Vreckové pre stredoškolákov
Aké veľké vreckové dávate vašim deťom.
@bozenka9532 takze z môjho pohladu im nedavas vreckové, ale výživné. A davas im malo, ak z toho majú financovať svoje kompletne naklady.
@bozenka9532 zaujalo ma to tankovanie a servisovanie auta. Syn ma tiez auto od 18tich, ale snazime sa kompetencie okolo auta preniest na neho, nech si beha a servisuje sam, mne to lezie na nervy riesit a muz nema cas. Ale neviem ako to budeme riesit s dcerou.
@0silvia0 naša má vodicak, ale nemá svoje auto. Mame 2 auta v rodine, ak potrebuje, môže si požičať a ani nevyzadujem, aby natankovala, lebo veľa toho nenajazdi. V rámci mesta chodí pešo, do okolia aj do školy spravidla vlakom. Vlastne ho nepotrebuje. Aj rozmýšľam, načo by jej v tomto veku bolo. Asi to majú chlapci inak, neviem.
Svoje auto bude mat až vtedy, ked bude normálne pracovať, sama zarobí a bude si sama riešiť veci okolo toho.
@hettinka ono to nie je presné zadefinované koľko na čo...to som im len orientačné povedala koľko na čo by mali mať...viem aké sú ceny,viem kam chodievajú....tak som si to vedela spočítať koľko na čo by mali mať....
Ako si to zadelia už je na nich...
Ak rozflakaju 100 s kamarátmi zbytok si musia hradiť z toho čo zarobia...
Kompletné náklady iba na seba...
Nie strava,nie škola,nie lekár...nie školské výlety ... krúžky ...to všetko hradime my...
@hettinka ani dcera sa netrasie za vlastnym autom, asi to budeme riesit ako vy. Syn sa triasol za autom, chlapi maju k tym autam cudny vztah🥴, tak sme dovolili pod podmienkou, ze si bude okolo neho behat sam, tak musi vybavovat, teraz ho caka vybavovat stk. Jasne, ze by sa tesil, keby sme mu okolo auta behali my, ale nehrozi... Co slubil, nech si dodrzi.
@0silvia0 tak do servisu musíme ísť vždy vo dvojku...lebo to máme cca 5 km od domu... takže ju tam musím hodiť alebo ona mňa....a tankovanie som myslela,že jej dám iba love...ona nemá problém si natankovať sama...iba si to neplatí zo svojho...ale často jej dajú stary rodicia na benzín alebo krsny...ja tankujem max raz za 3,4 mesiace...
@bozenka9532 ved hodit do servisu je jedna vec, platit servis vec druha. A preco si prave tankovanie neplati sama, ked je to jej auto?
@0silvia0 servis financujeme my...
@0silvia0 to si bude až keď bude pracovať,nateraz to hradime my...a ako som písala...na benzín jej prispievajú aj moji rodičia aj krsny tata....
@0silvia0 moji žiaci chalani sa tiež trasu za autom hneď v 18, a potom keď prídu na to, koľko to stojí, že to nie je len kúpiť jazdenku za 1000-3000€ a tankovať, ale ono to treba aj opravovať, pneumatiky meniť, na STK chodiť a všetko stojí veľa panazi, a ešte musia kamosov rozvážať a potom nemôžu piť, tak sa toho auta mnohí aj zbavia.
@hettinka no presne, syn tiez zbadal, co to je mat auto, ale tak nech sa stara a uci sa, ze auto je aj starost.
On je ten typ, co si musi vsetko vyskusat na vlastnej kozi, jemu nestaci vysvetlit ako napriklad dcere🤷♀️
Ale na druhej strane vidim, ze sa uci veci vybavovat si sam, je stale viac a viac samostatny, tak hadam to je na nieco dobre🥴
@bozenka9532 hm, si písala, že dostanú stovku (+peniaze z brigády) a to “majú na všetko”. A nakoniec vidíme, že im ešte veľa platíte extra aj vy, aj starí a krstní rodičia. Takze si neplatia všetko sami.
@hettinka áno 100 na vreckové, oblečenie, elektronika atd....
Ale strava, bývanie, škola, lekár aj to auto áno to hradime my...
A nikde som nepísala, že dám 100 a finito...
@bozenka9532 toto si písala, tak som z toho usúdila, že 100€ dostanú a na zvyšok si musia zarobiť. Asi som pochopila nie dobre.
“
bozenka9532
•
Včera o 22:10
Ja dávam deťom 15 a 18 100 eur mesačne každému,ale to majú už na všetko... či oblečenie, elektrotechnika,či výlet ak idú s kamošmi,posedenie atď.plus majú svoj príjem z brigády...”
