Vzťah 17 ročného syna s jeho priateľkou
Mám jedného 17 roćného syna. Keď mal 14 rokov, našiel si frajerku (15) a po troch mesiacoch vzťahu sa spolu vyspali (stále mal len 14). Bola som nahnevaná, a svoje zlyhanie som dlho predýchavala. Ako išiel čas zoznámili sme sa, je to skvelé dievča mám ju veľmi rada. Je mi ako dcéra ktorú som nikdy nemala, lenže teraz nastal problém ona už zrejme začala mať nejaké materinské pudy (za 3 dni má 18). Môj syn tento rok bude končiť školu, a ona maturuje budúci rok (5 ročný študijný odbor). Ale prejdem k podstate. Vždy som s nimi trávila veľa času, aby som mala prehľad a nedávno som po dlhej dobe spomenula ochranu. A moja "nevesta" mi povedala že ona už bude mať 18 a tak si pozor dávať nemusí, a vraj by sa dokonca potešila. Začala som argumentovať s tým že by dieťa nemali z čoho živiť. Do toho sa zapojil môj syn s tým že on bude končiť školu a robotu má istú (rodinná firma). Začala som argumentovať s tým že sú mladý a oni mi len povedali, že sú ale že sa ľúbia a hneď keď syn dovŕši 18 budú sa brať. Tak som prišla o všetky argumenty a neviem ako im to vysvetliť. Rodičia nevesty sa len zasmiali, vraj je to jej život. Oni sú dosť mimo (obaja robia v zahraničí a ona žije s bratom (26)). Máte pre mňa nejakú radu ? Zakázať kontakt sa nevyplatí budú sa stretávať aj tak a navyše mám dievča rada, máme ozaj blízky vzťah. Ďakujem.
@sandra551, inak pisala som to so smajlikom, netreba hned vsetko co clovek napise brat ako vaznu vec ale brat to z nadhladom. Neviem ci sa da niekoho v nieco takom odhovorit ked su obaja presvedceni o tom ze to co chcu je spravne. Ja som vzdy ked som mala partnera s kt.mi to klapalo myslela na dieta, je to prirodzene. Pokial to ich vztah ustoji, to je najdolezitejsie. Nie vzdy je to super mat dieta na stare kolena, v mladosti ma clovek viac energie, iny pohlad na vec, nie je tak prehnane zodpovedny a berie zivot jednoduchsie co je velakrat velke plus.
@oknalim123 pozri, nech sa zoberú. len musíte mať jasno, všetky strany, že keď sa zoberú, tak budú samostatná domácnosť, a budú sa samozrejme sami živiť a starať. V rodinnej firme normálny primeraný plat, nič viac, ani menej. Snáď mierne privieranie očí nad drobnými neskorými príchodmi, či odchodmi na vyšetrenia, atď. Dajte im svadobný dar primeraný finančnej situácii (napr. kúpte im byt, alebo prispejte naň), a potom nech fungujú absolútne samostatne.
Tebe môže iba odľahnúť, že budeš mať o starosť menej. Len si skús prečítať tému, kde ženské rozoberajú, ako sa im svokry/matky odmietajú starať o deti a radšej si žijú svoj život... Aby ste v tom mali jasno. Mladí nemajú šajnu, čo to znamená, byť rodič. Treba ich poslať aspoň na týždeň na "dovolenku" k niekomu, kto má "čerstvé" dieťa.
@nevenka niekto tu napísal, že si opačný extrém a ty si sa čudovala, že prečo.. tak som ti to len chcela objasniť... a z toho, čo si napísala, citujem: "...fakt to nie je sranda a to nam nasi uzasne pomahaju - ci uz postrazit maleho alebo aj financne, inak fakt neviem... " to nevyznieva ako občas postrážiť malého či k narodkám pár šupov... tvoje slová vzbudzujú dojem, že ste stále odkázaní na rodičov...
ja som sa nikdy nepasovala do pozície superženy, ktorá nikoho nepotrebuje a všetko zvládne sama s prehľadom... žiaľ (alebo vďakabohu? 🙂 ) sú niektoré veci tak ako sú a teda chcem-nechcem, musím to zvládnuť v podstate sama... nesťažujem sa a ani sa nevyvyšujem, vždy sa veci môžu zvrtnúť, plne si to uvedomujem... ale takto by som ja osobne nerada fungovala...
