Vylúčenie zo strednej školy
Ahojte,
Hrozí mojej dcére vylúčenie z 2.ročníka SŠ, čo ďalej prosim?som už úplne na dne nápadov.
Ďakujem :(
@danieladeley a tvoje, ze ona ako matka zlyhala.Kazdy sa snazi ako vie...staci, ze sa dievca zamiluje, niekto jej robi v skole zle je milion dovodov preco pubertak zacne robit blbosti.Rodic v praci a o nicom nevie....
Nic ine ti neostava, len ist do skoly a dohodnut sa. Ak si nedostala ziadne upozornenie, pokarhania, znizenu znamku zo spravania, tak ju hadam nevylucia z hodiny na hodinu...
A v druhom rocniku je este povinna skolska dochadzka. Ak by nebola kvoli vymeskanym hodinam hodnotena, da sa dohodnut na komisionalnom preskusani alebo opakovani rocnika.
@luccija viem ako detom v puberte moze preskocit. mne tiez raz preskocilo a mala som 3 neospravedlnene hodiny. Za tie som dostala pokarhanie riaditelom skoly, ktore nasledne prislo domov postou a telefonicky bolo oznamene rodicom. To bolo uz davnejsie, v dnesnej dobe, ked rodicia vidia cez net skoro kazdy pohyb ich dietata nechapem, ako sa da prehliadnut nad 60!! vymeskanych hodin. To , ze je na vine skola, je absolutna somarina, za vychovy dietata je zodpovedny rodic, nie skola. Takze ano, na vine su rodicia a to, ze nezvladaju vlastne dieta.
Pre úplne informácie, edupage máme, ale absencia tam počas online vyučovania nechodila, až potom raz prišiel domov tento papier o vylučení, inač nechodili ani telefonaty nič, dcéra bola proste lenivá chodiť na tie hodiny a keďže nebývame s jej otcom a ja som bola v práci tak som jej dôverovala, neviem prečooby som mala hneď ako matka zlyhať, chcela som tu len radu a nie výčitky ako som zlyhala...
@bolestucha ok, v skole ste spolu boli informovat sa o moznostiach? Co povedal riaditel? Ked si sa dcery pytala, co preberaju, klamala ta, ze je vsetko ok?
Neda sa opakovat rocnik?
tak v druhej triede uz skolsku dochádzku povinnu ma ukoncenu ( tipujem, že išla z deviatky) , tu to nevyriešiš.. musiš isť do školy.. podľa mňa sa to urovná.. a dcéru držať na krátko..
Pokiaľ skola neevidovala chybajuce hodiny cez edupage a nijako inak ťa neinformovali, tak je chyba aj na strane skoly...neexistuje vylučovať zo dna na den...
Ja chapem, ze dievča/chlapec v takom veku proste nejde na hodinu, alebo sa uleje..ale za 60hodin je to podla mna dost krute,aby ju hned vylúčili...
Kazdopadne by som sa skontaktovala so skolou, ak si o meskani vedomosť nemala, uplne otvorene by som povedala, ze som v praci,neviem dieťa kontrolovať pocas vyučovacích hodin, škola ma neoslovila, nemala som ako vediet, ze je problém..
A potom by som pekne mladej priskrtila slučku...nech sa spamätá...
@bolestucha sesternica mala podobný problém so synom, ale už v poslednom ročníku..dohodli sa na opakovaní ročníka. Ale ani to jej syn nedal a zahodil celú školu v podstate do koša.
Tiež sesternica behala za riaditeľom a hľadala riešenie. Takže by som sa určite išla opýtať, čo je skutočná príčina. Tých pár hodín čo si napísala sa mi tiež nezdá veľa, ale každá škola má asi hranicu inde a už dupľom, ak sú to neospravedlnené hodiny.
@bolestucha a online rodicko nebolo? Lebo u nás bolo jedno za štvrťrok povinne.
Nechápem prečo ťa neinformovali a hneď chcú dieťa vylúčiť. Môj syn mal malý úlet v treťom ročníku, týždeň nechodil do školy, lebo sa bál jedného predmetu. Jeho triedny mi po týždni zavolal, že čo sním je. Tak som za ním bola aj nakoniec z toho bola dvojka zo správanie a normálne dokončil školu. Takéto veci sa v puberte stávajú. Treba ísť za triednym učiteľom a riešiť to.