@bozenka9532 áno, už teraz chápem, len vieš, keď napíšeš, že brigádujú a že majú od vás pravidelnú mesačnú výplatu, to je dosť podstatný rozdiel Syn mal tiež od 15 brigádu, ale bol to mesiac šesť týždňov počas prázdnin a počas školského roka ako kedy, niekedy 4 dni v mesiaci, niekedy ani toľko, niekedy viac podľa potrieb tej agentúry, pre ktorú pracoval. Preto som myslela, že to máte podobne a preto mi tých 100 eur prišlo málo.
@veronice ja som ti to napísala preto, že si uviedla, že aj u svojich detí to budeš tak praktizovať. Nepovažujem to za správne, preto som ti napísala, že sa deti nenaučia hospodáriť a finančná gramotnosť je u nás katastrofálna.
@hettinka veď ja s tebou súhlasím, že vreckové má byť na blbosti typu diskotéka, zmrzlina, lístky do kina...prípadne si z toho na niečo drahšie našetriť.
@hettinka áno tak som to napísala, že to majú na tie vecí..teda na svoju potrebu...na to čo chcú,plus to oblečenie...posedenie s kamarátmi atď.
Ale nie na bežnú stravu, školu, krúžky, či lekára....auto...
Majú to iba čisto na svoje potreby...
@elizabet173 nie moje deti majú pravidelný mesačný príjem po celých 12 mesiacov..plus tých 100 eúr každý mesiac od nás... a dcéra ešte počas prázdnin chodí na cca 3 týždne na inú jednorazovú brigádu...
Takže tých 100 im isto stačí,lebo to majú iba na svoju potrebu... ešte si aj slušne ušetria....
@bozenka9532 mne je to už teraz jasné
@bozenka9532 pokiaľ smiem vedieť, kde robia Tvoje deti, že z toho majú celoročný príjem? A koľko to robia? Moje deti majú letné brigády, ale neviem si predstaviť, kde by ich zobrali cez rok a ani ako by to stíhali
@bozenka9532 uzatvorená na 15 ročného
@bozenka9532 ako stíhajú školu, keď počas SS brigádujú počas celého roka? A čo šport, krúžky, stíhajú popri práci ešte?
Roznášajú letáky...a to sa robí celoročné...aj počas lockdawnu...
A dcéra v lete ešte kukurica... prípadne čašníčka občas na akciách...
@dievcacitajucelist mne na 15rocneho nechcú...teda jedna spoločnosť, uvidíme čo druhá ....
@hettinka stíhajú sú vyznamenaný.
Ono to chce systém a dá sa všetko...
Synator dokonca stíha hrať za dva kluby,ak sa ovšem hrá...a 4 tréningy týždenne...
Aj s kamarátmi stíhajú sa flakat aj doma pomáhať...
Len treba chcieť a ide všetko...
ja som dostavala na strednej vreckove 50 eur mesacne
@att123 podla toho, co si bude platit. Su to vlastne 2 eura na pracovny den. Ak mu das desiatu, pitie, v skole bude mat obedy, tak mu netreba viac. Moj syn cestoval denne 2 hodiny tam a 2 hodiny spat, lebo nechcel byt na internate. Mal obedy, desiatu, ale byval casto hladny este, niekedy mali 8 hodin, tak si potreboval nieco dokupit, lebo on bol furt hladny a nebude nosit od rana v ruksaku 3 desiate, ked si moze nieco kupit.
Preto my sme davali na tyzden 20 euro.
Dcera tolko nezje ani zdaleka, ale davame jej kvoli spravodlivosti rovnako,, ale ona si to skor setri na ucte, nemina. Aspon bude mat nasetrene.

@bozenka9532 potom to nenazývam vreckové. Sú to nutne výdavky a nie vreckové. Ak dieťaťu dám istú sumu, ale presne určim, na čo to má minut, aj tak ho to finančnú gramotnosť nenaučí.
Navyse, nutne výdavky sú premenlivé, napríklad v septembri na začiatku školského roka vyššie, ako v priebehu roka. V zime vyššie, ako v lete (zimné boty a kabát stoja viac ako šľapky a tričko). A ak z toho majú platiť aj elektroniku, je 100€ asi aj malo.
V tomto ohľade to máš super vymyslene, že ta dieťa mesačne stojí len 100€, ak to zrátam aj s oblečením a elektronikou, ja miniem na deti asi viac. Len synov šport vyjde v priemere cez 100 mesačne. Dcérin macbook stal 1200, takze zo už by mala byt teraz rok na suchu a nedostať absolútne nič.