@oknalim123 dievca dospele....skola na konci....5r. stud. odbor ( hotelka? ak ano a je sikovna s pracou nebude mat nikdy problem...ani s brigadami napr. popri dietatku keby bolo treba) tuzba po dietatku, po rodine, partner staly, s perspektivou, buducou pracou istou....
chlapec dospely, stala partnerka....skola zachvilku odzvoni, praca ista......
nechpem preco sa branis tomu aby si tito dvaja zili svoj zivot po svojom? podla tvojich slov nevesta je super, syn tiez sikovny.....co maju cakat do 30tky? preco?
To som aj ja mala take reci, ze by som sa potesila v 18 byt tehotna...dnes ked sa na to pozrem spatne, tak dobre, ze som mala prve az v 25 a mohla si v klude uzit zabavny zivot na vysokej. Ale to si mlada urcite nenecha vysvetli, to si musi prezit.
Nemiešať sa do nich. Ale upozorni ich, že im s výchovou pomáhať nebudeš. Ak chcú dieťa, budú sa oňho musieť postarať bez tvojej podpory. (Nech to už znie akokoľvek drsne). Nevravím, že to tak aj máš urobiť - ak by sa pritrafilo tak ich nechať v štychu, ale kao varovanie, aby vedeli, s čím majú rátať by to mohlo fungovať.
Ináč im do toho nemáš veľmi ako a ani prečo kecať. Budú dospelí a časy, kedy im život riadila mamička sú už preč. Môžeš hrať iba s kartami, ktoré máš a dúfam, že vám to dobre dopadne.
(Aj keď netvrdím, že dobré pre mladých je automaticky to, čo si myslíš ty.)
@oknalim123 mlademu povedat ze ta praca nie je pre neho vo firme taka ista...najskor nech si nasetria..
Ja by som mozno este dodala ze s byvanim to tiez nebude jednoduche..cjcem byt sama v byte ,dome a oni nech sporia..
@oknalim123 podla mna mas dve moznosti:
1/ byt za dobru - tes sa na vnucatko 😅 😅
2/ byt za zlu - nechat ich padnut na hubu, nijaky hotel mama, nijaka robota - nech sa paci postarajte sa - tu je ponuka volnych miest, tolkoto stoji hypoteka, tolkoto auto, tolko kocik a budte "dospeli" a starajte sa! a ked ste machri a zvladnete to, tak sa mnozte.....
🤐
Mna este napodalo, ze to dievca je mozno ovela zrelsie, ako su dnesne dievcata. Ze mozno nema ruzove okuliare, kedze sa uz dlhsi cas stara o domacnost sama a pravdepodobne ma dobru predstavu o tomo, co kolko stoji, kedze spolu s bratom hospodaria. Ze mozno tuzi po rodine, spolupatricnosti, ze potrebuje niekam patrit, lebo sa mu to od vlastnych rodicov nedostava. Ona si nepotrebuje uzivat slobodu na diskotekach, ona tu slobodu uz dlhsie ma. Biologicky sme vo veku 18-20 rokov najlepsie stavane na materstvo. To co to oddlaluje je civilizacny nanos.
Moja babka sa dvadsat rocna starala o tri deti, jedno tazko chore, umierajucich starkich a prerabala dom, aby mali tecucu vodu doma a nemusela prat plienky pri dedinskom vodovode.
Mne je praveze myslenie tychto ludi ovela sympatickejsie ako trend orientacie na seba a svoj pozitok najlepsie za peniaze a usilie tej trapnej a nechapavej starsej generacie, ktorym sa uber dnesna mlad. Schopnost a ochota prevziat zodpovednost, to je dnes uz vzacna cnost.
Ja drzim im drzim palce. Nech ich na ceste zivotom sprevadza zdravy rozum a nech si udrzia pekny vztah s mamou svokrou. Uz teraz im v dobrom zavidim pri predstave kombinacie rozumu, sil + hmotneho zabezpecenia styridsiatnikov a odrastenych deti. Uzivanie zivota ako ma byt!
