 to vsak telocvikar nemusi vediet. Jeho ulohou je ucit telocvik, viest deti k laske k pohybu, nie komentovat nieciu hmotnost. To moze riesit lekar, nie daky ucitel.
Nieco podobne ako ked sa na zaciatku skolskeho roka pytaju pred celou triedou kto kde v lete bol.Tristvrte triedy v zahranici, chvalenie sa.A ostatne deti?Dostanu vysmech naco chodia k hlupym babkam a nejdu do zahranicia.Psychika deti ostane na bode mrazu.Vzdy sa riesi len nevhodne spravanie deti ale obcas by sa malo aj nevhodne spravanie ci otazky ucitelov.
@anonym_autor Robi sa to a aj sa to robilo vzdy. Dceru sa snaz viest k tomu,aby si poznamky velmi nepripustala. Musi vediet zniest aj kritiku a nezrutit sa z toho. No ja byt ucitelka,tak nahlas by som vahu ziakov nehovorila. Da sa to vykonat aj decentne.
Jooj presne aj u nás tak Dcéra ke najťažšia z triedy a tiež si to na telesnej odtrpela.A nie- nežereme doma fastfood a čokoládu ,aj keď tak vyzeráme.Ja som ju dopredu upozornila,že niekto musí byť najchudší a niekto najťažší.Deti vedia (aj ) v tomto byť dosť kruté.Takže milé mamičky,ktorě odporúčate diéty,láskavo si so svojimi dokonalými deťmi doma sadnite a povedzte im,že každý sme nejaký a výzor nie je dôležitý tak ako správanie
@anonym_faa6e2 mnoo asi nie je nahoda ze vsetci ste obezni... Snad nie genetika🙄😂alebo nebodaj trpite genetickou poruchou, alebo konkretnym ochorenim cela rodina. Asi vyzerate ako zijete.Ja mam nadvahu posledne 2r cca 8kg a citim sa ako slonica🙄ale uz som si vstupila do s vedomia"a zacinam riesit.mam pred 50tkou a vzdy som si drzala vahu, az teraz ale nezvalujem na vek,Lebo "tak vyzerame", lebo vyhovorky,..
@anonym_648639 to vsak telocvikar nemusi vediet. Jeho ulohou je ucit telocvik, viest deti k laske k pohybu, nie komentovat nieciu hmotnost. To moze riesit lekar, nie daky ucitel.
@mandzula
pohyb a hmotnosť spolu súvisia.... nemyslíš?
@anonym_autor ano, aj mna vazili a merali a neubudlo zo mna.
@anonym_autor dla mojho nazory, to vooobec nemal riesit pred ostatnymi, nema Co vazit a meriat deti, na to je Dr. Moze si pozvat rodicov, a porozpravat sa snimi, povedat svoj nazor, ale taaak to isto nie. Moze spustit u dcery mentalne poruchy. Ale zaroven nie je spravne, ak vy zatvarate oci, zalezi fakt ci ma len miernu nadvahu, alebo je v tomto veku faakt obezna, nenapisala si bmi vysku vahu. Od toho vela zavisi. Ved aj jej sebavedomie, vyvoj
Pre všetky, ktoré tu mudrujete... Mam super kamosku, uz v skolke sa jej vysmievali, uz vtedy by som ich najradšej vyfliaskala! Ja som doslova bola závislá na sladkom a zrala sladke a koláče - veľa a denne. Mama doma varila dobre - sk jedla. Takze pravidelne boli aj koláče aj zmrzlinový pohár s ovocím aj šľahačkou.
Ta kamoška zjedla jeden kex a ja 300g Milka na posedenie obden. To az na strednej. Ja som bola špagety, ona mala inú stavbu tela, širšie boky a tak. Dlho tym trpela a jedna kktna poznámka ju dostala k bulimii!
Nevedela som o tom, povedala mi to až ked skončila s tým. Bohudik jej s tym pomohla jedna skvelá zena. Neviem kde by bola dnes, nebyť tej pomoci. A to ona viac cvičila ako ja potom od 14stich. Ja som síce 8 rokov denne plávala ale potom šport 0 bodov. Ona sa mohla roztrhnúť aj tak ťažko držala váhu.
Som rada, ze je z toho vonku a žije. No vďaka takymto debilnym názorom to mohla uz mat aj za sebou. Inak skončila vs s červeným diplomom, takže hlupa tiez nie je.
Jasne ze casto za to môžu rodicia a vedia to. Ked ma to decko nadváhu, začínajú niektorí riešiť a lutuju ti. Cas nevrátia, a teda nepotrebujú počúvať akí boli blbi. A tu, ktorým to nedopadlo, ťažko vysvetľovať. No neexistuje decku takto naložiť.
A tieto komunistické praktiky považujem za uplne kretenske a narušenie osobnej zóny. Ma decko doktorku? Ma!
Hovno je školu do ich váhy a výšky! A ze sa podla toho známku je tv?? Wtf?, To ten zcitel je slepý, ze to decko he pri tele? A tedy je to kravina. Ja som bola zizala a vyšplhať sa riadne na t c bol môj horor, na lano som sa len usmiala a dala mu papa. Spolužiačky 2 podstatne silnejšie- áno s nadváhou nemali problém este aj bežali perfektne! Ja som bola posledná- vzdy! Takze štatistika ako hovädo vážne. Trosku pochopenia a súcitu nezaškodí.

A tvoja dcéra doteraz nevedela že má nadváhu,až teraz,keď ju odvážil učiteľ?a ostatní žiaci tiež nie sú slepí že to na nej nevidia....načo z toho treba robiť teraz taký cirkus?ach.