@janage nic divne, ze na SS nebolo rodicko. Tiez sme na tom podobne, moj syn je v 1.roc. SS a v septembri, kym boli v skole, tak rodicko nebolo, od oktobra boli stredoskolaci doma az do polky maja. Ja netusim, ako vyzera triedny, netusim, ani kde ma syn triedu, proste nic. Tusim trochu, ake individua ho ucia, ked som pocula, ako na online hodine jedna ucka vrieska 20 minut po detoch tak, ze som mala chut tam vbehnut a povedat jej, ze ja mam homeoffice a rusi ma.. Niektori ucitelia komunikuju cez edupage uplne v pohode, aj ulohy a pod., vsetko ok, deti maju aj dost znamok a potom su taki, co komunikuju uplne bez respektu, drzo, nic detom nedaruju a posledna skupina nekomunikuje vobec, iba seka deckam zle znamky a ked sa deti ohradia, su za debilov.. Syn mi dal pristup aj do jeho ziackeho konta, lebo ta nechutna komunikacia prebieha hlavne tam, pred rodicmi hraju formu.. Moje uz aj tak minimalne iluzie o nasom skolstve prerazili totalne dno tymto rokom.. A idem tiez riesit synovo vzdelavanie inou cestou, ako slovenskou SS. A to ho polka tych normalnych prehovara, ze nech neblaznime, pretoze syn je velmi sikovny student.
@danieladeley ako sa to dá prehliadnuť? Jednoducho. Keď je človek v práci vyťažený a nepozerá edupage každý deň. Tiež som neprišla na synove absencie pokiaľ mi nezavolal jeho triedny. Zaujímalo by ma, či máš deti v puberte.
@bolestucha takze, 62 neospravedlnených hodín je dôvod na vylúčenie. ALE, vylúčiť žiaka nie je len tak, teraz musí prebehnúť správne konanie. Určite by som vzala dcéru a šla osobne do školy a pokúsila sa veci urovnať. Ešte stále môžete doložiť dôvod chybania, nejaké dni smie ospravedlniť aj rodič.
Ty si mala byt priebežne informovaná, že dcéra chyba (cez edupage), nie že si oni teraz spätne dodatočne napisu chybanie počas distancneho. Toto by som PÍSOMNE namietala.
No a jasne, s dcérou treba urobiť poriadok doma. A kontrolovať, je v puberte, berieš prídavky, si za ňu zodpovedná. Takze treba ešte dohliadať, čo robí, nerobí, ako škola, úlohy…
Prospech má aký?
A EDUPAGE do mobilu a nastaviť si hlásenia. Mne okamžite príde či chybanie, známka, poznámka, všetko. Takze viem a riešim všetko hneď.
@bolestucha a ešte mi napadlo, môžeš skúsiť vybaviť prestup inú školu skôr, ako ju vylúčia. Alebo od septembra nástup do 2. ročníka.
Skusila by som to ale v škole uhrať na podmienečne vylúčenie + zníženie známky zo správania. Ak to nol prvý priestupok a škola ta neinformovala, že má až takúto absenciu. Mali to oznamit hneď ako mala nejaké neospravedlnene hodiny.
@hettinka uplne suhlasim... u nas viem skor o znamke ako dcera pride domov... tak isto chybanie je hned oznamene v notifikacii
@matabb73 a po kolkych absenciach ti volal? po 60?
áno, ja tiež viem o všetkom - o známke, absencii, projektoch čo robí škola... ALE viem to iba AK to tam škola uvedie. Inak nie je šanca, vstup do školy povolený nie je, a ak by mi dieťa chcelo niečo zatajiť tak mám ísť kúpiť vešteckú guľu?
Mám síce iba zškárov ale princíp je ten istý. Online vyučko sa nikde nezapisovalo, učitelia si robili dochádzku sami pre seba. Ale ak videli, že niekto sa nezapája, nereaguje tak začali vetry... Keby som sa doma neučila s ďalšími dvoma tak by som tiež figu vedela za 6 mesiacov lebo škola o tomto info nedávala... až potom mali triedni riešiť ak mali s niekým problém. Teraz je to iné, keď chodia normálne.