@rutie ja neviem, ja som to nikde nevidela, ze by sami hospodarili? su stredoskolaci, tak asi hotel mama, nie???? 😕 😕 😕
V prvom prispevku sa pise ze jej rodicia su v zahranici a ona zije s bratom tak mozno tym ze bola odkazana sama na seba a len na brata, je dost samostatna a zrela a chtiac nechtiac bola nutena dozriet skor. Hotel mama v tomto pripade asi nefungoval.
@peneloppe aha, ja som pochopila, ze ziju u zakladatelky temy, teda u toho chlapca.....asi mas pravdu, tazko, ked zakladatelka ani raz nereagovala na doplnujuce otazky 😒
@hanka_april Presne ako pise @peneloppe . Ja poznam niekolko dievcat, ktore sa takto same pretlkaju svetom, v dvadsiatke su niekedy zrelsie ako o desta rokov starsie zeny, ktore mali vzdy pri sebe oporu rodicov.
Ja si tiez myslim ze nie kazdy ma potrebu uzivat si slobodu, diskoteky, cestovat, niekto ma uplne ine ambicie a zalozit si rodinu a usadit si je pre nich priorita. Viacere mamicky tu na FB pisali ze sa brali hned po skole, dnes uz maju aj 3 deti a su spokojne a vobec im nechyba kariera ani cestovanie, deti a rodina su zmyslom ich zivota.
Ja osobne vobec nie som tento pripad 😀 , ja som si mladost uzila a chcela uzit ale uplne chapem ked ma niekto ine predstavy a chce si trebars zalozit rodinu hned, zvlast ked stretol toho spravneho partnera. Preco nie.
@eeffka Davam za pravdu...je to o vychove...aj ja som sa v puberte hnevala na rodicov, preco su takí prísni...ale taku blbost by som nespravila uz len z ucty k nim a dnes som vdacna, ze mi nedovolili vydat sa v 20tke a ze som si najprv zariadila vlastny zivot a hlavne samostatnost....
@peneloppe Ja tomu rozumiem. Navyse cestovat sa da aj s detmi, aj po detoch. Kariera nemusi byt len nalinkovana v nadnarodnej korporacii, moze nou byt aj podnikanie a tam sa lahsie zacina v tridsiatke s 10-12 rocnymi detmi, ako prerusuje v tridsiatke kvoli babatkam. Je to o vnutornom nastaveni. Nie je jedina spravna cesta. A hlavne nie vzdy si mozme vybrat, limitujuci je fakt pritomnosti-nepritomnosti "toho praveho". Niekedy nie je ina moznost, len mat deti po tridiatke, dokonca styridsiatke. Vzdy lepsie ako nikdy.
Inak pri urovni dnesneho vysokoho skolstva na SK mam nazor, ze okrem par odborov nema zmysel studovat tu. Alebo ist studovat von, alebo skusit podnikat, pripadne aj pracovat ak ma clovek moznost pracovat niekde, kde sa vela nauci. Skolu si pripadne urobit, ked uz ma clovek jasnejsie predstavy o tom, co presne v zivote chce a co od vzdelania ocakava.
@rutie
@peneloppe
ja si myslim, ze rozhodnutie mat dieta nehovori nic o vyspelosti cloveka, niekedy skor aj opacne....kazdopadne je to kazdeho osobna vec, ako bude radit zakladatelke, ale mne v tejto skladacke jednoducho chyba informacia o tom, ci su samostatni alebo nie...pretoze pre mna teda clovek, ktory si zije v pohodli u rodicov a s tym, ze ved je zabezpeceny a mysli si, ze nasiel toho praveho nie je nijak zrely na to mat dieta.....a ja sama by som nemohla byt spokojna sama so sebou, keby som sa prizivovala na rodicoch jednoducho....ak sa v 18tich rokoch dokazu seba postarat, ok, klobuk dole, to je pre mna znamka vyspelosti a zrelosti k rozhodnutiu mat dieta 😉
@hanka_april Ale oni maju predstavu, ako to bude fungovat. Mlady nastupi do rodinnej firmy, pracovat bude, plat by dostaval s dietatom, alebo bez. Mlada konci hotelku, ci OA a asi bude alebo pracovat, alebo sa starat o dieta. Aky rozdiel oproti 25 rocnym vysokoskolakom? Neviem, kde chcu byvat, to sa tu neuvadza, ale ja nevidim az taky rozdiel v tom, stavat sa nohy s dietatom, alebo bez, akurat ze bez to ide rychlejsie. Ja tiez nesuhlasim s tym, ked mladi nedopatrenim pridu k dietatu a cele to hodia na rodicov. Ale moj pocit z toho, ako to popisovala zakladatelka bol, ze toto nie je pripad tychto dvoch.
