Výška v 14. rokoch
Ahojte, mam 14 rokov a cca asi 158 cm. Som uz v 9 rocniku teraz dom nastupil a som najnizsi z triedy. Uz ma prerastaju aj dievcata. Je mozne ze sa mi nejako zastavil rast ? Je mozne ze este narastiem? Moj oco ma priblizne 172 cm a mama 171 cm. Do kolkych rokov budem este rast? Ak budem teda este rast? Cvicim aj a ze ci to nieje ten dovod preco som prestal rast… Za tieto prazdniny letne som ale narastol asi 6 cm. Co neni vela ano malo premna. Chcem len vediet teda ci je mozne ze sa mi zastavil rast a ze ci budem teda rast a do kolkych dakujem za vsetky odpovede a rady! ❤️
@2008sebastian2008 chalani rastu min do 17veku niekto možno aj dlhšie
@2008sebastian2008 môj syn mal v 14 tich rokoch presne ako ty, v 15 tich o 10cm viac, a teraz bude mať 17 rokov a meria 173, rast sa mu už spomalil, ale nie zastavil. Nie je vysoký, ale ani extra nízky. Nič sa neboj, ak si v lete narástol 6cm,zrejme teraz je u teba rastový spurt, ozvi sa o rok, tá výška bude úplne iná. Hlavne kľud.
@2008sebastian2008 chalani rastu do 25 rokov. nemusis sa nicoho obavat. koncentruj sa na studium a slusnu karieru a ludia si ta budu vazit nezalezi na tom akej budes vysky.
@2008sebastian2008 chalani rastu do 25 rokov. nemusis sa nicoho obavat. koncentruj sa na studium a slusnu karieru a ludia si ta budu vazit nezalezi na tom akej budes vysky.
@isabella15 to nei je pravda. rozdiel v pohlaviach v dlzke rastoveho obdobia tu je,a le tak 2-3r
su ludia, co rastu priemerne, su ludia co maju urychleny vyvoj, priapdne oneskoreny,
standardne plati - dieta po narodeni rastie najviac, hned prve mesiace,a le vseobecne za 1r je najrychlejsie rastove obdobie v zivote cloveka.
2r a 3r je to asi o polovicu menej.
medzi 3r - do puberty je primerny rast tak 5-6cm/rok, pricom pred pubertou moze byt aj 3-4cm, v skolkarskom veku skor tych 6-7cm. cize malinke soomalovanie tam je,a le to je za velmi dlhe obdobie. toto je obdobie relativne stabilneho rastu. v zavislosti od pohlavia a tiez dlzky puberty, toto obdobie moze trvat tak 7-10r.
od zaciatku puberty je rast u dievcat v primere do konca asi 20cm a chlapcov 25cm, co je ale za asi 2-3r. no samozrejme moze sa vyskytovat aj slabsie pubertalne urychlenei rastu, rpiapdne aj nadpriemerny rast, ze chlapec narastie za rok25cm.
po puberte prichadza pubertalne spomalenie rastu, co je dost variabelne, niekto 1-2rcm aniekto dokaze dat aj 10cm. toto obdobie trva tak priblizne 2-3r.
a teda u dievcat sa puberta ukoncuje ked dostanu ms ( tiet posledne 2 obdobia sa mozu prekryvat , ze este jedno neskonci uplne, uz rpide ms a spomalenie nastane o par emsiacov neskor , preto dievca este dost narastie)
a ted aprimerny vek ms je medzi 12,5-13,5r. cize tym padom zostatkovy rast je tak do 14,5-15,5r a od tohoto veku dievca uz nerastie.
u chlapcov je to asi o 2r neskor. cize 16,ť-17,5r.
no toto je vyvoj primerne rastucich deti a su aj vynimky. a tu su aj deti s oneskorenym vyvojom. tie radtu podla toho, ako vlemi je oneskoreny.
ak je o 2r, potom sa predlzi to najdlsie rastove obdobie medzi 3r-pubertou o 2r.
ak je o 4r, tka sa predlzi o 4r.
ostatne obdobia zostavaju, cize celkovy rast sa o taketo obdobie predlzi.
no oneskroenie uz o 4r u zdraveho dietata je extrem. ak by rastli chlapci do 25r, muselo by tam byt oneskorneie o 8r, co je nerealne. v ziadnom pripade chlapec do25r nerastie. ak je aj nejaavynimka, je otazne, ci to nie ej patologicky jav a tiez to moze byt tak 1mil.
ak teda neikto ma pocit, ze v tomto obdobi narastol, tka ano, ak ja som narastla 2cm v 40tke 😀 no je to blbost, rposte bol zle odmeray, pripadne nemal odmeranu konecnu vysku, nap v 20r, pripadne kazdy meter je inak nadsaveny,c o moze robit rozdiely.
s dcerou chodim roky na endokrinologiu, kde su merania vcelku stabilne, ziadne vykyvy a ked mi ju odmeraju inde, tak su tam neuveritelne skoky, co s endokrino vobec nepasuje. v nemocke mi ju merali tak, ez jej kopirovali ohyb chrbta krajcirskym metrom.
kamoska bola s dcerou na 2 amblancia s rozdielom 1 tyzdna a vo vyske rozdiel 4cm. merania su velmi neprsne a nepresnost moze byt podporena aj casom pocas dna ( vecer sme nizsi ) a tiez obdobim ( pri chorobe a unave sme nizsi ), tiez postojom. postava nie su len pevne sucasti,a le aj makke tkaniva, ktore raz napneme nejako, inokedy menej, ci viac a uz sa to dozrkadli na vyske.

@stvura je otazne, ci je to sposobene RH. viem ze taketo problemy mavaju chlapci v puberte, aj ti, co rastu prirodzene a rychlo.
kolegyne dcera mala s tymto tiez problem, tiez si pichala RH, ale teda ona ma 160cm, cize ani yvsoka nei je,len naraz vela narastla.
zas kamosky dcera,c o dostava RH uz je popuberte a ma tak okolo 155cm, este cosi anrastie, ale uz nie tak moc. a ta s chrbticou nic nema.