A čo sa konkrétne učiteľov týka - dcéra má matikárku, ktorá napr. zapísala všetky známky za 1.polrok 1.januára! Potom cez veľkonočné prázdniny, ak som chcela info o 5 /lebo dcéra nevedela z čoho je/ a písala som správu, tak reakcia žiadna. Takže áno, deťom môže prepnúť, rodič nemusí byť schopný všetko ustriehnuť, ale ani školy a učitelia nie sú všetci seriózni a zodpovední. Ja som si o mnohých spravila mienku počas dištančného keďže som počula akým štýlom kto učil a ako sa bavili s deťmi, ktoré okrem predmetov učia aj inak- o niektorých pozitívnu, iní už šancu na dobrú mienku mať nebudú nikdy.
Autorka - ísť do školy osobne a riešiť veci, ktoré si napísala v poslednom príspevku. Škola si tiež nemôže robiť čo chce. A ešte pred tým hodiť pokec s dcérou...
@akvi tak ja za seba, sama by som sa cez edupage raz za štvrťrok spýtala triedneho/triednej ako to s tým mojím v škole vyzerá, či všetko OK, ak by rodicko nebolo. V edupage je jasné označený triedny učiteľ a aj neviem ako veľmi vyťažený rodič by si tú chvíľku mal nájsť. A už dupľom v tomto chaotickom období.
A dieťaťa by som sa spýtala tiež. A viac ako samotné vymeškané hodiny, by ma mrzelo, že mi klamalo
@bagre áno aj u nás sa to takto robí, majú síce edupage, ale nič tam nezapisuju celý polrok, u nás ani dochádzku ani známky, potom na konci polroka všetko dopíšu, my sme celý rok nemali rodičko, s učiteľkou som nebola v kontakte vôbec, nedala nám ani telefón ani mail na seba, jedine cez to edupage sme ju mohli kontaktovať, keby syn nechodí do školy, tak neviem o tom vôbec
@janickacrazy to ako je mozne?ved rodicia a ziak musia vediet ake ma znamky, kolko...ale inac podobne ziadne rodicovske, ak som pisala 2x ucitelke ani neodpisala.Ale zase kazde rano vidim prichod do skoly, odchod, planovane pisomky...
@hettinka ja som to pochopila, ze nechodila do skoly teraz, nie pocas distancneho.Mohla sa bat pisomiek...niektore deti radsej spravia mrtveho chrusta ako povedat....takyto postup je zvlastny ...okrem toho preco telefonicky nekontaktovali matku?pisomne?treba ist do skoly s pokorou a nie krikom a vyrozpravat si to
@bolestucha vobec si nezlykala tvoja dcera sa len zachovala ako kazde druhe decko, ktore ked nemalo za chrbtom ucitela tak nerobilo nic.. Len tvoja to presvihla a neodpisala ci nic na kometar, ze ci sa s nou narovinu porozpravas..alr pravdepodobne asi nie. Asi budes dalej za dobru mamicku a tvoja dcerenka sa bude dalej chovat ako sa jej zachce.
Ja som v soku, ked tu citam, ako niektore skoly nekomunikuju... u nas reaguju hned a na vsetko, ci uz cez mail alebo edupage. Triedna sa ozve hned, ked sa nieco udeje. Na triednu mam aj telefon, napisem sms, ak je nieco surne... Rodicko sme mali pravidelne online cez MS Teams. Nasa skola rozhodne cez pandemiu nehrala mrtveho chrobaka. Az mi je luto a nam strach, ze dcera teraz konci ZS.
@simsalabim u nás tiež komunikácia výborná.
@simsalabim mňa najviac vytáča, ako my rodičia všetko musíme okamžite /ok, niektoré veci chápem, že aj školy sú nútené riešiť na poslednú chvíľu 😉/ ale aby niekto za 4 mesiace nebol schopný zapísať ani jednu známku z matiky - tak to mne hlava neberie. Ak by to bola výtvarná tak mi je to jedno. A komunikácia u tej učiteľky tiež nula bodov. Zato sú tam aj iné, zlaté, ktoré napriek tomu, že majú deti a teraz museli utiahnuť všetko sú ochotné a snažia sa. A hlavne záujem o deti vidno 🙂
@janage pýtať sa raz tri mesiace je prudko neskoro, ak ide o absencie. Stredoskolak vymeska 60 hodin za 10 dni ako nič. Takze je ozaj na škole, aby reagovala vcas. V zákone je napísané, ze rodic ma ospravedlnit tusim do 3 dní. Tak ked neospravedlnil, tak na tahu je škola predsa, aby upozornila.

@luccija nie som protivna, len realistka ;) matka nic nespominala o tom, ze by nieco poslali/ neposlali, to su len take tvoje dohady.