Casto podla seba sudime druhych. Ja som toiez zvyknuta na nezavislost a praca v rodinnej firme + zivot s rodicmi = nocna mora. Ale su sudrzne rodiny, kde spolu ziju vo velkom rodinom sidle a vedu spolu velku rodinu firmu a funguje to. V takom pripade je asi jedno, ci budu mat dieta teraz alebo o 10 rokov. A pise sa, ze si rozumeju a dobre spolu vychadzaju.
@rutie samozrejme mas pravdu, ale ak by zili ako Ewingovci v Dallase, tak asi by potencionalna stara mama nemala vytrestene oci, ked jej nevesta zahlasi, ze ide mat dieta....navyse zda sa mi, ze mlada je dost macherka a presne ako pises do bducnosti to v jednom dome nic dobre nevesti, navyse ak raz prde na to, ze "co tu vykrikujes, ked si prisla s holou ritou" a podobne, ako sa tu vo vela forach uz ukazalo.....
moj otec nam vzdy hovoril - parafarazoval Stanislava Stepku z RND: "dcery moje, ktora ma mate najradsej, prva vypadnete z domu" a to vysvetluje, preco sme stale taka velka milujuca sa, sudrzna rodina 😀 😀 😀
Takže aby som vám lepšie priblížila našu situáciu. Môj syn si zarába už teraz (nie v našej tam, potrebuje 18). Nieje to moc, ale dostatočne na to, aby ma odbremenil od platenia zváračského kurzu, autoškoly, a momentálne si ide kupovať auto (nie nové). Je šikovný a pracovitý, zdá sa mi však že na dieťa ešte nie celkom pripravený, skôr mám pocit že to je nápad mojej "nevesty". Ona je tiež pracovitá a veľmi dobrosrdečná, a viem že ona by sa o dieťa postarala, ale stále je tu môj syn. Okrem toho teraz nastupuje do 4 ročníka a maturita ju čaká až budúci rok ale v tom nevidím problém nakoľko je ozaj šikovná baba. A bývanie ? Ja chcem aby zostali s nami i keď syn chce stavať dom. Ja len chcem aby všetko bolo tak ako treba. Vnúčaťu by som sa potešila keby prišlo tak o 10 rokov,nie teraz. Bojím sa však že si aj tak urobia po svojom, ja mám za sebou dosť ťažké obdobie (nepodarený vzťah) a posledné čo chcem riešiť je dieťa môjho syna dieťaťa. Dievča by sa postaralo, ale aj tak sa bojím že by skôr či neskôr povinnosti zostali na krku mne. Ja sama som mala syna v 30 a myslím že to je ideálny vek.
