icon

Vylúčenie zo strednej školy

bolestucha
15. jún 2021

Ahojte,

Hrozí mojej dcére vylúčenie z 2.ročníka SŠ, čo ďalej prosim?som už úplne na dne nápadov.

Ďakujem :(

Strana
z3
janage
15. jún 2021

@akvi ale o tých 10dnoch by si sa dozvedela skôr ako zrazu na konci roka. Chýba na strane školy(ktovie aká by bola tam verzia), na strane rodiča (mama nepíše, že sa sama skúšala informovať) a hlavne a v prvom rade na strane žiaka. Prepnúť a nebyť na hodine jedna vec, klamať mame, že všetko OK ďalšia.
By ma celkom zaujímalo či je jediná z triedy.

nistika
15. jún 2021

2 rocnik to ma uz 17? no nic uz teraz co ti kto poradi....je to velke dievca, musi sa naucit znasat svoje dosledky...porozpravaj sa s nou o moznostiach a nech si vyberie ako chce...niekedy nieje zle padnut na usta, clovek sa potom viac snazi....moznosti pozna nie? bud prestup na inu skolu rovnakeho zamerania, alebo od zaciatku na inu alebo do prace (to nieje odveci, po roku zisti ze bohvie aka praca to nebude)

simsalabim
15. jún 2021

@bagre ano, to by vytocilo aj mna. A suhlasim s @akvi , ze v tomto pripade sa zda, ze skola zlyhala tiez.

hettinka
15. jún 2021

@nistika mnohí rodičia si myslia, že ak má dieťa už 16-17, je už veľké. Ano, na jednej strane je, na druhej, je to nezrely puberťák, ktorý často žije “tu a teraz” a dôsledky svojho konania si často vôbec neuvedomuje.
Dieťa v tomto veku ešte potrebuje rodiča, aj pokecať, aj dozor. Hranica dospelosti je nie nadarmo stanovená na 18, niekde vo svete až na 21 rokov. Ja trávim s takýmito pubertiakmi denne veľa času (učím na strednej škole) a oni ešte veľmi potrebuju usmerniť, je to náročný vek.

nistika
15. jún 2021

@hettinka ved o vyspelosti 17-rocneho dievcata sa hadam nebavime....ale niekedy treba deti naucit premyslat o zivote o tom kam smerujem co su dosledky....vravim tomu skola zivota....nepisala som odstrihni ju vyded ju a vyzen na ulicu....pisala som porozpravajte sa a akceptuj jej vyber, s tym ze to moze byt vychovnejsie ako sa zda.

hettinka
15. jún 2021

@nistika Jasne, k tomuto dieťaťa vedie každý normálny a zodpovedný rodič. No často vidím, že dieťa príde na strednu a rodič začne viac dôverovať a menej preverovať. A pubertaci to radi využijú. Mat v mobile edupage je základ, a nájsť si ten čas každý deň aspoň 15 minut, aby pokecali o živote, škole, aký mali deň… aj ak sú pracovne povinnosti.

nistika
15. jún 2021

@hettinka urcite si dobry rodic a robis co sa da...ja si myslim ze som tiez dobry rodic a robim co sa da len mam na to znacne iny nazor... ja nepreverujem a nechavam si dieta riadit svoj zivot same....ak sa popali, zacne znovu. a chapem ze niekto ma pocit ze nic nerobim, ale neboj stoji ma to vela trpezlivosti a nervov.

katulienkax
15. jún 2021

To sú dôsledky tej skvelej distancnej vyuky a bude ešte horsie úprimne ani mna by nebavilo byt na calle 6 hodin a nie decko v ťažkej puberte. Ale sak aj takto dopadne a z decek budú plagiátori ako nas úžasny minister školstva !!!!

marlent
15. jún 2021

Ja som bola vylucena presne tak ako tvoja dcera po 2 rocniku ss..narozdiel od toho ako tu baby radia mama za mna nic neriesila..iba mi povedala ze mam co som chcela a ze je zvedava co idem robit (ja som bola vylucena za spravanie spolu so mnou z tej istej triedy dalsich 11 ci 12...na chvilu som sa potesila ze super nemusim uz do skoly ale potom som si uvedomila ze bez skoly to nepojde sla som uprosit riaditela z inej skoly kde mali ten isty odbor..prijali ma musela som robit komisionalky z ucta to sme my nemali ale ta druha skola ano a rozdielovky tusim z anglictiny..mame vsak ziadny takyto papier neprisiel..ani to nikto neriesil

matabb73
15. jún 2021

@danieladeley po týždni a keďže mávali 7, 8 hodin denne, bolo toho tiež dosť. Našťastie mal dobrého triedneho, ktorý sa o deti zaujimal a vyriešili sme to. Inak, pri dištančnom mali hneď informovať rodiča, že sa dieťa nezúcastňuje. Rodič to nemá odkiaľ vedieť, keď je v práci.