Ahoj, naozaj nemá zmysel zakazovať vzťah, ak je medzi nimi taký pevný a očividne aj dobrý. Poviem ti to tak, že sa pokúsim vžiť do jej role a tak aby si to pochopila a nakoniec aj tak aby si im to na dlhú dobu vyhovorila. Ja mám priateľa už od 17 rokov, mám 20, už spolu aj žijeme, síce v prenajatom ale predsa. Tento rok som externe dokončila gymnázium a priateľ pracuje s celkom fajn platom (okolo 700€ v čistom). Byt máme lacný, zvažujeme aj nad odkúpením, lebo nám ho ponúkajú za lacno, ja ako náhle nájdem prácu sa zamestnám tiež. Pred rokom a pol ma chytila presne taká istá mánia ako tvoju nevestu. Bola som rozhodnutá mať dieťa hneď ako to pôjde a ak by všetko bolo podľa mojich vtedajších plánov už by dieťa bolo na svete :D DNES sa na tom len smejem. Tá mánia ma držala dosť dlho, dokonca som si nakúpila knihy o rodičovstve a uvažovala nad výbavičkou. Potom som si však uvedomila čo to znamená. Nie som síce party typ, väčšinu času presedíme doma, prípadne na prechádzkach a v kaviarniach, ale pomyslela som si na tie noci - na prebdené noci, na málo času na seba... Synovi povedz že bude niekoľko mesiacov bez sexu, budúcej neveste povedz, že priberie, ovisnú jej prsia a v prvom rade už nebude ich láska ale dieťa a starostlivosť o neho. Povedz im, že si ešte nič neužili. Boli spolu na exotickej dovolenke? Sami? Romantickej? Skúsili bývať sami? Sami hospodáriť? Vedia aké kvantum peňazí sa minie na jedlo a na nájom? Vedia, že tie peniaze nebudú môcť míňať na tenisky, oblečenie, zábavu ale na plienky? Uvedomujú si, že vysoká škola bude popri dieťati takmer nemožnou záležitosťou? Ty, tvoj manžel a jej rodičia sú už na dôchodku (bude im mať kto povarovať aspoň niekedy deti?) Ak majú len trochu zdravého rozumu zamyslia sa nad tým, že na to ešte čas nie je. Musia si ešte veľa času užiť... A povedz im kľudne aj o mne konkrétnej a povedz, že bývať sami nie je med lízať.... Ale prvý rok riadne stresujúca záležitosť. Pekný deň.
@katka1981 skor mladí zvkadnu.lepsie neprespate.noci.nez.starsi, ktori.ledva vstavaju (ano,aj.niektori.cez 30 co.su) aj bez.babatka.:-) takzentu.je skor.mladost plusom 🙂 a preco by to malo byt peklo? Ja.som.nespavala.tiez.skoro.nic.prve mesiace a.nikdy by.som.to.nenazvala peklom
@katka253111, neries, nebudem ti opisovat detaily, su obdobia kedy sa ti nakopia veci a nevidim dovod aby som tu vypisovala detaily. (Ano, mladi fyzicky urcite zvladnu prebdene noci lepsie, tiez som toho nazoru.
@ivca88 Súhlasím s tebou,nepáči sa mi to slovo ako matka zlyhala,veď za všetko čo deti robia nemôžu preboha matky ustrážiť.Záleží odkedy vie o tom že mladí majú spolu sex od 14.rokov.Ja mám dve dospelé a veru neviem,len tuším kedy asi mali prvý raz sex.Iné je radiť cudziemu,iné je to ked je to tvoje dieťa.Len sa čudujem,prečo netrvá u toho dievčaťa na antikoncepcii.Je najvyšší čas.Ak odmietne skúsiť to tvrdším nátlakom,aj keď je to veľmi ťažké.Predpokladám,že bývajú večšinou u t.Mama hotel ?Aj u nás tak bolo dlhom,mne to vadilo.Dufaj,a ver,že im to vyjde s tvojou pomocou.Hlavne,nech si ukončia vzdelanie.Len nepíšeš,ako sa k tomu stavia tvoj manžel.Držím palce

@sandra551, no nam sa mala budila daleko castejsie a nonstop plakala, aj teraz je to vykon ked prespi celu noc, ale tu islo o to ako ich od dietata odhovorit, nakolko su mladi. A ver ze napriek peklom kt. sme si presli, ano bolo to peklo, napriek tomu by nas to neodradilo. Ale mladym by to mozno pomohlo oddialit o par rokov a to mama chcela 🙂 A mam pocit, ze vacsina deti spava strasne a ze vacsina rodicov su zniceni z toho a vyflusnuti, nemyslim si ze som napisala nieco mimo realitu. My sme si pred malou poriesili steniatko, s kt. sme chodili v noci kazde dve hodiny von, lebo malo hnacky, no vidis a neodradilo nas to, prave naopak 🙂