bagre
15. jún 2021

@marlent bolo by fajn ak by k tomuto dospeli aj mama s dcérou.. jasné, že toto riešenie by bolo naj, lebo by vyšlo od tej, ktorá vymeškala 60 hodín. Len tu väčšine asi skôr ide o to, čo písala autorka ďalej, že v dnešnej dobe sa to takto nerieši že nič, nikde info, žiadny telefonát a zrazu len vylúčenie. Teda ak je všetko tak, ako písala mama, tak ona vlastne nemala ako vedieť že dcéra na školu dlabe. Ako to mala preveriť? U nás kontaktovali ak niekto nebol bez dôvodu online. A napr. ja som vymeškala 2 hodiny na strednej pred 20 rokmi + som mala horšie známky a už bol telefonát domov že ma nepustia maturovať. K ne/vylúčeniu by sa dcéra mohla vyjadriť a podľa toho sa bude odvíjať budúcnosť, ale ja ako matka by som nebola spokojná s tým, že mi nik nedá info o neospravedlnených hodinách. Podľa mňa je to info na ktoré mám nárok tak isto ako aj na známky /to zase na našej škole miestami hapruje/ keďže som ako rodič zodpovedný za dieťa.

hettinka
15. jún 2021

@nistika našťastie, zatiaľ som nemusela ako rodič takýto problém riešiť. Dcéra bola vždy veľmi zodpovedná. Syn má 14, zatiaľ ho škola baví.
Ako triedna ano a nie je to nič prijemne ani zo strany školy. A pokial rodič a žiak chce, vždy sa dalo niečo urobiť … horšie je, ak nechce.

marlent
15. jún 2021

@bagre no neviem ed rodicovske zdruzenia su...bola som vymyselnik ale teda mamina nevynechala ani jedno rodicko..nejak sa mi tomu nechce verit..ked nie edupage tak polrocne vysvedcenie telefony.ziacka knizka..ja teda ak by bolq situacia akakolvek ze teda lex corona nie su rodicka informovala by som sa sama ako sa dietatu dari...v kazdom pripade nie je to neriesitelna situacia v podstate sa "nic nedeje" mlada moze nastupit do inej skoly s rovnakym zameranim nestrati rok ak urobi rozdielovky...

hivanik
15. jún 2021

Každá škola to ma asi inak ale dcéra keď meskala na distancne vyučovanie 5 min.tak na edupage som to hneď po vyučovaní videla .....A teraz keď sa učia v škole tak každé rano a poobede viem príchod/ odchod lebo sa cipuju. Nechápem ako to mohol triedny učiteľ takto nechať zájsť....mal hneď informovať zákonného zástupcu....Každú neprítomnosť vopred alebo ráno hlasime triednej

bagre
15. jún 2021

@marlent nuž ja celkom verím, že môže byť. U nás z 3 školákov mala online rodičko len dcéra. Bola v ok skupine, tá druhá bola pre flákačov. Ale zase viem, že ak by bol problém so synmi, tak mi ich učiteľky napíšu. A jedno mal naživo prváčik minulý týždeň. Lenže to som ja a táto škola. Je ich viac ktoré to majú horšie aj s výučbou, komunikáciou,... Ja neobhajujem že to tak bolo na 100% ale ani nespochybňujem keďže viem ako to je. Mňa by tiež nenapadlo kontrolovať "pre istotu" ak by som dôverovala. Až potom... A túto info o neospr.hodinách ak jej neposkytla škola telefonicky ani cez edupage tak asi nemala skade mať. ŽK sú už aj na základke len tak proforma. Aspoň u nás. Využívajú edupage, čo autorka vraví že nebolo. A to verím, keďže aj u nás sa dochádzka počas dišt. riešila inak - ale učitelia prehľad mali a ako som písala - intenzívne to riešili dakedy v apríli. U nás áno, u nich nemuseli. Je aj možnosť že dcéra vie viac ako mama a zatĺkala nie len odfláknuté hodiny... v každom prípade krok od školy spomenutý nie je. No už je to na nich...

ruzoveokuliare
15. jún 2021

@bolestucha a mala predtým niekedy z tohto dôvodu napomienky, zníženú známku zo správania? Ak nie, vylúčenie nie je tak ľahké, ono je postupnosť - nie hneď rovno vylúčenie. Tiež škola musí mať záznam, dôkaz o tom, že sa to riešilo (písomne alebo osobne) so zákonným zástupcom. Treba si so školou dohodnúť čo najskôr stretnutie a poriešiť, držím palce.
Do budúcna budeš vedieť, že dcéru budeš musieť prísnejšie kontrolovať, aby sa to neopakovalo.

anjelicek26
16. jún 2021

Drzim velmi palce v skole, nech vybavis, vyriesis. Podla mna nemas uplne informaice, mozno uz to bolo riesene pisomne a dcera list odchytila, ale uprimne tu je vela chyb aj na strane skoly. Neevidovat absencie, neinformovat priamo rodica (telefonicky ked inak "nekomunikuje") a potom za to dieta vyhodit? Je prilis prisne a prilis rychle. Chce to rozhovor s triednou, potom s riaditelom. Podla mna sa veci este mozu vysvetlit. Desat dni online vyuky preflakat nevidim ako nejaky dramaticky problem, decka toho mali po case pochopitelne plne zuby a doma ziaden dozor. A povahy su rozne.

bororka
16. jún 2021

@bolestucha Ahoj, tak ja som mala ťažšiu pubertu. Vylúčili ma po 1.rocniku za dochádzku, známky a šikanu. Taký mix. Vyriešili to tak, že mi povedali, že buď decák/keďže tam už bola aj socialka/, alebo 2.skola. Podarila sa nájsť, teda som prestúpila.
Nedokončila som ani tú nakoniec a išla som robiť. Musela som prispievať do domácnosti ako finančne, tak samozrejme aj ako gazdinka 😉
Teraz mám 35, pracujem ako key manager a školu stále nemám, no zarábam viac ako niekto s vysokou.
Nevešaj hlavu, daj jej pocítiť, že každý jej krok má následok. Ja by som ju ponaťahovala psychologicky, nech je nútená sa zamyslieť a znášať dôsledky. Držím palce

tomas97
16. jún 2021

Toto mi príde nejaké čudné. 1) VŽDY VŽDY sa rieši všetko nejakým iným spôsobom preventívnym. ústny dohovor, jeden dva tri ... potom volajú rodičom ... raz dva ... potom poznámka ... dve tri .. potom príde domov pokarhanie triednym, riaditeľom .... A potom vylúčenie. Za absenciu 60 hodín nevylúčia ani z najhoršej školy nikoho v dnešnej dobe pretože je normatív a pre školu by to bola strata príjmu a to si len tak nedovolí. Tam toho musí byť viac, omnoho viac a tých 60 hodín či 80 je len vyvrcholenie niečoho iného. Predsa sa nemôže stať, že dieťa bude mať napríklad známky medzi 3-4 (dajme tomu také čo prejde s odretými ušami) bude takto prechádzať 7 štvrťrokov, učitelia ho už poznajú, vedia čo môžu čakať. Potom sa len tak zlajdačí, že mu zašibe a chceli by ho rovno vyhodiť? To sa mi tomuto absolútne nechce veriť. A rodičom by ani nezavolali, že má hromadu neospravedlnených hodin? Ani mailom nič nikto neposlal. Ak je to tak, že dieťa NEMALO ŽIADNY PROBLÉM a MÁ MENEJ AKO 18 ROKOV tak by som kontaktoval triedneho učiteľa s tým, že sa chcem ako rodič stretnúť aj s vedením a toto si prediskutovať lebo zlyhala škola. Ak by nezmenili stanovisko, tak by so sa sťažoval u zriaďovateľa, pretože pochybila škola. Ak má viac ako 18 rokov, tak by som poprosil o stretnutie triedneho učiteľa a riaditeľa a tam s dieťatom by som ho nechal vykoktať nech sa ospravedlní, nech to skúsia zmeniť. Ale v každom prípade, že má viac ako 18 rokov, tak to je o zodpovednosti, bez školy si nenájde prácu nikde lepšiu ako niekde na linke za pásom. AJ s maturitou je problém nájsť normálnejšiu prácu kde je vedúci čo má vysokú. Na maturitu sa pozerá dnes ako na nič. Bez výučného listu aspoň so základným vzdelanim nič neohúri. Jedine, že by sa sama začala živiť a bola v tom dobrá. Ale keď vzdá nejaké sebaprekonanie tým, že nedokončí ani strednú školu tak fakt neviem, čo by som si o takej dievčine celkovo myslel.

kataina
16. jún 2021

@tomas97 suhlasím. A navyše vylučiť žiaka nie je jednoduché. Musi to odsuhlasiť pedagogicka rada. predtým sa analyzuje ako triedny informoval rodičov, ako a čo urobili učitelia, čo rodičia, aby napravili stav žiaka,... proste ak by škola mala aspon maličky rest voči žiakovi, tak to neodsuhlasia a pišu DOPORUCENE listy !! To je školsky zákon. Potom rokuju s rodičmi a čakaju napravu. Môžu robiť bu bu bu a vylučia žiaka podmienečne, teda ak žiak bude sekať dobrotu tak nebude vylučeny. To je najčastejši scenar, že žiak sa spamata a ide dalej

jana1511
21. jún 2021

@bolestucha ja som mala so synom ten istý problém . Vylúčili ho zo dňa na deň a vôbec som nebola informovaná . Škola edu page nemala a to je súkromná škola . Len moj syn bol plnoletý . Od septembra nastúpil do novej školy . Neboj sa všetko sa vyrieši , mladá dostala facku od života a možno sa spamätá . Odporúčam navštíviť psychológa . Ja som bola so synom a nakoniec som zistila , ze trpí depresiami a bol šikanovaný učiteľom . A keby som velmi chcela na základe správy od psychológa , škola by ho bola nútená vziať spat , ale to sme uz nechceli a to by bolo na dlhé lakte . Neboj sa nie je jediná … puberta je velmi tazka a všetko sa vyrieši

1nika170
27. jún 2024

@jana1511
@bolestucha chcela by som vedieť ako to dopadlo ?

Strana
z3